Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
17. dzień migracji.
Dzień dobry! Nie wiem nic nowego. Platforma ecotopiago pokazuje dane Kuby z wczorajszego poranka.
Użytkownik
Aplikacja również milczy- ostatni sygnał wczoraj o 10.01.
Użytkownik
Aplikacja dotyczy Cebulki z godz. 15.04. Powyżej znacznik Kuby z dnia 13.09.2024 godz 10.09 , widoczny na tym zrzucie, nad Cebulką
https://zapodaj.net/plik-xlX6iLWal8
Użytkownik
Czyli Cebulka przegoniła Kubę.(?) . Czekamy na sygnał od Kuby.
Moderator
18. dzień migracji.
Dzień dobry! Ostatni odczyt pozycji Kuby z platformy ecotopiago był 13.09 o godz. 8 rano. To już za długo na chwilowe zakłócenia sygnału. Myślę, że Kuba wleciał w rejon, gdzie już nie ma łączności. Szczerze mówiąc, myślałam, że nastąpi to nieco później. Jednak platforma nie pokazuje położenia żadnego bociana na południe od Egiptu. Również mniej więcej w tym rejonie straciliśmy kontakt z Przygódką, monitorowaną przez niemiecką stronę Nabu. Musimy więc uzbroić się w cierpliwość. W dużo cierpliwości. Bociany będą teraz koczować w różnych miejscach na ogromnym obszarze południowej i środkowej Afryki, przemieszczając się w poszukiwaniu dobrych żerowisk. Wiem, że sygnał możemy odzyskać, gdy Kuba znajdzie się w Czadzie, Kenii albo Tanzanii. Może to jednak bardzo długo potrwać. Jak długo? Tego nikt nie wie. Dobrze jednak mieć świadomość, że nawet długotrwały brak sygnału nie musi oznaczać straty Kuby, a tylko brak łączności. Pozostaje nam być dobrej myśli i co jakiś czas sprawdzać mapy.
Na zdjęciu Kuba na żerowisku jeszcze pod gniazdem. Niech jego obraz towarzyszy nam, gdy zatęsknimy.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę samych dobrych myśli.
Użytkownik
Jestem tylko dobrej myśli. Na stronie Nabu ekspert pisze tak jak Agatka że sygnał Przygódki może powrócić jak znajdzie się bliżej nadajników nawet w okolicach Czadu. A zatem czekamy na naszego Kubę aż dotrze w lepsze zasięgowi rejony. Pozdrawiam wszystkich. Mam nadzieję że nie dotknęła was fala powodzi. W Lubinie spokojnie nie ma zagrożenia nie ma rzeki ale okolice na dolnym Śląsku zalane.
Ostatnio edytowany przez Katarzyna R (2024-09-15 11:28:33)
Użytkownik
Witajcie.zagladam tu na na apke codziennie i….. czekam.
A jak i Was? Troszkę tęskno mi za forumowymi spotkaniami. Pozdrawiam wszystkim mam nadzieję że jesteście bezpieczni wszyscy
Użytkownik
Również zaglądam codziennie do aplikacji z nadzieją na nową lokalizację Kuby, ale ten zaszył się gdzieś skutecznie i pozostaje czekać cierpliwie. Pozdrawiam!
Użytkownik
I ja codziennie zaglądam. Pozdrawiam serdecznie!
Użytkownik
😀pozdrawiam wszystkich