Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Strony: 1
Wątek Zamknięty
Zbanowany
Pozostało w gnieździe jeszcze jedno, ostatnie jajo.
Wątek przeznaczony do obserwacji klucia się piątego pisklaka.
Użytkownik
15.18 w piątym jaju 2 otwory, kluje się "piąteczka".
Zbanowany
morelee napisał:
15.18 w piątym jaju 2 otwory, kluje się "piąteczka".
13 maja 2011
20:29 - w ciągu 12 godzin (czyt. post wyżej) nie nastąpiła żadna zmiana - nadal są 4 pisklaki i 1 jajo (fot.1).
Dla porównania jak było odnotowane klucie w sezonach 2006-2009 podaję niżej dane z mojej prelekcji na Zlocie "Blisko bocianów" w 2009 roku (fot. 2). Widzimy tam, że latach, gdy z wszystkich 5 jaj kluły się pisklęta - różnica klucia pomiędzy pierwszym a piątym młodym była 4-5 dni. Dokładne (dla porównania) informacje o kluciu każdego z piskląt w 2010 roku są w każdym moim sumującym poście tego tematu: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewforum.php?id=23
Trudno "przewidzieć" jak będzie wyglądało klucie piątego pisklaka w tym roku - pokażą to jedynie notowania obserwacji w postach na forum.
Zbanowany
14.05.2011.
07.06. Piąte jajko w całości chociaż jest całe takie szarawe i w plamki.
Ale oznak klucia jakoś nie widać.(f.1.).
07.33. Piąte jajko ma wyraźna dziurkę.(f.2.).Jeden z pisklaków nawet wsadzał w nią dziobek. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2011-05-14 05:39:41)
14 maja 2011 - 30 dzień od złożenia piątego jaja
12:57 - 12:59 - odnoszę wrażenie, że otwór widoczny na jaju raz jest mniejszy, raz jest większy (fot.1-3) - może to wskazywać, że piąty pisklak stara się przebić i wydobyć poza skorupkę (czy może ktoś ma filmik z tej godziny, co zdjęcia niżej?)
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-05-14 11:06:37)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Zapomniałam jeszcze napisać, że o godz. 14:49 samica wyrzuciła z dołka kawałek skorupki, czyli najprawdopodobniej już wtedy piąty pisklak był na świecie ale nie było go widać.
Ostatnio edytowany przez Justyna (2011-05-14 13:18:44)
Użytkownik
Moderator
14.05. 2011
14:57 - pisklęta zostały przykryte świeżym sianem, które opadło z bociana wysiadującego kiedy podniósł się, pisklęta dostały pokarm, jadły a tuż obok kluło się piąte pisklę !
14:59 - pisklaczek opuszcza skorupkę jaja
15:00 - pozostałe wydarzenia na krótkim filmiku ( link poniżej )
http://www.youtube.com/watch?v=giMO1r3msAc
Użytkownik
[15:27] teraz widać wyraźnie, ale tylko cztery pisklaki i pustą skorupkę.
Ostatnio edytowany przez Sculptoris (2011-05-14 13:27:25)
Zbanowany
Justyna napisał:
Zapomniałam jeszcze napisać, że o godz. 14:49 samica wyrzuciła z dołka kawałek skorupki, czyli najprawdopodobniej już wtedy piąty pisklak był na świecie ale nie było go widać.
Odnośnie postów wyżej i obserwacji piątego pisklaka: Super dziewczyny (i Piotrze J.) !
A więc jak widać miałam 100% racji, gdy napisałam wcześniej: "12:57 - 12:59 - odnoszę wrażenie, że otwór widoczny na jaju raz jest mniejszy, raz jest większy (fot.1-3) - może to wskazywać, że piąty pisklak stara się przebić i wydobyć poza skorupkę". (czyt. mój wpis kilka postów wyżej).
Pisklak, jak widać wcale długo się nie "męczył" z przebiciem skorupki i szybko się poza nią znalazł.
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-05-14 14:11:10)
Zbanowany
Eva Stets napisał:
14 maja 2011 - 30 dzień od złożenia piątego jaja
12:57 - 12:59 - odnoszę wrażenie, że otwór widoczny na jaju raz jest mniejszy, raz jest większy (fot.1-3) - może to wskazywać, że piąty pisklak stara się przebić i wydobyć poza skorupkę (czy może ktoś ma filmik z tej godziny, co zdjęcia niżej?)
12:25 - Już widać zmieniający się otwór w skorupce.
12:55 - Wyraźnie widać klucie się piątego pisklaka.
W dziale Filmiki z gniazda zamieściłem film, na którym widać jak pisklak przebija skorupkę. Jednocześnie widać co jedzą bociany duże i małe,
Wątek Zamknięty
Strony: 1