Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Zbanowany
Po spokojnym kwietniu gdzie bociany wysiadywa³y jaja, nadszed³ maj w którym ruch w gnie¼dzie bêdzie du¿o wiêkszy. A to za spraw± klucia siê piskl±t.
Tutaj wpisujmy obserwacje z klucia siê pierwszego pisklêcia.
Pierwsze jajo zosta³o zniesione 5 kwietnia, dlatego pisklêcia mo¿na spodziewaæ siê miêdzy 8 a 11 maja (33 – 35 dni od dnia zniesienia pierwszego jaja).
Dla przypomnienia, klucie siê piskl±t w latach poprzednich:
- 2006 rok - po 34 dniach
- 2007 rok - po 35 dniach
- 2008 rok - po 35 dniach
- 2009 rok - po 34 dniach
- 2010 rok - po 35 dniach
Zapraszamy do obserwacji, bo na pewno bêd± bardzo ciekawe.
Pozdrawiam
Piotrek
6 maja 2011 - dzi¶ mija 31 dzieñ od daty z³o¿enia pierwszego jaja. Dla przypomnienia - pierwsze jajo zosta³o z³o¿one w dniu 5 kwietnia 2011.
Porównuj±c dane z poprzednich lat (czyt. post wy¿ej) mo¿emy zobaczyæ, ¿e dzieñ klucia pierwszego pisklaka siê zbli¿a. Je¶li odnotowane przez piêæ sezonów dane nie zawiod± (i je¶li pierwsze jajo jest zalê¿one), mo¿na przypuszczaæ, ¿e pierwsze pisklê wykluje siê ok. 9-10 maja, tzn po 34-35 dniach od daty z³o¿enia pierwszego jaja.
My¶lê, ¿e dla u³atwienia obserwacji warto zachowaæ schemat podawania postów z poprzednich lat, notuj±c w tym w±tku tak¿e spostrze¿enia z wygl±du jaj - tzn, gdy zobaczymy jakie¶ zmiany na skorupce, co mo¿e oznaczaæ rozpoczêcie procesu klucia (czyt. posty w tym temacie z ubieg³ych sezonów, gdy udawa³o nam siê dok³adnie okre¶liæ pojawienie ka¿dego z piskl±t).
Pamiêtajmy te¿, ¿e je¶li jajo, które by³o zniesione jako drugie w kolejno¶ci jest zalê¿one, to w tym samym dniu (z kilkugodzinn± ró¿nic±) mo¿emy siê spodziewaæ drugiego pisklêcia.
¿yczê wszystkim udanych obserwacji w wypartywaniu pierwszego bocianka
Eva Stets
W oczekiwaniu na klucie pierwszego pisklaka...
8 maja 2011 - dzi¶ mija 33 dzieñ od z³o¿enia pierwszego jaja. Warto wytê¿yæ wzrok i przypatrywaæ siê uwa¿nie jajom, gdy wysiaduj±cy bocian wstaje. Nie jest wykluczone, ¿e uda nam siê zobaczyæ jakie¶ "¶lady" lub "plamki" na jednym lub dwu jajach. Te "plamki" mog± byæ pierwszymi oznakami klucia, choæ oczywi¶cie mo¿e byæ, ¿e jajo bêdzie tak u³o¿one, ¿e tego nie zobaczymy (czyt. tak¿e posty wy¿ej i wpisy w tym temacie z ub. lat).
Bior±c pod uwagê dane z piêciu poprzednich sezonów - widzimy, ¿e pierwsze pisklaki z tego gniazda klu³y siê w 34 lub w 35 dniu od daty z³o¿enia pierwszego jaja. Tak wiêc jest mo¿liwe, ¿e pierwsze pisklê wykluje sie jutro - 9 maja lub pojutrze - 10 maja (chyba, ¿e boæki zrobi± nam niespodziankê i pierwszy pisklak wykluje siê nieco wcze¶niej, czego wykluczyæ nie mo¿na).
Dla porównania przedstawiam ni¿ej dane z mojej prelekcji na Zlocie "Blisko bocianów "w Przygodzicach w 2009 roku. Obejmuj± one daty klucia pierwszego pisklaka od 2006 do 2009 roku. Podany link odnosi siê do mojego podsumowania w 2010 roku, kiedy to pierwszy pisklak wyklu³ siê w 35 dniu od z³o¿enia pierwszego jaja.
Sumuj±c, widzimy, ¿e dotychczas klucie pierwszego pisklaka mia³o miejsce 2 razy w 34 dniu i 3 razy w 35 dniu od z³o¿enia pierwszegp jaja. Jak bêdzie w tym roku - obserwujmy uwa¿nie, a na pewno uda nam siê to zobaczyæ.
Rok 2010: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 884#p23884
Pozdrawiam
Eva Stets
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-05-08 15:27:30)
Zbanowany
09.05.2011.
06.21.Przygoda wsta³a i nie widaæ jeszcze klucia. (f.1.).
06.40. Mo¿e to byæ tylko mój „Be³kot”.
Wed³ug mnie te dwa jajka co oznaczy³em na (f.2.),s± troszkê inne.To po lewej ma plamkê albo tak pada cieñ.
A jajko po prawej jakby ryski i odcieñ ciemniejszy.Ale mogê siê myliæ.
Na (f.3.) tak jak widaæ bez oznaczeñ. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-05-09 05:16:36)
Zbanowany
wladek12 napisał:
09.05.2011.
...
Wed³ug mnie te dwa jajka co oznaczy³em na (f.2.),s± troszkê inne.To po lewej ma plamkê albo tak pada cieñ.
A jajko po prawej jakby ryski i odcieñ ciemniejszy.Ale mogê siê myliæ.
...
Na razie nic siê nie dzieje. To ¼d¼b³a suchej trawy.
Ods³onê jaj, mo¿na zobaczyæ pod linkiem: http://img3.imageshack.us/img3/2122/file25647.mp4
Zbanowany
09.05.2011.
09:23 - Jest dziurka w jaju.
http://www.youtube.com/watch?v=MrN4jFHhi8g
09.05.2011
9:53 Widaæ wyra¼nie dziurkê w jajku. Wspania³e uczucie
10:16 Dziedzic wyra¼nie nie chce, aby¶my ogl±dali jego pociechy.
10:38 Kolejna ods³ona jaj. Jeszcze nie widaæ pisklêcia.
11:30 Nie no Dziedzic, posuñ siê ;/ Przygoda wsta³a, a Dziedzic w roli g³ównej niestety.
Filmik z tego odkrycia w w±tku filmy.
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-05-09 09:30:30)
Użytkownik
09.05.2011
14:46 Ciekawa jestem, czy to wystaje dziobek z jajka? Spójrzcie proszê na 35 sekunda mojego filmu (fot. 2) W sumie to na 32 sekundzie (fot. 1) ju¿ widaæ, ¿e co¶ wystaje z tego jednego jajka z lewej strony.
Chyba siê nie wyg³upi³am, co?
Ostatnio edytowany przez Angelika (2011-05-09 13:02:40)
Zbanowany
09.05.2011.
16:02 - Nadal widoczny tylko ma³y otworek w jajku.
http://www.youtube.com/watch?v=UrprXXaQYAM
Użytkownik
Mnie i moj± Pani± te¿ od pocz±tku kwietnia toczy choroba marmareckiego.
Czekali¶my i wczoraj wieczorem dziurka, a dzi¶ dziubek by³o ju¿ widaæ.
Zamarli¶my w oczekiwaniu
Zrobili¶my te¿ kilka wypadów i podgl±dali¶my bocianie gniazda w okolicach P³ocka.
Obejrzeli¶my 4 zamieszkane gniazda. Piêkna sprawa.
Ostatnio edytowany przez AndrzejQl (2011-05-09 15:12:31)
Moderator
09.05. 2011
18:23 - postêp w kluciu niewielki od stanu z godziny 16:02 jaki zanotowa³ Piotr w filmiku (post wy¿ej ), na fot.1 widaæ ciemn± plamkê na jednym jajku
18:37 - wydaje mi siê, ¿e drugie jajko te¿ jest nadklute ( mniejszy otworek ), widaæ to by³o przy obracaniu jaj - niestety fotki nie zd±¿y³am zrobiæ
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-05-09 16:42:37)
Zbanowany
09.05.2011.
Widoczne s± ju¿ dziurki w dwóch jajach.
http://www.youtube.com/watch?v=p9jDUB_DCBg
Moderator
W uzupe³nieniu do powy¿szych obserwacji dodam, ¿e podobne dziurki, jak te, które s± widoczne teraz mo¿na by³o wyra¼nie obserwowaæ np. w 2009 roku na dzieñ przed wykluciem pierwszego (a w kika godzin potem) drugiego pisklaka (czyt. mój post w temacie pt "Co siê dzieje w gnie¼dzie": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 565#p31565).
Szkoda, ¿e nie mo¿na przewidzieæ ile czasu mo¿e dzieliæ do momentu zobaczenia przez nas pierwszego (a potem drugiego) pisklaka.
Dla "porz±dku" podam, ¿e pierwsze oznaki klucia zosta³y zaobserwowane dzi¶, 9 maja 2011 - tzn w 34 dniu od daty z³o¿enia pierwszego jaja.
Ju¿ niebawem bêdzie wiadome czy tegoroczny pierwszy pisklak wykluje siê jeszcze dzi¶ - czyli w 34 dniu, czy jutro - czyli w 35 dniu od daty z³o¿enia pierwszego jaja (w latach 2006-2010 przygodzickie pierwsze pisklaki klu³y siê 3 razy w 35 dniu i 2 razy w 34 dniu od daty z³o¿enia pierwszego jaja, o czym pisa³am obszerniej kilka postów wy¿ej).
¿yczê wszystkim mi³ych obserwacji w oczekiwaniu na pierwsze (i drugie) klucie piskl±t
Użytkownik
Dwie dziurki piêknie widoczne przy kolejnym wietrzeniu o godz. 19.47.
Wyprowad¼cie mnie z b³êdu, je¶li siê mylê, czy do³ek nie staje siê w ostatnich dniach g³êbszy?
Wygl±da to tak, jakby boæki szykowa³y miejsce dla pisklaków.
Użytkownik
Zbanowany
09.05.2011.
21:09 - Przy takim podgl±dzie, widok wykluwaj±cych siê bocianów, bêdzie piêkny.
http://img217.imageshack.us/img217/2573/file7197.mp4
Użytkownik
Zbanowany
Wątek Zamknięty