Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
20.11 Jeden młody stoi, trzy leżą, a rodzic wpatruje się w wyściółkę.
Użytkownik
Moderator
20.52 Rodzic karmi młode.
Użytkownik
21.38 Trzy młode leżą, jeszcze nie śpią, jeden siedzi i czyści pióra. Rodzic stoi z prawej strony gniazda.
Zbanowany
21.45. młode nie same na gnieździe, dorosłego trudno dostrzec, jeden z nich ćwiczy skrzydła (f.1.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2019-06-04 19:50:26)
Użytkownik
21.59 Młode bocianki szykują się do snu, czyszczą piórka. Rodzic też jest na gnieździe, stoi po prawej stronie. Ciemności dobrze go maskują.
Użytkownik
22.13 Jeden młody leży, a trzy kucając chodzą po gnieździe.
Moderator
22.21 Na gnieździe rodzinka w komplecie Trzy młode śpią, czwarty zachowuje się w taki sposób, jak to wczoraj wieczorem opisała Kinga: pisklak wyskakuje do góry w kierunku rodzica, tak, jakby chciał go dziobnąć. Zastanawiam się, czy młody po prostu nie poluje na jakieś nocne owady, a te wypady w górę są po prostu przypadkowo skierowane w stronę dorosłego bociana. Tak czy inaczej wygląda to osobliwie.
Moderator
Moim zdaniem młody bocian tak zareagował na powrót rodzica - potraktował go jak intruza
Na filmiku widać jak młody się zachowuje: ma opuszczone skrzydła do dołu, ogon unosi do góry, kłapie dziobem, nie słyszymy jakie dźwięki wydaje, ale coś "gada", jest "zły", drugiemu rodzicowi, który już od dawna był na gnieździe też się "stawia",chce dziobać intruza, po prostu reakcja obronna młodego bocianka.
Film: https://www.youtube.com/watch?v=H450qez1yMA
Moderator
Dzień dobry!
5.36 Budzę się, zerkam na smartfon co u bocianów. Widzę: oboje rodzice na gnieździe. Fajnie - chętnie się przyjrzę, to teraz gratka Odpalam komputer, zakładam okulary, co widzę? Młode po opieką jednego rodzica; trzy drzemią, jedno ćwiczy skrzydła. To ten duży/mały bocianek tak mnie nabrał Dobrego dnia wszystkim
Użytkownik
Ja też wczoraj pierwszy raz się nabrałam, że młody to dorosły
6.17 Trzy młode kucają i czyszczą pióra, czwarty leży, a rodzic (Przygoda?) poluje na owady.
Użytkownik
6.21 Dzień dobry! Dwa młode czyszczą piórka, jeden podziwia widoki, czwarty drzemie . Rodzic stoi na jednej nodze , czyści pióra.
Moderator
Użytkownik
6.52 Młode leżą i odpoczywają. Dorosły bocian grzebie dziobem w wyściółce.
Moderator
Użytkownik
7.33 Jeden młody leży, odpoczywa, trzy siedzą i czyszczą pióra, skubią wyściółkę lub rozglądają się. Dorosły bocian stoi i patrzy w kierunku łąk.
Użytkownik
Moderator
7.43 Przed chwilą była wymiana rodziców; zastałam młode podczas karmienia, bocianki wybierają z gniazda drobne kąski. Na gnieździe jest teraz dorosły z pobielonymi nogami.
8.11 Pisklaki są skupione na obrzeżu gniazda, gdzie jeszcze można znaleźć resztkę cienia. Za moment już całe gniazdo będzie w pełnym słońcu. Zapowiada się dziś kolejny upalny dzień.
Użytkownik
8.45 Myślę, że przed chwilą mogło być karmienie, ponieważ wszystkie młode zwrócone są dziobami do środka gniazda i trzy z nich wyjadają jeszcze resztki.