Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
17.38 pusto
18.43 jw
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-09 16:43:30)
Użytkownik
19.21 pusto
20.00 zdążyłam na chwilkę odejść, a tu proszę Antoninka bliżej kamery i Paweł dalej. Kiedy pisałam wrócił Maciek. Antoninka po środku po jej prawej stronie Paweł , dalej Maciek. Antoninka i Paweł na piętach, Maciek stoi.
Piękne ,młode bocianki w promieniach zachodzącego słonka.
Bocianki odpoczywają po owocnych łowach, drzemią.
Ciekawe, czy rodzice odwiedzą dzieci?Tekla też korzysta z przyjemnego wieczoru.
Przyleciał dorosły, chyba Dziedzic.Podał kilka porcji,m które szybko zniknęły w dziobach młodych. Mimo dalszych prób pozyskania karmy , dorosły odleciał.
21.52 Maciek stoi,Antoninka i Paweł siedzą wszystkie bocianki spokojnie śpią lub drzemią. Spokojnej nocy dla wszystkich.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2017-08-09 19:56:20)
Zbanowany
19.59. przyleciała Antoninka (f.1.).
20.00. przyleciał i Paweł (f.2.), jest nadal Antoninka która miała pretensję hihi.
20.02. Nadlatuje jak później się wyjaśnia i Maciek (f.3.).
20.07. Antoninka w kucki usiadła druga a siedzący w kucki Paweł od razu ja zaczął iskać (f.4.).
20.14. widoczna sytuacja na gnieździe (f.5.).
20.25. sytuacja na gnieździe (f.6.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-09 18:30:11)
Użytkownik
są, są nasze kochane bocianki, jeszcze tę noc też w domku spędzą :-)
Zbanowany
20.34. poruszenie, bo chyba myślały o przylocie rodzica (f.1.), ale to chyba obok przeleciał.
21.07. na pierwszym planie stoi Antoninka,Maciek z prawej a Paweł z tyłu (f.2.).
21.18. nadal trójka młodych sama na gnieździe, przechadza się po nim, Antoninka pierwsza i Maciek skrzydła rozłożył (f.3.), o mało nie spadł, a Maciek na 12.
22.00. Maciek stoi, a Paweł i Antoninka siedzi (f.4.).
22.15. cała trójka na gnieździe bez rodziców (f.5.).
Dobranoc bocianki i bocianoluby.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-09 20:19:52)
Użytkownik
21:47 Jaka radość - jeszcze są z nami !
Dzisiaj w wiadomościach lokalnych z Opola podano informację o przelocie 13 bocianków z których 2 niestety poniosły śmierć na drutach trakcji elektrycznej. Serce mi zamarło gdy uslyszałam że to były młode 3-miesięczne bocianki. Z przerażeniem patrzyłam na leżące martwe bocianki i nawet nie zauważyłam czy miały obrączki. Tym baedziej ucieszyłam się z widoku naszej trójki w gnieździe. Ale bardzo mi żal tamtych bocianków. Pocieszająca jest jednak podana w tym programie informacja że będą poczynione starania o montowanie specjalnych osłon , które zapobiegną takim tragediom.
Panie Pawle czy wie Pan coś na ten temat ? Czy te bocianki miały obrączki ?
Użytkownik
22.22 trzy bociany spokojnie siedzą na gnieździe. Nie śpią.
Użytkownik
Jak czytam lub słyszę takie informacje to ciężko to przeżywam Coraz częściej jednak słyszę o konieczności montowania specjalnych osłon.
danuta.walczak.18 napisał:
Dzisiaj w wiadomościach lokalnych z Opola podano informację o przelocie 13 bocianków z których 2 niestety poniosły śmierć na drutach trakcji elektrycznej. Serce mi zamarło gdy uslyszałam że to były młode 3-miesięczne bocianki. Z przerażeniem patrzyłam na leżące martwe bocianki i nawet nie zauważyłam czy miały obrączki. Tym baedziej ucieszyłam się z widoku naszej trójki w gnieździe. Ale bardzo mi żal tamtych bocianków. Pocieszająca jest jednak podana w tym programie informacja że będą poczynione starania o montowanie specjalnych osłon , które zapobiegną takim tragediom.
Użytkownik
00.00 Antoninka leży na środku gniazda, tyłem do kamery. Paweł, po prawej stronie Antoninki, i Maciek, z jej lewej strony, stoją na jednej nodze przodem do kamery, dzioby mają schowane w żabotach i drzemią. Wyglądają jakby byli ochroną Antoninki
00.06 Maciek odwrócił się tyłem do kamery, wyprostował nogę oraz skrzydło i położył się. Paweł zaczął grzebać dziobem w ściółce, następnie iskał leżącą Antoninkę, która po chwili wstała, wypróżniła się, wyprostowała skrzydła i zaczęła czyścić piórka. Pawel również rozciągnął się i ponownie szukał, być może, resztek lub owadów w dnie gniazda.
00.19 Młode są bardzo ruchliwe Co chwilę sytuacja się zmienia. Paweł chwilkę był na kuckach, nie przerywal poszukiwań. A już po kilku minitach znów był na nogach i razem z rodzeństwem nadal szuka resztek pokarmu.
00.24 Gniazdo zostało wysprzątane Atoninka i Paweł stoją, Maciek kuca. Cała trójka drzemie
Dobrej nocy wszystkim życzę
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2017-08-09 22:25:46)
Moderator
4.45 Młode leżą płasko na gnieździe z dziobami skierowanymi na godz. 10. Widac jak wiatr rozwiewa im pióra. Nie wiem, czy czasem nie pada deszcz, u mnie burza. Dorosłych nie ma.
5.20 Młode stoją na gnieździe z dziobami skierowanymi na godz 2. Nad Przygodzicami burza, widać, jak błyskawice rozświetlają niebo. Obraz jest zamglony i niewyraźny.
5.53 Już tylko dwa młode na gnieździe; suszą skrzydła i czyszczą pióra.
5.56 Poleciały, gniazdo puste.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-10 03:58:25)
Moderator
hondurasek napisał:
Jak czytam lub słyszę takie informacje to ciężko to przeżywam Coraz częściej jednak słyszę o konieczności montowania specjalnych osłon.
danuta.walczak.18 napisał:
Niestety śmiertelność młodych opuszczajacych gniazda jest w pierwszym roku bardzo wysoka i może przekroczyć nawet 60 % :-( My oglądając rozwój bocianów w gnieździe cieszymy się każdym ich dniem, lecz po wylocie nie mamy żadnego wpływu na ich losy. Pozostaje mieć tylko nadzieję, że za kilka lat wrócą do nas szczęśliwie, co być może uda się stwierdzić dzięki odczytom obrączek.
Moderator
7.20 Zastalam na gnieździe dorosłego bociana, stoi ma środku i przeczesuje pióra :-)
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-10 05:24:25)
Zbanowany
7.19. jest bocian na gnieździe bez obrączek (f.1.), ale czy to Przygoda czy Dziedzic to na razie nie wiem.
7.31. nadal na gnieździe dorosły bocian Przygoda?, ale może być to i obcy (f.2.).
7.37. jednak jest i drugi dorosły i brudniejszy (f.3.).
7.38. teraz to więcej niz pewne ze była pierwsza Przygoda a Dziedzic przyleciał drugi i poranny rytuał pod nie obecność dzieci (f.4.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-10 07:01:43)
Użytkownik
7.40 dwa bociany, chyba Przygoda i Dziedzic poprawiają piórka po deszczu
Użytkownik
7.54 Gniazdo jest puste.
7.58 Dorosłe ponownie w gnieździe.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2017-08-10 05:59:45)
Zbanowany
7.52. jeszcze razem (f.1.), ale za chwilkę wylatuje Przygoda-na 2, a zaraz Dziedzic z 12 i uchwyciłem go jak dolatuje do świateł po prawej (f.2.).
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-10 06:56:44)
Użytkownik
8.30 - nasza młodzież w komplecie przeprowadza intensywna toaletę poranną. Gniazdo po intensywnych opadach zupełnie zamoczone
Użytkownik
Zbanowany
9.03. chłopcy siedzą a Antoninka macha Łepkiem stojąc (f.1.).
9.06. Antoninka zaczepia braci iskając ich (f.2.).
9.09. teraz brat brata iska a Antoninka obserwuje (f.3.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-10 07:11:22)
Użytkownik