Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2007-05-27 21:25:06

Sve

Użytkownik

SkÄ…d: Pardubice - Czechy

Grupy m³odocianych bocianów nielêgowych - co to znaczy?

Angie napisał:

Chcia³abym zapytaæ forumowiczów czy znacie bli¿ej obyczaje bocianów?
Moja mama zadzwoni³a w³a¶nie do mnie z dzia³ki na Podlasiu, gdzie jak wiadomo jest du¿o bocianich gniazd. Ko³o naszego domku jest ich kilka. Mowi³a, ¿e zaobserwowa³a wczoraj i dzi¶ pod wieczór dziwne zjawisko, stado bocianów/ok 7/lecia³o razem, poczym nie dolecia³y do gniazda, tylko usiad³y na jednej wielkiej brzozie i tak siedzia³y. Zwykle bociany ³±cz± sie w wiêksze grupy dopiero przed odlotem pod koniec sierpnia, a teraz raczej s± w parach, a tu takie co¶???
W ub.roku na tej samej brzozie, przez kilka dni te¿ nocowa³ jeden bocian, ale wtedy by³ sam, a teraz jest ich kilka. Czy to jest normalne? Moze kto¶ wie dlaczego tak siê dzieje?
Pozdrawiam wszystkich!

Angie, tu pewnie chodzi o m³ode bociany, które siê jeszcze nie gnie¿d¿±. Bociany osi±gaj± zazwyczaj dojrza³o¶æ p³ciow± pod koniec 3 roku ¿ycia i przystêpuj± do lêgów w wieku 3-4 lat. Niedoros³e osobniki zachowuj± siê ró¿nie. Niektóre pozostaj± w Afryce, inne przebywaj± w ró¿nych krajach po³udniowej Europy... a niektóre wracaj± "do domu", w okolice miejsc gdzie siê urodzi³y. Czasami trwaj± w takich stadkach i wêdruja po kraju, choæ nie za czêsto mo¿na to zaobserwowaæ.

Ja widzia³am u nas takie stadko (chyba 5 bocianów) na pocz±tku czerwca trzy lata temu.

Popatrzcie na kruki: nie siej± ani nie zbieraj± czasu ¿niwa; nie maj± piwnic ani spichlerzy, a jednak Bóg je ¿ywi.
(Lk 12,24)

#2 2007-05-28 08:19:47

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Re: Grupy m³odocianych bocianów nielêgowych - co to znaczy?

Na roboczo takie grupy m³odocianych bocianów nielêgowych nazywamy gangami m³odzie¿owymi .

Nie maj± one gniazd, st±d odpoczywaj± i nocuj± grupami na drzewach. Fantastycznie to wygl±da, mój rekord to 41 boæków nocuj±cych razem na suchym, potê¿nym dêbie na £±kach Odolanowskich w powiecie ostrowskim (ok. 10 km od Przygodzic). Zdjêcie tego dêbu, autorstwa Artura Homana, by³o chyba w 2003 r. w National Geographic Polska.

Nie s± to czêste obserwacje, mo¿esz Angie pogratulowaæ mamie. Ale w koñcu gdzie co¶ takiego zobaczyæ jak nie na Podlasiu - czê¶ci (wraz z po³udniow± Litw± i obwodem kaliningradzkim) ¶wiatowego centrum populacji bocianiej, o najwy¿szym jej zagêszczeniu

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

sve napisał:

Angie napisał:

Chcia³abym zapytaæ forumowiczów czy znacie bli¿ej obyczaje bocianów?
Moja mama zadzwoni³a w³a¶nie do mnie z dzia³ki na Podlasiu, gdzie jak wiadomo jest du¿o bocianich gniazd. Ko³o naszego domku jest ich kilka. Mowi³a, ¿e zaobserwowa³a wczoraj i dzi¶ pod wieczór dziwne zjawisko, stado bocianów/ok 7/lecia³o razem, poczym nie dolecia³y do gniazda, tylko usiad³y na jednej wielkiej brzozie i tak siedzia³y. Zwykle bociany ³±cz± sie w wiêksze grupy dopiero przed odlotem pod koniec sierpnia, a teraz raczej s± w parach, a tu takie co¶???
W ub.roku na tej samej brzozie, przez kilka dni te¿ nocowa³ jeden bocian, ale wtedy by³ sam, a teraz jest ich kilka. Czy to jest normalne? Moze kto¶ wie dlaczego tak siê dzieje?
Pozdrawiam wszystkich!

Angie, tu pewnie chodzi o m³ode bociany, które siê jeszcze nie gnie¿d¿±. Bociany osi±gaj± zazwyczaj dojrza³o¶æ p³ciow± pod koniec 3 roku ¿ycia i przystêpuj± do lêgów w wieku 3-4 lat. Niedoros³e osobniki zachowuj± siê ró¿nie. Niektóre pozostaj± w Afryce, inne przebywaj± w ró¿nych krajach po³udniowej Europy... a niektóre wracaj± "do domu", w okolice miejsc gdzie siê urodzi³y. Czasami trwaj± w takich stadkach i wêdruja po kraju, choæ nie za czêsto mo¿na to zaobserwowaæ.

Ja widzia³am u nas takie stadko (chyba 5 bocianów) na pocz±tku czerwca trzy lata temu.

#3 2007-05-28 20:26:00

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Witam !
I w³a¶nie dzi¶, 28 maja 2007 uda³o mi siê zaobserwowaæ takie ma³e stadka. Co prawda Delta Evros, to czê¶æ pó³nocnej Grecji... ale to jeszcze Europa po³udniowa. Podczas astronomicznie krótkiej wizyty w delcie rzeki Evros, zobaczy³am 3 takie stadka: dwa po 6 osobników i jedno licz±ce 7 osobników.
Poni¿ej kilka zdjêæ (niestety niezbyt dobrej jako¶ci)

Pozdrawiam
Eva Stets

http://img50.imageshack.us/img50/7894/deltaevros060ur5.th.jpg   http://img131.imageshack.us/img131/8293/deltaevros065bo9.th.jpg   http://img501.imageshack.us/img501/479/deltaevros066mn8.th.jpg

sve napisał:

Bociany osi±gaj± zazwyczaj dojrza³o¶æ p³ciow± pod koniec 3 roku ¿ycia i przystêpuj± do lêgów w wieku 3-4 lat. Niedoros³e osobniki zachowuj± siê ró¿nie. Niektóre pozostaj± w Afryce, inne przebywaj± w ró¿nych krajach po³udniowej Europy...

#4 2007-05-29 06:53:23

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Czytaj±cych po angielsku i zainteresowanych bocianami nielêgowymi (3-4 latki), o których pisz± Angie i Sve, a które opisali¶my na podstawie danych z miejsc niedalekich od Przygodzic, zapraszam do przejrzenia naszego artyku³u:

Antczak Marcin, Dolata Pawe³ T. 2006. Night roosts, flocking behavior and habitat use of the non-breeding fraction and migrating White Storks Ciconia ciconia in the Wielkopolska region (SW Poland). W: Tryjanowski P., Sparks T. H., Jerzak L. (red.). The White Stork in Poland: studies in biology, ecology and conservation. Bogucki Wyd. Nauk., Poznañ: 209-224.

Jest to pierwszy tekst w Polsce po¶wiêcony specjalnie tej frakcji ptaków, jak widaæ bardzo ma³o zbadanej, w ca³o¶ci dostêpny w formie PDF na stronie PwG OTOP:
http://www.pwg.otop.org.pl/pdf/stork_antczak.pdf

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#5 2007-05-29 12:27:56

Angie

Użytkownik

Dziêkujê Wam bardzo za informacje dot."m³odzie¿owych gangów"
Dobrze jest wiedzieæ, ¿e to normalne zjawisko, bo trochê siê martwi³am, ¿e co¶ nie tak z tymi bocianami.
Nie mogê siê doczekaæ kiedy sama, na w³asne oczy to zobaczê, je¶li oczywi¶cie bêd± jeszcze chcia³y sobie kiedy¶ u nas przenocowaæ
Obiecujê, ¿e je¶li bedzie taka okazja, zrobiê im zdjêcie i prze¶lê na forum.
Gor±co wszystkich pozdrawiam!

#6 2008-07-19 21:41:59

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Witam!

Zainteresowanych, którzy chcieliby zobaczyæ spor± grupê m³odocianych bocianów nielêgowych na noclegowisku w delcie rzeki Evros, w Grecji (s± fotki) zapraszam do zerkniêcia na mój post z 19 lipca 2008.
Temat pt "Bociany: obserwacje", w±tek pt "Obserwacje bociana bia³ego z zagranicy".
Link bezpo¶redni:  http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 206#p10206

Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP, HOS-Hellas

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS