Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#1 2007-04-15 11:19:37

ANNAEWA

Użytkownik

Czy i jak mo¿na poznaæ p³eæ bocianów?

Witam. Nie  wiem jak to by³o w ubieg³ym roku z nadaniem imion bociankom ale skoro mia³y imiona "damsko-mêskie" to kto¶ ich p³eæ okre¶li³. (Mo¿e kto¶ mi powie jak to wtedy by³o).?

#2 2007-04-15 11:37:15

Sve

Użytkownik

SkÄ…d: Pardubice - Czechy

Re: Czy i jak mo¿na poznaæ p³eæ bocianów?

ANNAEWA napisał:

Witam. Nie  wiem jak to by³o w ubieg³ym roku z nadaniem imion bociankom ale skoro mia³y imiona "damsko-mêskie" to kto¶ ich p³eæ okre¶li³. (Mo¿e kto¶ mi powie jak to wtedy by³o).?

Jak widzisz ju¿ teraz, bociany sk³adaj± jaja po kolei. Dlatego, ¿e od pierwszego jajka na nich siedz±, bêd± siê m³ode kluæ na ¶wiat równie¿ po kolei. To znaczy, ¿e zanim ostatni siê wykluje, najstarszy bêdzie mieæ ju¿ 4-5 dni i to jest bardzo du¿a ró¿nica. Prawie ca³y czas, kiedy m³ode bêd± na gnie¼dzie, bêd± widoczne ró¿nice w ich wielko¶ci.

W ubieg³ym roku 2 najm³odsze pisklaki nie prze¿y³y. Pozosta³y 3. Dwa najstarsze siê wyklu³y tylko dzieñ po sobie, to znaczy, ¿e by³y prawie jednakowo du¿e. Trzeci by³ o parê dni m³odszy, dlatego i mniejszy. Wiêksze (starsze) pisklaki s± bardzej ruchliwe, ni¿ mniejsze (m³odsze).

No i tu masz powód. Dwa starsze - wygl±da³y jak "starsi bracia" a ma³y - to by³a ich "siostrzyczka". Tak siê forumowiczom wyda³o i dlatego dosta³y takie imiona. Ich prawdziwej p³ci dzis jeszcze nikt z ludzi nie zna - jak pisa³am ju¿ wy¿ej.

Popatrzcie na kruki: nie siej± ani nie zbieraj± czasu ¿niwa; nie maj± piwnic ani spichlerzy, a jednak Bóg je ¿ywi.
(Lk 12,24)

#3 2009-05-20 15:50:03

AnkazReading

Moderator

SkÄ…d: Reading, W.Brytania

Czy mozna na podstawie obserwacji rozpoznac plec bociana? Ktory z naszych przygodzickich bocianow to Przygoda, a ktory Dziedzic? Wydaje mi sie, ze jedno z doroslych ma bardziej okazala, dluzsza i  nastroszona "etole" z pior przy nasadzie szyi , ale byc moze to zalezy od pozycji ptaka na gniezdzie - jak przysiada, to byc moze mu sie ta "etola" bardziej imponujaco stroszy?
Gdzies wyczytalam, ze bocian-samiec ma dluzszy dziob, ale to trudno porownac, kiedy ptaki nie staja "bok w bok", zeby nam ulatwic takie empiryczne sprawdzenie dlugosci dziobow ...
Anka

#4 2009-05-20 17:43:31

ornitolog92

Moderator

P³ci bocianów nie da siê rozpoznaæ z obserwacji poniewa¿, nie wystêpuje u nich dymorfizm p³ciowy, a wielko¶ci± te¿ niewiele siê ró¿ni±, samce s± trochê wiêksze i rzeczywi¶cie maj± d³u¿sze dzioby, ale w tym momencie dochodzi zmienno¶æ osobnicza i staje siê to praktycznie niemo¿liwe. W takich wypadkach jedynie do¶wiadczony obserwator mo¿e co jedynie przypuszczaæ który to samiec, a która samica;) Jedynymi pewnymi mo¿liwo¶ciami s± badania genetyczne, oraz obserwacja w trakcie kopulacji, lecz je¿eli bocian nie ma ¿adnej charakterystycznej cechy np. obr±czki pó¼niej siê mieszaj± i nie wiemy który jest który. O ile dobrze pamiêtam w zesz³ym sezonie u Dziedzica zaobserwowano czarn± prêgê, a w czasie kopulacji stwierdzono p³eæ "naznaczonego" boæka, dziêki czemu mogli¶my je rozró¿niaæ

pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP

AnkazReading napisał:

Czy mozna na podstawie obserwacji rozpoznac plec bociana? Ktory z naszych przygodzickich bocianow to Przygoda, a ktory Dziedzic? Wydaje mi sie, ze jedno z doroslych ma bardziej okazala, dluzsza i  nastroszona "etole" z pior przy nasadzie szyi , ale byc moze to zalezy od pozycji ptaka na gniezdzie - jak przysiada, to byc moze mu sie ta "etola" bardziej imponujaco stroszy?
Gdzies wyczytalam, ze bocian-samiec ma dluzszy dziob, ale to trudno porownac, kiedy ptaki nie staja "bok w bok", zeby nam ulatwic takie empiryczne sprawdzenie dlugosci dziobow ...
Anka

#5 2009-05-29 13:09:33

ayla

Użytkownik

Mam pytanie czy po takim uk³adzie skrzyde³ wiadomo który to bocian?

http://img12.imageshack.us/img12/9320/1515k.th.jpg

#6 2009-05-31 19:16:17

ornitolog92

Moderator

Nie, poniewa¿ nie widzieli¶my ¿adnych cech szczególnych w czasie kopulacji, a tylko wtedy mo¿na pewnie oznaczyæ p³eæ. Poza tym nawet na tym zdjêciu ja ¿adnych cech szczególnych nie widzê, a ró¿nice w wygl±dzie s± zbyt ma³e by dwa osobniki z naszego gniazda rozró¿niæ.

pozdrawiam
Wojtek Ka¼mierczak
PwG OTOP

ayla napisał:

Mam pytanie czy po takim uk³adzie skrzyde³ wiadomo który to bocian?

http://img12.imageshack.us/img12/9320/1515k.th.jpg

#7 2009-06-28 06:00:03

atrenzis

Użytkownik

Witam wszystkich. Dawno nie pisa³am,nie by³o czasu, do gniazda zag³ada³am czêsto ale na krótko. Z obr±czkowania ogl±da³am tylko filmy i zdjêcia, mam pytanie czy przy okazji obraczkowania a pewnie i zrobionych przy okazji innych badañ uda³o sie okre¶liæ p³eæ m³odzie¿y i je¶li tak to jaka jest ich p³eæ?

#8 2009-06-28 10:42:09

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Witam!

Nie, podczas obr±czkowania nie okre¶lono p³ci bocianów. Nie jest to mo¿liwe. Do okre¶lenia p³ci  bocianów konieczne jest badanie DNA a takie nie by³o przeprowadzone (czyt. tak¿e wy¿ej, post Sve  z 15 IV 2007 i post ornitolog92 z 20 maja 2009). Imiona nadawane m³odym s± w tym przypadku jedynie umowne, nie wiemy czy faktczynie wybrane imiê dla "dziewczynki" nie przypad³o dla "ch³opca".

Pozdrawiam
Eva Stets

atrenzis napisał:

Witam wszystkich. Dawno nie pisa³am,nie by³o czasu, do gniazda zag³ada³am czêsto ale na krótko. Z obr±czkowania ogl±da³am tylko filmy i zdjêcia, mam pytanie czy przy okazji obraczkowania a pewnie i zrobionych przy okazji innych badañ uda³o sie okre¶liæ p³eæ m³odzie¿y i je¶li tak to jaka jest ich p³eæ?

#9 2016-05-29 05:54:39

wladek12

Zbanowany

SkÄ…d: Warszawa

Witam.
Nie to ¿e bym zaczyna³ nie potrzebn± dyskusjê jak nie raz to inni odbierali, ale d³u¿szy czas ju¿ mnie zastanawia czy rzeczywi¶cie nie mo¿na przy obr±czkowaniu rozpoznaæ p³ci bocianów-pisklaków.
Wiem ¿e mo¿e to byæ nie stosowne i nie smaczne takie podgl±danie,wyszukiwanie i dokuczliwe dla m³odych, ale jak ma³e soko³y udaje siê rozpoznaæ p³eæ to tym bardziej chyba by by³o wiêkszego ptaka szybciej i ³atwiej rozpoznaæ-przeprowadziæ "oglêdziny" p³ciowe.
Bo od ka¿dego m³odego obr±czkowanego bocianka pobieraæ krew celem badañ genetycznych i pó¼niej dopisywaæ do nr. obr±czki by by³o na pewno kosztowne i kto to by pokry³.
Ale my¶lê ¿e chocia¿ raz mo¿na by by³o zainwestowaæ w takie przedsiêwziêcie naukowe.
Mo¿e "nauka" by zainwestowa³a!?
Rozpoznanie p³ci obr±czkowanych bocianów po ich osi±gniêciu dojrza³o¶ci p³ciowej w trakcie kopulacji, jest minimalnie spó¼nione.
Ale zaznaczam to tylko takie moje, byæ mo¿e innych co nie napisali ale te¿ o tym my¶leli rozwa¿ania.
Bo przed umieszczeniem kamer na gniazdach nigdy nie by³o pewno¶ci kto? Samiec, Samica by³ pierwszy na gnie¼dzie i czy to ta sama para co poprzednie lato bywa³a?
Tak ¿e na 21 wiek jest jeszcze du¿o pytañ do ¿ycia, zachowañ tych jak¿e piêknych ptaków.
Jeszcze zastanawia mnie te¿ czy przy du¿ych skupiskach gniazd np. Pentowo, ¯ywkowo lub inne zajmowane s± przez te same pary czy mo¿e kto pierwszy-silniejszy ten lepszy.
Pewnie d³ugo,d³ugo jeszcze siê o tym nie dowiemy w du¿ym procencie prawdopodobieñstwa faktów-bo wszystkich bocianów co roku nie jest mo¿liwo¶ci± za obr±czkowaæ.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych obserwacj± bocianów.

Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-05-29 05:59:10)

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#10 2016-05-30 17:16:03

kempos1

Użytkownik

2094003
Call me!
SkÄ…d: Przygodzice

Witam

W³adku, jak pisali moi poprzednicy powy¿ej, nie da siê na podstawie obserwacji(dotyku, itp.) okre¶liæ p³ci pisklaków (tak¿e doros³ych bocianów). Oczywi¶cie, prowadzi siê badania tzn. obr±czkowanie wraz z okre¶leniem p³ci pisklaków. Takie badania prowadzi np. dr Marcin Tobó³ka na ziemi leszczyñskiej, gdzie od kilku lat okre¶la p³eæ bocianów w³a¶nie z krwi. To w³a¶nie miêdzy innymi jego badania potwierdzi³y, ¿e oznaczona na podstawie kopulacji p³eæ i pó¼niejsze gniazdowanie doros³ych bocianów jest zgodna z nasz± dotychczasow± wiedz±. Koszt okre¶lenia p³ci na podstawie krwi to oko³o 60-80 z³otych za jedn± próbkê. Do tego potrzebne jest tak¿e dodatkowe zezwolenie z Stacji Ornitologicznej, zakup strzykawek, próbek, przeszkolenie osoby, która by to robi³a....

Pozdrawiam

Mariusz Kêpiñki

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS