Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
10:57 jeden z bocianów odleciał, po minucie również drugi zniknął
Ostatnio edytowany przez mjs (2012-08-17 08:59:06)
Użytkownik
11;03 gniazdo puste
Użytkownik
13:36 jeden bocian w gniżdzie siedzi na piętach. Po chwili położył się na brzuchu i odpoczywa.
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2012-08-17 11:46:55)
Użytkownik
13:32 - 13:52 jeden dorosły w gnieżdzie. Wypoczywa. Jeszcze jesteś kochany boćku !
Użytkownik
14:05 nie jestem pewna ale to chyba jest któryś z młodych bocianków. Ma słabo czerwone nogi i chyba obrączkę.
14:06 odleciał. Szkoda..... bo nie zdążyłam zaobserwować dokładniej .
Użytkownik
Godzina 15;43 dorosły bocian na gnieździe. Myślę, że jest to Przygoda ale smutna jakaś taka.
Sądzę że jej również jest opuszczać gniazdo. Nie wiem tylko czy jest to naturalne zachowanie boćków że młode odlatują wcześniej. Dziwne to takie. Może ktoś mi to wyjaśni, ja narazie uczę się bocianich zwyczajów.
Trzymajcie się boćki dobrych wiatrów i wracajcie wiosną do naszych gniazd - Maja
godzina 16;00 zajrzałam i jest również Dziedzic. Jak miło.
Ostatnio edytowany przez MW17081955R (2012-08-17 14:00:56)
Użytkownik
15:45 Samotny bocian na gnieździe. Bocian siedzi na piętach,rozgląda się i wygrzewa w słoneczku
15:47 Wstał i podszedł do kamery,robi przegląd piórek.
Użytkownik
Czy widzicie jaki Dziedzic jest umorusany, całkiem jak jego dzieci były. A taki był czyścioszek - haha.
Użytkownik
O godzinie 17;14 gniazdo jest puste
Użytkownik
18:02 przyleciał jeden bocian i głośno klekotał.
Użytkownik
18.14 Nadal jeden bociek na gnieżdzie.
18.25 Samotny bociek odpoczywa na siedząco.
18.29 Przylot drugiego bociana, głośne powitanie.
18.33 Bociany zajęte toaletą piór. Ładnie wyglądają na tle zachodzącego słońca.
!8.42 Boćki stoją na jednej nodze po przeciwległych stronach gniazda. Takie jakieś smutne, nie interesują się sobą.
Ostatnio edytowany przez Maria84 (2012-08-17 16:45:52)
Użytkownik
18:30 kopulacja. Ten który przyleciał drugi to PRZYGODA . Ależ ma czarne stopy. Widocznie żeruje tam gdzie brudziły się młode bocianki. Wygląda na to że ta noc będzie jeszcze spędzona w domu.
Użytkownik
19.25
Jeszcze są, jeszcze cieszą nasze oczy i serduszka:) Do jutra
Użytkownik
17 sierpnia
20.09 - oboje rodzice rezydują w gnieździe; najczęściej nieruchome jak figurki z ( przybrudzonej ) porcelany, od czasu do czasu jeden z nich podejmuje toaletę upierzenia
20.16 - bociany przeprowadziły "próbę" kopulacji, jeden z nich załatwił potrzebę, a drugi ( być może Dziedzic ) tanecznym krokiem obchodził partnerkę ( zakładając, że była to Przygoda )
20.18 - powtórka "z rozrywki", czyli szybka miłość; po akcie oboje intensywnie porządkują pióra
20.37 - spokojny, ciepły wieczór - oba bociany w zrelaksowanych pozycjach
Ostatnio edytowany przez żuczek (2012-08-17 18:39:49)
Użytkownik
23:40 bocianki odpoczywają cały czas stojąc. Dobrej nocki i słonecznego poranka
Moderator
18 sierpnia 2012
06:55 - w Przygodzicach wstaje dzisiaj mglisty ranek a w gnieździe jest jeden bocian, bociek stoi i czyści pióra
07:06 - bocian nie zmienia pozycji, stoi nadal pod kamerą i nie przerywa zajęcia pielęgnacji upierzenia, czasem rozłoży skrzydła
07:09 - do gniazda przylatuje drugi bociek, rozlega się długi klekot, dwa boćki klekoczą równocześnie, teraz już można je rozpoznać, to Przygodę zastałam w gnieździe a do gniazda przyleciał Dziedzic
07:18 - teraz obydwa bociany szczegółowo i z zacięciem oczyszczają pióra
07:38 - boćki przerywają czynności pielęgnacyjne, przechadzają się po gnieździe dostojnym krokiem
07:39 - Dziedzic krąży obok Przygody, następuje krótka kopulacja i za chwilę powrót do czyszczenia piór
07:44 - mgła opadła, bociany chodzą po gnieździe wolnym krokiem, rozglądają się z wyciągniętymi szyjami, rozciągają skrzydła
07:46 - odlatuje Dziedzic, kilkanaście sekund później wyfruwa Przygoda