Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
22 marca 2010
Wczoraj (trzy posty wy¿ej) informowa³am o pojawieniu siê pierwszego jaja w holenderskim gnie¼dzie zlokalizowanym w pobli¿u rozlewiska rzeki IJseel. Okazuje siê, ¿e dzi¶ wieczorem gniazdo, w którym by³ tylko jednen rodzic, zosta³o zaatakowane przez parê bocianów-agresorów. Rodzic najpierw odstraszy³ pierwszego agresora usi³uj±cego usi±¶æ na gnie¼dzie (fot.1), a nastêpnie - po zaciêtej walce - odpar³ dwukrotny atak drugiego napastnika, wypychaj±c go z gniazda (fot.2-4). Mam nadziejê, ¿e jajo nie dozna³o uszczerbku.
Na ¿ywo tego zdarzenia nie widzia³am, ale obejrza³am filmik zamieszczony na stronie z przekazem z tego gniazda http://www.beleefdelente.nl/ooievaar (pod nazw± Een gevecht tot 2 keer toe).
Fotki wykonane z filmiku:
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
23.03.2010.
Vacha - ju¿ o g.12.50. ja zasta³em parkê bocianów na gnie¼dzie. To chyba ta sama para, bo mo¿na dojrzeæ obr±czki, o których jest mowa post wy¿ej. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-23 19:16:38)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
26.03.2010
Neusiedl/See - Die Kreisapotheke
-tu o g.20.04.zasta³em jednego bociana na gnie¿dzie.(f.1.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-26 19:25:22)
Użytkownik
29 marca 2010.
Kilka zdjêæ z europejskich gniazd, w których wypatrzy³am ods³oniête jaja:
- f. 1, Ankeveen,
- f. 2, Arevalo,
- f. 3, przekaz Gärtnerei Gabriel w Szwajcarii i
- f. 4, Opfingen.
Nie bêdê bawiæ siê w zgadywankê ile ich jest na trzech z czterech zdjêæ. Bez w±tpliwo¶ci widzê jedynie 3 jaja w Szwajcarii (f. 3).
Damka_Pik 22 marca 2010 napisa³a:
"Wczoraj (trzy posty wy¿ej) informowa³am o pojawieniu siê pierwszego jaja w holenderskim gnie¼dzie zlokalizowanym w pobli¿u rozlewiska rzeki IJseel. Okazuje siê, ¿e dzi¶ wieczorem gniazdo, w którym by³ tylko jednen rodzic, zosta³o zaatakowane przez parê bocianów-agresorów. Rodzic najpierw odstraszy³ pierwszego agresora usi³uj±cego usi±¶æ na gnie¼dzie (fot.1), a nastêpnie - po zaciêtej walce - odpar³ dwukrotny atak drugiego napastnika, wypychaj±c go z gniazda (fot.2-4). Mam nadziejê, ¿e jajo nie dozna³o uszczerbku."
Uda³o mi siê dzi¶ zaobserwowaæ to gniazdo. Wg mnie s± w nim 4 jaja (poni¿sze zdjêcia). Je¿eli pierwsze by³o 21 marca, a bocianica sk³ada je co drugi dzieñ, to dzi¶ powinno ich byæ ju¿ 5. A nie jest. Mo¿e jutro bêdzie pi±te? My¶lê, ¿e je¿eli nie bêdzie, to pierwsze uleg³o zniszczeniu w czasie tego opisanego przez Damkê_Pik incydentu. Zobaczymy.
To, ¿e s± na tym gnie¼dzie 4 jaja wcale nie znaczy, ¿e pojawi siê pi±te. Bociany znosz± od 3 do 5 jaj, ale pojawienie siê np 5 jaj na naszym gnie¼dzie jest (w Polsce) powy¿ej ¶redniej krajowej. Nie wiem jak to ma siê do zniesieñ w Holandii, ale nie s±dzê by w porównaniu z Polsk± ró¿nica by³a na + dla Holandii.
Wiêcej na temat znoszenia jaj i ich ilo¶ci mo¿na przeczytaæ w po¶cie Paw³a z 15 kwietnia 2008 roku w temacie o znoszeniu jaj naszych bocianów.
Link do postu: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 7037#p7037
Barbarka napisał:
Uda³o mi siê dzi¶ zaobserwowaæ to gniazdo. Wg mnie s± w nim 4 jaja (poni¿sze zdjêcia). Je¿eli pierwsze by³o 21 marca, a bocianica sk³ada je co drugi dzieñ, to dzi¶ powinno ich byæ ju¿ 5. A nie jest. Mo¿e jutro bêdzie pi±te? My¶lê, ¿e je¿eli nie bêdzie, to pierwsze uleg³o zniszczeniu w czasie tego opisanego przez Damkê_Pik incydentu. Zobaczymy.
http://img340.imageshack.us/img340/3761 … 003.th.jpg http://img243.imageshack.us/img243/1484 … 005.th.jpg
Zbanowany
30.03.2010.
Manncheim - o godz. 7.07. na gnie¼dzie przebywa³ jeden bocian i okaza³e jajeczko (f.brak).Opiekun poprawia³ ¶ció³kê w ko³o jajka.
Roszke - 7.27. zasta³em jednego bociana. (f.1.).
Nagyhalasz - 7.28.Najpierw widzia³em jednego bociana na gnie¼dzie czyszcz±cego siê a po chwili przyby³ drugi. (f.2.).
Worms - 7.44. mojego czasu zasta³em jednego bociana i 2 jajka na gnie¼dzie. (f.3.).
Neustadt - 7.46.para bocianów na gnie¼dzie.
Nove Veseli - 7.55.jeden bocian.
Wolfsburg - 7.56.para bocianów na gnie¼dzie. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-30 07:03:10)
Użytkownik
Dinkelsbuehl
30-03-2010 godz. 19:24
Na gnie¼dzie wreszcie 2 bociany, wygl±daj± na zaprzyja¼nione, razem ogl±daj± gniazdo, wiêc mo¿e ju¿ tu zostan±
O 19:50 nadal s± chocia¿ niewiele ju¿ widaæ, wygl±da na to, ¿e spêdz± razem noc na gnie¼dzie.
Ostatnio edytowany przez zoska (2010-03-30 17:53:59)
Użytkownik