Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
31 marca 2010
11: 44 - Bocianki spokojnie stoją w gnieździe. Oczekują upragnionych jajeczek.
31 marca 2010
Ja mam wrażenie, czy faktycznie gniazdo na obrzeżach jest zabrudzone odchodami. Widziałam, jak Dziedzic załatwia potrzeby, nie wystawiając kuperka za gniazdo, tylko brudził właśnie obrzeże. Czyżby trafił nam się brudasek?
Zdjęcie z 29.03.2010 (zdj. 1) Po lewej stronie widać placki odchodów, chociaż, gałęzie też są białe, więc może to tylko takie wrażenie?
12:01 (zdj. 2) Poprawia dołek dla swojej partnerki, aby złożyła upragnione jajeczko.
12:06 (zdj. 3) Brudasek, ale za to pracowity. Ciągle znosi sianko do dołka i ciężko pracuje, aby uformować wygodne i ciepłe legowisko dla jaj.
Ostatnio edytowany przez Angelika_72 (2010-03-31 10:18:29)
Użytkownik
Użytkownik
16.00
Samiec stoi na gnieździe, jakby go pilnował. Piękny dołek sobie naszykowały.
16.27
Stoi nadal i to w tej samej pozycji, chyba drzemie, skurczony "w sobie".
Ostatnio edytowany przez kawia (2010-03-31 14:33:03)
Użytkownik
17:24 Dziedzic nadal samotny moknie na gnieździe. Nie wiem co sie dzieje, ale Przygody nie ma juz od 12.30. Mam nadzieję, że nic sie nie stało.
Użytkownik
Użytkownik
Zbanowany
31.03.2010.
17.54. Już go nie zastałem.Czyżby poleciał jej szukać czy go nie zdradza na innym gnieżdzie bo by musiał szukać nowej partnerki.
18.13. Zastałem parkę bocianów ponownie na gnieżdzie.(f.1.). Biedna może popłądziła. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-03-31 16:17:30)
Użytkownik
Użytkownik
31 marca 2010.
W Przygodzicach (i nie tylko!) pada - momentami bardzo rzęsisty - deszcz i wieje porywisty wiatr. Odgłosy z kamery są mało zachęcające do czego kolwiek. Bociany, wydawało by się, zajęte są głównie tym, aby nie dać się zwiać z gniazda i nie przemoknąć doszczętnie (f. 1 i 2) Wydawało by się! Cóż bardziej mylnego (f. 3 i 4)?! Instynkt prokreacji jest jednak silniejszy... Kopulacja trwała ok. 30 sekund.
Użytkownik
31 marca
22.53
Bociany stoją i pewnie przysypiają dokładnie tak samo, jak w poprzednim poście: samiec na środku, samica dalej. Taka nie bardzo miła noc się zapowiada.