Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
21.08 Bocianki siedzą , kręcą się po gnieździe.
Mam pytanko, czy dzisiaj dorosły nie dostarczył kolacji ?
Ostatnio edytowany przez Magosia (2018-08-03 19:30:53)
Użytkownik
21.29 Dwa młode stoją i drzemią, a dwa kucają - jeden przeczesuje pióra, drugi odpoczywa.
21.33 Jeden ze stojących bocianków położył się, pozostałe młode - bez zmian.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-08-03 19:34:51)
Użytkownik
Magosia napisał:
Mam pytanko, czy dzisiaj dorosły nie dostarczył kolacji ?
Obserwowałam bociany cały wieczór, z bardzo krótkimi przerwami, i nie widziałam dorosłego, ani żeby młode wyjadały resztki. Ale mogłam i tak przeoczyć karmienie, gdyż zazwyczaj wizyta dorosłego trwa tylko chwilę.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-08-03 19:34:14)
Użytkownik
Też dzisiaj sporadycznie miałam czas i jestem zdziwiona, ale może w ten sposób chcą zmusić młode do samodzielnego żerowania.
Użytkownik
Pewnie taka opcja jest możliwa, młode zgłodnieją to rano polecą na śniadanie
21.38 Sytuacja na gnieździe bez zmian.
Użytkownik
21.37 Młode skupiły się na środku gniazda, leżą lub kucają i drzemią.
Użytkownik
21.59 Trzy boćki leżą, a jeden kuca - wszystkie śpią.
Użytkownik
22.09 trzy bociany siedzą obok siebie, a czwarty - nieco z boku.
Użytkownik
22,53 TRZY BOCIANKI ŚPIĄ A CZWARTY CZYŚCI SOBIE BRZUSZEK STOJĄC
23,59 nadal bez zmian, może bociuś tak się szykuje na jutro, sobota, wyjście
Ostatnio edytowany przez Krysta (2018-08-03 22:00:43)
Użytkownik
3.14 Jeden bociek drzemie leżąc, a pozostałe trzy stoją - jeden z nich czyści pióra, a dwa drzemią.
Moderator
Dzień dobry!
5.10 Zastałam na gnieździe tylko jednego bociana, który przechadza się lub czyści pióra. Można się tylko domyślać, że to Iga - ma pobielone palce u stóp; obrączka z obu stron jest nieczytelna. Pozostałe młode wcześnie dziś wyfrunęły, do tej pory ok godz. 5 wszystkie młode jeszcze były w domu. Bociany dorastają, zwyczaje się zmieniają
5.35 Iga (?) co chwilę sprawdza, czy ma skrzydła na miejscu, lecz nawet nie podskakuje - tylko się przechadza.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2018-08-04 03:39:34)
Użytkownik
5.46 Iga (zapewne) rozgląda się jakby chciała być tam, na co patrzy, ale coś ją powstrzymuje. Po chwili zaczęła chodzić po gnieździe i skubać wyściółkę lub czyści pióra.
5.55 Bocian nadal jest sam.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-08-04 03:56:09)
Moderator
6.04 Iga poleciała! Gniazdo puste! Wzbiła się do góry leciutko, bez wysiłku, delikatnie. Wyfrunęła w kierunku łąk
Pewien etap w historii gniazda mamy właśnie za sobą. Wspaniała para - Przygoda i Dziedzic - wychowali czwórkę dorodnych, zdolnych do samodzielnego życia młodych
6.27 Wróciła Iga (te pobielone paluszki ) a tuż za nią dwa młode. Iga dyszy - zmęczenie?, emocje?; pozostałe bociany są spokojne. Igi nie było na gnieździe przez 23 minuty.
Rodzeństwo zajęło się toaletą.
6.43 Wrócił do gniazda czwarty młody, dołączył do toalety. I znowu mamy widok, do jakiego jesteśmy przyzwyczajeni, a który będzie coraz rzadszy...
Ostatnio edytowany przez agata66 (2018-08-04 04:48:48)
Użytkownik
Cieszę się bardzo, że Iga latała To cudowne, że wszystkie cztery młode przeżyły i radzą sobie
Użytkownik
Użytkownik
7.02 Młode stoją, dwa prowadzą toaletę piór, a dwa rozglądają się.
Moderator
Użytkownik
Użytkownik
7.37 Przygódka kuca, Jasiek stoi, Iga i Szperek leżą. Na gnieździe panuje spokój.
7.38 Przygódka podniosła się i obserwuje okolicę, a Jasiek czyści pióra. Po chwili Przygódka przeszła z przodu na tył gniazda i zajęła się czyszczeniem upierzenia.
7.51 Szperek leży, a pozostałe młode stoją i przeczesują pióra lub patrzą w dal. Po chwili Szperek przykucnął i skubał wyściółkę; ponownie położył się o 7.55 i o 7.57 znowu ukucnął i zaczął grzebać dziobem między gałęziami w koronie gniazda.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-08-04 05:59:10)