Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
3 maja 2009
17:30 - 18:00
Zobaczyłam dziś pisklęta w kolejnych niemieckich gniazdach.
Höchstadt - pięć piskląt (1)
Sexau - na pewno trzy piskleta, a może więcej (2)
Umkirch - pięć piskląt (3)
Zeiskam - wydaje mi sie, ze też pięć piskląt (4)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
15 maja 2009
Bociany z kilku niemieckich gniazd pokazały mi dzisiaj swoje pisklęta.
Bociany z innych gniazd nie były tak uprzejme.
Na zdjęciach: Adelsdorf (1), Höchstadt (2), Lindheim (3), Papendorf (4),
Pfaffenhausen (5), Sexau (5), Volkertshausen (7) i Zeiskam (8).
Użytkownik
Oglądałam dzisiaj dniazdo w Bornheim 1, bocianki jakieś takie szare... czy coś złego się tam nie dzieje?
Użytkownik
Tak, w Bornheim 1 pisklęta chyba nie żyją. Na pewno było 5 maluszków - (fot. 1 z 9 maja). Teraz gniazdo wyglada strasznie - istne bagno. Dorosłe bociany mają piersi wręcz czarne od błota i wilgoci. Pada tam od dłuższego czasu, nie ma słońca... W sąsiednim gnieździe, w którym klucie nastapiło kilka dni wcześniej, są już 3 dorodne białe bocianki, a tu ... :-( Serce boli, jak się na to patrzy ... (fot. 2) z dziś. :-(
Mago napisał:
Oglądałam dzisiaj dniazdo w Bornheim 1, bocianki jakieś takie szare... czy coś złego się tam nie dzieje?
Ostatnio edytowany przez jaaga (2009-05-16 12:04:02)
16 maja 2009
Gebesee
Bociana z tego gniazda prawdopodobnie jeszcze w kwietniu spotkało coś złego. Po prostu zniknął, zostawiając samiczkę samą. Bocianica już po jego zniknięciu składała jaja i wysiadywała je, rzadko i na krótko opuszczając gniazdo. W ostatnich dniach chyba zrezygnowała, znacznie rzadziej siadała na jajach, które nieraz godzinami pozostawały odkryte.
Dzisiaj coś się zmieniło. Od kilku godzin zaglądam do tego gniazda i wciąż jest ono puste. Co dziwne, zniknęły także jaja (1). Mało tego, szukając w Internecie informacji na ten temat, natknęłam się na zdjęcie wykonane dzisiaj wczesnym rankiem, na którym widać dwa bociany (2). Może tu jeszcze wrócą.
Foto nr 2 ze str. http://featheryfriends.com/phpBB2/viewt … 612#p33612
Ostatnio edytowany przez Nupi (2009-05-16 16:09:33)
Użytkownik
17.05 Ogląd gniazd od godziny 17:43
W Zeiskamer muehle obok dorosłego bociana okrywającego młode siedzi jeden z młodych bocianów (fot. 1)
Gniazdo w Forchheim puste
Bornheim 1 radosne powitanie bociana na gnieździe jak widać na załączonym zdjęciu (fot. 2)
Bad Waldsee na chwilę obecną - gniazdo puste
Muenster - dwa młode (przynajmniej tyle udało mi się zobaczyć)
Stambolijski (Bułgaria) - jeden bocian wysiadujący
Ostatnio edytowany przez magdekk (2009-05-17 15:49:26)
Użytkownik
19 maja 2009
Dawno nie zaglądałam do gniazda w Cernay. Dzisiaj zastałam tam dwa bociany i cztery... nie jestem pewna, czy mogę nazwać je pisklętami.
To już po prostu młode bocianki. Próbują wstawać, machać skrzydełkami.
Właśnie zajadały podawaną przez rodzica kolację.