Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
10:57 jeden z bocianów odlecia³, po minucie równie¿ drugi znikn±³
Ostatnio edytowany przez mjs (2012-08-17 08:59:06)
Użytkownik
11;03 gniazdo puste
Użytkownik
13:36 jeden bocian w gni¿dzie siedzi na piêtach. Po chwili po³o¿y³ siê na brzuchu i odpoczywa.
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2012-08-17 11:46:55)
Użytkownik
13:32 - 13:52 jeden doros³y w gnie¿dzie. Wypoczywa. Jeszcze jeste¶ kochany boæku !
Użytkownik
14:05 nie jestem pewna ale to chyba jest który¶ z m³odych bocianków. Ma s³abo czerwone nogi i chyba obr±czkê.
14:06 odlecia³. Szkoda..... bo nie zd±¿y³am zaobserwowaæ dok³adniej .
Użytkownik
Godzina 15;43 doros³y bocian na gnie¼dzie. My¶lê, ¿e jest to Przygoda ale smutna jaka¶ taka.
S±dzê ¿e jej równie¿ jest opuszczaæ gniazdo. Nie wiem tylko czy jest to naturalne zachowanie boæków ¿e m³ode odlatuj± wcze¶niej. Dziwne to takie. Mo¿e kto¶ mi to wyja¶ni, ja narazie uczê siê bocianich zwyczajów.
Trzymajcie siê boæki dobrych wiatrów i wracajcie wiosn± do naszych gniazd - Maja
godzina 16;00 zajrza³am i jest równie¿ Dziedzic. Jak mi³o.
Ostatnio edytowany przez MW17081955R (2012-08-17 14:00:56)
Użytkownik
15:45 Samotny bocian na gnie¼dzie. Bocian siedzi na piêtach,rozgl±da siê i wygrzewa w s³oneczku
15:47 Wsta³ i podszed³ do kamery,robi przegl±d piórek.
Użytkownik
Czy widzicie jaki Dziedzic jest umorusany, ca³kiem jak jego dzieci by³y. A taki by³ czy¶cioszek - haha.
Użytkownik
O godzinie 17;14 gniazdo jest puste
Użytkownik
18:02 przylecia³ jeden bocian i g³o¶no klekota³.
Użytkownik
18.14 Nadal jeden bociek na gnie¿dzie.
18.25 Samotny bociek odpoczywa na siedz±co.
18.29 Przylot drugiego bociana, g³o¶ne powitanie.
18.33 Bociany zajête toalet± piór. £adnie wygl±daj± na tle zachodz±cego s³oñca.
!8.42 Boæki stoj± na jednej nodze po przeciwleg³ych stronach gniazda. Takie jakie¶ smutne, nie interesuj± siê sob±.
Ostatnio edytowany przez Maria84 (2012-08-17 16:45:52)
Użytkownik
18:30 kopulacja. Ten który przylecia³ drugi to PRZYGODA . Ale¿ ma czarne stopy. Widocznie ¿eruje tam gdzie brudzi³y siê m³ode bocianki. Wygl±da na to ¿e ta noc bêdzie jeszcze spêdzona w domu.
Użytkownik
19.25
Jeszcze s±, jeszcze ciesz± nasze oczy i serduszka:) Do jutra
Użytkownik
17 sierpnia
20.09 - oboje rodzice rezyduj± w gnie¼dzie; najczê¶ciej nieruchome jak figurki z ( przybrudzonej ) porcelany, od czasu do czasu jeden z nich podejmuje toaletê upierzenia
20.16 - bociany przeprowadzi³y "próbê" kopulacji, jeden z nich za³atwi³ potrzebê, a drugi ( byæ mo¿e Dziedzic ) tanecznym krokiem obchodzi³ partnerkê ( zak³adaj±c, ¿e by³a to Przygoda )
20.18 - powtórka "z rozrywki", czyli szybka mi³o¶æ; po akcie oboje intensywnie porz±dkuj± pióra
20.37 - spokojny, ciep³y wieczór - oba bociany w zrelaksowanych pozycjach
Ostatnio edytowany przez ¿uczek (2012-08-17 18:39:49)
Użytkownik
23:40 bocianki odpoczywaj± ca³y czas stoj±c. Dobrej nocki i s³onecznego poranka
Moderator
18 sierpnia 2012
06:55 - w Przygodzicach wstaje dzisiaj mglisty ranek a w gnie¼dzie jest jeden bocian, bociek stoi i czy¶ci pióra
07:06 - bocian nie zmienia pozycji, stoi nadal pod kamer± i nie przerywa zajêcia pielêgnacji upierzenia, czasem roz³o¿y skrzyd³a
07:09 - do gniazda przylatuje drugi bociek, rozlega siê d³ugi klekot, dwa boæki klekocz± równocze¶nie, teraz ju¿ mo¿na je rozpoznaæ, to Przygodê zasta³am w gnie¼dzie a do gniazda przylecia³ Dziedzic
07:18 - teraz obydwa bociany szczegó³owo i z zaciêciem oczyszczaj± pióra
07:38 - boæki przerywaj± czynno¶ci pielêgnacyjne, przechadzaj± siê po gnie¼dzie dostojnym krokiem
07:39 - Dziedzic kr±¿y obok Przygody, nastêpuje krótka kopulacja i za chwilê powrót do czyszczenia piór
07:44 - mg³a opad³a, bociany chodz± po gnie¼dzie wolnym krokiem, rozgl±daj± siê z wyci±gniêtymi szyjami, rozci±gaj± skrzyd³a
07:46 - odlatuje Dziedzic, kilkana¶cie sekund pó¼niej wyfruwa Przygoda