Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
M³ode bociany w przygodzickim gnie¼dzie rosn±, najwy¿szy czas wybraæ dla nich imiona.
W±tek przeznaczony jest na propozycje imion. Proszê wpisywaæ po cztery imiona, dwa mêskie, dwa ¿eñskie.
Swój wybór mo¿na krótko uzasadniæ.
Za kilka dni zostanie otwarta sonda, w której bêdzie mo¿na g³osowaæ na najbardziej popularne imiona wybrane przez zespó³ administratorów i moderatorów forum.
W poprzednich latach m³ode bociany otrzyma³y nastêpuj±ce imiona:
2006 - Przydzio, Dodzio i Adzia
2007 - Kajtek i Ka¶ka
2008 - Antek, Dolina, Tosia i Wojtek
2009 - Zosia, Barycz i Czwartek
2011 - Bartek, Niespodzianka, Dziedziczka, Magnat i Maja
2012 - Busio³ek, Dzióbek i Pola
2016 - Maciejka i Franek
2017 - Pawe³, Maciek i Antoninka
2018 - Szperek, Jasiek, Iga i Przygódka
Użytkownik
Czaru¶, Pedro😍 Iskierka i Mili😍 kochane bocianki🤩🤩💜
Użytkownik
Olaf, Pingo, Anielka, Marta.Te imiona wybra³y moje ma³e dzieci ze ¿³obka, tak¿e my¶lê siê bocianusiom siê spodobaj±☺☺☺pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Justynatina1 (2019-06-06 12:25:29)
Moderator
Moje propozycje to Pty¶ i Balbinka (z sentymentu do bajki z dawnych lat) oraz Gucio i Mi³ka
Pozdrawiam wszystkich Bocianolubów
Zbanowany
Moje propozycje s± nastêpuj±ce:
MAGOSIA, KINGA,
WLADEK, WALPOZ.
Tymi propozycjami chcia³bym doceniæ, te osoby (s± i inne, ale imion jest 4), które najczê¶ciej i dociekliwie dostarczaj± informacji w tym sezonie i nie tylko z ¿ycia rodzinnego bocianów na Przygodzickim gnie¼dzie. Pozdrawiam.
Ps. do "Justinatina1" twoja propozycja "Kajtu¶" to raczej to samo co "Kajtek" i wystêpuje ju¿ jako imiê nadane bociankowi. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2019-06-06 10:15:55)
Użytkownik
Ok Wladek12 zmieni³am prosi³am dzieci aby wymy¶li³y inne imiê pozdrawiam😊
Ostatnio edytowany przez Justynatina1 (2019-06-06 12:29:48)
Użytkownik
Proponujê Bronka i Celinka oraz Stefanek i ma³y Gutek te imionka proponowa³am w zesz³ym roku i ponawiam próbê. Mam nadziejê zobaczyæ bocianki na ¿ywo bo bêdê tydzieñ w Miliczu od 17.06 a to niedaleko 😀
Użytkownik
Bajkowo- dobranockowo Jacek i Agatka, Gucio i Maja.
Moderator
Magosia napisał:
No w³a¶nie nie mo¿e byæ Maja! Te¿ mia³am tak± my¶l, dopóki sobie nie u¶wiadomi³am, ¿e Majeczkê ju¿ mamy od 2011 roku
Użytkownik
Malwinka, Tereska, Kubu¶, Skarbek
Użytkownik
agata66 napisał:
Magosia napisał:
No w³a¶nie nie mo¿e byæ Maja! Te¿ mia³am tak± my¶l, dopóki sobie nie u¶wiadomi³am, ¿e Majeczkê ju¿ mamy od 2011 roku
Czyta³am, ale Gucio bez Mai? Ale skoro by³o, nie mo¿na powtórzyæ. Niech bêdzie Martynka - te¿ bajkowo.
Użytkownik
METEOREK, TYMEK, JULKA, TOLA
S³odziaki nasze
Użytkownik
Jagódka, Stokrotka, Kaziu, Rysiu.
Użytkownik
Celina, Paula, Leo i Igna¶
Użytkownik
W tym roku przygodzickie bociany zaczê³y lêgn±æ siê wcze¶niej, ni¿ w poprzednich latach. Pierwsze pisklê przysz³o na ¶wiat 2 maja. Akurat trwa³a pierwsza majówka, bardzo d³ugi weekend, a do tego 5 maja minê³a dwusetna rocznica urodzin Stanis³awa Moniuszki. Tak sobie ju¿ wtedy pomy¶la³am, ¿e skoro tegoroczny lêg bocianów przypada³ w tym czasie, to i ich imiona mog³yby wi±zaæ siê z tym kompozytorem, z muzyk± polsk±. W koñcu wszyscy dobrze wiemy, ¿e bociany od zawsze kojarz± siê z Polsk±. Tak wiêc niech bêdzie raz trochê na narodow± nutê i dlatego proponujê:
1. Majówka
2. Prz±¶niczka
3. Jontek
4. Sko³uba
Użytkownik
Kapselek, Zdzisio, Gabisia, Renatka
Użytkownik
Imiona dla chlopakow
Pango, Max, Benji, Tiko
Imiona dla dziewczynek
Lola, Uroda, Misia, Daisy
Użytkownik
Witam.
Mia³am siê nie bawiæ w nadawanie imion, ale jak widzê i s³yszê od mê¿a ze tyle chêtnych do nadania im imion, to i ja siê przy³±czam.
Moje propozycjê to skróty-zdrobniale, lub imiona obchodzone w pobli¿u dat w którym siê m³ode wyklu³y:
ANA- od Anastazji,
MARIA- Marii 3.05.
FLORIAN- co prawda 4.05., nie by³o wyklucia, ale Patron Stra¿aków i czêsto bior± udzia³ przy pomocy z gniazdami, popraw± lub obr±czkowaniu.
JURAND- tu chyba wiadomo i 6.05, ma imieniny (najm³odszy), oby wyrós³ na legendê.
POZDRAWIAM.
Ostatnio edytowany przez sandra (2019-06-08 10:36:37)
Użytkownik
Dla ch³opczyków:
Oskar, Filip
Dla dziewczynek:
Lucynka, Marysia
^_^
Użytkownik
😍Dla dziewczynek
Serdusia, Neli
Dla ch³opców
Grzebu¶ i Dronu¶ 😍
Ostatnio edytowany przez Elwira1991 (2019-06-08 22:14:21)
Wątek Zamknięty