Og³oszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -
'.$lang_pms['PM'].''; } ?>

#1 2010-05-18 16:40:39

Eva Stets

U¿ytkownik

Sk±d: Hellas
'.$pun_config['d_pole_nr_'.$i_pol].': '.pun_htmlspecialchars($cur_post['pole_nr_'.$i_pol]).''; } ?>

Akcja ratownicza piskl±t z Przygodzic (17 V 2010)

W dniu 17 maja 2010 roku mia³a miejsce akcja ratownicza pozosta³ych przy ¿yciu piskl±t z Przygodzic

Poniewa¿ akcja i ca³y jej przebieg ³±czy³y siê bezpo¶rednio z obserwacjami gniazda wszystkie posty na ten temat s± w temacie pt "Co siê dzieje w gnie¼dzie" - w±tek pt "Co robi± bociany? (maj 2010)". Równie¿ w tym samym w±tku s± posty pisane po akcji ratowniczej. Dla zachowania porz±dku i chronologii wydarzeñ, te wszystkie wpisy pozostan± w w±tku o obserwacjach gniazda, tzn tam, gdzie by³y podawane na bie¿±co.

Dla u³atwienia podajê linki do stron, gdzie mo¿na o tym przeczytaæ, zobaczyæ zdjêcia z akcji i nagrane filmiki:

- od strony 19 wspomnianego w±tka:  http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 573#p24573
- do strony 29: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 813#p24813

Filmiki z tego dnia s± tak¿e umiesczone w temacie pt "Filmiki z gniazda", na str. 4:  http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 639#p24639

Zarazem zachêcam do przeczytania tekstu Paw³a na stronie g³ównej PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl), w którym jest opisana akcja ratownicza. Tekst ten da wiele wyja¶nieñ, aby lepiej zrozumieæ panuj±ce w bocianich gniazdach sytuacje. Tytu³: ¦mieræ trzech ostatnich piskl±t bocianów z Przygodzic! :-((. Autor: Pawe³ T. Dolata.

Link bezpo¶redni: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … all&no=296

Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP

#2 2010-05-18 23:46:37

filjan

U¿ytkownik

'.$pun_config['d_pole_nr_'.$i_pol].': '.pun_htmlspecialchars($cur_post['pole_nr_'.$i_pol]).''; } ?>

Re: Akcja ratownicza piskl±t z Przygodzic (17 V 2010)

¯egnajcie bocianki. P³akaæ mi siê chce

#3 2010-05-19 10:13:00

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Do mojej relacji na www.pwg.otop.org.pl z tragicznych wydarzeñ w gnie¼dzie 17 maja Bartosz Skrzypczak doda³ w³a¶nie (dziêkujê!) dwie moje fotografie, pokazuj±ce stan piskl±t w momencie rozpoczêcia akcji ratunkowej – w tej kupce poza dwoma jeszcze ¿ywymi by³ te¿ martwy.

My¶lê, ¿e widz±c ten rozpaczliwy obraz ka¿dy zda sobie sprawê, ¿e warto by³o podj±æ próbê pomocy, przy trwaj±cym jeszcze pó³tora dnia deszczu i panuj±cym wci±¿ zimnie one bez tego nie mia³y szans.

Pawe³ T. Dolata
PwG OTOP
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl

#4 2010-05-20 07:36:31

Agata J.

U¿ytkownik

Sk±d: Polska

Dziêkujê za t± dokumentacje fotograficzn±, bociani±tka nie mia³y szans prze¿ycia ¿adnych w takich warunkach, a ka¿da akcja ratunkowa daje szanse uratowania, co nie oznacza ¿e musi siê udaæ.

#5 2010-05-20 18:38:27

ladycrash

U¿ytkownik

Ja równie¿ dziêkujê za próbê ratowania piskl±t mimo naprawdê paskudnej pogody...
Sytuacja wygl±da³a tragicznie. A te zdjêcia pokazuj± jak bardzo:/

Czêsto d³ugo¶æ ¿ycia zwierz±t okre¶la...prêdko¶æ pojazdu i brak wyobra¼ni kierowców. Zbyt czêsto..

#6 2010-05-22 03:48:16

Eva Stets

U¿ytkownik

Sk±d: Hellas

A ja chcia³abym podziêkowaæ Paw³owi nie tylko za te zdjêcia w tek¶cie, ale tak¿e za samo napisanie tego tekstu na stronie www.pwg.otop.org.pl
Nie jest ³atwo napisaæ taki tekst, je¿eli jest siê w tym i ca³e ¿ycie po¶wiêca na pomoc i ochronê ptaków, a wszelkie kroki ku temu robi siê zawsze z rozwag±, s³usznie, dobrze i w³a¶ciwie.
Taka by³a i ta akcja, tylko ¿ycie zgotowa³o jej inny fina³. Jak napisa³a wy¿ej Agata: "...ka¿da akcja ratunkowa daje szanse uratowania, co nie oznacza ¿e musi siê udaæ."
Wie to dobrze ka¿dy, kto zaj±³ siê choæ trochê ptakami, nawet ten, który leczy³ i ratowa³ "zwyk³ego" domowego kanarka...

Wracaj±c do akcji ratowniczej bocianów w Przygodzicach w dniu 17 maja 2010 - jako porównanie, ¿e to przyroda zawsze ma swoje ostatnie zdanie, zapraszam do przeczytania mojego postu w temacie o ochronie bocianów:
http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 032#p25032

Pozdrawiam
Eva Stets

#7 2010-05-22 20:15:11

ludwik149

U¿ytkownik

Dziêki za ratowanie pozosta³ych piskl±t w tym nieprzyjaznym pe³nym wody gnie¼dzie. Wiem ¿e staracie siê robiæ wszystko.
W gnie¼dzie w Czechowicach-Dziedzicach/Ligota 15.05.2010 te¿ mia³o miejsce wyrzucanie pisklêcia poza gniazdo przez rodzica, pewnie najs³absze lub martwe.
Nied³ugo potem od nas zaczê³a siê ta nieszczêsna powód¼. Zala³o gospodarstwa i gniazdo, bociany uciek³y. Teraz wróci³y i oznajmiaj± klekotaniem, ¿e znów s± razem.

#8 2010-05-23 11:19:17

wladek12

Zbanowany

Sk±d: Warszawa

23.05.2010.
Pe³ne wyrazy uznania za próbê podjêt± celem uratowania dwójki piskl±t dla pana Paw³a Dolaty i wspomagaj±cych uczestników akcji.           
Pomoc nie przynios³a pozytywnych efektów, ale na pewno zas³uguje na pochwa³ê, ¿e zosta³a w ogóle podjêta, bo dawa³a nadziejê na utrzymanie chocia¿ tych dwóch pisklaków.
Jednak natura okaza³a siê okrutna i sta³o siê tak jak sta³o.         
Mój komputer chyba "przewidzia³' tragizm jaki odby³ siê na tym gnie¿dzie i odmówi³ pos³uszeñstwa w podgl±dzie na bie¿±co. Informacje czerpa³em z komputera w pracy ale to nie to samo co swój.
Pozdrowienia z pe³nym szacunkiem dla p.Paw³a i dla wszystkich, którzy byli zaanga¿owani w t± akcjê.
W³adek.

Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-05-23 11:22:02)

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#9 2010-06-10 14:50:31

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Jak ju¿ pisa³em wczoraj w w±tku „Kto o nas pisze/mówi”, dnia 6 czerwca 2010 r. ukaza³o siê nowe wydanie serwisu foto-ptaki, prowadzonego przez Paw³a Wietechê, a w nim m.in. mój artyku³ o trudnym roku naszego projektu „Blisko bocianów”. Poniewa¿ w du¿ej mierze dotyczy akcji ratunkowej 17 maja, podajê link i tutaj:

http://foto-ptaki.pl/index.php?option=c … Itemid=223

Przy okazji dziêkujê za wszystkie dobre s³owa w tym w±tku w imieniu swoim i stra¿aków PSP w Ostrowie.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
PwG OTOP
www.pwg.otop.org.pl
www.bociany.ec.pl

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS