Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2008-08-01 12:11:05

Pawe³ T. Dolata

Administrator

"Prawo bocianie", czyli lex ciconiarum

Przy okazji poruszy³a¶ Renia ciekawy temat "prawa bocianiego", czyli lex ciconiarum. My¶lê, ¿e by³oby bardzo fajnie wyja¶niæ to Forumowiczom, bo pewnie nie ka¿dy wie, a i ja siê co¶ dowiem, bo znam tylko krótko definicjê. Wiêc po raz pierwszy ja wpisujê takie pytanie i czekamy na Twój Reniu wpis :-))

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

Renia napisał:

Tak siê cieszy³am na ten wyjazd, na spotkanie z bocianami i ich wielbicielami. To przecie¿ tylko 260 km. Wszystko ju¿ by³o ustalone i wtedy ¿ycie postanowi³o napisaæ inny scenariusz, przypomnia³o o „prawie bocianim”.
Pozdrówcie ode mnie Przygodê, Dziedzica i ich urocze dzieci. My¶lami bêdê z Wami. No i bêdê czekaæ na Wasze sprawozdania i piêkne galerie fotografii.

#2 2008-08-01 15:30:22

Renia

Moderator

Re: "Prawo bocianie", czyli lex ciconiarum

Temat niezbyt pasuje do tak radosnego wydarzenia jak ZLOT, ale có¿, to te¿ ¿ycie.
W³adys³aw Kopaliñski w „S³owniku mitów i tradycji kultury” podaje tak± definicjê:

>>Bocianie prawo, ³ac. lex ciconaria, prawo rzymskie, które zobowi±zywa³o dzieci do utrzymywania starych, bêd±cych w potrzebie rodziców, „tak, jak to czyni± bociany”. <<
Ja rozumiem to jako obowi±zek sp³acenia d³ugu wdziêczno¶ci wobec rodziców. A ja wobec mojej Mamy mam ogromne zobowi±zania. Wszystko zawdziêczam Jej. Wiêc teraz czuwam przy jej ³ó¿ku dzieñ i noc, robiê rzeczy, o jakie nigdy bym siê nie podejrzewa³a. Ca³a jestem dla Niej. Dopóki jest. A gdy mi bardzo ciê¿ko, zerkam na monitor, na te stoj±ce na jednej nodze ptaki – cudaki i trochê mi l¿ej.

Na pewno kto¶ wie wiêcej na temat lex ciconaria, za rozwiniêcie tematu by³abym wdziêczna.

Pawe³ T. Dolata napisał:

Przy okazji poruszy³a¶ Renia ciekawy temat "prawa bocianiego", czyli lex ciconiarum. My¶lê, ¿e by³oby bardzo fajnie wyja¶niæ to Forumowiczom, bo pewnie nie ka¿dy wie, a i ja siê co¶ dowiem, bo znam tylko krótko definicjê. Wiêc po raz pierwszy ja wpisujê takie pytanie i czekamy na Twój Reniu wpis :-))

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata

Renia napisał:

Tak siê cieszy³am na ten wyjazd, na spotkanie z bocianami i ich wielbicielami. To przecie¿ tylko 260 km. Wszystko ju¿ by³o ustalone i wtedy ¿ycie postanowi³o napisaæ inny scenariusz, przypomnia³o o „prawie bocianim”.
Pozdrówcie ode mnie Przygodê, Dziedzica i ich urocze dzieci. My¶lami bêdê z Wami. No i bêdê czekaæ na Wasze sprawozdania i piêkne galerie fotografii.

* * *

#3 2008-08-04 12:36:26

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dziêki Reniu za wyja¶nienie. Mogê tylko dodaæ, ¿e jak czytalem, Rzymianie wierzyli tez, i¿ zdrowe bociany przy odlocie do Afryki zabieraj± na plecy stare bociany i tak je transportuj±.

Pok³osiem wierzeñ w wyjatkow± opiekuñczo¶æ bocianów nad starszymi cz³onkami rodzin jest nazwa Towarzystwa Ubezpieczeniowego CIGNA (Ciconia jak wiemy to po ³acinie bocian).

Twojej Mamie z w imieniu wszystkich Forumowiczów pozwolê sobie z³ozyæ serdeczne ¿yczenia zdrowia.

Pozdrawiam
Pawe³ Dolata

#4 2008-08-04 13:58:08

Renia

Moderator

Dziêkujê w imieniu Mamy i w³asnym.

Dodam jeszcze króciutko, bo to nie na temat: Niewiele rzeczy obecnie mnie ¶mieszy, ale wizja m³odego bociana d¼wigajacego na plecach swojego dziadka..... dziêkujê i za ten powód do u¶miechu.

* * *

#5 2008-08-18 16:07:47

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Witam!

Pozwolê sobie dorzuciæ tu tak¿e kilka s³ów uzupe³niaj±cych powy¿sze posty. Prawo to (opieki nad straszymi rodzicami) ma swoje korzenie (i obowi±zywa³o) ju¿ w staro¿ytnej Grecji.
Jedynie nazwa by³a tu inna - od greckiego "pelargos" (bocian) i nazywano je "pelargonia".
Wierzono tu (tak jak pó¼niej w czasach rzymskich), ¿e bociany opiekuj± siê starzej±cymi rodzicami a przekonanie to by³o do tego stopnia silne, ¿e funkcjonowa³o nie tylko w ludzkich wierzeniach ale odnosi³o siê konkretnie jako prawo tak¿e do ludzi bezpo¶rednio i wrêcz nakazywa³o m³odym opiekowaæ siê starymi rodzicami.

O Lex ciconiarum (gr. "pelargonia", ang. "Pelargonia law") wspomina tak¿e Arystofenes w 414 p.n.e w swoim dziele "Ptaki" (Ορνιθες).

W pewnym sensie to prawo przetrwa³o do czasów wspó³czesnych - jak widaæ - nie tylko w Grecji (staro¿ytnej czy wsp³óczesnej) - bez wzglêdu na up³yw czasu 2.500 lat, na granice, narodowo¶ci, nawyki i przyzwyczajenia.

Serdecznie pozdrawiam
Eva Stets

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS