Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Młode bociany w przygodzickim gnieździe rosną, najwyższy czas wybrać dla nich imiona.
Wątek przeznaczony jest na propozycje imion. Proszę wpisywać po cztery imiona, dwa męskie, dwa żeńskie.
Swój wybór można krótko uzasadnić.
Za kilka dni zostanie otwarta sonda, w której będzie można głosować na najbardziej popularne imiona wybrane przez zespół administratorów i moderatorów forum.
W poprzednich latach młode bociany otrzymały następujące imiona:
2006 - Przydzio, Dodzio i Adzia
2007 - Kajtek i Kaśka
2008 - Antek, Dolina, Tosia i Wojtek
2009 - Zosia, Barycz i Czwartek
2011 - Bartek, Niespodzianka, Dziedziczka, Magnat i Maja
2012 - Busiołek, Dzióbek i Pola
2016 - Maciejka i Franek
2017 - Paweł, Maciek i Antoninka
2018 - Szperek, Jasiek, Iga i Przygódka
Użytkownik
Czaruś, Pedro😍 Iskierka i Mili😍 kochane bocianki🤩🤩💜
Użytkownik
Olaf, Pingo, Anielka, Marta.Te imiona wybrały moje małe dzieci ze żłobka, także myślę się bocianusiom się spodobają☺☺☺pozdrawiam
Ostatnio edytowany przez Justynatina1 (2019-06-06 12:25:29)
Moderator
Moje propozycje to Ptyś i Balbinka (z sentymentu do bajki z dawnych lat) oraz Gucio i Miłka
Pozdrawiam wszystkich Bocianolubów
Zbanowany
Moje propozycje są następujące:
MAGOSIA, KINGA,
WLADEK, WALPOZ.
Tymi propozycjami chciałbym docenić, te osoby (są i inne, ale imion jest 4), które najczęściej i dociekliwie dostarczają informacji w tym sezonie i nie tylko z życia rodzinnego bocianów na Przygodzickim gnieździe. Pozdrawiam.
Ps. do "Justinatina1" twoja propozycja "Kajtuś" to raczej to samo co "Kajtek" i występuje już jako imię nadane bociankowi. Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2019-06-06 10:15:55)
Użytkownik
Ok Wladek12 zmieniłam prosiłam dzieci aby wymyśliły inne imię pozdrawiam😊
Ostatnio edytowany przez Justynatina1 (2019-06-06 12:29:48)
Użytkownik
Proponuję Bronka i Celinka oraz Stefanek i mały Gutek te imionka proponowałam w zeszłym roku i ponawiam próbę. Mam nadzieję zobaczyć bocianki na żywo bo będę tydzień w Miliczu od 17.06 a to niedaleko 😀
Użytkownik
Bajkowo- dobranockowo Jacek i Agatka, Gucio i Maja.
Moderator
Magosia napisał:
No właśnie nie może być Maja! Też miałam taką myśl, dopóki sobie nie uświadomiłam, że Majeczkę już mamy od 2011 roku
Użytkownik
Malwinka, Tereska, Kubuś, Skarbek
Użytkownik
agata66 napisał:
Magosia napisał:
No właśnie nie może być Maja! Też miałam taką myśl, dopóki sobie nie uświadomiłam, że Majeczkę już mamy od 2011 roku
Czytałam, ale Gucio bez Mai? Ale skoro było, nie można powtórzyć. Niech będzie Martynka - też bajkowo.
Użytkownik
METEOREK, TYMEK, JULKA, TOLA
Słodziaki nasze
Użytkownik
Jagódka, Stokrotka, Kaziu, Rysiu.
Użytkownik
Celina, Paula, Leo i Ignaś
Użytkownik
W tym roku przygodzickie bociany zaczęły lęgnąć się wcześniej, niż w poprzednich latach. Pierwsze pisklę przyszło na świat 2 maja. Akurat trwała pierwsza majówka, bardzo długi weekend, a do tego 5 maja minęła dwusetna rocznica urodzin Stanisława Moniuszki. Tak sobie już wtedy pomyślałam, że skoro tegoroczny lęg bocianów przypadał w tym czasie, to i ich imiona mogłyby wiązać się z tym kompozytorem, z muzyką polską. W końcu wszyscy dobrze wiemy, że bociany od zawsze kojarzą się z Polską. Tak więc niech będzie raz trochę na narodową nutę i dlatego proponuję:
1. Majówka
2. Prząśniczka
3. Jontek
4. Skołuba
Użytkownik
Kapselek, Zdzisio, Gabisia, Renatka
Użytkownik
Imiona dla chlopakow
Pango, Max, Benji, Tiko
Imiona dla dziewczynek
Lola, Uroda, Misia, Daisy
Użytkownik
Witam.
Miałam się nie bawić w nadawanie imion, ale jak widzę i słyszę od męża ze tyle chętnych do nadania im imion, to i ja się przyłączam.
Moje propozycję to skróty-zdrobniale, lub imiona obchodzone w pobliżu dat w którym się młode wykluły:
ANA- od Anastazji,
MARIA- Marii 3.05.
FLORIAN- co prawda 4.05., nie było wyklucia, ale Patron Strażaków i często biorą udział przy pomocy z gniazdami, poprawą lub obrączkowaniu.
JURAND- tu chyba wiadomo i 6.05, ma imieniny (najmłodszy), oby wyrósł na legendę.
POZDRAWIAM.
Ostatnio edytowany przez sandra (2019-06-08 10:36:37)
Użytkownik
Dla chłopczyków:
Oskar, Filip
Dla dziewczynek:
Lucynka, Marysia
^_^
Użytkownik
😍Dla dziewczynek
Serdusia, Neli
Dla chłopców
Grzebuś i Dronuś 😍
Ostatnio edytowany przez Elwira1991 (2019-06-08 22:14:21)
Wątek Zamknięty