Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
22 marca 2010
Wczoraj (trzy posty wyżej) informowałam o pojawieniu się pierwszego jaja w holenderskim gnieździe zlokalizowanym w pobliżu rozlewiska rzeki IJseel. Okazuje się, że dziś wieczorem gniazdo, w którym był tylko jednen rodzic, zostało zaatakowane przez parę bocianów-agresorów. Rodzic najpierw odstraszył pierwszego agresora usiłującego usiąść na gnieździe (fot.1), a następnie - po zaciętej walce - odparł dwukrotny atak drugiego napastnika, wypychając go z gniazda (fot.2-4). Mam nadzieję, że jajo nie doznało uszczerbku.
Na żywo tego zdarzenia nie widziałam, ale obejrzałam filmik zamieszczony na stronie z przekazem z tego gniazda http://www.beleefdelente.nl/ooievaar (pod nazwą Een gevecht tot 2 keer toe).
Fotki wykonane z filmiku:
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
23.03.2010.
Vacha - już o g.12.50. ja zastałem parkę bocianów na gnieździe. To chyba ta sama para, bo można dojrzeć obrączki, o których jest mowa post wyżej. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-23 19:16:38)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
26.03.2010
Neusiedl/See - Die Kreisapotheke
-tu o g.20.04.zastałem jednego bociana na gnieżdzie.(f.1.). ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-26 19:25:22)
Użytkownik
29 marca 2010.
Kilka zdjęć z europejskich gniazd, w których wypatrzyłam odsłonięte jaja:
- f. 1, Ankeveen,
- f. 2, Arevalo,
- f. 3, przekaz Gärtnerei Gabriel w Szwajcarii i
- f. 4, Opfingen.
Nie będę bawić się w zgadywankę ile ich jest na trzech z czterech zdjęć. Bez wątpliwości widzę jedynie 3 jaja w Szwajcarii (f. 3).
Damka_Pik 22 marca 2010 napisała:
"Wczoraj (trzy posty wyżej) informowałam o pojawieniu się pierwszego jaja w holenderskim gnieździe zlokalizowanym w pobliżu rozlewiska rzeki IJseel. Okazuje się, że dziś wieczorem gniazdo, w którym był tylko jednen rodzic, zostało zaatakowane przez parę bocianów-agresorów. Rodzic najpierw odstraszył pierwszego agresora usiłującego usiąść na gnieździe (fot.1), a następnie - po zaciętej walce - odparł dwukrotny atak drugiego napastnika, wypychając go z gniazda (fot.2-4). Mam nadzieję, że jajo nie doznało uszczerbku."
Udało mi się dziś zaobserwować to gniazdo. Wg mnie są w nim 4 jaja (poniższe zdjęcia). Jeżeli pierwsze było 21 marca, a bocianica składa je co drugi dzień, to dziś powinno ich być już 5. A nie jest. Może jutro będzie piąte? Myślę, że jeżeli nie będzie, to pierwsze uległo zniszczeniu w czasie tego opisanego przez Damkę_Pik incydentu. Zobaczymy.
To, że są na tym gnieździe 4 jaja wcale nie znaczy, że pojawi się piąte. Bociany znoszą od 3 do 5 jaj, ale pojawienie się np 5 jaj na naszym gnieździe jest (w Polsce) powyżej średniej krajowej. Nie wiem jak to ma się do zniesień w Holandii, ale nie sądzę by w porównaniu z Polską różnica była na + dla Holandii.
Więcej na temat znoszenia jaj i ich ilości można przeczytać w poście Pawła z 15 kwietnia 2008 roku w temacie o znoszeniu jaj naszych bocianów.
Link do postu: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 7037#p7037
Barbarka napisał:
Udało mi się dziś zaobserwować to gniazdo. Wg mnie są w nim 4 jaja (poniższe zdjęcia). Jeżeli pierwsze było 21 marca, a bocianica składa je co drugi dzień, to dziś powinno ich być już 5. A nie jest. Może jutro będzie piąte? Myślę, że jeżeli nie będzie, to pierwsze uległo zniszczeniu w czasie tego opisanego przez Damkę_Pik incydentu. Zobaczymy.
http://img340.imageshack.us/img340/3761 … 003.th.jpg http://img243.imageshack.us/img243/1484 … 005.th.jpg
Zbanowany
30.03.2010.
Manncheim - o godz. 7.07. na gnieździe przebywał jeden bocian i okazałe jajeczko (f.brak).Opiekun poprawiał ściółkę w koło jajka.
Roszke - 7.27. zastałem jednego bociana. (f.1.).
Nagyhalasz - 7.28.Najpierw widziałem jednego bociana na gnieździe czyszczącego się a po chwili przybył drugi. (f.2.).
Worms - 7.44. mojego czasu zastałem jednego bociana i 2 jajka na gnieździe. (f.3.).
Neustadt - 7.46.para bocianów na gnieździe.
Nove Veseli - 7.55.jeden bocian.
Wolfsburg - 7.56.para bocianów na gnieździe. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-30 07:03:10)
Użytkownik
Użytkownik