Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
26.09.2011r. Pawe³ T. Dolata wraz z ostrowsk± Stra¿± Miejsk± przeprowadzi³ akcjê ratunkow± ³abêdzia niemego, który niespodziewanie wyl±dowa³ w ogrodzie mieszkañców pobliskiego Wysocka Wielkiego. Ptak na szczê¶cie nie mia³ ¿adnych obra¿eñ i zosta³ wypuszczony na ostrowskim zbiorniku wodnym Piaski-Szczygliczka. Relacja na www.pwg.otop.org.pl
Sezon postrzeleñ...
Pod takim tytu³em mo¿na przeczytaæ krótki tekst Jakuba Kotowicza, na stronie O¶rodka Rehabilitacji Zwierz±t Chronionych w Przemy¶lu. Tekst, który ilustruj± zdjêcia opisuje ciekaw± historiê pomocy dla raroga, który przylecia³ do Polski a¿ z okolic Wiednia. Na szczê¶cie ta historia ma dobre zakoñczenie, ale jak pisze autor: "Postrzelenia zwierz±t dla zabawy to sytuacje, z którymi zmuszeni jeste¶my stykaæ siê ju¿ od dawna. W ostatnim czasie niestety spotkali¶my siê z nasilonym zjawiskiem ranienia dzikich osobników z broni pneumatycznej - g³ównie ptaków..."
Tekst o pomocy dla postrzelonego raroga pod linkiem ni¿ej: http://www.orzw.pl/pl/start/153-sezon-postrzelen
Galeria zdjêæ: http://www.orzw.pl/pl/fotogalerie/categ … g-07082011
Oprócz ciekawej historii raroga podlinkowane s± do osobnej galerii zdjêcia z przebiegu udanej akcji ratowania i zabiegu postrzelonego gawrona.
Link bezpo¶redni: http://www.orzw.pl/pl/fotogalerie/categ … on-1082011
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2011-10-17 23:47:07)
Administrator
Witam!
Zapraszam na stronê www.pwg.otop.org.pl , gdzie opisa³em ostatni± akcjê ratunkow± m³odego ³abêdzia niemego, która miala miejsce 9 X w Ostrowie Wielkopolskim.
Inny, tym razem 13-letni ³abêd¼, znaleziony 26 IX w Wysocku Wielkim ko³o Ostrowa, o którym wy¿ej pisa³a Kamila Walczak, do 1 X samodzielnie odlecia³ ze zb. Piaski-Szczygliczka w Ostrowie, gdzie go wypu¶cili¶my.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Na stronie www.ekonews.com.pl ukaza³ siê artyku³ o pingwinach poszkodowanych w wyniku wycieku mazutu z kontenerowca w Nowej Zelandii. Opisano tam skomplikowany proces oczyszczania ptaków z tego ciê¿kiego oleju. Link bezpo¶redni: http://www.ekonews.com.pl/pl/0,244,9417 … nkowa.html
W sobotê 29.10. pó¼nym popo³udniem znajomy dostarczy³ do mnie znalezion± w Ostrowie Wielkopolskim rann± s³onkê. Ptak mia³ uszkodzone lewe skrzyd³o i stoj±c z trudem utrzymywa³ równowagê. Z uwagi na to, ¿e o tej porze nie mog³am ju¿ uzyskaæ pomocy weterynarza, po konsultacji z Paw³em Dolat± zobowi±za³am siê sama nim zaopiekowaæ. Mia³ on przeczekaæ u mnie przez weekend, a nastêpnie trafiæ do Ptasiego Azylu w Poznaniu pod fachow± opiekê. Niestety pomimo pomocy i rad ze strony Paw³a i Wojtka Szukalskiego, s³onka pad³a w niedzielê.
Użytkownik
Dosta³am dzisiaj pozdrowienia od pacjentów ORPD w Bukwa³dzie. Bardzo mi³y i niespodziewany gest.
Na pocztówce sowa b³otna.
(Nie znalaz³am innego watku, ale pomoc ró¿nym dzikim ptakom jest tam udzielana ca³y czas).
http://www.falbatros.pl/index.php?optio … &Itemid=27
Administrator
„W³adze rosyjskiego Dagestanu próbuj± ratowaæ wyg³odzone pelikany, które przylecia³y z zamarzniêtych delt Wo³gi i Tereku do Machaczka³y. Przy temperaturze minus 20-30 stopni Morze Kaspijskie zamarz³o po raz pierwszy od lat, uniemo¿liwiaj±c pelikanom po³ów ryb”.
¬ród³o i wiêcej informacji: http://www.ekonews.com.pl/pl/?aid=9856&test=true
Szacunek dla udzielaj±cych pomocy! :-)
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl
Użytkownik
W zesz³ym tygodniu w Ostrowie Wielkopolskim przy udziale kilku osób uda³o siê uratowaæ doros³ego jerzyka Relacja na www.pwg.otop.org.pl, zapraszamy.
Pozdrawiam
Kamila Walczak
PwG OTOP
Użytkownik
Witam serdecznie,
jestem laikiem - st±d moje zapytanie.
Na ogrodzie mam kilka gniazd sikorek - bogatki i modraszki. Bytuj± w sztucznych gniazdach. Poniewa¿ mam te¿ dwa owczarki niemieckie, które uwielbij± polowaæ na ptaki - teren gniazd zosta³ oddzielony siatk± na czym korzystaj± te¿ ¶wierki przy których zamontowano gniazda.
Dzi¶ jedna z suczek przynios³a mi w mordce pisklê modraszki - ju¿ opierzone -odda³a je dobrowolnie - piskle siê rusza³o - wygl±da³o na nieuszkodzone (nie rozk³ada³am skrzyde³ek) - wiêc odnios³am je w okolice gniazda. Gdy przedziera³am siê przez iglaki, w ga³êziach dostrzeg³am doros³± modraszkê.
Pytanie - czy takie piskle - pachn±ce psem i cz³owiekiem - zostanie zaakceptowane przez rodziców?
Czy je¶li do wieczora piskle siê nie schowa (zostawi³am je na trawie) czy powinnam mu jako¶ pomóc?
Nadmieniê, ¿e ze wzglêdu na owczarki, w okolicy nie krêc± siê ju¿ koty.
Pozdrawiam
Doris
Moderator
Najprawdopodobniej znalaz³a Pani podlota- ptaka, który ju¿ wylecia³ z gniazda, ale jeszcze nie potrafi sam o siebie zadbaæ Rodzice opiekuj± siê takimi pisklakami przez kilka dni poza gniazdem i najgorsza rzecz jak± mo¿emy zrobiæ to zaopiekowaæ siê nim osobi¶cie. Odchowanie jest bardzo k³opotliwe i niezbêdna jest do tego spora wiedza i du¿o do¶wiadczenia, ale i to nie zast±pi prawdziwych rodziców. Najlepsze co mo¿na zrobiæ to zostawiæ ptaka je¿eli jest w bezpiecznym miejscu, a je¿eli jest na ziemi to posadziæ na jakiej¶ ga³êzi, ¿eby nie by³ ³atwym celem dla drapie¿ników Ptaki nie maj± wêchu, wiêc rodzice normalnie akceptuj± takie pisklaki;)
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP
Doris napisał:
Witam serdecznie,
Na ogrodzie mam kilka gniazd sikorek - bogatki i modraszki. Bytuj± w sztucznych gniazdach. Poniewa¿ mam te¿ dwa owczarki niemieckie, które uwielbij± polowaæ na ptaki - teren gniazd zosta³ oddzielony siatk± na czym korzystaj± te¿ ¶wierki przy których zamontowano gniazda.
Dzi¶ jedna z suczek przynios³a mi w mordce pisklê modraszki - ju¿ opierzone -odda³a je dobrowolnie - piskle siê rusza³o - wygl±da³o na nieuszkodzone (nie rozk³ada³am skrzyde³ek) - wiêc odnios³am je w okolice gniazda. Gdy przedziera³am siê przez iglaki, w ga³êziach dostrzeg³am doros³± modraszkê.
Pytanie - czy takie piskle - pachn±ce psem i cz³owiekiem - zostanie zaakceptowane przez rodziców?
Czy je¶li do wieczora piskle siê nie schowa (zostawi³am je na trawie) czy powinnam mu jako¶ pomóc?
Pozdrawiam
Doris
Użytkownik
ornitolog92 napisał:
Najprawdopodobniej znalaz³a Pani podlota- ptaka, który ju¿ wylecia³ z gniazda, ale jeszcze nie potrafi sam o siebie zadbaæ Rodzice opiekuj± siê takimi pisklakami przez kilka dni poza gniazdem i najgorsza rzecz jak± mo¿emy zrobiæ to zaopiekowaæ siê nim osobi¶cie. Odchowanie jest bardzo k³opotliwe i niezbêdna jest do tego spora wiedza i du¿o do¶wiadczenia, ale i to nie zast±pi prawdziwych rodziców. Najlepsze co mo¿na zrobiæ to zostawiæ ptaka je¿eli jest w bezpiecznym miejscu, a je¿eli jest na ziemi to posadziæ na jakiej¶ ga³êzi, ¿eby nie by³ ³atwym celem dla drapie¿ników Ptaki nie maj± wêchu, wiêc rodzice normalnie akceptuj± takie pisklaki;)
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOPDoris napisał:
Witam serdecznie,
Pozdrawiam
Doris
Dziêkujê za pomoc - pisklê umie¶ci³am na ga³ezi przy gnie¼dzie - zaopiekowa³y siê nim doros³e bogatki - karmi³y je
Jak d³ugo trwa okres nauki latania sikorek? Kiedy ostatnie pisklêta bêd± umia³y lataæ? Celowo stworzyli¶my ptakom enklawê w mie¶cie - mamy na ogrodzie 20 budek lêgowych, z czego w osiemnastu ptaki za³o¿y³y gniazda - teren jak pisa³am jest odgrodzony - ale dzi¶ jedna z suczek (to jeszcze szczeniê) przesz³a pod siatk± - przyci±gne³y j± w³a¶nie te maluchy. Zastanawiam siê nad wzmacnieniem p³otku, albo chwilowym wy³±czeniem psów z u¿ytkowania ogrodu.
Doris
Użytkownik
Wczoraj we wroc³awiu oko³o godziny 13 znalaz³am m³od± wronê siw± z uszkodzonym dziobem. Z dzióka nie leci krew, jest zaschniêty. Zabra³am j± do domu ¿eby jej pomóc. Ptak nie lata, g³ównie ¶pi. Siedzi na zamocowanym odpowiednio na górze tekturowego pude³ka kijku. Czasem rozprostowuje skrzyd³a i resztk± dzióbka usi³uje czy¶ciæ piórka. Co oko³o 2 godziny od ¶witu do nocy karmiê j± jajkiem ugotowanym na twardo, bia³ym serem, kleikiem i dajê do picia wodê mineraln±. Ptak nie pije sam, wodê podajê pipetk±. Chcia³abym ptaszkowi zapewniæ opiekê fachowca ale nie wiem czy we wroc³awiu istnieje jaka¶ placówka, która by³aby gotowa przyj±æ ptaszka.
Proszê o pomoc.
Moderator
Rannym ptakiem na pewno zajmie siê ZOO- maja weterynarzy i odpowiedni± wiedzê polecam tam udaæ siê jak najszybciej, aby ptaka zobaczy³ weterynarz
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP
wroc111 napisał:
Wczoraj we wroc³awiu oko³o godziny 13 znalaz³am m³od± wronê siw± z uszkodzonym dziobem. Z dzióka nie leci krew, jest zaschniêty. Zabra³am j± do domu ¿eby jej pomóc. Ptak nie lata, g³ównie ¶pi. Siedzi na zamocowanym odpowiednio na górze tekturowego pude³ka kijku. Czasem rozprostowuje skrzyd³a i resztk± dzióbka usi³uje czy¶ciæ piórka. Co oko³o 2 godziny od ¶witu do nocy karmiê j± jajkiem ugotowanym na twardo, bia³ym serem, kleikiem i dajê do picia wodê mineraln±. Ptak nie pije sam, wodê podajê pipetk±. Chcia³abym ptaszkowi zapewniæ opiekê fachowca ale nie wiem czy we wroc³awiu istnieje jaka¶ placówka, która by³aby gotowa przyj±æ paszka.
Proszê o pomoc.
Moderator
Taka nauka trwa kilka dni, ale m³ode mog± siê krêciæ w okolicy jeszcze d³u¿ej W wakacje mo¿e siê Pani spodziewaæ drugiego lêgu i kolejnego pokolenia pisklaków
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP
Doris napisał:
ornitolog92 napisał:
pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOPDoris napisał:
Witam serdecznie,
Pozdrawiam
DorisDziêkujê za pomoc - pisklê umie¶ci³am na ga³ezi przy gnie¼dzie - zaopiekowa³y siê nim doros³e bogatki - karmi³y je
Jak d³ugo trwa okres nauki latania sikorek? Kiedy ostatnie pisklêta bêd± umia³y lataæ? Celowo stworzyli¶my ptakom enklawê w mie¶cie - mamy na ogrodzie 20 budek lêgowych, z czego w osiemnastu ptaki za³o¿y³y gniazda - teren jak pisa³am jest odgrodzony - ale dzi¶ jedna z suczek (to jeszcze szczeniê) przesz³a pod siatk± - przyci±gne³y j± w³a¶nie te maluchy. Zastanawiam siê nad wzmacnieniem p³otku, albo chwilowym wy³±czeniem psów z u¿ytkowania ogrodu.
Doris
Użytkownik
W niedzielê znalaz³am m³od± kawkê, opierzon± ale jeszcze z krótkim ogonkiem. Prawdopodobnie wypad³a z gniazda. Ma z³aman± nó¿kê i chyba obt³uczone skrzyde³ko (nie zwisa ale ptaszek nie chce nim machaæ). Weterynarz usztywni³ nó¿kê, niestety nie móg³ mi udzieliæ ¿adnych rad dotycz±cych opieki. ¯eby uprzedziæ wszelkie zarzuty odno¶nie przetrzymywania dzikich ptaków: wczorajszy dzieñ spêdzi³am na szukaniu miejsca, do którego mog³abym zawie¼æ kawkê, niestety najbli¿szy azyl jest ok. 130 km ode mnie, a w tej chwili nie jestem w stanie wybraæ siê w tak± podró¿.
Przygotowa³am kawce mieszankê nabia³ow±, któr± podajê z jajkiem i surowym miêsem. Problem w tym, ¿e kawka nie chce je¶æ i ka¿dy wci¶niêty do gard³a kawa³ek pokarmu okupiony jest walk±. Z tego powodu nie wiem jaka ilo¶æ pokarmu jest wystarczaj±ca.
Czy móg³by kto¶ udzieliæ mi odpowiedzi na pytanie: ile dziennie (wagowo, objêto¶ciowo) powinna je¶æ ma³a kawka? I ile podaæ jednorazowo, ¿eby jej nie zaszkodziæ?
Bêdê wdziêczna za szybk± odpowied¼.
tamarina
"Karmienie piskl±t: Do mieszanki serowej (mieszanka nabia³owa pomys³u J. Desselbergera i K. Rogaczewskiej - przyp. E. Stets) dodaæ drobno posiekane jajko w proporcji 3:1. Dok³adnie wymieszaæ, sporz±dziæ kuleczki odpowiedniej wielko¶ci i podawaæ je za pomoc± patyczka lub pêsety (pokarm wk³adaæ g³êboko do prze³yku). Pisklêta i podloty karmiæ mniej wiêcej co godzinê ad libitum. Po ka¿dym karmieniu poiæ pipetk±, po kwadransie ewentualnie dopoiæ. Mieszankê serow± z jajkiem przechowywaæ w ch³odni (4 st C) do 12 godzin; w temperaturze pokojowej jest nietrwa³a". (dr Andrzej G. Kruszewicz, Hodowla ptaków ozdobnych, gatunki, pielêgnacja, choroby, rozdzia³ pt. Dziki ptak jako pacjent, str.218)
Jako uzupe³nienie dodam, ¿e nie radzi³abym podawaæ mieszanki nabia³owej zmieszanej z miêsem, ale jako dwa osobne sk³adniki po¿ywienia. Podlotowi kawki mo¿na te¿ podaæ samo jajko na twardo, gotowany (bez soli!) makaron. Podawane miêso nie powinno byæ t³uste.
Radzi³abym jednak jak najszybciej skontaktowaæ siê telefonicznie np. z warszawskim Azylem dla Ptaków (najlepiej jutro wcze¶nie rano, poprzez telefon dostêpny na stronie STOP, wspó³pracuj±cego z Azylem) lub z pani± Zofi± Brzozowsk±, prowadz±c± Fundacjê Ratujmy Ptaki.
1. Azyl dla Ptaków w Warszawie (inf. po lewej stronie na czerwono): http://www.stop.eko.org.pl/portal/
2. Fundacja Ratujmy Ptaki http://www.ratujmyptaki.org/kontakt-z-f … ptaki.html
3. W moim po¶cie z dat± 5.07.2011 mo¿na te¿ znale¼æ pe³n± listê weterynarzy (i o¶rodków) zajmuj±cych siê ptakami, byæ mo¿e kto¶ z nich jest w pobli¿u Pani i móg³by pomóc. Dla u³atwienia podajê tê listê tak¿e tutaj: http://stop.eko.org.pl/portal/upload/fi … _azyli.pdf
tamarina napisał:
W niedzielê znalaz³am m³od± kawkê, opierzon± ale jeszcze z krótkim ogonkiem. Prawdopodobnie wypad³a z gniazda. Ma z³aman± nó¿kê i chyba obt³uczone skrzyde³ko (nie zwisa ale ptaszek nie chce nim machaæ). Weterynarz usztywni³ nó¿kê, niestety nie móg³ mi udzieliæ ¿adnych rad dotycz±cych opieki. ¯eby uprzedziæ wszelkie zarzuty odno¶nie przetrzymywania dzikich ptaków: wczorajszy dzieñ spêdzi³am na szukaniu miejsca, do którego mog³abym zawie¼æ kawkê, niestety najbli¿szy azyl jest ok. 130 km ode mnie, a w tej chwili nie jestem w stanie wybraæ siê w tak± podró¿.
Przygotowa³am kawce mieszankê nabia³ow±, któr± podajê z jajkiem i surowym miêsem. Problem w tym, ¿e kawka nie chce je¶æ i ka¿dy wci¶niêty do gard³a kawa³ek pokarmu okupiony jest walk±. Z tego powodu nie wiem jaka ilo¶æ pokarmu jest wystarczaj±ca.
Czy móg³by kto¶ udzieliæ mi odpowiedzi na pytanie: ile dziennie (wagowo, objêto¶ciowo) powinna je¶æ ma³a kawka? I ile podaæ jednorazowo, ¿eby jej nie zaszkodziæ?
Bêdê wdziêczna za szybk± odpowied¼.
tamarina
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2012-06-05 16:20:38)
Użytkownik
Dziêkujê za odpowied¼.
Wszystkie podane przez Pani± informacje przestudiowa³am ju¿ wcze¶niej. Co do pokarmu: miêso dajê oddzielnie, jajko mieszam z dzienn± porcj± mieszanki nabia³owej w odpowiednich proporcjach (3:1). Z pocz±tku próbowa³am karmiæ co godzinê, ale kawka mocno protestowa³a. Teraz karmiê j± (na si³ê) co ok. 3 godziny. Niestety nigdzie nie znalaz³am informacji o wielko¶ci dziennej dawki pokarmu dla kawki.
Listê o¶rodków tak¿e czyta³am i to z niej w³a¶nie wiem, ¿e najbli¿ej jest do Poznania (130 km). Próbowa³am pytaæ równie¿ u miejscowych weterynarzy i w Nadle¶nictwie, ale z marnym efektem. Bez skutku dzwoni³am równie¿ na numer pomocy 606571206. Mo¿e faktycznie spróbujê jeszcze jutro.
pozdrawiam
tamarina
Co do ilo¶ci pokarmu... to (niestety) trzeba próbowaæ. Tak jak pisze A. Kruszewicz ad libitum... czyli wg. upodobania (kawki upodobania). W naturze ptaki te¿ maj± raz bardziej obfity pokarm raz mniej, wiêc (na odleg³o¶æ) mnie osobi¶cie trudno okre¶liæ "ilo¶æ".
Telefon do Azylu dla Ptaków w Warszawie, jaki jest podany na stronie STOP jest ten co ni¿ej (i faktycznie najlepiej tam dzwoniæ wcze¶nie rano):
Telefon do Ptasiego Azylu (Warszawa): (22) 6702207 lub (22) 6194041 wewn.120
¿yczê powodzenia (i kawce i Pani)
tamarina napisał:
Dziêkujê za odpowied¼.
Wszystkie podane przez Pani± informacje przestudiowa³am ju¿ wcze¶niej. Co do pokarmu: miêso dajê oddzielnie, jajko mieszam z dzienn± porcj± mieszanki nabia³owej w odpowiednich proporcjach (3:1). Z pocz±tku próbowa³am karmiæ co godzinê, ale kawka mocno protestowa³a. Teraz karmiê j± (na si³ê) co ok. 3 godziny. Niestety nigdzie nie znalaz³am informacji o wielko¶ci dziennej dawki pokarmu dla kawki.
Listê o¶rodków tak¿e czyta³am i to z niej w³a¶nie wiem, ¿e najbli¿ej jest do Poznania (130 km). Próbowa³am pytaæ równie¿ u miejscowych weterynarzy i w Nadle¶nictwie, ale z marnym efektem. Bez skutku dzwoni³am równie¿ na numer pomocy 606571206. Mo¿e faktycznie spróbujê jeszcze jutro.
pozdrawiam
tamarina
W dniach 13 i 14 lipca 2012 odwiedzi³am O¶rodek Rehabilitacji Ptaków ANIMA w Atenach, dziêki czemu mia³am mo¿liwo¶æ zetkn±æ siê bli¿ej z wieloma pacjentami, którzy (szczególnie w sezonie lêgowym) trafiaj± pod fachow± opiekê zespo³u Marii Ganoti, szefowej i za³o¿ycielki O¶rodka.
Nie wszystkie ptaki (czêsto po d³ugim i trudnym leczeniu) maj± mo¿liwo¶æ powrotu na wolno¶æ...ale jednak wiele z nich udaje siê wyleczyæ i s± przywracane naturze.
Na zdjêciach ni¿ej kilka ciekawych gatunków z ANIMA (foto s± marnej jako¶ci - by³y robione w zamkniêtym pomieszczeniu - celowo bez u¿ycia lampy b³yskowej).
Fot.1 - pójd¼ki Athene noctua, z których (niestety) wiele trafia do ró¿nych o¶rodków zupe³nie niepotrzebnie - ptaki te czêsto s± dostarczane w przekonaniu, ¿e zosta³y wyrzucone lub wypad³y z gniazda, podczas, gdy najczê¶ciej bywa tak, ¿e wyskoczy³y same i s± nadal pod opiek± rodziców - te na zdjêciu niebawem zostan± przyrócone naturze.
Fot.2 - jerzyki alpejskie Apus melba - os³abione dotar³y na krótko do o¶rodka - w tych dniach wróc± na wolno¶æ
Fot.3 - pustu³eczka Falco naumanni - dorastaj±ca w O¶rodku, równie¿ nied³ugo zostanie przywrócona naturze
Fot.4 - kurhannik Buteo rufinus - ptak by³ zraniony (postrzelony) w skrzyd³o, powoli wraca do siebie, jest szansa na powrót do natury
Fot.5 - sokó³ skalny Falco eleonorae - po ciê¿kiej operacji skrzyd³a, byæ mo¿e z czasem wróci na wolno¶æ, choæ w tym przypadku szanse tego rzadkiego ptaka s± s³abe