Og³oszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -
'.$lang_pms['PM'].''; } ?>

#41 2008-09-09 15:33:57

anina

U¿ytkownik

Sk±d: Gdynia
'.$pun_config['d_pole_nr_'.$i_pol].': '.pun_htmlspecialchars($cur_post['pole_nr_'.$i_pol]).''; } ?>

Re: Bociany on-line

Eva Stets napisa³:

Dziêki Wam za to ogromne!

To jak ja mogê podziêkowaæ za tyle radosnych CHWIl?
Dziêkujê i pozdrawiam

Janina

#42 2008-12-31 10:45:15

mamajka

U¿ytkownik

'.$pun_config['d_pole_nr_'.$i_pol].': '.pun_htmlspecialchars($cur_post['pole_nr_'.$i_pol]).''; } ?>

Moze przegapilam stosowniejsze miejsce do zamieszczenia tego co napisze (jesli tak to spokojnie post prosze przeniesc! - a Evie dziekuje za dyscyplinowanie mnie-to tez mnie nauczylo porz±dku! ) - ale:
¿yczê Autorom Projektu Przygodzice i wszystkim Uczestnikom -w Nowym Roku wiele dobrych dni, rado¶ci i usmiechu, satysfakcji w¶ród ptaszysk i w ogole te¿. To,co robicie,wnios³o now± jako¶æ w moje ¿ycie .Brzmi to moze nieco pompatycznie,ale jak inaczej mam wyraziæ codzienna radosc i ciekawosc otwierania podgladow na gniazda,czytania wpisow na forum, i wreszcie - tuz obok mnie, dostrzegania ptakow - co przedtem wcale nie bylo dla mnie oczywiste.
Trudno to wyrazic slowami,wiec po prostu :Wszystkiego Najlepszego!!!
A ja tu bede caly rok !!!!! ))

#43 2009-02-07 20:52:20

wladek12

Zbanowany

Sk±d: Warszawa

07.02.2009.
Te wy¿ej posty przeczyta³em nie do koñca wszystkie dok³adnie, ale to prawda, wziê³o mnie, nawet nie my¶la³em, ¿e a¿ tak. Ale zaczynam my¶leæ realnie, ¿e wszystko jest dobre jak siê bierze z umiarem. A najbardziej mnie denerwuje, ¿e tyle TEMATÓW ciekawych i nie we wszystkie jest ³atwo wej¶æ. Wiem, ¿e przekazy zagraniczne to modyfikuj± siê swoimi regu³ami ale je¿eli chc± ¿eby inni ogladali to powinni zastosowaæ takie linki ¿eby laik to odbiera³. I pewne korekty niech nanios±. Choæby Carneay - czy nie mo¿na przesun±æ obrazu, ¿eby ³apa³o drugie gniazdo. I ogólnie ³atwiejszy dostêp do tego, co chc± przekazaæ. To jest moje zdanie. A  wci±gnê³o mnie mo¿e a¿ za bardzo chyba.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH POSTOWICZÓW I KIERUJ¡CYCH PRZEKAZAMI.

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#44 2009-02-07 22:47:25

Eva Stets

U¿ytkownik

Sk±d: Hellas

Prawda jest taka, ¿e gdy kto¶ "wejdzie" w boæki, to w³a¶nie "wci±gnie" siê w t± "bocianio-maniê" i trudno...sta³o siê - nie zrezygnuje z tego. Ka¿dy skrawek wiedzy na temat tych ptaków powoduje, ¿e chcemy wiedzieæ o nich coraz wiêcej i wiêcej.
Mo¿na siê zgodziæ z W³adkiem w sprawie innych przekazów i innych info, jednak¿e nic nam nie pozostanie, jak sobie na to ponarzekaæ - nie mamy na wp³ywu. Ewewntualnie mo¿na napisaæ co¶ do organizatorów danych projektów.
Czas mija szybko i niebawem pojawi± siê na naszym gnie¼dzie bociany, co jak wiadomo jest w okresie lêgowym podstawowym tematem naszego forum i naszych obserwacji.

Pozdrawiam i ¿yczê wszystkim wielu ciekawych wra¿eñ
Eva Stets
Administrator forum

wladek12 napisa³:

07.02.2009.
Te wy¿ej posty przeczyta³em nie do koñca wszystkie dok³adnie, ale to prawda, wziê³o mnie, nawet nie my¶la³em, ¿e a¿ tak. Ale zaczynam my¶leæ realnie, ¿e wszystko jest dobre jak siê bierze z umiarem. A najbardziej mnie denerwuje, ¿e tyle TEMATÓW ciekawych i nie we wszystkie jest ³atwo wej¶æ. Wiem, ¿e przekazy zagraniczne to modyfikuj± siê swoimi regu³ami ale je¿eli chc± ¿eby inni ogladali to powinni zastosowaæ takie linki ¿eby laik to odbiera³. I pewne korekty niech nanios±. Choæby Carneay - czy nie mo¿na przesun±æ obrazu, ¿eby ³apa³o drugie gniazdo. I ogólnie ³atwiejszy dostêp do tego, co chc± przekazaæ. To jest moje zdanie. A  wci±gnê³o mnie mo¿e a¿ za bardzo chyba.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH POSTOWICZÓW I KIERUJ¡CYCH PRZEKAZAMI.

#45 2009-04-01 16:30:55

Magdag

U¿ytkownik

Sk±d: warszawa

A gdyby tak siê sta³o, ¿e nie ma tego projektu, nikt by nie wiedzia³ ¿e dzieci przynosz± bociany. Ja to ju¿ , dziêki Wam, wiem. Bocian przylecia³ 28 marca o godz.8:10 i córka mojego syna urodzi³a siê 28 marca o godz. 8:10. Wniosek naukowy jedyny... to bociek.

1 kwietnia 2009

#46 2009-04-09 09:56:12

Magdalena Zamielska

U¿ytkownik

4712994
Sk±d: Legionowo

Na forum jestem kawa³ek czasu, przemy¶leñ wiêc mam sporo. Tylko problem od czego zacz±æ... My¶lê ¿e najlepiej bêdzie od pocz±tku Wpad³am tu pierwszy raz 2 maja 2008r. i mo¿na powiedzieæ - ju¿ siê nie st±d ruszy³am. Wesz³am na t± stronkê przypadkowo. Wcze¶niej obserwowa³am bociany z Ustronia. By³a w³a¶nie d³uga przerwa majowa i trochê mi siê nudzi³o, wiêc wpisa³am w wyszukiwarce bociany online i tak znalaz³am siê w Przygodzicach I zaczê³a siê moja prawdziwa przygoda z bocianami. Ka¿dy dzieñ zaczyna³ i koñczy³ siê  patrzeniem na gniazdo. Pierwsze posty, pe³ne niedoci±gniêæ (to mi zosta³o do dzi¶ ), czasami umieszczane w z³ych tematach, by³y niew±tpliwie udrêk± dla administratorów. Pierwsz± osob± która wyciagnê³a mnie z mroków kompletnej forumowej niewiedzy by³a pani Hana. Pisa³a, t³umaczy³a, poprawia³a. Co ja bym bez Niej wtedy zrobi³a.  Na pocz±tku wieczne poprawianie mnie denerwowa³o, ale szybko rozumia³am ¿e to dla dobra forum i przyjê³am te wszytkie uwagi - jak siê mawia - na klatê. Nastêpn± osob±, bez któej jak twierdzê i wszyscy tu zebrani pewnie te¿, forum nie mog³o by isnieæ jest Pani Eva Stets. To w³a¶nie Pani Eva, pokierowa³a mn± na forum gdy kontakt z Pani± Han± trochê siê urwa³. I tak zosta³o do dzi¶. Nadal robiê tyle b³êdów, umieszczam moje posty nie tam gdzie trzeba, ¿e to potrzeba anielskiej wrêcz cierpliwo¶ci. Pani Eva jest tak¿e osob± z któr± mo¿na popisaæ niew±tpliwie na ka¿dy temat. To tak w ramach wspominek. Przekaz z gniazda uwa¿am, ¿e jest najlepszy z wszystkich polskich, a je¿eli chodzi o zagranicê to do tamtych boæków nie mam takiego sentymentu jak do naszych rodzimych. Co niezwyk³ego jest w tym projekcie? Otó¿, uwra¿liwia on niew±tpliwie na piêkno natury, naszej polskiej przyrody, której bocian bia³y jest niezbêdnym, jak osobi¶cie uwa¿am, elementem. Poza tym niew±tpliwie bociany ³±cz± pokolenia. Oczywi¶cie wszyscy w domu wiedz± o moim niecodziennym hobby. Mój Dziadziu¶ np. jak tylko wys³ucha co¶ o bocianach, jak pan Zalewski mówi w Eko-Radio od razu mi przekazuje. Tak¿e w liceum w którym siê uczê, g³o¶no jest ju¿ o przygodzickich klekotach, opowiadam codziennie jak tylko przyjdê w klasie czy co¶ siê w gnie¼dzie zmieni³o, czy przylecia³ bocian, czy s± jajka, czy ju¿ wyklu³y siê m³ode boæki. Tak¿e, wiele z nich opowiada mi o swoich obserwacjach, zdaje relacje z tego kiedy widzieli boæka w swojej okolicy. Na gwiazdkê dosta³am nawet od jednej z kole¿anek ¶licznego pluszowego bociana. Niew±tpliwie ten rok jest dla mnie w moich bocianich obserwacjach prze³omowy. Spe³ni³o siê moje marzenie, o tym ¿eby jako pierwsza napisaæ na forum, ¿e bocian w³asnie przylecia³. To niezwyk³e uczucie. Pamiêtam jakby to by³o wczoraj jak trzês³y mi siê rêce i nie wiedzia³am co zrobiæ. W koñcu gdy trochê och³onê³am wstawi³am tekst na forum. I zobaczy³am ze jestem pierwsza. By³am bardzo szczêsliwa i do dzi¶ jestem z tego faktu dumna.  Bociany maj± w sobie co¶ niezwyk³ego, ze jak cz³owiek raz przysi±dzie i zacznie je obserwowaæ to ju¿ nie mo¿na przestaæ. Czasami to w³±czam komputer jeszcze z na wpó³ zamkniêtymi oczami, ¿eby jeszcze przed wyj¶ciem do szko³y spojrzeæ na nasze klekoty. Bociany sta³y siê, mogê to przyznaæ, wa¿nym elementem mojej codzienno¶ci. I smutno patrzeæ na gniazdo gdy nie ma na nim naszych kochanych boæków.
To tyle mojej opowie¶ci. Rozpisa³am siê bardzo i nawet nie wiem czy ten post zamie¶ci³am w dobrym miejsu. Jakby co Pani Evo proszê mnie pokierowaæ gdzie powienien byæ
W tym miejscu pragnê podziêkowaæ w szczególno¶ci Pani Hanie i Pani Evie za pomoc, za trud kierowania pracami  forumowiczów (szczególnie takich jak ja) i  za po¶wiêcenie. Podziêkowania kierujê tak¿e na rêce wszystkich organizatorów i koordynatorów tego niezwyk³ego projektu za to ¿e mo¿na dotkn±æ przyrody nie wychodz±c z domu. - co tu wiêcej mówiæ DOBRA ROBOTA
Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie.
Magdalena Zamielska

Ostatnio edytowany przez magdekk (2009-04-09 09:57:52)

#47 2009-04-09 10:15:14

Eva Stets

U¿ytkownik

Po takim wpisie jak ten wy¿ej i im podobnych - wiemy, ¿e naprawde warto robiæ to, co robimy.

Dziêki Ci Magdo w imieniu nas wszystkich
Eva

#48 2009-04-16 10:00:39

kawia

U¿ytkownik

Podpisujê siê pod magdekk obydwiema rêkami!
Jest na ¶wiecie i w Polsce du¿o kamer tego rodzaju; ta jest wyj±tkowa - chyba dlatego, ¿e ma dobrze wymy¶lon±  koncepcjê, "chodzi" ko³o niej sporo naprawdê zainteresowanych osób i je¶li siê cokolwiek zdarzy, zaraz jest reakcja, tak "na powietrzu" jak i na stronie. Rzadko spotyka siê tak uporz±dkowane i ¿ywe strony. A ³agodna, lecz stanowcza rêka Pani Evy jest my¶lê nieoceniona. Po krótkiej obserwacji ¿ycia w gnie¼dzie i naoko³o ka¿dy zauwa¿y, ¿e nie chodzi o podgl±dactwo, "blisko¶æ natury" i inne bla bla, ale ¿e bierzemy udzia³ w programie o ambicjach naukowych.  (Nb. link na górze strony do opisu Projektu nie dzia³a!) Trzeba siê wiêc nauczyæ wiele, ¿eby ogl±danie zmieni³o siê w obserwacjê i  to ju¿ jest ogromny pozytek  z uczestnictwa, a potem siê cz³owiek dopiero uczy zycia - ptasiego, o którym przecie¿ wiêkszo¶æ nas nie ma pojêcia. Czasem, kiedy zajrzê do gniazda siedz±c w pracy i kto¶ to przyuwa¿y, to z regu³y prosi o link. Nawet szefowa nie mia³a pretensji, bo zawsze to nie to samo, co ogl±danie Pudelka, lub innych Plotków. Teraz mam anginê i sobie siedzê w domu, to mogê poszaleæ .
A poza tym, dopiero przygl±daj±c sie bocianom z bliska, zauwa¿y³am ich niezwyk³± urodê, to nie tylko wielkie ptaszyska o d³ugich nogach, które zdobi± krajobraz, maj± te¿ masê wdziêku i wprawdzie nie ulegam pokusom antropomorfizacji, ale czasem jak stan± obydwa, po³o¿± szyjê na grzbiet i zaklekocz±, to widok jest zupe³nie wspania³y!
Pozdrowienia!

#49 2009-04-16 23:58:58

Eva Stets

U¿ytkownik

Dziêkujê kawii za mi³e s³owa w po¶cie wy¿ej. Cieszê siê, ¿e dok³adamy w tym wszyskim ma³a cegie³kê .
Aha! Opis projektu siê otwiera ale nieraz co¶ siê dzieje z serwerem i wówczas strona PwG OTOP siê "buntuje".  Problem po czasie mija i mo¿na temat otworzyæ.

Pozdrawiam serdecznie i raz jeszcze dzieki za mi³e s³owa.
Eva

#50 2009-04-22 09:24:10

anowi

U¿ytkownik

Sk±d: Po³udnie

I od czego tu zacz±æ.............???
Tyle mam my¶li, ale chyba w jednej mo¿e siê zmie¶ciæ wszystko - "wpad³am ja przys³owiowa ¶liwka w kompot i uzale¿ni³am siê od boæków, od Przygodzic i chyba poma³u uzale¿niam siê równie¿ od Waszego forum"

¯a³ujê, ¿e wcze¶niej nie wiedzia³am, ¿e takie bierne branie udzia³u w ¿yciu bocianów daje tyle pozytywnych emocji i do¶wiadczeñ, no i wielka szkoda, ¿e dopiero kilkana¶cie dni temu odkry³am Wasz projekt, forum i ca³± resztê
W³a¶ciwie, to na innym forum  na którym siê udzielam znajoma wklei³a link do Waszych boæków i jak ju¿ w niego kliknê³am tak zosta³am

Mam nadziejê, ¿e ten post  umieszczam we w³a¶ciwym temacie, a teraz idê poczytaæ jak udajê siê Wam tu wklejaæ  kardy z przekazu online

Pozdrawiam

#51 2009-04-22 20:40:04

atrenzis

U¿ytkownik

Mi³a Pani Evo, projekt obserwacji bocianów jak ju¿ pisa³am, uwa¿am za wspania³y. Unikalna mo¿liwo¶æ obserwacji ptaków z bliska, jak± daje kamera jest czyst± przyjemno¶ci±, ja dzieñ zaczynam od w³±czenia komputera i po³aczenia siê z Przygodzicami i tak koñcze dzieñ nie wspominaj±c o wizytach w tak zwanym miêdzyczasie.
Nowa kamera, jak± macie Pañstwo w tym roku daje mo¿liwo¶æ robienia zbli¿eñ, co bêdzie bardzo wa¿ne gdy wylêgn± siê piskleta ale równie¿ wiêkszy plan z widokiem na okolicê gniazda jest ciekawy.
Co do wcze¶niejszej rejestracji to zupe³nie o niej zapomnia³am i w tym roku próbowa³am siê zarejestrowaæ jako ffuksja, co mi siê nie uda³o, bo nie mog³o siê udaæ i w tej sytuacji i zarejestrowa³am siê jako atrenzis, co jest pseudonimem mojej wnuczki, ktora równie¿ podgl±da ze mn± boæki. Poniewa¿ nie pamiêtam has³a do ffuksji zostanê przy atrenzis. Serdecznie pozdrawiam.

#52 2009-04-22 22:08:34

Eva Stets

U¿ytkownik

Witam!

Dziêkujê za mi³e s³owa na temat naszego projektu, oczywi¶cie w imieniu wszystkich osób, które bior± udzia³ w jego realizacji. Zawsze nas cieszy, gdy do grona Forumowiczów do³±czaj± prawdziwi sympatycy Przyrody i ptaków.
Mi³e, ¿e zaiteresowanie boækami przejmuje tak¿e Pani wnuczka .
A je¶li chodzi o rejestracjê, dzieki za wyja¶nienie, zapraszam do udzia³u na naszym forum i ¿yczê wielu ciekawych wra¿eñ podczas obserwacji przygodzickiego gniazda.

Serdecznie pozdrawiam
Eva Stets
Administrator forum

atrenzis napisa³:

Mi³a Pani Evo, projekt obserwacji bocianów jak ju¿ pisa³am, uwa¿am za wspania³y. Unikalna mo¿liwo¶æ obserwacji ptaków z bliska, jak± daje kamera jest czyst± przyjemno¶ci±, ja dzieñ zaczynam od w³±czenia komputera i po³aczenia siê z Przygodzicami i tak koñcze dzieñ nie wspominaj±c o wizytach w tak zwanym miêdzyczasie.
Nowa kamera, jak± macie Pañstwo w tym roku daje mo¿liwo¶æ robienia zbli¿eñ, co bêdzie bardzo wa¿ne gdy wylêgn± siê piskleta ale równie¿ wiêkszy plan z widokiem na okolicê gniazda jest ciekawy.
Co do wcze¶niejszej rejestracji to zupe³nie o niej zapomnia³am i w tym roku próbowa³am siê zarejestrowaæ jako ffuksja, co mi siê nie uda³o, bo nie mog³o siê udaæ i w tej sytuacji i zarejestrowa³am siê jako atrenzis, co jest pseudonimem mojej wnuczki, ktora równie¿ podgl±da ze mn± boæki. Poniewa¿ nie pamiêtam has³a do ffuksji zostanê przy atrenzis. Serdecznie pozdrawiam.

#53 2009-04-27 12:53:04

mroczko

U¿ytkownik

Witam z Miêdzyrzecza Górnego ko³o Bielska-Bia³ej. Od dwóch dni uruchomili¶my nasz podgl±d on-line na gniazdo bociana bia³ego. Zapraszamy do odwiedzin pod adresem www.miedzyrzecze.org.pl jednocze¶nie prosimy o wyrozumia³o¶æ, dopiero siê uczymy. Podziwiamy wspaniale rozwiniêty projekt bociana on-line w Przygodzicach, gratulujemy wszystkim jego twórcom i sympatykom.

Pozdrowienia,

Leszek Mroczko

#54 2009-05-28 16:33:55

kawia

U¿ytkownik

Parê dni temu na przyjêciu m±¿ mojej przyjació³ki powiedzia³, ¿e odg³os towarzysz±cy przekazowi strumieniowemu s³yszy parê godzin dziennie, wiêc niech Ukochana ¯ona nie ¶ciemnia, ¿e tylko od czasu do czasu zagl±da co s³ychac u bocianów. To by³a zeszt± uwaga pe³na sympatii... Wymieniamy sobie ze znajomymi linki i informacje - zw³aszcza w okresie klucia i niektórzy wsi±kaj± bez ratunku.
Poniewaz zajê³am siê te¿ w±tkiem ostrygojadów, a one w³asnie sie wylegaj±, wczoraj, w okoliczno¶ciach s³u¿bowych bêd±c, otrzyma³am od córki smsa: "Norweg siê wyklu³". I zachowaj tu cz³owieku powage
Co do roli terapeutycznej, to mam ambiwalentne odczucia, bo wygl±da na to, ¿e  po sezonie lêgowym bêdê mia³a parê rzeczy do nadrobienia, zbyt czesto bowiem nie moge siê oderwac od przekazu! Nawet jesli tylko jest w³aczony "pod spodem"  roboty, to i tak si³a przyci±gania bocianiej rodziny jest zbyt du¿a.

No wiêc z jednej strony odstresowujê siê obserwacj± przyrody, a z drogiej stresujê robieniem zaleg³o¶ci I có¿ zrobiæ?!

#55 2009-06-02 06:37:15

Magdag

U¿ytkownik

Sk±d: warszawa

2.VI.2009

Od trzech lat obserwuje gniazdo ale tyle atrakcji, które da³y nam w tym sezonie do tej pory bociany. nie by³o. Przypomnê, ze pierwsz± by³a taka, ze juz jeden bocian by³ na gnie¼d¼ie i wyglada³o na to, ¿e ten rok nie bêdzie udany, bo ciagle nie by³o drugiego. Okaza³o sie, ¿e pierwsza przylecia³a samica.Pó¼niej w trzy dni po skojarzeniu siê pary objawi³o nam siê jajo. Przy kluciu sie bocianków oczywi¶cie nie odby³o sie bez zadziwiania nas. Dwa bocianki wyklu³y siê w ci±gu kilku godzin po sobie. Pó¼niej by³y inne zdarzenia, az w koñcu akcja ratownicza. Mam nadziejê, ¿e nasze bociany przestan± byæ  takie medialne i bêdê czasami mog³a przysn±æ przy ich obserwacji.

#56 2009-06-03 05:21:48

wladek12

Zbanowany

03.06.2009.

Po udanej akcji ratowniczej na gnie¿dzie m³odym przygodzickim bociankom, my¶lê czy jednak nie za du¿o cz³owiek ingeruje w ¿ycie jakie toczy siê w przyrodzie. A tak¿e my¶lê czy i inne gniazda mog± liczyæ na tak± lub podobn± pomoc (w razie potrzeby do kogo siê zwróciæ dok³adnie nie wiadomo-zapewne do stra¿aków oni napewno zareaguj±,ale co dalej). Niech nikt nie ma mi za z³e ale takie refleksje przysz³y mi ju¿ czytaj±c o akcji ratowniczej. Bo czy kto¶ wie co siê dzieje w innych gniazdach nie podgl±danych? Na wsi czy ma³ych miejscowo¶ciach to nie problem na szczê¶cie ujrzeæ licznie gniazda i same bociany (i oby tak by³o jak najd³u¿ej).
W niedzielê (31.05.2009.ok.g.19.) w trakcie objazdu gniazd w okolicach Warszawy w  audycji radiowej z Torunia us³ysza³em pytanie do mieszkañców czy widzieli bociana i oczywi¶cie odpowied¿ by³a-tu gdzie? W mie¶cie, nie. Bo ludzie te¿ widz± to co chc± widzieæ a nie zobaczyæ co¶ ciekawszego. A objazd by³ ciekawy i powtórzenie bêdzie ale za jakie¶ 2-3 tygodnie, jak potomstwo pozwoli siê policzyæ.  POZDRAWIAM

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#57 2009-06-03 06:37:55

anowi

U¿ytkownik

Sk±d: Po³udnie

wladek12 napisa³:

03.06.2009.

Po udanej akcji ratowniczej na gnie¿dzie m³odym przygodzickim bociankom, my¶lê czy jednak nie za du¿o cz³owiek ingeruje w ¿ycie jakie toczy siê w przyrodzie. A tak¿e my¶lê czy i inne gniazda mog± liczyæ na tak± lub podobn± pomoc (w razie potrzeby do kogo siê zwróciæ dok³adnie nie wiadomo-zapewne do stra¿aków oni napewno zareaguj±,ale co dalej). Niech nikt nie ma mi za z³e ale takie refleksje przysz³y mi ju¿ czytaj±c o akcji ratowniczej. Bo czy kto¶ wie co siê dzieje w innych gniazdach nie podgl±danych? Na wsi czy ma³ych miejscowo¶ciach to nie problem na szczê¶cie ujrzeæ licznie gniazda i same bociany (i oby tak by³o jak najd³u¿ej).
W niedzielê (31.05.2009.ok.g.19.) w trakcie objazdu gniazd w okolicach Warszawy w  audycji radiowej z Torunia us³ysza³em pytanie do mieszkañców czy widzieli bociana i oczywi¶cie odpowied¿ by³a-tu gdzie? W mie¶cie, nie. Bo ludzie te¿ widz± to co chc± widzieæ a nie zobaczyæ co¶ ciekawszego. A objazd by³ ciekawy i powtórzenie bêdzie ale za jakie¶ 2-3 tygodnie, jak potomstwo pozwoli siê policzyæ.  POZDRAWIAM

W tym linku Pan Pawe³ w pewnym sensie odniós³ siê i do Pana  przemy¶leñ:

http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 261#p16261

#58 2009-06-17 16:13:40

plastyka

U¿ytkownik

Witam,

przepraszam, ¿e Pañstwa niepokojê, ale wydaje siê, i¿ zasadnym by³oby umieszcenie na stronie g³ównej aktualnych danych w "Kalendarium 2009".

Pozdrawiam serdecznie,
Romek

#59 2009-06-17 16:56:53

Eva Stets

U¿ytkownik

Witam!

Dziêkujê za t± uwagê, ale pragnê zauwa¿yæ, ¿e na stronie g³ównej z przekazem projektu PwG OTOP "Blisko bocianów" (www.bociany.ec.pl) w Kalendarium 2009 s± podawane na bie¿±co podstawowe informacje dotycz±ce wydarzeñ na naszym gnie¼dzie. Czêsto nawet z przekierowniem do odpowiedniego w±tku na nasze forum. Reszta informacji jest dok³adnie notowana w osobnych temach, na froum, w dziale dot. przekazu z Przygodzic.

Pozdrawiam
Eva Stets

plastyka napisa³:

Witam,

przepraszam, ¿e Pañstwa niepokojê, ale wydaje siê, i¿ zasadnym by³oby umieszcenie na stronie g³ównej aktualnych danych w "Kalendarium 2009".

Pozdrawiam serdecznie,
Romek

#60 2009-06-17 17:07:30

Marcin R.

Administrator

plastyka napisa³:

Witam,

Pozdrawiam serdecznie,
Romek

witam,
sporadycznie, z niewyja¶nionej przyczyny ukazuje siê stara wersja strony, z zesz³ego roku.

Przekaz odbywa siê na kilku serwerach i jeden z nich prawdopodobnie przechowuje star± wersjê strony g³ównej... st±d czasem pojawia siê kalendarium 2008

http://www.pwg.otop.org.pl - Strona PwG OTOP
http://www.przyrodnicze.pl - sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody... KSIÊGARNIA PRZYRODNICZA

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS