Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zgodnie z wcze¶niejsz± zapowiedzi±, nadszed³ ju¿ czas aby rozpocz±æ konkurs wyboru imion dla m³odych boæków. Mamy trzy pisklaczki, wypada nadaæ im jakie¶ imiona.
W tym w±tku mo¿emy wpisywaæ propozycje imion, pamiêtaj±c, by by³y to trzy imiona, jakie naszym zdaniem pasuj± najlepiej dla m³odej latoro¶li boæków z Przygodzic.
Wybrane zostan± te imiona, które zdobêd± najwiêksz± ilo¶æ g³osów.
Zapraszamy do wspólnej zabawy
Eva, Svetlana, Marcin i Pawe³
Użytkownik
Widzê, ¿e bêdê pierwsza Moje propozycje to: Nadzieja i Piorun
pozdrawiam serdecznie wszystkich bocianolubów
Ostatnio edytowany przez strongbaby (2007-06-04 18:24:35)
Użytkownik
Zak³adam, ¿e s± dwa bociany i jedna bocianiczka. Imiona mo¿na by przypisaæ Wielmo¿nie nam Panuj±cym, tworz±c imiona z liter ich nicków. A wiêc:
Gam (zdrobniale Gamik)
Kam (zdrobn.Kamik)
Seva (zdrobnienia nie ma, bo to dama).
W tym uk³adzie admin na swojego bocianka czeka do przysz³ego roku. Ale mo¿emy jemu przypisaæ wszystkie 3.
I wychodzi to tak:
Dol (zdrobnienie Dolek, Dolik)
Tal (zdrobnienie Talik, Talek)
Oda (zdrobnienia nie ma, bo to dama)
Użytkownik
Moja propozycja jest taka:
Poniewa¿ bocianki klu³y siê w dni kiedy imieniny obchodzili, Nadzieja, Jêdrek i Feliks to mo¿e.
(zak³adaj±c, ¿e to dziewczynka i dwóch ch³opców)
Nadzieja
Jêdrek
Feliks
Ostatnio edytowany przez belcia (2007-06-03 19:19:50)
Użytkownik
Moim zdaniem - NADZIEJA to w³a¶ciwe imiê dla bocianiczki natomiast dla ch³opców proponujê BORYS
i WASYL.
Zofia Brzozowska
Ostatnio edytowany przez ratujmyptaki (2007-05-29 09:41:09)
Użytkownik
dawa³am im imiona dawno w galeri zdjêæ - Nunia, Nynek, Nula
Ja bym proponowa³ bardziej swojsko -np. Wojtek, Maciek i Ka¶ka. Po có¿ te wygibasy literowe, skoro mamy zapas fajnych imion?
Ostatnio edytowany przez Sofokles (2007-05-29 11:21:08)
Użytkownik
Wojtek, od wczesnego dzieciñstwa wiem, ¿e bociek to Wojtek, tylko zapomnia³am. Wojtek musi byæ
Jeszcze z dzieciêcych ksi±¿eczek przypomnia³am sobie opowie¶æ o boæku Kajtku. Kajtek -to brzydko, przeróbmy na Ka¶kê. Maciek to przecie¿ kot - nie bocian:)
G³osujê za Wojtkiem, Ka¶k± i Kajetanem
Ostatnio edytowany przez magdag (2007-05-29 22:14:54)
Administrator
a mo¿e zgodnie z kolejno¶ci± klucia - je¶li pójdzie odró¿niæ wielko¶æ
jedynek
dwójek
trójek
Użytkownik
adminek napisał:
jedynek
dwójek
trójek
Adminie, sami faceci?, hihii
adminek napisał:
jedynek
dwójek
trójek
Adminku kochany, co to jest? Jak mo¿na nazwaæ kogokolwiek/cokolwiek - jedynek itp?? We¼ to przemy¶l, bo to wcale nie taki niepowa¿ny w±tek
Administrator
Sofokles napisał:
adminek napisał:
jedynek
dwójek
trójekAdminku kochany,. co to jest? Jak mo¿na nazwaæ kogokolwiek/cokolwiek - jedynek itp?? We¼ to przemy¶l, bo to wcale nie taki niepowa¿ny w±tek
w±tek s³u¿y sk³adaniu propozycji... wybieramy pó¼niej... ka¿dy ma prawo do g³osu
wybory odbêd± siê pó¼niej i propozycje zostan± zweryfikowane...
ten w±tek to tzw. burza mózgu i zapraszam do sk³adania swoich propozycji
Zgadzam siê, dlatego te¿ kierujê osobist± pro¶bê do wszystkich, aby w tym w±tku wpisywaæ jedynie propozycje imion, tak, jak jest napisane w pierwszym po¶cie tego tematu. Niech ka¿dy podaje swoje pomys³y, tak, jak uwa¿a za stosowne ale ograniczajmy siê tutaj jedynie do propozycji imion dla boæków i jego uzasadnienia, bo to te¿ moze byæ wa¿ne dla innych Forumowiczów
Pamiêtajmy, ¿e oprócz bocianich imion mamy gniazdo, w którym znajduje siê piêcioosobowa bociania rodzina i ¿e warto je obserwowaæ
Przypominam te¿, ¿e w konkursie bed± brane pod uwagê jedynie "zestawy" z propozycj± imion dla trzech bocianów
Pozdrawiam i pomys³ów na imiona ¿yczê.
Eva Stets
adminek napisał:
w±tek s³u¿y sk³adaniu propozycji... wybieramy pó¼niej...
adminek napisał:
Sofokles napisał:
adminek napisał:
jedynek
dwójek
trójekAdminku kochany,. co to jest? Jak mo¿na nazwaæ kogokolwiek/cokolwiek - jedynek itp?? We¼ to przemy¶l, bo to wcale nie taki niepowa¿ny w±tek
w±tek s³u¿y sk³adaniu propozycji... wybieramy pó¼niej...
Przepraszam, Marcinie, wypad³o to jako¶ wrednie, du¿o mocniej ni¿ chcia³em. Mam nadziejê, ¿e moje przeprosiny przyjmiesz bez dalszej urazy
Użytkownik
A tak na prawdê to mi siê chce Tolek, Dolek i Seva
Użytkownik
Swojego czasu by³o tak:
Pierwszy - Pogoda (Urodzi³a siê w nocy i akurat pada³o)
Drugi - Nadzieja (fajne )
Trzeci - Noc (Bo nadchodzi ostatnia/ostatni)
Witam!
Moja propozycja imion bêdzie siê ³±czyæ z pewnym wyjanieniem.
Wiemy, ¿e nasze boæki s± ogl±dane w wielu przeró¿nych krajach i wiemy, ¿e tytu³ projektu "Blisko bocianów" jest chyba najbardziej trafnym tytu³em.
Nawet nasza "obsada" projektu i forum jest w s³adzie miêdzynarodowym (Polska, Czechy i Grecja)
To w³a¶nie da³o mi pomys³, by nazwaæ nasze boæki zdrobnieniami od ich pospolitej nazwy:
- Pelek (od "pelargos" - Grecja)
- Capek (od "cap" - Czechy)
i...- Anka (od... "bocianka" - Polska)
Pozdrawiam wszystkich
Eva
Użytkownik
BOLEK LOLEK I TOLA
Użytkownik
Jak przysta³o na Dziedzica czyli Pana na w³o¶ciach w Przygodzicach, jego potomkowie te¿ powinni byæ dostojni tak jak on. Dlatego proponujê kontynuowaæ "bociani± arystokracjê":
Lord, Panicz i Lady
Użytkownik
Witam, mnie tez podobaj± sie nasze swojskie imiona i proponujê : Wojtek, Jasiek i Ka¶ka.
Pozdrawiam
Annaewa