Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2007-09-07 12:39:04

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

100 tysiêcy bocianów (2007)

Witam!

Poni¿ej cytujê, ciekawy dla nas wszystkich, post Paw³a Dolaty o transmisji cyklicznego programu "Sto tysiêcy bocianów".
Przy tej okazji przypominam i serdecznie zapraszam do obejrzenia tego odcinka.

"Sto tysiêcy bocianów", niedziela, 9 wrze¶nia 2007, program TVP2, godzina 08:20

Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego ogl±dania naszych bocianów
Eva Stets

Pawe³ T. Dolata napisał:

Witam!

Ju¿ wiem, ¿e odcinek programu "Sto tysiêcy bocianów" red. Marcina Krzy¿añskiego, zawieraj±cy nagrania z objazdu gniazd bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim 24-25 VI i obr±czkowania m³odych boæków z Przygodzic, bêdzie emitowany w TVP2 w niedzielê 9 wrze¶nia, ok. godz. 8.20 rano. Serdecznie zapraszam, sam jestem ciekaw, co i które gniazda znajd± siê w programie, objechali¶my ich z ekip± TV oko³o 20.

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#2 2007-09-09 07:17:25

ekar

Użytkownik

Re: 100 tysiêcy bocianów (2007)

Parê minut temu ogl±da³am film w TVP 2 "100 tysiêcy bocianów".
Film bardzo fajny, poniewa¿ mo¿na by³o zobaczyæ nasze bocianki i nie tylko
Dziêkujê Evie za napisanie o tym kiedy bêdzie emitowany.
Super, super.
Pozdrawiam moderatorów i forumowiczów

#3 2007-09-09 07:30:36

belcia

Użytkownik

Witam!

W³a¶nie przed momentem obejrza³am program w TV2 pt; "Sto Tysiêcy Bocianów" z udzia³em min, Pana Paw³a Dolaty. Pokazywano obr±czkowanie bocianków z monitorowanych gniazd czyli Naszego z Przygodzic, Tarnowskich Gór, oraz tych nie monitorowanych z okolic Ostrowa. Oczywi¶cie jak by to by³o wzruszy³am siê a¿ ³ezka w oku siê zakrêci³a. Ogl±dali¶my ten program z ca³± rodzin± z wielk± rado¶ci±.  Mo¿na by³o obejrzeæ maluszki tu¿ po wykluciu, karmione i pojone przez rodziców, os³aniane przed s³oñcem jednym s³owem wspania³± opiekê sprawowan± przez bocianich rodziców nad swoim potomstwem . Wspomniano tak¿e o Naszej stronce o forum i internautach czyli o Nas Kochani O ludziach którzy kochaj± te ptaki, takich którzy zawodowo siê tym zajmuj± i takich jak np. Ja która od zesz³ego roku wci±gnê³a siê w ¿ycie bocianów dziêki w³a¶nie takim przekazom jak ten dziêki któremu mogê wiêcej dowiedzieæ siê o zwyczajach i  ¿yciu bocianich rodzin.
Program jednym s³owem by³ fantastyczny i ju¿ kiedy nie ma Naszych bocianków od¶wie¿y³ obraz i wspomnienia chwil spêdzonych z nimi. Bardzo siê cieszê z tego powodu, niedzielny poranek zacz±³ siê przepiêknie i pozostaje podziêkowaæ Wszystkim dziêki którym takie w³a¶nie programy mo¿emy ogl±daæ w Naszej telewizji.

Dziêkujê bardzo i ¿yczê wiêcej takich programów w mediach.

Belcia.

Aby samemu staæ siê lepszym nie musisz czekaæ na lepszy ¶wiat.
Phil Bosman

#4 2007-09-09 09:22:54

BABCIA Mariola

Użytkownik

http://img484.imageshack.us/img484/108/26016001yr0.th.jpg
Ja te¿ ogl±da³am tê audycjê a nawet j± nagra³am na ta¶mie wideo, ¿eby boæki móc ogl±daæ jak bêdê mia³a chandrê.
Teraz nie mog³am sobie odmówiæ wklejenia fotki z pojeniem pisklaka. To ju¿ napewno ostatnie wklejenie w tym roku.
Bardzo ciekawe by³o pokazanie "gangu" boæków na drzewach. Co by³o na filmie to dok³adnie opisa³a "belcia".
A pan Pawe³ Dolata w audycji zab³ysn±³ ciekawymi komentarzami.
          Pozdrawiam wszystkich forumowiczów oraz te osoby, które  pokazano na filmie  jak bra³y udzia³ w obr±czkowaniu  a szczególnie wspinaczy.

#5 2007-09-09 13:14:52

ANNAEWA

Użytkownik

Ogl±da³am w TVP2 program "100 tysiêcy bocianów", w którym pan Pawe³ Dolata opowiada³ m.in. o naszych bociankach i ich obr±czkowaniu. Mi³o by³o znowu zobaczyæ bociany.
Widok "sejmiku" bocianiej m³odzie¿y na drzewach by³, dla mnie, zaskakuj±cy i bardzo interesuj±cy. Pierwszy raz widzia³am tyle bocianów w jednym miejscu.
Pozdrawiam wszystkie osoby pracuj±ce przy programie o bocianach i obserwuj±ce te piêkne ptaki.
Do zobaczenia za rok.

#6 2007-09-09 16:35:15

kempos1

Użytkownik

2094003
Call me!
SkÄ…d: Przygodzice

Popieram przedmówce. Mi tak¿e siê podoba³ program. Bardzo dobrze zrobiony, pokazano w nim wszystkie najwa¿niejsze aspekty obr±czkowania bocianów i nie tylko.

Ostatnio edytowany przez kempos1 (2007-09-09 16:35:38)

#7 2007-09-09 16:50:26

ulina

Użytkownik

Witajcie !

Staram siê ogl±daæ ka¿dy  odcinek filmu pt."100 tysiêcy bocianów ". Na dzisiejszy czeka³am z niecierpliwo¶ci±. Znajome twarze, znajome gniazdo i bocianki z Przygodzic sprawi³y, ze film by³ szczególny i wyj±tkowy. Z sentymentem patrzy³am raz jeszcze na pisklêta i troskliwych bocianich rodziców.
Wielkie uznanie dla ludzi, którzy przygarniaj±, goszcz± i chroni± na swoich posesjach te piêkne, o urzekaj±cym  wygl±dzie ptaki i oddaj± im na czas lêgu swój kawa³ek stodo³y, komin lub buduj± dla nich specjalne platformy.
Na pochwa³ê zas³uguj± równie¿ ludzie, którzy podejmuj± nie³atwe, czasem niebezpieczne i czasoch³onne prace przy obr±czkowaniu m³odych
bocianów. A wszystko po to by przybli¿yæ nam ich tajniki ¿ycia.
Z pewno¶ci± wielk± nagrod±  za ten trud i po¶wiêcenie jest dla nich spotkanie po latach (o którym dzi¶ by³a wzmianka w filmie) bociana, którego siê kiedy¶ obr±czkowa³o. ¯yczê wielu takich "spotkañ" w przysz³o¶ci :-).

Dziêkuje raz jeszcze tym wszystkim, którzy spowodowali, ¿e mog³am ogl±daæ bociany w internecie, jak równie¿ ekipie pracuj±cej przy
realizacji filmu pt."100 tysiêcy bocianów".

Wszystkim ¿yczê powodzenia w realizacji swoich przedsiêwziêæ a bocianom(tak¿e wszystkim :-) ) bezpiecznego lotu, w³a¶ciwego wyboru i ostatniego l±dowania na zimowe ¿erowiska w sprzyjaj±cym ¶rodowisku.

#8 2007-09-09 21:11:18

Sve

Użytkownik

SkÄ…d: Pardubice - Czechy

A czy bêdzie relacja do ogl±dania przez jaki¶ link na forum? Fajnie by by³o dla nas, spoza granicy...
Pozdrawiam.
Sve

Popatrzcie na kruki: nie siej± ani nie zbieraj± czasu ¿niwa; nie maj± piwnic ani spichlerzy, a jednak Bóg je ¿ywi.
(Lk 12,24)

#9 2007-09-09 21:14:44

Zbychur

Moderator

Z wielkim zainteresowaniem obejrza³em program. Bardzo dobrze zrobiony, mo¿na pogratulowaæ autorom i „aktorom”
Mi³o by³o wróciæ na chwilê do lata i do bocianów. No i zobaczyæ Paw³a Dolatê z ekip± w akcji. Tylko pozazdro¶ciæ – piêkna pogoda, bociany, mili ludzie. Super! No, mo¿e z wyj±tkiem tego wspinania siê na komin Tak sielankowo wygl±da to jednak tylko na ekranie. Trzeba mieæ ¶wiadomo¶æ, ¿e taka akcja obr±czkowania to bardzo powa¿ne i odpowiedzialne zadanie. To ogromny wysi³ek, fizyczny ale i organizacyjny. Zapewnienie bezpieczeñstwa ludziom i bocianom, sprawna organizacja i koordynacja – ludzie, transport, podno¶nik... Obr±czki, pomiary, wywiady, notatki... TV pokaza³a tylko niewielki fragmencik tej gigantycznej pracy jak± wykonuj± Pawe³ i jego wspó³pracownicy. To naprawdê wielka sprawa i chwa³a im za to ogromna

#10 2007-09-10 06:54:30

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Cieszê siê bardzo, ¿e program siê podoba³. Mi tak¿e, choæ trochê szkoda, ¿e z dwóch dni je¿d¿enia z ekip± filmow± posz³o tylko to 15 minut, wiele fajnych rzeczy i fajnych gospodarzy gniazd zosta³o pominêtych. Ale takie s± telewizyjne realia .

Dodam trzy uzupe³nienia:

- obr±czkowania boæków z Tarnowskich Gór nie by³o na filmie, ich dotyczy³ ten bardzo ciekawy fragment z bocianimi maluchami i ich pojeniem przez rodzica (bardzo rzadkie ujêcie!),

- du¿e stado boæków nielêgowych zosta³o nakrêcone na Podlasiu, u nas w upatrzonym miejscu, wykrytym przez Marcina Antczaka pod Odolanowem, by³y tylko trzy ,

- tego nie by³o dobrze widaæ na filmie, ale wspinaj±cy siê po kominie Mi³osz by³ zabezpieczony specjalnymi szelkami asekuracyjnymi. Wiêc nie by³o obawy!

pozdrawiam i dziêkujê za mi³e s³owa w imieniu ekip obu naszych projektów PwG OTOP, czyli
"Badania i ochrona bociana bia³ego w powiecie ostrowskim" (http://www.pwg.otop.org.pl/obro6.php, wkrótce aktualizacja za lata 2006-2007)
oraz "Blisko bocianów"
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektów

#11 2007-09-12 19:38:13

Eva Stets

Użytkownik

Witam!

Mi³o jest czytaæ, ¿e program siê podoba³ i ¿e wzbudzi³ tak du¿e zainteresowanie. To by³a równie¿ niesamowita mo¿liwo¶æ, by uczestniczyæ przy obr±czkowaniu bocianów (mam te¿ nadziejê, ¿e moi znajomi nie zapomnieli mi nagraæ tej audycji i ¿e bêdê mog³a to tak¿e zobaczyæ)
Nie trzeba mi jednak dziêkowaæ za to, ¿e poinformowa³am Was o emisji - "trzymanie rêki na pulsie" nale¿y, jak wiecie, do moich "obowi±zków" i cieszê siê, ¿e mog³am Wam o tym przypomnieæ.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie
Eva Stets

ekar napisał:

Parê minut temu ogl±da³am film w TVP 2 "100 tysiêcy bocianów".
Film bardzo fajny, poniewa¿ mo¿na by³o zobaczyæ nasze bocianki i nie tylko
Dziêkujê Evie za napisanie o tym kiedy bêdzie emitowany.
Super, super.
Pozdrawiam moderatorów i forumowiczów

#12 2007-09-14 07:04:32

Pawe³ T. Dolata

Administrator

O programie "100 tysiêcy bocianów" napisano tak¿e na moj± pro¶bê na stronie Fundacji Doliny Baryczy:
http://www.barycz.pl/main/?articles=2&k … rticle=205

Za³±czona tam fotografia jest autorstwa Artutra Homana, akurat kolegi z Ostrowa :-))

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#13 2007-09-14 19:35:38

Eva Stets

Użytkownik

O emisji programu "100 tysiêcy bocianów" informowano tak¿e na stronie internetowej Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków, http://www.otop.org.pl/

Link bezpo¶redni pod: http://www.otop.org.pl/pub_newsWiecej_9 … wizji.html

Pozdrawiam
Eva Stets

#14 2007-10-16 09:06:09

Pawe³ T. Dolata

Administrator

21 X 2007 - zapraszamy znów w niedzielny poranek (godz. 8.10) przed telewizory, gdy w programie „Sto tysiêcy bocianów” Telewizji Polskiej Program 2 bêdzie mo¿na obejrzeæ relacje filmowe z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim i na stawach Mo¿d¿anów w Dolinie Baryczy.

Tym razem bêdzie nie o bocianach, ale mam nadziejê ¿e równie¿ ciekawie. Nagrañ do programu dokona³a ekipa red. Marcina Krzy¿añskiego w dniach 6-7 X br., w trakcie wycieczek Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z okazji Europejskich Dni Ptaków: w sobotê 6 X wokó³ zbiornika Piaski-Szczygliczka w Ostrowie Wielkopolskim i w niedzielê 7 X na stawach Mo¿d¿anów w gminie So¶nie w wielkopolskiej czê¶ci Doliny Baryczy, po³±czonych z Dniami Karpia (wiêcej: www.barycz.pl). Relacje z obu wycieczek mo¿na przeczytaæ na www.pwg.otop.org.pl (strona g³owna, pod datami 6 i 7 X), a uzupe³ni± je w³a¶nie ¶wietne jak zawsze ujêcia filmowe Krzysztofa Skroka, np. niezwykle niep³ochliwego biegusa zmiennego w czasie ostrowskiej wycieczki czy krajobrazów i ptaków s³ynnej Doliny Baryczy. Bêdzie wiêc mo¿na poznaæ prawie komplet naszych doznañ (prawie – bo za wyj±tkiem zapachu i smaku sma¿onych oraz gotowanych w winie karpi pani Girus. 

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#15 2007-10-19 20:42:51

Eva Stets

Użytkownik

Witam wszystkich mi³o¶ników ptaków!

Post Paw³a Dolaty znajduje siê co prawda wy¿ej ale - dla przypomnienia, cytujê go tak¿e dzisiaj.
Chcia³abym tak¿e, aby¶cie zerknêli na posty znajduj±ce siê w temacie pt "Europejskie Dni Ptaków", gdzie pokazane s± zdjêcia z Mo¿d¿anowa, robione podczas tego ¶wiêta, a tak¿e kilka postów wy¿ej, gdzie zobaczycie zdjêcia robione dzieñ wcze¶niej, w Ostrowie Wielkopolskim.
Zachêcam tak¿e do poczytania postów na temat Europejskich Dni Ptaków i przeczytania szerszych z tego relacji na stronie PwG OTOP, pod linkami, które s± podane przy ka¿dym po¶cie.

A potem, w niedzielê 21 pa¼dziernika o godzinie 08:10 rano - usi±d¼cie wygodnie przed telewizorami i bêdziecie mieli okazjê zobaczyæ, jak wygl±da³y Europejskie Dni Ptaków tak w Ostrowie Wielkopolskim, jak i w Dolinie Baryczy.

Ni¿ej, dla przypomnienia  post Paw³a o tej ciekawej audycji.

21 X 2007 TVP 2, godz. 08:10, program pt " Sto tysiêcy bocianów".

Zyczê mi³ej emisji programu
Eva Stets

Pawe³ T. Dolata napisał:

21 X 2007 - zapraszamy znów w niedzielny poranek (godz. 8.10) przed telewizory, gdy w programie „Sto tysiêcy bocianów” Telewizji Polskiej Program 2 bêdzie mo¿na obejrzeæ relacje filmowe z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim i na stawach Mo¿d¿anów w Dolinie Baryczy.

Tym razem bedzie nie o bocianach, ale mam nadziejê ¿e równie¿ ciekawie. Nagrañ do programu dokona³a ekipa red. Marcina Krzy¿añskiego w dniach 6-7 X br., w trakcie wycieczek Po³udniowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z okazji Europejskich Dni Ptaków: w sobotê 6 X wokó³ zbiornika Piaski-Szczygliczka w Ostrowie Wielkopolskim i w niedzielê 7 X na stawach Mo¿d¿anów w gminie So¶nie w wielkopolskiej czê¶ci Doliny Baryczy, po³±czonych z Dniami Karpia (wiêcej: www.barycz.pl). Relacje z obu wycieczek mo¿na przeczytaæ na www.pwg.otop.org.pl (strona g³owna, pod datami 6 i 7 X), a uzupe³ni± je w³a¶nie ¶wietne jak zawsze ujêcia filmowe Krzysztofa Skroka, np. niezwykle niep³ochliwego biegusa zmiennego w czasie ostrowskiej wycieczki czy krajobrazów i ptaków s³ynnej Doliny Baryczy. Bêdzie wiêc mo¿na poznaæ prawie komplet naszych doznañ (prawie – bo za wyj±tkiem zapachu i smaku sma¿onych oraz gotowanych w winie karpi pani Girus. 

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

#16 2007-10-21 21:09:27

hana

Użytkownik

By³o mi mi³o obejrzeæ  kolejny odcinek „100 tysiêcy bocianów”, a w nim relacjê z obchodów Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim i na stawach Mo¿d¿anów. I rzeczywi¶cie mo¿na  poczuæ atmosferê tamtych dni mimo, ¿e to tylko relacja w telewizji.

Hania

#17 2007-10-22 06:52:00

belcia

Użytkownik

No oczywi¶cie ogl±da³am wczoraj kolejny odcinek "100 tysiêcy bocianów" i czu³am siê jakbym sama uczestniczy³a w wyprawie Europejskich Dni Ptaków z P. Paw³em Dolat± Zawsze to powtarzam, ¿e ¿a³ujê ¿e mieszkam w tak du¿ym mie¶cie i nie mogê mieæ takiego kontaktu z przyrod± jak co poniektórzy. Ujêcia filmowe bardzo mi siê podoba³y, mog³am chocia¿ za pomoc± przekazu telewizyjnego popatrzeæ na tyle gatunków ptaków których w wiêkszo¶ci z nich niestety na swoje oczy nie widzia³am . A by³o ich sporo min. rózne gatunki kaczek (których to samce zmieniaj± swoje ubarwienie podczas godów i zmiany pory roku), ³abêdzie, czaple i wiele innych. No i oczywi¶cie ptak który najbardziej wzbudzi³ moj± sympatiê ,niep³ochliwy biegus zmienny do którego bardzo blisko podchodzono, a¿ trochê strach  ¿e ptak jest taki ufny do ludzi. A na koniec sma¿one, z pewno¶ci± smaczne karpie w towarzystwie ciekawych ludzi i we wspania³ym miejscu na ³onie natury. Szkoda tylko ¿e materia³ filmowy nie trwa³  przynajmniej dwa razy du¿ej, polecam.

pozdrawiam wszystkich
Belcia.

Ostatnio edytowany przez belcia (2007-10-22 06:55:19)

Aby samemu staæ siê lepszym nie musisz czekaæ na lepszy ¶wiat.
Phil Bosman

#18 2007-10-22 12:19:00

ulina

Użytkownik

Podzielam Wasze wypowiedzi na temat  relacji filmowych z wczorajszego programu TV2 - "Sto tysiêcy bocianów".
Choæ "bociany" tym razem wystêpowa³y  tylko w tytule , to inne , tak¿e  ciekawe  ptaki  wype³ni³y tê lukê.
My¶lê ,¿e ka¿dy bocianolub  darzy równie¿  sympati±  pozosta³e ptactwo  i  takie  , jakie przedstawione by³o w programie.
Sam program by³ interesuj±cy i ciekawy ale bardzo cieszy³a  mnie  pokazana liczna grupa m³odych  sympatyków
ptaków, którzy zdobywaj±  wiedzê pod fachowym okiem p. Dolaty i mam nadziejê,¿e bed± oni dobrymi kontynuatorami
wszystkich nas ,ktorym  dobro ptaków le¿y na sercu.
Wiemy,¿e  ptaki potrzebuj± aktywnej  obrony , o czym mogli¶my siê przekonaæ   w zwi±zku  z podpisywanymi przez
nas petycjami  po incydentach w Hiszpanii i Grecji.
Mam tylko ma³± uwagê (tak jak belcia) ,¿e program trwa³  za krótko

#19 2007-10-24 06:46:59

Pawe³ T. Dolata

Administrator

To wa¿na informacja!

Odcinek o Dniach Ptaków z cyklu "100 tysiêcy bocianów" jest ju¿ do obejrzenia na stronie www.stotysiecybocianow.itvp.pl. Mo¿na tam te¿ wpisywaæ swoje oceny programu. Pozytywne oceny daj± programowi punkty w rankingu TVP i zwiêkszaj± szanse na jego sta³± obecno¶c na wizji. Zachêcam wiêc do wpisywania!

pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS