Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
Moderator
23.13 Wszystkie bociany aktywne, czyszczą pióra, żaden nie śpi!
Użytkownik
00:14 Mimo późnej pory bocianki nie śpią , są bardzo ruchliwe. Wstają, siadają w kucki, znów wstają , załatwiają się, drepczą w miejscu. Może czują coś w pogodzie ?
Administrator
Nadchodzi niechybnie chwila, kiedy młode odlecą i już nie wrócą, niestety w terenie obserwuję że to się już dzieje od 2-3 dni, na noclegowiskach 60% ptaków to tegoroczne młode i co dziwne - np. wczoraj 20/22 z nich jest bez obrączek co sugeruje że wykluły się gdzieś dalej niż 10-20km od miejsca stwierdzenia. Niestety, powtórzę po raz kolejny, za 2-3 dni (jeśli nie jutro) nasze milusińskie boćki obiorą kierunek na południe. Już czas, a pogoda zmienia się na niekorzyść.
Pozdrawiam serdecznie
PS. Dziękuję wszystkim forumowiczom za obserwacje, codziennie czytam je uważnie. Dzięki forum, mimo że nie mam czasu w dzień, w nocy mogę zerknąć co się wydarzyło w gnieździe. Prawie zawsze nagłe skoki w statystykach oglądalności pokrywają się z wydarzeniami na gnieździe Jeszcze raz DZIĘKUJĘ
Użytkownik
Mnie ucieszy dzień, w którym młode opuszczą gniazdo Oczywiście, że odzywa się czynnik ludzki i na pewno również odczuję swego rodzaju pustkę. Przyzwyczaiłam się, że codziennie, kiedy tylko miałam możliwość, obserwowałam bocianią rodzinę w Przygodzicach. Z drugiej strony, będzie radość, że młode są gotowe na wylot z gniazda
Wielka szkoda, że całej piątce to się nie udało, ale taka jest natura. Przygoda i Dziedzic pięknie opiekowali się całą piątka, a ostatecznie wychowali Antoninkę, Pawła i Maćka. Bardzo miło obserwowało się, i jeszcze nadal obserwuje, życie bocianów, ich rozwój, troskę z jaką podchodziły dorosłe bociany do swojego potomstwa oraz usamodzielnianie się młodych boćków
-----------
03.46 Cała rodzina stoi na brzegach gniazda - rodzice z przodu gniazda, trójka za nimi. Dorosłe drzemią, a młode (Maciek z lewej) czyszczą upierzenie.
4.05 Również dorosłe zaczęły prowadzić toaletę piór. Teraz młode odpoczywają
4.07 Nastąpiło poruszenie w gnieździe. Dorosłe klekotały, a młode ustawiły się jak do śniadania Wtedy jeden dorosły wyfrunął i za nim drugi.
4.20 Rodzeństwo odpoczywa
4.49 Trójka cały czas w gnieździe. Młode rozglądają się, prowadzą toaletę, prostują nogi i skrzydła, podskakują - wygląda jakby szykowały się do lotu. Z przodu stoi Maciek, z lewej Antoninka, z prawej Paweł.
5.05 Maciek (z lewej), Antoninka (z przodu), Paweł (z prawej) obserwują okolicę i wschód Słońca. Młode ciągle się przemieszczają, podskakują i prostują skrzydła
5.12 Paweł i Maciek znaleźli sobie "piłkę" do zabawy Przez chwilę wyrywali ją sobie, również Antoninka zainteresowała się tym
5.15 Wyfrunął Maciek i po minucie wrócił.
5.38 Młode poruszyły się i spięły. Obok gniazda przeleciał jakiś ptak, a bociany obracały się zgodnie z jego lotem. Po chwili rozluźniły się.
5.58 Młode bociany prowadzą toaletę Paweł "stracił głowę", ciekawe dla kogo
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2017-08-04 07:32:18)
Moderator
Dzień dobry!
4.55 Wstaje nowy dzień, dorosłych już nie ma, ale cieszy widok trójki młodych Na pierwszym planie Antoninka, za nią po lewej stronie Maciek, po prawej Paweł.
Bociany zachowują się niespokojnie. Chwilami chodzą po gnieździe , krótko czyszczą pióra lub nakłuwają dziobami podłoże, jednak najczęściej można obserwować podskoki połączone z rozkładaniem skrzydeł. Gdy jeden z bocianów tak ćwiczy, drugi do niego dołącza lub usiłuje chwycić go dziobem.
5.15 Maciek wyfrunął w prawą stronę i po pół minuty wrócił z lewej.
Portrecik
Młode się uspokoiły.
5.29 Poruszenie, jakby nad gniazdem pojawił się rodzic; jednak bez lądowania.
5.35 Trwa toaleta
5.38 Zachowanie młodych wskazuje na obecność rodzica. I rzeczywiście, dwa razy przeleciał w polu widzenia kamery (na fot. z lewej). Zachęca dzieci do wylotu z gniazda?
5.50 Nic z tego Paweł drzemie, A. i M. czyszczą pióra
6.01 Maciek przysiadł na piętach, Paweł czyści rodzeństwu piórka
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-04 04:06:02)
Użytkownik
6.21 Maciek i Antoninka czyszczą pióra, a Paweł nadal drzemie Leniwy poranek mają młode boćki
6.34 Żadnemu z rodzeństwa nie spieszy się lecieć na żerowiska
6.40 Kolejny młody się położył
A po chwili Maciek dołączył do rodzeństwa Wszystkie mają schowane dzioby w żabotach
6.48 Nastąpiła jakaś dziwna sytuacja Jeden z chłopaków (nie zapamiętałam numeru, a na zdjęciach nie widzę) wskoczył na leżącą Antoninkę i na niej usiadł. Chwilę muskał ją dziobem, a trzeci młody przyglądał się zaistniałej sytuacji
Zabawę tę przerwał przylot jednego z rodzica. Po chwili odleciał.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2017-08-04 05:12:14)
Moderator
6.33 Teraz drzemią już wszystkie młode. Śniadanie samo przyjdzie
Cieszmy się tym widokiem, bo jak pisał Rafał, niedługo już tych pięknych widoków...
6.40 Bez komentarza
6.48 Nie wiem, jak skomentować zaistniałą sytuację. Pierwszy raz widzę takie zachowanie u młodych bocianów. Może tylko tyle, że Maciek to rzeczywiście chłopak, a Antoninka - dziewczyna, która zniosła całą tę sytuację ze stoickim spokojem.
6.49 Przylot rodzica. Jakiś taki wymizerowany był... (Dziedzic?). Młode już gotowe do karmienia, ale dorosły chyba chciał tylko zachęcić dzieci do samodzielnego zdobywania śniadania, bo postał tylko chwilę i za moment odleciał.
7.00 Młode nie zasugerowały się rodzicem, zamiast posiłku wybrały toaletę piór
7.24 Maciek znów się położył Paweł iska jego szyję i głowę.
7.34 Teraz przysiadła także Antoninka; Paweł nie próżnuje
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-04 05:38:35)
Użytkownik
7.00 Dzień dobry! Bocianki w domu ,to bardzo miły początek dnia. Od lewej Antoninka,obok Paweł. Najbliżej kamery Maciek.
7.06 chłopaki razem , Antoninka bliżej kamery.
7.15 Bocianki pielęgnują piórka, wygląda jakby szykowały się do grogi, nie spieszą się do opuszczenia gniazda.7.24Jeden z chłopaków usiadł , drugi iska go po głowie.
7.37 Pierwszy usiadł Maciek, później dołączyła do niego Antoninka, Paweł kontynuuje iskanie rodzeństwa.
7.55 teraz usiadł Paweł,reszta młodych pielęgnuje piórka,nie spieszą się, tak jakby to były ich ostatnie chwile w domu przed podróżą.
8.16 gniazdo pierwsza opuściła Antoninka , później Maciek i ostatni Paweł.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2017-08-04 06:44:30)
Zbanowany
7.10. młode jeszcze zastałem na gnieździe (f.1.).
7.40. młode nadal na gnieździe (f.2.), każdy zajęty sobą.
Niestety muszę ich opuścić i nie wiem czy i ich jeszcze zobaczę dziś.
Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-08-04 05:48:52)
Użytkownik
Moderator
Użytkownik
8.30 - Gniazdo puste, młodzież odleciała w jednym kierunku
Użytkownik
Użytkownik
Moderator
9.47 Na gnieździe pojawił się dorosły bocian, to chyba Dziedzic. Wygląda jakoś nieporządnie, pióra mu sterczą, z powodu upału oddycha przez otwarty dziób. To chyba ten sam rodzic, który odwiedził młode przed godz. 7.
9.50 Bocian chwilę pokręcił się po gnieździe i wyfrunął.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-08-04 08:01:34)
Użytkownik
11.26 pusto
Użytkownik
13:00
Bez zmian
Użytkownik
13.30 Może bocianki wrócą jeszcze do swojego domku
Ostatnio edytowany przez martyna333 (2017-08-04 12:39:59)
Moderator
14.15 Pusto