Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
07-05-2015 Włochy
Dzisiaj rano widać było w dołku gniazdowym trzy pisklęta
Widoczne jest również jedno jajo, być może czwarte pisklę też już się wykluło, ale jeszcze jest zbyt słabe aby dostać się do pokarmu, niestety, obraz jest słabej jakości, trudno dostrzec co dzieje się w dołku gniazdowym.
Później kamera przestała pracować, nie ma więc możliwości dalszej obserwacji.
Moderator
17-05-2015 Włochy
Po dłuższej przerwie (brak przekazu od 11 maja) kamera została uruchomiona a w gnieździe miły widok: pięć piskląt !
Bociany czarne powtórzyły sukces z ubiegłego sezonu lęgowego, mam nadzieję i trzymam mocno kciuki, aby cała piątka młodych bocianów wyfrunęła z gniazda. Bardzo wielka szkoda, że kamera nie przekazuje obrazu lepszej jakości i tak często ulega awarii.
Moderator
Moderator
Moderator
04-06-2015 Włochy
Pięcioraczki włoskich bocianów czarnych
Pisklęta dorastają, przybywa im coraz więcej czarnych piórek, stoją stabilnie na prostych nogach. Od kilku dni bociani rodzice zostawiają je same na gnieździe, ponieważ dorastające pisklęta potrzebują teraz więcej pokarmu, dorosłe bociany muszą więc więcej czasu poświecić na zdobywanie pożywienia.
Moderator
13-06-2015 Włochy
Po wielu dniach braku przekazu dzisiaj kamera pokazała gniazdo bocianów czarnych, nie trwało to długo, zaledwie kilka godzin przekaz był czynny, ok. południa znów kamera zatrzymała się. Udało się tylko ustalić, ze cała piątka ma się dobrze Młode bociany porosły w piórka, zgrabnie poruszają się na długich nogach ( chodzą sobie swobodnie po swoim "terytorium lęgowym", bo gniazda jako takiego, to już prawie nie ma. Młode urosły, (od razu rzuca się to w oczy, po tak długiej przerwie w obserwacji), poczerniały im piórka, wypada już je nazywać młodzikami a nie pisklętami
Moderator
18-06-2015 Włochy
Ponownie po kilkudniowej przerwie kamera pokazała gniazdo bocianów czarnych. Pięć młodych bocianów podrosło, szczególnie nieproporcjonalnie długie nogi zwracają uwagę, ale wydaje mi się, że to przez ustawienie kamery obraz jest nieco "przekłamany"
Coraz więcej czarnych piór pokrywa grzbiety piskląt, skrzydła są okazałe, młode bociany ćwiczą rozkładanie i wachlowanie skrzydłami, pewnie już niedługo zaczną się podskoki i pierwsze próby unoszenia się nad podłożem gniazda.
Moderator
25-06-2015 Włochy
Tradycyjnie już kamera nie działała przez kilka dni, dzisiaj można było sprawdzić co dzieje się u włoskich bocianów czarnych.
Młode bociany zaczynają już ćwiczyć podskoki, są to na razie próby, bociany jeszcze nie unoszą się nad gniazdem, ale widać, że już wkrótce takie wyczyny będzie można obserwować (jeśli tylko kamera dopisze).
Kiedy tylko kamera rozpocznie działanie po kilkudniowej przerwie zawsze w pierwszej kolejności patrzę ile jest piskląt jest na gnieździe - jest ich pięć! (dopóki nie zaczną pierwszych lotów). Jest to szczególny sukces lęgowy, żadne jajko nie zmarnowało się, wszystkie pisklęta wykluły się, rosną zdrowo, żadne pisklę nie zostało odrzucone, cała piątka prawdopodobnie odleci z gniazda
Moderator
Moderator
09-07-2015 Włochy
Wczoraj i dzisiaj na gnieździe widać cztery młode bociany (kamera pokazuje tylko powtarzające się sekwencje z przypadkowych godzin w danym dniu), należy więc przypuszczać, że jeden z młodych bocianów czarnych już opuścił gniazdo i usamodzielnił się. Czasem widać puste gniazdo, ale w tym przypadku gniazdo jest tak usadowione, że młode mogą poruszać się poza nim, gdzie kamera nie obejmuje obszaru aktualnego przebywania młodych. Trudno jest więc obserwować ile bocianów przebywa na gnieździe.
Moderator
23-07-2015
Bułgaria - podglądu na gniazdo już od dawna nie ma, prawdopodobnie kamera została wyłączona, bociany nie zasiedliły gniazda podobnie jak w ubiegłym sezonie
Polska - kamera cały czas działa, obraz jest dobry, ale bociany nie miały lęgu w tym gnieździe, podobnie jak w roku ubiegłym
Moderator
23-07-2015 Włochy
Kamera nie działa już od 15 lipca, wtedy ostatni raz widziałam w gnieździe cztery młode bociany, jak potoczyły się ich dalsze losy ?
Moderator
09-08-2015 Polska
Czasem warto sprawdzić co dzieje się na koniec sezonu lęgowego w zapomnianych, niezasiedlonych gniazdach.
Dzisiaj spotkała mnie miła niespodzianka - na polskim gnieździe bocianów czarnych mogłam zobaczyć parę, która jak widać na poniższych filmikach, jest "zaprzyjaźniona", kto wie co będzie za rok? Być może wreszcie zobaczymy udany lęg naszych polskich bocianów czarnych?
https://www.youtube.com/watch?v=mWd3wJBbt9U
https://www.youtube.com/watch?v=mcgzZPKJxcY
Moderator
08-03-2016 Włochy
Kamera na bociany czarne z Włoch wznowiła transmisję z gniazda. Bociany czarne można obserwować od godziny 06:00 do 21:00. Widok na gniazdo został zbliżony, ale podobnie jak w ubiegłym roku brak jest dźwięku a obraz dubluje się ("cofa" się do tyłu powtarzając sekwencje ), co utrudnia obserwację.
Na gnieździe jest już para bocianów.
Adres gniazda: http://www.cicognaparcogallipoli.it/cicogna_nera_live
Moderator
17-03-2016 Polska
Ruszyła również polska kamera na bociany czarne http://bocianczarny.webcamera.pl/
Podobnie jak w ubiegłym roku widok na gniazdo ten sam - daleko. Można obraz powiększyć, można również dać na cały pulpit, ale to nie to samo, co odpowiednio ustawiona kamera na gniazdo.
Na chwilę obecną słychać radosne świergoty ptaków tu zamieszkujących, na tle odgłosów z lasu słychać od czasu do czasu donośny i wyróżniający się klangor żurawi.
Obraz trzeba co jakiś czas odświeżać. (ale może to tylko na początek transmisji ?) Teraz tylko (zgodnie z napisem na dole obrazu) czekamy na powrót bocianów czarnych z ciepłych krajów i oby wreszcie zasiedliły gniazdo
Moderator
29-03-2016 Polska
Mamy pierwszego bociana czarnego na polskim gnieździe (może inne, te niemonitorowane też już zasiedlają gniazda?)
Dzisiaj o 19:22 zastałam bociana czarnego na gnieździe (Nadleśnictwo Babki), bocian trochę poprzekładał dziobem budulec na gnieździe, potem usadowił się na bocznym konarze, czyścił pióra - dzisiaj nasz bocian będzie tu nocował
Zbanowany
Polska-Doły.
12.39. zastałem bociana czarnego oczywiście na gnieździe (f.1.),-wczoraj po g.22. był w pobliżu, na gałęzi.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-03-30 10:48:19)
Moderator
31-03-2016 Polska
Dzisiaj na gnieździe były dwa bociany!
Oby spodobało się im to miejsce i nareszcie para zajęła gniazdo . Bociany zastałam na gnieździe o 11:16, jeden odleciał o 11:32, ale po krótkim czasie wrócił. Obecnie o 16:12 gniazdo jest puste.
https://www.youtube.com/watch?v=mwi1dapWwaU
Moderator
01-04-2016 Polska
Niestety, po wczorajszej wizycie, bociany nie wróciły na noc do gniazda, dzisiaj rano również nie widziałam bocianów na gnieździe, ale...to przecież dopiero początek zasiedlania gniazd, może jeszcze wrócą?
Hmmm... dopiero co pisałam, że nie ma bocianów, ale już o 08:35 zastałam na gnieździe bociana czarnego intensywnie porządkującego gniazdo
Bocian znosi gałązki, układa je w koronie gniazda. Wykonał już kilka kursów, wciąż znosi nowe gałązki do gniazda.
O 09:47 bocian odleciał do tej pory tj. do 17:00 (obserwacja z niewielkimi przerwami) bocianów w gnieździe nie widziałam.
Ważne:
Znalazłam właśnie notatkę na stronie Nadleśnictwa Babki, w której odnotowano przylot bociana czarnego w dniu 29 marca 2016 na gniazdo z kamerą, ale równocześnie jest wyjaśnienie dotyczące sezonu ubiegłorocznego. Otóż, bociany czarne zasiedliły gniazdo, ale jeden z nich zginął w wyniku ataku przez ptaka szponiastego.
http://www.babki.poznan.lasy.gov.pl/akt … v5_C3rm7VU
Moderator