Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Damka_Pik napisał:
23 października 2009
Fot.2 - Coto de Donana (Hiszpania) 18:45 - nie wiem co to za ptaszki, może ktoś wie ???
Damko, to sa szpaki :-)
Użytkownik
sve napisał:
Damka_Pik napisał:
23 października 2009
Fot.2 - Coto de Donana (Hiszpania) 18:45 - nie wiem co to za ptaszki, może ktoś wie ???Damko, to sa szpaki :-)
No jasne! Ale ze mnie gapa! (nie mylić z gawronem!). Dzięki Sve!
Ale jakieś inne niż "moje" ogródkowe, nie nakrapiane. Co to za gatunek? Sturnus unicolor - szpak jednobarwny - http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpak_jednobarwny ?
Damka_Pik napisał:
sve napisał:
Damka_Pik napisał:
23 października 2009
Fot.2 - Coto de Donana (Hiszpania) 18:45 - nie wiem co to za ptaszki, może ktoś wie ???Damko, to sa szpaki :-)
No jasne! Ale ze mnie gapa! (nie mylić z gawronem!).
Dzięki Sve!
Ale jakieś inne niż "moje" ogródkowe, nie nakrapiane. Co to za gatunek? Sturnus unicolor - szpak jednobarwny - http://pl.wikipedia.org/wiki/Szpak_jednobarwny ?
Chyba tak :-)
Użytkownik
ayla napisał:
24.10.09 godz.9:30 zrobiłam przegląd gniazd ale wszystkie były puste o tej porze.A w Makowie pełno ptaszków na wyżerkę się zleciało.
Na pierwszym zdjeciu dzwonce, na drugim mazurek i bogatka, na obu w tle bociany i gesi.
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
18 listopada 2009.
Makov, Czechy; godz. 10:13 - 10:24.
Nieodmiennie urzeka mnie to miejsce będące azylem dla poszkodowanej zwierzyny, w tym rozmanażającej się co roku pary bocianów białych. Dziś jest piękny, słoneczny dzień. W azylu ruch. Dość często zaglądam do Makova, ale dawno nie widziałam tej bocianiej pary tak blisko kamery. I mimo, iż to miejsce trudno dziś nazwać bocianim gniazdem, tak je ciągle traktuję, gdyż myślą przewodnią tego przekazu internetowego są właśnie lęgi tej pary.
Częściej widać natomiast, jak inne leśne ptaszki oblegają karmnik ze słonecznikiem.
Przy wodopoju: na f. 1-3 boćki, na f. 4 gęś, a na f. 2 i 4 stadko dzwońców w karmniku. Na wszystkich fotografiach widoczne są w tle gęsi, ale jakich gatunków, nie potrafię powiedzieć.
Użytkownik