Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
21:36-21:37 - byæ mo¿e mnie wzrok myli ale widzê 4 pisklaki i jajo:
P.S.Chcia³abym dodaæ, ¿e pisze to, co ja widzê, jak ka¿dy - mogê siê myliæ. Nie pozostaje nam nic innego jak bardzo pilnie obserwowaæ. Tym bardziej w nocy, przy czterech ruszaj±cych siê m³odych obserwacja nie jest ³atwa. Liczê bardzo na Wasz bystry wzrok i pomoc - z góry ogromne dziêki.
Użytkownik
W uzupe³nieniu do mojego postu wy¿ej chcia³ybym dodaæ, ¿e ju¿ przy trzech niesamowicie ruchliwych pisklach jest nieraz trudno zobaczyæ klucie czwartego (przy czterech -ja teraz - jest jeszcze trudniej).
Aby nie szukaæ daleko, podam przyk³ad z 2007 roku, gdy kilku Forumowiczów (w tym i ja tak¿e) "widzieli¶my" ju¿ 4 m³ode a czwarty (ani pi±ty) siê wówczas nie wyklu³ (posty na naszym forum, klucie czwartego pisklaka w 2007 roku: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … .php?id=59).
Dlatego w³a¶nie tak wa¿na jest wspólna obserwacja. Tym bardziej pro¶ba o obserwacje i czekanie, co bêdzie dalej widaæ. Pisklaki s± bardzo ruchliwe, kuper jest du¿y, g³ówki ma³e - starajmy siê zobaczyæ 5 dziobów i oczywi¶cie to, co siê "dzieje" z jajem.
Pozdrawiam
Eva
Użytkownik
Użytkownik
O 20:49 by³y na pewno nadal 4 pisklêta. Ja tak¿e pocz±tkowo uleg³am z³udzeniu, ¿e jest ich piêæ (przez ich niezwyk³± ruchliwo¶æ). Dodatkowo zmyli³ mnie zszarza³y kolor najm³odszego pisklêcia, który sugerowa³, ¿e jest to nowo wyklute, jeszcze mokre 5 pisklê. Nagra³am tê sytuacjê i filmik obejrza³am do¶æ uwa¿nie - by³y cztery. Swoj± drog± - dlaczego ma³y pisklaczek nagle zszarza³?
Filmik mo¿na znale¼æ w w±tku "Filmiki z gniazda", czyli tutaj .
Użytkownik
Damka_Pik napisał:
O Swoj± drog± - dlaczego ma³y pisklaczek nagle zszarza³?
A mo¿e by³ po prostu mokry - mo¿e mia³ pecha i znalaz³ siê w mokrym miejscu? Pada³o dzisiaj. Albo wpad³ w jak±¶ mokr± zupê z dzioba?
22.46 - liczê i liczê i wychodz± cztery ³epki i tyle samo ¿wawych brzuszków, ale ruszaja sie rzeczywi¶cie bardzo za bardzo. Zw³aszcza cienie sa myl±ce. Jednak chyba wylegnieta czwórka kolebie siê wokó³ pi±tego jajka
Ostatnio edytowany przez kawia (2009-05-19 20:46:50)
Użytkownik
Obejrza³am film z 20:49 - rzeczywi¶cie mo¿na siê pomyliæ. Jajo gdzie¶ zniknê³o pod pisklakami, a one ruszaj± siê bez przerwy!
23.33 Po ciemku nie sposób policzyæ piskl±t. Przez chwilê kiedy bocian wsta³ by³o widaæ kawa³ek jaja, a m³ode spa³y, potem - same pisklêta ruszaj±ce siê.
Ostatnio edytowany przez kawia (2009-05-19 21:41:00)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
8.53 moim zdaniem jest 5 piskl±t.
Użytkownik
Użytkownik
9.29 -jest 5 pisklê (fot.1)
Pi±tego pisklaka widzia³am ju¿ przed godz. 9 i kilka minut po. Wtedy ze skorupki wystawa³a tylko g³ówka maluszka, którego skutecznie zas³ania³o rodzeñstwo. Jedynie na strumieniówce mo¿na go by³o ujrzeæ na sekundê (fot.2,3).
Ostatnio edytowany przez Justyna (2009-05-20 07:40:29)
Użytkownik