Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Administrator
¦mieci w gnie¼dzie - 2007
zdaje siê, ¿e pojawi³ siê pierwszy du¿y sznurek...
... informacje o ¶mieciach w obserwowanym gnie¼dzie
adminek napisał:
zdaje siê, ¿e pojawi³ siê pierwszy du¿y sznurek...
A moze to nie jest sznurek, ale jakis korzen?
Obserwowalam to na pelnym ekranie, szczegolnie przy powiewach wiatru. To jest lekkie, wiec przypomina raczej sznurek. Trudno okreslic czy jest to plastikowy sznurek czy tez zupelnie cos innego. Mysle,ze to wywieje wiatr, o ile same bociany nie wyrzuca tego z gniazda.
Administrator
Spokojnie ze sznurkami w tym gnie¼dzie. Dziêki kamerze zauwa¿ymy, gdyby który¶ z przysz³ych m³odych boæków wsadzi³ w nie nogê. Takie szczê¶cie maj± tylko 4 gniazda w Polsce z kamerami. Pozosta³e ponad 50 tys. par nie. W takich przypadkach nie widaæ z ziemi, co siê dzieje w gnie¼dzie i czasem dopiero o zapl±taniu m³odego mo¿na dowiedzieæ siê gdy zmarnieje z powodu przywi±zania do gniazda i zostanie wyrzucony z niego przez rodziców, albo wypadnie z niego bocian bez nogi, bo z powodu sznurka dochodzi do martwicy, a potem odpadniêcia nogi.
Dlatego przyrodnicy apeluj±: bêd±c na wycieczce w terenie zbierajmy rozrzucone po polach sznurki. Sam to robiê w terenie. A masowe akcje sprz±tania sznurków z pól i ³ak organizuj± szko³y w ramach programu PTPP "pro Natura". W gminie Przygodzice robi³o to Szkolne Ko³o OTOP
Doros³ym to zapl±tanie siê praktycznie nie grozi, bo lataj±c je po prostu gubi±.
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP "Blisko bocianów"
Użytkownik
Użytkownik
Martwi mnie, ¿e to jednak nie koszula i nie szmata, jak to zasugerowa³ Sofokles, ale jaki¶ martwy zwierzak (ptak ? Nietoperz ? Co ?) Czy kto¶ z Pañstwa mo¿e to wyjasniæ ? Mo¿e kto¶ lepiej ode mnie to widzi ?
Sofokles napisał:
No i masz! Przytarga³ bocian jak±¶ szmatê. Jaka¶ koszula czy co.. Jak on to przyniós³?
Jak - nie wiem. Ale przyniosl to juz wczoraj. Na innych zdjeciach jest to "cos" widoczne. Naprz. juz tu powyzej na ostatnim kadru cel-ci. Wieczorem obserwowalam bociana, jak tym ruszal po gniezdzie. Myslilam, ze to wyrzuci - i nie wyrzucil, jak widziec .
jakubma9 napisał:
Martwi mnie, ¿e to jednak nie koszula i nie szmata, jak to zasugerowa³ Sofokles, ale jaki¶ martwy zwierzak (ptak ? Nietoperz ? Co ?) Czy kto¶ z Pañstwa mo¿e to wyjasniæ ? Mo¿e kto¶ lepiej ode mnie to widzi ?
Jakubma, a czy juz widzialas takiego duzego nietoperza ???
Nie, zwierzak ani ptak to byc nie moze, bo takie duze zwierze by bocian nie potrafil przyniesc (byloby dla niego ciezkie do transportu). Mimo to, jak pisze wyzej, wczoraj to widzialam - ta rzcecz sie "zmienia" wedlug tego, jak z nia bociany albo wiatr rusza. Nawet na tym wczoraj bylo widac cos bialego...
Użytkownik
Faktem jest, ¿e widzia³am BARDZO wielkiego nietoperza i to na w³asne oczy w d¿ungli birmañskiej, ale mo¿e nie TAK wielkiego, jak to "co¶" w gnie¼dzie :-) Mimo wszystko na koszulê to mi to nie wygl±da :-))) Pozdrowionka serdeczne.
Użytkownik
14,00 D³u¿szy czas w gnie¼dzie co¶ le¿y, trudno okre¶liæ czy to jedzenie czy ¶mieæ.
Eva Stets napisał:
17:06 - to "cos" w gniezdzie wyglada na ... szmate (?)
Sofokles zrobil filmik z momentu, kiedy wiatr to "cos" uniosl. Z filmku calkiem wyrazne, ze "cos" byl papier!!! Nawet dobrze slychac jego szeleszczenie w wiatru.
Użytkownik
18.06 godz. 13:32 w gnie¼dzie zauwa¿y³am co¶ bia³ego, jedno bli¿ej brzegu a na drugim kawa³ku Ka¶ka siada³a czyli to nie mo¿e byæ nic twardego, mo¿e strzêp papieru :-). Nie mogê okre¶liæ co to jest.
Pewnie jest to jeszcze od czasu jak pisa³a o tym Strongbaby.
Ostatnio edytowany przez ANNAEWA (2007-06-18 11:44:14)
¦mieci w gnie¼dzie - 2008
Ponownie otwieramy ten w±tek, który dotyczy ¶mieci w gnie¼dzie. Gniazdo obecnie jest skontrolowane i oczyszczone i ¿adnych ¶mieci tam nie ma. Pojawi³y siê na nim bociany i niebawem zaczn± umacniaæ i odnawiaæ "po swojemu" gniazdo do lêgów.
Je¿eli zauwa¿ycie na gnie¼dzie jakie¶ ¶mieci lub sznurki, napiszcie o tym w tym w±tku. Pamiêtajmy jednak, ¿e nie zawsze to, co nam moze wydaæ siê ¶mieciem, tym ¶mieciem jest faktycznie. Jednak¿e dobrze jest mieæ to na uwadze.
"Co¶" - chyba worek albo papier. Stoj±cy bocian bra³ to do dzioba i rusza³ tym. Kiedy siê to pojawi³o i sk±d, nie wiem. Wygl±da, ¿e na Wladka12 kadrze z 20.16 tego jeszcze nie ma, o 20.40 jest - o 22.30 ju¿ tego nie widaæ.
Użytkownik
3 lipca
O 15:34 zauwa¿y³am, ¿e trójka bocianków bawi siê le¿±cym na przeciwnym (w stosunku do kamerki) brzegu gniazda do¶æ grubym sznurkiem.
Fot.1 - wzd³u¿ brzegu gniazda widaæ sznurek naprê¿any przez dwa bocianki, fot.2 - tym razem stoj±cy po¶rodku bocian trzyma sznurek w dziobie naprê¿aj±c go w górê, fot.3 - bocianek po prawej stronie ci±gnie sznurek ku ¶rodkowi gniazda, fot.4 - trzeci z bocianków (na ostatnim planie), przeci±gn±³ "zabawkê" w swoj± stronê - sznurek znów u³o¿ony jest wzd³u¿ brzegu. Potem jeszcze kilkakrotnie obiekt po¿±dania zmienia³ swoje u³o¿enie. Ta zabawa trwa³a kilka minut, a¿ bocianki straci³y zainteresowanie przedmiotem, uznaj±c go za niejadalny.
Dziêki za podanie tej informacji tak¿e tutaj. (czy. ca³y post Damki_Piki wy¿ej). Nieraz warto (i trzeba) podaæ niektóre info w dwóch osobnych w±tkach.
Tak wiêc i ja powtórzê tu, co napisa³am ju¿ wcze¶niej:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 9735#p9735
...Fakt - gruby sznurek nie kryje w sobie tak du¿ego zagro¿enia dla boæków, jak cienkie plastikowe sznurki czy ¿y³ki ale...
Prosi³abym wszystkich Forumowiczów o spokojne, opanowane ale bardzo uwa¿ne obserwcje i podawanie na bie¿±co sytuacji panuj±cej w gnie¼dzie.
Skoro sznurek jest gruby, bociany najprawdopodobniej po zabawie nieznanym przedmiotem usun± go z gniazda lub te¿ odsun± na brzeg i sznurek "zniknie" sam podaczas wiatru.
Jednak¿e jak napisa³am wy¿ej - proszê o spokojne ale uwa¿ne i dok³adne dalsze obserwacje i ocenê sytuacji.
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
P.S. Byæ mo¿e ta informacja wi±¿e siê tak¿e z obserwacj± Jaagi z tematu " Co jedz± m³ode bociany":
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 9731#p9731
Wątek Zamknięty