Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
Witam również. Moje propozycje imion dla tych kochanych skarbów to: Leszczynka, Odolanka, Piastek, Wieniawek i Gołuszek. Pozdrawiam troskliwych opiekunów.
Użytkownik
Starałam się aby imiona naszych boćków były dość łatwe dla gości czytających nasze forum z zagranicy. Nie wszyscy znają j.polski.
Dlatego proponuję:
dla dziewczynek Anka i Bocia ( od bocianka)
dla chłopców Torfik, Drygas (od stawów przygodzickich) Rogusek (od Roguszny, rzeczki będącej dopływem Baryczy)
Ostatnio edytowany przez magdag (2011-06-20 20:50:43)
Użytkownik
Witam i dołączam się do zabawy.
Dziedziczka
Ordynat
Szczęściarz
Magnat
Niespodzianka
Użytkownik
Witam wszystkich kochających boćki Dołączam swoją propozycję imion dla naszych milusińskich:
Bartek ( ten który jest najsilniejszy , jak dąb )
Beniamin ( to ten który zjawił się jako ostatni )
Czaruś ( bo jest wspaniały )
Dziedziczka ( jako córka Dziedzica )
i słodka Malinka
Pozdrawiam wszystkich bocianolubów
Użytkownik
1. Chmurka
2. Słoneczko
3. Deszczyk lub Kapuśniaczek
4. Wicherek
5. Zefirek
Pozdrawiam wszystkich bocianofilów
Moderator
Moje propozycje:
Paweł (koordynator projektu), Jurek (operator podnośnika, pomógł uratować mi tegorocznego młodego, od kilku lat obsługuje podnośnik w czasie naszych obrączkowań), Dziedziczka, Marcin (webmaster strony), Emila (moja mama, dzięki niej mogłem tyle czasu poświęcać na bociany i nie miałem problemów z nagłymi wyjazdami jak do akcji ratunkowej) xD
pozdrawiam
Wojtek Kaźmierczak
Ostatnio edytowany przez ornitolog92 (2011-06-21 20:31:05)
Użytkownik
Moja nieśmiała propozycja to:
1. Panicz
2. Mocarz
3. As
4. Saga
5. Bajka
Administrator
Dużo ciekawych propozycji, trudny będzie wybór, chyba zrobię własną kompilację ze zgłoszonych wcześniej, pamiętając oczywiście o Autorach:)
Dzięki wszystkim za sympatyczne wpisy proponujące nazwanie bociana Pawłem, ale - jak już pisałem w którymś roku - i tak słyszę za często, jak się "promuję" przez projekt bociani
Życzcie nam powodzenia z Kemposem w dzisiejszej akcji znakowania bocianów czarnych w Nadl. Jarocin.
Pozdrawiam
Paweł Dolata
Użytkownik
Za namową kolegów z jacht klubu proponuję:
Szekla
Linka
Dulka
Grotek
Topik
Z żeglarskim pozdrowieniem: Ahoj
Moja propozycja:
Przygodziak
Dziedziczka
Ordynat
Mikołaj
Niespodzianka (dla najmlodszego)
Swoje propozycje możecie podawać do poniedziałku 27.06. do północy. Potem wątek zostanie zamknęty i następnie otworzymy ankietę na głosowanie.
Moderator
Przeglądając historię Przygodzic w poszukiwaniu inspiracji do imion dla młodych bocianów, trafiłam na publikację projektu "Drogi dla Natury", Aleje Doliny Baryczy. Zafascynowały mnie aleje drzew usytuowane w gminach położonych na obszarze Doliny Baryczy pokazane na fotkach i opisane w publikacji. Zaświtał mi wtedy w głowie pomysł aby imiona boćków kojarzyły się z tymi pięknymi pomnikami przyrody i aby te "nasze" przygodzickie bociany wpisały się na trwałe do krajobrazu tego regionu,jak te drzewa. Wybrałam pierwsze człony łacińskiej nazwy drzew występujących w opisie poszczególnych gatunków najczęściej występujących na terenie Doliny Baryczy.
1. Quercus - (dąb, nazwa trudna ale dąb na tym terenie , to przecież król drzew )
2. Acer - ( klon )
3. Tilia - ( lipa )
4. Betula - ( brzoza )
5. Robinia - ( robinia akacjowa )
Dwa pierwsze to dla samców a trzy pozostałe dla samiczek ( myślę, że może z tego lęgu będą trzy dziewczyny ? )
Ostatnio edytowany przez iganka (2011-06-24 20:20:05)
Użytkownik
Nasze (rodzinne) propozycje:
Duduś
Pucuś
Fulka
Petulka
Rezerwa
Użytkownik
Ja proponuję następujące imiona:
Lotka - rodzaj pióra bardzo dla ptaków ważnego/
Piękna - bo wyjątkowej urody są nasze boćki
Puszek - też piórka i też bardzo ważne
Ostrek - bo powiat ostrowski / Ostrów Wlkp./
Gminek - bo gniazdo przy Urzędzie Gminy i wspierane przez gminę!
.....a tak ogólnie to bardzo je kocham i podziwiam rodziców, że dają radę je wykarmić!!
Użytkownik
Swojsko:
Bolek
Lolek
Tola
Jacek
Agatka
Wątek Zamknięty