Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
19.03 pusto bociany na kolacji
Użytkownik
19:12 Gniazdo puste.
19:15 Są ! Przylecialy prawie jednocześnie.
Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2017-04-05 17:17:31)
Użytkownik
19.15
Wspólny powrót
Moderator
19.21 Dziedzica już nie ma
19.34Wrócił :-) I od razu przytulił Przygodę :-)
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-05 17:35:37)
Użytkownik
Użytkownik
20:37 Jeden bocian - chyba Dziedzic siedzi w dołku. Poniżej niego stoi Przygoda. Oba zwrócone dziobami na godz.3.
20:38 Nasiedział się - teraz drzemka w tym samym miejscu ale na jednej nodze
Użytkownik
20.44 Przygoda śpi na stojąco, Dziedzic poprawia upierzenie
Zbanowany
21.01. według mnie Przygoda stoi i czyści piórka, Dziedzic odpoczywa w dołku (f.1.).
21.14. Przygoda stoi jak na foto a Dziedzic siedzi na super przygotowanym dołku dla zniesienia jajka.
I tu moje rozmyślanie, jak tej nocy nie będzie jajka, to albo samica Przygoda za młoda? lub nie "płodna"-nowe naukowe,internetowe doświadczenie rzeczywistości anomalii przyrodniczych.
I na pewno na podstawie jednego podglądu (gniazda) tego nie będzie można z konkretyzować.
Wiem że obserwacja tego gniazda jest oczkiem w głowie założyciela/li ale na skalę ogólną to nie jest wskaźnik do zachowań, życia grupy danego gatunku
Ja podkreślam któryś raz że obserwacje 9 lat prowadzę, że jest bardzo fajnie "zorganizowana-tematy byłe i obecne służyły do poszerzenia wiedzy o przyrodzie,o tym co nas otacza i nie zawsze zauważonym).
Może się mylę w opinii, ale tak to czuję. Na pewno nie jest moim zamiarem zniechęcać innych "starych-nowych" forumowiczów a tym bardziej Głównego założyciela jak i moderatorów i wszystkich odwiedzających, piszących obserwujących mile "czytanych" postowiczów.
Pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2017-04-05 19:52:51)
Użytkownik
to pewnie Dziedzic zniesie to jajko
Użytkownik
wladek12 napisał:
21.01. według mnie Przygoda stoi i czyści piórka, Dziedzic odpoczywa w dołku (f.1.).
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/ee0ba05e0188.jpg
21:36 Też mi się tak wydaje.
Administrator
22:57 Dziedzic wstał, jajka nie zniósł
Władku, czy ja mogę grzecznie prosić o korektę Twojej stopki? - większość czasu podglądam forum na smartfonie a on mi tą czcionkę dziwnie powiększa i wówczas post zajmuje jedną linijkę, a reszta ekranu to ta stopka, jeśli strona ma więcej wpisów (które są bardzo cenne i nadto przynajmniej ja bardzo je cenię, bo dzięki nim wiem co się dzieje zaglądając tylko kilka razy dziennie) - to trudno skupić się na wpisach, bo widzę tylko ogromne stopki... zwyczajnie bardzo mi to utrudnia czytanie (już masakrą są reklamy, za którymi muszę poczekać, aż się załadują, bo wówczas następuje obsunięcie i nie trafiam na wtek, który mnie interesuje Bardzo Cię proszę, jeśli nie chcesz modyfikować tej treści, to może możesz zmienić chociaż formatowanie czcionki na standardowe używane w postach? Z góry będę bardzo wdzięczny za ułatwienie mi oglądania forum
Pozdrawiam serdecznie
RM
Użytkownik
22:59 Oba bociany stoją i mokną, wiatr rozwiewa im żaboty. Na pierwszym planie Przygoda, Dziedzic z tyłu.
23:22 Odrobina miłości na dobranoc.
23:23 Poprawa upierzenia przez oba bociany.
Ostatnio edytowany przez An55nA (2017-04-05 21:24:25)
Użytkownik
23:21
Pogoda nie przeszkadza w dobrym zbliżeniu.
Użytkownik
23:31 Przygoda intensywnie porządkuje dołek - przekłada siano, spulchnia podłoże. Była dwa razy na boku za potrzebą. Miała zamiar usiąść, ale wyglądało jakby ją jakieś źdźbło ukłuło i się podniosła.
23:34 Idzie spać na stojąco.
23:38 Zbliżenie i klekotanie..
23:51 Przygoda drzemie na jednej nodze, Dziedzic z stoi z tyłu i poprawia swoje pióra. Jajka oczywiście póki co - brak.
Ostatnio edytowany przez An55nA (2017-04-05 21:52:48)
Użytkownik
00:23 Nasi milusińscy śpią na stojąco. Jajeczko widocznie jeszcze nie gotowe do wyjścia na świat ale będzie, będzie, cierpliwości Władku12
Administrator
01:31 Dziedzic przysiadł przy Przygodzie, oba boćki śpi spokojnie, nic nie wskazuje żeby nagle miało pokazać się jajo... czekamy
Moderator
Dzień dobry
5.25 Na gnieździe odpoczywają obydwa bociany, jeden w pozycji stojącej, drugi leży z boku gniazda. Dołek pusty, Przygoda z jajkami czeka pewnie do Wielkanocy
5.30 Bociany się uaktywniły, chwilę czesały pióra, następnie kopulowały.
5.42 Kolejna kopulacja
5.45 Dziedzic wyleciał z gniazda, po minucie wrócił, ale bez żadnego budulca; bociany intensywnie klekotały, teraz zajmują się toaletą piór.
5.49 Przygoda zasiadła na dołku, Dziedzic mizia ją po głowie.
5.50 Dziedzic wyfrunął.
6.27 Wrócił Dziedzic, przyniósł wyściółkę.
6.29 Wylot Przygody. Dziedzic pracowicie układa wyściółkę.
6.46 Dziedzic zasiadł na dołku. Przebywał sam na gnieździe do godz. 10.16, po czym odleciał. W tym czasie odpoczywał, czyścił upierzenie oraz poprawiał wyściółkę.
Dziś w Przygodzicach zmiana pogody; pada niewielki deszczyk i jest chłodniej niż wczoraj.
Ostatnio edytowany przez agata66 (2017-04-06 08:23:41)
Użytkownik
08:00
Dziedzic sam w domu.
08:14
Higiena klatki piersiowej
08:32
Odpoczynek w dołku na 10
08:42
Ponownie na nogach. Dziedzic wpatruje się w gniazdo jakby czegoś szukał......
09:14
Od kilkunastu minut Dziedzic wpatrzony na 6
09:27
Pokiwał głową jakby chciał powiedzieć : "nie ma jej już trzy godziny"
09:55
Dalej sam, na nogach w domu
10:16
Poleciał poszukać Przygody
10:19
Krótkie poszukiwania bez efektów. Powrót na gniazdo.
Ostatnio edytowany przez united1 (2017-04-06 08:20:42)