Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2009-04-09 13:09:13

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Jak pomóc w projekcie?

Powstaje nowy temat a w nim bêdziemy podawaæ Pañstwu propozycje, jak Forumowicze i inne osoby mog± pomóc w projekcie "Blisko bocianów".
Wiêcej informacji niebawem.

Pozdrawiam wszystkich sympatyków naszego projektu
Eva Stets
PwG OTOP

#2 2009-06-19 05:42:53

anubis60

Użytkownik

Re: Jak pomóc w projekcie?

Witam droga Pani Evo,

czy ju¿ co¶ wiadomo w powy¿szej sprawie? Czy np reklama, która ukazuje siê u góry strony, dotycz±ca pluszowych bocianów jest jako¶ zwi±zana z projektem i ma na niego materialne prze³o¿enie?

Pozdrawiam
Andrzej

#3 2009-06-19 08:04:30

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Propozycje pomocy w projekcie przedstawimy mam nadziejê wkrótce.

Liczymy te¿ na w³asn± inicjatywê Forumowiczów i Wasze propozycje, jak pomogli¶cie / mo¿ecie pomóc w projekcie.

Informacja / reklama nt. pluszowych bocianów nie jest spraw± komercyjn± i nie przynosi dochodów projektowi, tak jak wszelkie inne nasze dzia³ania - nigdy nie s± one odp³atne.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu pwG OTOP "Blisko bocianów"

#4 2009-06-19 13:52:49

anubis60

Użytkownik

Pawe³ T. Dolata napisał:

... Informacja / reklama nt. pluszowych bocianów nie jest spraw± komercyjn± i nie przynosi dochodów projektowi, tak jak wszelkie inne nasze dzia³ania - nigdy nie s± one odp³atne.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu pwG OTOP "Blisko bocianów"

A szkoda. Mo¿e niezbyt jasno siê wyrazi³em. Chodzi mi nie tyle o to, czy reklama jest p³atna czy nie, ale o to czy czê¶æ dochodów ze sprzeda¿y tych maskotek nie mog³aby byæ przeznaczana na projekt bociani. A skoro reklama jest darmowa, to reklamodawcy mo¿na z³o¿yæ "propozycjê nie do odrzucenia" Prowadzenie zaawansowanego technologicznie projektu wi±¿e siê z kosztami. Konserwacja kamery, mo¿e kiedy¶ druga, jeszcze lepsza, to powa¿ne wydatki. ¦rodki europejskie, to jedno ¼ród³o. ale czy projekt jest organizacj± non-profit? Je¶li nawet tak, to s± chyba mo¿liwo¶ci pozyskiwania ¶rodków. ¦rodków, co wyra¼nie zaznaczam, na utrzymanie dzia³alno¶ci, a nie koszty dodatkowe, w postaci wynagrodzeñ, reprezentacji itp.

Pozdrawiam
Andrzej

#5 2009-09-24 11:23:56

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

A wiêc pierwsza konkretna propozycja pomocy w projekcie dla Forumowiczów.

Trafi³a do mnie wydana wiosn± tego roku przez Bibliotekê Publiczn± im. Stefana Rowiñskiego w Ostrowie Wielkopolskim „Bibliografia Regionalna Powiatu Ostrowskiego 2007” pod red. Ewy Ceg³y. Jest to obszerny tom, liczy 177 stron.

Projekt „Blisko bocianów” nie ma tym razem w³asnego has³a tematycznego (bêdê siê stara³ o jego przywrócenie, bo to zasadne i wygodne dla u¿ytkowników), ale tytu³y i notki opisowe a¿ 19 tekstów prasowych w dziale II. ¦rodowisko geograficzne, w czê¶ci 3. „Ro¶linno¶æ. Zwierzêta. Ochrona przyrody i ¶rodowiska, dotycz± naszego projektu, tj. poszczególnych wydarzeñ w gnie¼dzie i pod nim (II Ogólnopolski Zlot „Blisko bocianów”).

Piêæ tytu³ów pochodzi z „Gazety Ostrowskiej”, trzy z „Kuriera Ostrowskiego”, dwa z „Gazety Wyborczej”, po jednym z „Faktów Ostrowskich” i z „Ziemi Kaliskiej” oraz z pisma UAM w Poznaniu „¯ycie Uniwersyteckie”. Trzy artyku³y Evy Stets-Vithoulka zamie¶ci³o ogólnopolskie pismo „Woliera”, a wzmiankê - pismo „Komputer ¦wiat”. Dwa artyku³y opublikowano zagranic±: w wychodz±cym na Litwie, £otwie i Estonii czasopi¶mie polonijnym „Nasz Czas” oraz w greckim czasopi¶mie „Oionos” (tekst Evy Stets-Vithoulka).

Oczywiste jest, ¿e tytu³y z wydawnictw ukazuj±cych siê poza Ostrowem Wielkopolskim nie trafiaj± do Biblioteki, dlatego staram siê je tam dostarczaæ. W przygotowaniu s± podobne bibliografie za lata 2008 i 2009, dlatego proszê wszystkich sympatyków projektu o przesy³anie na adres ul. Wroc³awska 60 A/7, 63-400 Ostrów Wielkopolskie kserokopii artyku³ów i nawet krótkich notatek o naszym projekcie, opisanych tytu³em czasopisma, rocznikiem, numerem, dat± (miesi±cem) wydania i stronami publikacji. Pozwoli to zebraæ ca³o¶æ tekstów o projekcie w przygotowywanych bibliografiach.

Bibliografia Regionalna Powiatu Ostrowskiego dostêpna jest te¿ na stronie www.biblioteka.ostrow-wielkopolski.pl

Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
ul. Wroc³awska 60 A/7, 63-400 Ostrów Wielkopolski
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

#6 2011-02-24 15:05:02

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Projekt „Blisko bocianów” w „Bibliografii Regionalnej Powiatu Ostrowskiego 2009” i pro¶ba o jej uzupe³nienia

Witam!

Trafi³a do mnie ostatnio wydana w koñcu ub. roku przez Bibliotekê Publiczn± im. Stefana Rowiñskiego w Ostrowie Wielkopolskim „Bibliografia Regionalna Powiatu Ostrowskiego 2009” pod red. Ewy Ceg³y. Liczy 131 stron.

Tytu³y i notki opisowe 12 tekstów w dziale II. „¦rodowisko geograficzne” - w czê¶ci 3. „Ro¶linno¶æ. Zwierzêta. Ochrona przyrody i ¶rodowiska” i w dziale XVI. Ksi±¿ka i czytelnictwo. Biblioteki. Archiwa” - w czê¶ci 3. „Informacja naukowa i multimedialna” wskazuj±, ¿e teksty te dotycz± naszego projektu, tj. poszczególnych wydarzeñ w gnie¼dzie i pod nim (V Ogólnopolski Zlot „Blisko bocianów”).

Poni¿ej lista tych publikacji z roku 2009:
Dolata Pawe³ T. „Blisko bocianów” i polskich Przygodzic. Kurier Ateñski 2009, nr 673 (1057), str. 26-27.
Dolata Pawe³ T. „Blisko bocianów” – projekt edukacyjno-badawczy bociana bia³ego Ciconia ciconia. Studia i Materia³y Centrum Edukacji Przyrodniczo-Le¶nej nr 11, 1 (20), s. 128-141.
Dolata Pawe³ T. „Blisko bocianów” z Przygodzic. Nasz Rynek 2009, nr 15, str. 3.
Dolata Pawe³ T. Blisko bocianów z Przygodzic. Salamandra 2009, nr 1, str. 36-39.
Kaczmarek Robert. Przygodzickie bociany. Przygodzickie Wie¶ci Gminne 2009, nr 1, str. 11.
mak. Piêæ bocianich piskl±t – dwa miliony internautów. Kurier Ostrowski 2009, nr 42, str. 8.
MWE. Bocianie piêcioraczki. Ziemia Kaliska 2009, nr 22, str. 40.
Smoliga Ma³gorzata. W oczekiwaniu na wiosnê. Emisja 2009, nr 1, str. 24.
Stets Eva. „Blisko bocianów” w Przygodzicach, czyli internetowe obserwacje bociana bia³ego. Woliera 2009, nr 4, str. 71-75.
Suchecka Justyna. Wieki Brat w Przygodzicach – sezon czwarty. Gazeta Wyborcza 2009, nr 81, dodatek Poznañ, str. 4.
Weiss Marek. Mi³o¶nicy przyrody przyjechali do bocianów. Ziemia Kaliska 2009, nr 22, str. 14.
Weiss Renata. Big Brother w gnie¼dzie. Gazeta Ostrowska 2009, nr 31 (1366), str. 15.

Szczegó³ow± liste podajê te¿ z pro¶b± o jej uzupe³nienie o ewentualne dalsze pozycje. Oczywiste jest, ¿e tytu³y z wydawnictw ukazuj±cych siê poza Ostrowem Wielkopolskim rzadko trafiaj± do Biblioteki (o ile autor siê pofatyguje), a o projekcie pisz± czasem pisma z odleg³ych miejsc. W przygotowaniu jest podobna bibliografia za rok 2010, dlatego proszê sympatyków projektu o przesy³anie na adres ul. Wroc³awska 60 A/7, 63-400 Ostrów Wielkopolski kserokopii artyku³ów i nawet krótkich notatek o naszym projekcie z roku 2010 i z roku 2009 spoza powy¿szej listy. Proszê opisaæ tytu³ czasopisma, rocznik, numer, datê (miesi±c) wydania i stronypublikacji. Skany mo¿na te¿ przesy³ac mailem na p.dolata@op.pl. Pozwoli to zebraæ ca³o¶æ tekstów o projekcie w tej bibliografii.

Bibliografia Regionalna Powiatu Ostrowskiego dostêpna jest te¿ na stronie http://biblioteka.promax.media.pl/sowacgi.php?KatID=3, wersja internetowa jest uzupelniana tak¿e za poprzednie lata.

Z góry dziêkujê za pomoc i pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
koordynator projektu PwG OTOP „Blisko bocianów”
www.pwg.otop.org.pl; www.bociany.ec.pl

#7 2011-03-25 22:20:22

ornitolog92

Moderator

Pilna pro¶ba!

Nasze bociany znalaz³y siê na portalu spo³eczno¶ciowym facebook.com, ale niestety na razie mamy bardzo d³ugi i dziwny link :

http://www.facebook.com/#!/pages/Blisko … 7136419082

Bardzo proszê o wej¶cie na ten profil i klikniêcie "Lubiê to". Umo¿liwi to wybranie nowego, prostszego linku do profilu:)))

Z góry dziêkujê

pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP

#8 2011-03-26 18:20:24

ornitolog92

Moderator

Bardzo dziêkujê za pomoc:))) Obecnie nasze bociany s± dostêpne pod linkiem

http://www.facebook.com/bocianyzprzygodzic

pozdrawiam
Wojciech Ka¼mierczak
PwG OTOP

#9 2011-03-27 17:19:02

Kamila Walczak

Użytkownik

9398320

ornitolog92 napisał:

Bardzo dziêkujê za pomoc:))) Obecnie nasze bociany s± dostêpne pod linkiem

http://www.facebook.com/bocianyzprzygodzic

pozdrawiam
Wojciech Ka¼mierczak
PwG OTOP

¦wietny pomys³ z tym profilem naszych boæków na facebooku Ja ju¿ "polubi³am" t± stronê. Zapraszam do odwiedzania jej i klikania Lubiê to!, aby by³o nas jak najwiêcej!

Pozdrawiam
Kamila Walczak
PwG OTOP

#10 2011-03-31 15:23:38

Bartosz

Użytkownik

Proponujê ustawiæ sobie opis z adresem strony http://www.bociany.ec.pl/ w u¿ywanych przez nas komunikatorach internetowych typy GG, AQQ czy jeszcze tam inne

#11 2012-05-31 08:57:28

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Ta pro¶ba jest bardzo wa¿na dla wszystkich mi³o¶ników bocianów z Przygodzic, bo dotyczy rzeczy dla nas kluczowej: dostêpno¶ci przekazu z gniazda na www.bociany.ec.pl. £±cze dostarczane przez TK Telekom pozwala obecnie, przy ¶redniej jako¶ci obrazie, ogl±daæ go jednocze¶nie przez ok. 400 osób. Dalsze osoby nie mog± ju¿ odbieraæ obrazu, co pewnie niestety wielu z nas do¶wiadczy³o.

Bardzo proszê wiêc o wylogowywanie siê ze strony www.bociany.ec.pl, gdy jej nie obserwujemy choæby przez kilka minut, przegl±daj±c inne strony czy odchodz±c od komputera. Wiem, ¿e wygodniej jest nie wylogowywaæ siê, ale proszê my¶lmy o innych obserwatorach, aby i oni mogli boæki ogl±daæ.

Konsekwentne stosowanie siê do tej zasady pozwoli w efekcie nam wszystkim mieæ mniej problemów i nerwów z brakiem dostêpu do obrazu.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl

#12 2013-03-01 08:14:09

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Witam!

Tematyce, o której ni¿ej napiszê, po¶wiêcone s± osobne w±tki na forum, niemniej warto o niej pisaæ w ka¿dym miejscu, bo dotyczy ona pomocy zarówno w dzia³aniu naszego projektu, ale bezpo¶rednio samym bocianom!

Sprawa dotyczy bulwersuj±cego zabijania bocianów i innych ptaków na szlaku ich wêdrówki, w Libanie i Czarnogórze. W zwalczaniu tego procederu ka¿dy z nas mo¿e pomóc w miarê swoich mo¿liwo¶ci, podpisuj±c dwie petycje omówione szczegó³owo na forum:
http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … id=647&p=1
http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … id=648&p=1

Poniewa¿ w ramach „wiosennego przylotu obserwatorów do Przygodzic” na forum pojawiaj± siê wci±¿ nowe osoby, które tych akcji nie znaj±, zachêcam Was do podpisywania petycji i zaznaczania tego faktu w ww. w±tkach forum.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl

#13 2020-08-24 10:17:52

Kinga

Użytkownik

Dzieñ dobry
Projekt "Blisko bocianów" towarzyszy³ mojej codzienno¶ci przez ostatnie sezony. Bociany bia³e, jako ptaki majestatyczne i bêd±ce niepisanym symbolem naszej ojczyzny, s± mi bardzo bliskie, ich obserwacja daje mi du¿± satysfakcjê. W sposób szczególny swoj± uwagê po¶wiêci³am gniazdu w Przygodzicach, ¶ledz±c losy przebywaj±cych tam bocianów i tworz±cym siê "bocianim rodzinom". Pisz±c prace dyplomowe i pracuj±c (zw³aszcza podczas pracy zdalnej), na monitorze komputera zawsze znalaz³o siê miejsce na ma³y ekranik po¶wiêcony przygodzickim boækom 🙂 St±d te¿ mog³am obserwowaæ je godzinami. Swoimi obserwacjami dzieli³am siê na forum, zapisuj±c to, "co dzieje siê w gnie¼dzie". Czêsto okazano wdziêczno¶æ za po¶wiêcony czas i dzielenie siê zdobytymi informacjami (za co serdecznie dziêkujê i cieszê siê, ¿e moje obserwacje by³y pomocne), choæ niestety spotka³am siê równie¿ z nies³usznymi zarzutami od forumowiczów skierowanymi w moj± stronê czy to na forum, czy te¿ w wiadomo¶ciach prywatnych, m.in. ¿e podobno ¶cigam siê z innymi na ilo¶æ postów... Có¿, takie jest ¿ycie, ¿e cz³owiek spotyka na swojej drodze ró¿nych ludzi - hejt i z³e s³owo w Internecie czêsto ³atwo przychodzi. A oczekiwa³oby siê zwyczajnej ¿yczliwo¶ci 🙂 Niemniej, co dobre i wa¿ne, dziêkujê za wszystkie merytoryczne posty, za wpisy - zw³aszcza te napisane poprawn± polszczyzn±, której niestety czêsto te¿ brakuje - za ka¿de dobre s³owo i mo¿liwo¶æ brania udzia³u w forum, któremu po¶wiêci³am du¿o swojego czasu i pracy, zachowuj±c czêsto ci±g³o¶æ wpisów. Przede wszystkim za¶, dziêkujê za samo udostêpnienie obrazu z kamery, mo¿liwo¶æ tak bliskiej obserwacji ka¿dorocznych Przygody i Dziedzica, i nauki o bocianim ¿yciu. Pamiêtam moje pierwsze dni obserwacji gniazda, gdy wszystko by³o dla mnie fascynuj±ce, nawet "zwyk³y" przylot bociana na gniazdo 🙂
Po przemy¶leniach, postanowi³am po¿egnaæ siê jednak z forum. ¯yczê powodzenia w prowadzeniu projektu.

P.S. Cieszê siê, ¿e jeden z bocianów otrzyma³ imiê Kinga, które ja noszê, choæ jego los nie okaza³ siê najszczê¶liwszym.

Mam nadziejê, ¿e kolejne sezony bêd± szczê¶liwe dla Przygody, Dziedzica i ich potomstwa, ale równie¿ pozosta³ych naszych piêknych bocianów bia³ych 🙂

Pozdrawiam serdecznie,
Kinga

Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2020-08-24 10:23:39)

#14 2020-08-24 16:38:01

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Droga Kingo!

Jest Pani bardzo wa¿nym uczestnikiem projektu „Blisko bocianów“, bez ¿adnej przesady jednym z kilkorga najwa¿niejszych (pisa³em to m.in. Pani wcze¶niej), wiêc bardzo proszê o nieodchodzenie z niego! Nie oceniam tego po ilo¶ci Pani wpisów, ale wed³ug ich merytorycznej zawarto¶ci, dokumentuj±cej ¿ycie "naszej“ pary i pozwalaj±cej poznaæ bocianie zwyczaje.

Na niemi³e dla forumowiczów wpisy na forum jako zespó³ go prowadz±cy reagujemy w zale¿no¶ci od okoliczno¶ci i wagi sprawy: prosz±c autorów o ich usuniêcie lub samemu je usuwaj±c. Tak zrobi³em w tym sezonie w odniesieniu do kilku wpisów, w tym jednej wymiany zdañ dotycz±cej Pani.

Na pewno nie zawsze takie wpisy niestety zauwa¿amy lub wyczuwamy, co dla kogo mo¿e byæ niemi³e.

Proszê te¿ pamiêtaæ, ¿e uczestnikom, moderatorom i administratorom forum mog± siê, tak po ludzku niestety, zdarzaæ wpisy nieudane, niezrêczne czy wpisane w emocjach, nieobc± z natury pasjonatom. Te s³owa kierujê nie tylko do Pani, ale i do wszystkich forumowiczów - proszê miejmy dla siebie wyrozumia³o¶æ.

Niemi³e odczucie w zwi±zku z zachowaniem forumowiczów znam doskonale i dobrze Pani± rozumiem. Jestem w tym projekcie od samego pocz±tku, tj. 15 lat, przez ten czas poza wielokrotnym i chamskim atakowaniem na forum (na szczê¶cie to przesz³o¶æ, oby nie zapeszyæ...) pomawiano mnie m.in. w mediach i donoszono formalnie na policjê i do regionalnego konserwatora przyrody jako na osobê szkodz±c± bocianom. Znios³em to i nie odszed³em z projektu, bo uwa¿am, ¿e jest on wielk± warto¶ci± nie tylko badawcz± i edukacyjn±, ale i gromadz±c± Ekipê fajnych ludzi – mi³o¶ników bocianów. Do tego grona i Pani± zaliczam i wiem, ¿e takie jest zdanie wszystkich moderatorek projektu, które bardziej ni¿ ja s± obecne na forum. Wiêc bardzo proszê Pani± o nieopuszczanie tej Ekipy!

Pozdrawiam serdecznie
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach
www.bociany.przygodzice.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze

kinga2605 napisał:

Dzieñ dobry
Projekt "Blisko bocianów" towarzyszy³ mojej codzienno¶ci przez ostatnie sezony. Bociany bia³e, jako ptaki majestatyczne i bêd±ce niepisanym symbolem naszej ojczyzny, s± mi bardzo bliskie, ich obserwacja daje mi du¿± satysfakcjê. W sposób szczególny swoj± uwagê po¶wiêci³am gniazdu w Przygodzicach, ¶ledz±c losy przebywaj±cych tam bocianów i tworz±cym siê "bocianim rodzinom". Pisz±c prace dyplomowe i pracuj±c (zw³aszcza podczas pracy zdalnej), na monitorze komputera zawsze znalaz³o siê miejsce na ma³y ekranik po¶wiêcony przygodzickim boækom 🙂 St±d te¿ mog³am obserwowaæ je godzinami. Swoimi obserwacjami dzieli³am siê na forum, zapisuj±c to, "co dzieje siê w gnie¼dzie". Czêsto okazano wdziêczno¶æ za po¶wiêcony czas i dzielenie siê zdobytymi informacjami (za co serdecznie dziêkujê i cieszê siê, ¿e moje obserwacje by³y pomocne), choæ niestety spotka³am siê równie¿ z nies³usznymi zarzutami od forumowiczów skierowanymi w moj± stronê czy to na forum, czy te¿ w wiadomo¶ciach prywatnych, m.in. ¿e podobno ¶cigam siê z innymi na ilo¶æ postów... Có¿, takie jest ¿ycie, ¿e cz³owiek spotyka na swojej drodze ró¿nych ludzi - hejt i z³e s³owo w Internecie czêsto ³atwo przychodzi. A oczekiwa³oby siê zwyczajnej ¿yczliwo¶ci 🙂 Niemniej, co dobre i wa¿ne, dziêkujê za wszystkie merytoryczne posty, za wpisy - zw³aszcza te napisane poprawn± polszczyzn±, której niestety czêsto te¿ brakuje - za ka¿de dobre s³owo i mo¿liwo¶æ brania udzia³u w forum, któremu po¶wiêci³am du¿o swojego czasu i pracy, zachowuj±c czêsto ci±g³o¶æ wpisów. Przede wszystkim za¶, dziêkujê za samo udostêpnienie obrazu z kamery, mo¿liwo¶æ tak bliskiej obserwacji ka¿dorocznych Przygody i Dziedzica, i nauki o bocianim ¿yciu. Pamiêtam moje pierwsze dni obserwacji gniazda, gdy wszystko by³o dla mnie fascynuj±ce, nawet "zwyk³y" przylot bociana na gniazdo 🙂
Po przemy¶leniach, postanowi³am po¿egnaæ siê jednak z forum. ¯yczê powodzenia w prowadzeniu projektu.

P.S. Cieszê siê, ¿e jeden z bocianów otrzyma³ imiê Kinga, które ja noszê, choæ jego los nie okaza³ siê najszczê¶liwszym.

Mam nadziejê, ¿e kolejne sezony bêd± szczê¶liwe dla Przygody, Dziedzica i ich potomstwa, ale równie¿ pozosta³ych naszych piêknych bocianów bia³ych 🙂

Pozdrawiam serdecznie,
Kinga

#15 2020-08-24 17:06:37

An55nA

Użytkownik

kinga2605 napisał:

No nastêpna osoba ma kiepski pomys³ rozstania siê z forum. Absolutnie siê nie zgadzam. bo mogê
Proszê siê nie przejmowaæ przykrymi wpisami. Jest Pani ¶wietnym kronikarzem ¿ycia bocianiego i nie wyobra¿am sobie, ¿eby w nastêpnym sezonie Pani zabrak³o.

Ostatnio edytowany przez An55nA (2020-08-24 17:07:07)

#16 2020-08-24 17:45:20

Renia

Moderator

kinga2605 napisał:

Droga Kingo, nie przyjmujê do wiadomo¶ci Twojej decyzji. Jeste¶ zbyt cenna dla forum, by¶my pozwolili Ci tak po prostu odej¶æ. Dziêki Tobie w dniach, gdy z ró¿nych przyczyn nie mog³am obserwowaæ gniazda, wiedzia³am, co siê wydarzy³o. Twoje posty czyta siê z przyjemno¶ci±, bo s± na temat i pisane z dba³o¶ci± o poprawno¶æ jêzykow±, a to dla mnie bardzo wa¿ne.

Rozumiem Twoje rozgoryczenie. Pawe³ w po¶cie powy¿ej napisa³, ile pod³o¶ci spotka³o go ze strony z³ych ludzi. Ja sama tak¿e dozna³am hejtu na forum. Od tej pory minê³o ju¿ dziesiêæ lat, a wspomnienie krzywdy wci±¿ jest bolesne. Te¿ my¶la³am, ¿e odejdê z forum, ale mi³o¶æ do bocianów by³a silniejsza. Wierzê, ¿e i Ty przemy¶lisz sw± decyzjê, o co bardzo Ciê proszê. Bez Ciebie to forum nie bêdzie ju¿ takie samo.

Na zakoñczenie jeszcze jedna wa¿na kwestia. Nie s±dzê, by który¶ z administratorów czy moderatorów zwróci³ Ci uwagê, ¿e robisz co¶ ¼le, a tylko te osoby maj± do tego prawo. Zlekcewa¿ wiêc hejterów i wspólnie z nami czekaj na powrót Przygody i Dziedzica.
Pozdrawiam serdecznie
Renia

* * *

#17 2020-08-24 18:42:58

Agata

Moderator

kinga2605 napisał:

Po przemy¶leniach, postanowi³am po¿egnaæ siê jednak z forum.
Kinga

Ostatnio z czasem u mnie coraz bardziej krucho i nie zanosi siê, ¿e bêdzie lepiej…
Bociany – pasja mojego ¿ycia, jako element piêkny, lecz niekonieczny, musia³y ust±piæ miejsca sprawom pilnym i powa¿nym.  Czasem mog³am rzuciæ okiem na gniazdo tylko wcze¶nie rano, a potem dopiero pó¼nym wieczorem i tylko dziêki wpisom na forum dowiadywa³am siê, co bociany porabia³y w ci±gu dnia. A wiele tych wpisów zawdziêczamy w³a¶nie Kindze. Dlatego proszê – zostañ z nami! Twoje notatki s± merytoryczne, systematyczne, wyczerpuj±ce i pisane z du¿± kultur±. Przykro mi bêdzie, je¶li ich zabraknie. Niech przez zimê emocje opadn±, a urazy zbledn±. Niech nasze forum nadal bêdzie miejscem, w którym, dziêki pracy wielu osób, bêdzie prowadzona dokumentacja fascynuj±cego ¿ycia w bocianim gnie¼dzie!
Kingo, proszê, miej wci±¿ w tym swój udzia³!

Pozdrawiam Ciê serdecznie
Agata

#18 2020-08-25 16:47:49

igo

Zbanowany

SkÄ…d: Warszawa

kinga2605 napisał:

Po przemy¶leniach, postanowi³am po¿egnaæ siê jednak z forum. ¯yczê powodzenia w prowadzeniu projektu

Jako zwyk³y u¿ytkownik forum te¿ przy³±czam siê do powy¿szych apeli.

Kingo, dziêki Twojej i kilku innych u¿ytkowników skrupulatnej kronice, mog³em tylko sporadycznie zagl±daæ na forum, aby mieæ pe³ny ogl±d sytuacji z przygodzickiego gniazda.

W nastêpnym sezonie liczê na Twoje wpisy

#19 2020-08-25 20:42:25

Kinga

Użytkownik

Dzieñ dobry.
Naprawdê nie spodziewa³am siê i nie oczekiwa³am tak wielu reakcji do mojego posta, a tym bardziej utrzymanych w tak mi³ym tonie i z ogromn± serdeczno¶ci±. Jest mi niezmiernie mi³o, ¿e tyle osób poprosi³o mnie o przemy¶lenie decyzji, a tym samym da³o wyraz docenienia mojej pracy i wskaza³o jej wagê. Cieszê siê, ¿e notowanie przeze mnie wydarzeñ z bocianiego gniazda jest potrzebne i pomocne oraz ¿e tak wiele osób je czyta. Doda³o mi to skrzyde³.
Nie czu³am siê jednym z wa¿niejszych cz³onków forum, ot, stara³am siê przekazywaæ rzetelne informacje, a teraz bardziej dostrzeg³am to, w jak du¿ym stopniu moja praca okaza³a siê przydatn±.
Po tych ciep³ych s³owach na pewno przemy¶lê swoj± decyzjê, bo to prawda, ¿e sympatia do bocianów jest tutaj najwa¿niejsza.
Przepraszam za to zamieszenie i jeszcze raz dziêkujê wszystkim za mi³e s³owa, niejednokrotnie wywo³uj±ce wzruszenie.
Pozdrawiam,
Kinga

#20 2020-08-26 09:54:07

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Bardzo siê cieszê Kingo z takich wniosków i pozostania na forum!

Mo¿e w po¶piechu bocianiego sezonu za rzadko to piszemy: ka¿da osoba, wpisuj±ca merytoryczne posty na forum, jest jego wspó³twórc± i ka¿dej z Was dziêkujemy!

Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach
www.bociany.przygodzice.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze

kinga2605 napisał:

Dzieñ dobry.
Naprawdê nie spodziewa³am siê i nie oczekiwa³am tak wielu reakcji do mojego posta, a tym bardziej utrzymanych w tak mi³ym tonie i z ogromn± serdeczno¶ci±. Jest mi niezmiernie mi³o, ¿e tyle osób poprosi³o mnie o przemy¶lenie decyzji, a tym samym da³o wyraz docenienia mojej pracy i wskaza³o jej wagê. Cieszê siê, ¿e notowanie przeze mnie wydarzeñ z bocianiego gniazda jest potrzebne i pomocne oraz ¿e tak wiele osób je czyta. Doda³o mi to skrzyde³.
Nie czu³am siê jednym z wa¿niejszych cz³onków forum, ot, stara³am siê przekazywaæ rzetelne informacje, a teraz bardziej dostrzeg³am to, w jak du¿ym stopniu moja praca okaza³a siê przydatn±.
Po tych ciep³ych s³owach na pewno przemy¶lê swoj± decyzjê, bo to prawda, ¿e sympatia do bocianów jest tutaj najwa¿niejsza.
Przepraszam za to zamieszenie i jeszcze raz dziêkujê wszystkim za mi³e s³owa, niejednokrotnie wywo³uj±ce wzruszenie.
Pozdrawiam,
Kinga

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS