Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
Cze¶æ
Cieszê siê, ¿e po raz kolejny mog³am uczestniczyæ w Europejskich Dniach Ptaków, tym razem by³ to Ostrów, czyli Piaski-Szczygliczka.
Z przyjemno¶ci± mogê powiedzieæ, ¿e nie by³ to czas stracony, wrêcz przeciwnie:)
W miarê ograniczonych mo¿liwo¶ci czasowych staram siê braæ udzia³ w tego typu spotkaniach, bo z do¶wiadczenia wiem, ¿e zawsze co¶ siê ciekawego dzieje. Wiele mo¿na siê tym sposobem nauczyæ i oczywi¶cie przy okazji zachêcam wszystkich - zw³aszcza nauczycieli biologii i przyrody, aby czasem zabierali swoich podopiecznych na tego typu "praktyczne" lekcje.
Jestem przekonana, ¿e to najlepszy sposób, aby w bezpo¶rednim kontakcie z natur± uwra¿liwiæ m³odych ludzi na piêkno przyrody. S³owa uznania nale¿± siê nauczycielom oraz ich uczniom, którzy tak wytrwale oznaczali wszystkie napotkane gatunki za pomoc± atlasów
Oczywiscie podziêkowania kierujê w stronê organizatorów i Paw³a-prowadz±cego nasz± wycieczkê
Pozdrawiam wszystkich i do zobaczenia:))
DD
Ni¿ej foto z wycieczki z okazji Europejskich Dni Ptaków - Piaski-Szczygliczka, 4 X 2008
(fot. Dominika D.):
Użytkownik
Z okazji tegorocznego Dnia Ptaków urz±dzili¶my w niedzielê 5.10.2008 naszemu dwutygodniowemu pisklakowi pierwsz± w jego ¿yciu wycieczkê do przyrody (do bliskiej okolicy naszego domu). Spaceruj±c lasem w dolinie rzeki Olzy obserwowali¶my nasze ptaki pospolite - sikorki, kosa, drozda, kilka sójek, 2 kruki, myszo³owa a jako niespodziankê zauwa¿y³em 3 razy przelatywaæ zimorodka. Nie wiem czy to by³ jeden czy te¿ wiêcej osobników. W sumie bardzo udana króciutka wycieczka.
Wątek Zamknięty