Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Dziwny panuje tu sposób na złapanie jajka, powinna byc fotka i wpis. to żadna sztuka wpisać jedno zdanie i po paru minutach edytowac posta dodając zdjęcie
Zbanowany
Zapraszam do działu Filmiki z gniazda do obejrzenia "narodzin" trzeciego jajeczka.
Godzina odsłonięcia trzeciego jajka 20:50:51
Ostatnio edytowany przez piotrek94b (2010-04-05 22:58:39)
slawa07 napisał:
Dziwny panuje tu sposób na złapanie jajka, powinna byc fotka i wpis. to żadna sztuka wpisać jedno zdanie i po paru minutach edytowac posta dodając zdjęcie
Nie "łapiemy jajek", po prostu obserwujemy i wpisujemy wyniki obserwacji. To nie jest konkurs z nagrodami ani wyścig. Ważne jest odnotowanie dokładnej godziny złożenia jaja. Zawsze liczymy na ludzką uczciwość.
Zbanowany
21.40.09.Niestety ja jajko trzecie obejrzałem dopiero o podanej godzinie jak mówi (f.1.). ... Gratulacje.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-04-05 20:19:04)
Użytkownik
Witajcie! podgladałam boćki pierwszy raz i jestem swiadkiem znoszenia trzeciego jaja! Jestem pod wrażeniem! Od dzisiaj boćki zacznę systematycznie podlądać
Dziękuję wszystkim za obserwacje w wypatrywaniu trzeciego jaja i gratuluję tym, którzy ujrzeli je jako pierwsi .
Podsumowanie tematu o tych obserwacjach podam trochę później.
Wstępnie podam tylko godzinę pierwszej odsłony trzeciego jaja - 20.50.
Pozdrawiam
Eva Stets
Zbanowany
Na filmiku, który zamieściłem, chciałem pokazać zachowanie się bocianów przed złożeniem 3 jajka. Widać jak niecierpliwa była Przygoda ile razy wstawała i sprawdzała jajka w dołku oraz zachowanie Dziedzica. Stał cały czas obok Przygody, podskubywał ją, przysiadł się do niej, tak jakby wiedział, że za kilka minut bedzie kolejne. Gdy Przygoda znosi jajko, odsuwa się na bok, a dołek przejmuje Dziedzic. Przekłada sianko, układa, "liczy jajka" i siada aby je ogrzewać.
Film dostępny jest w dziale Filmiki z gniazda. Zapraszam.
Witam!
Podsumowanie obserwacji trzeciego jaja mogę zrobić dzięki Waszym postom i za to przede wszystkim bardzo dziękuję, a zarazem gratuluję cierpliwości .
A po kolei wyglądało to mniej-więcej tak:
Ostatnią obserwację dwóch jaj gdy samica stała odnotowano o godz. 20:38 (na str. poprzedniej posty Eva Stets, Angelika_72, cel-cia, Justyna)
Przypuszczalny moment składania trzeciego jaja (gdy samica unosi kuper do góry) widać na filmiku jaki zamieścił piotrek94b (temat "Filmiki z gniazda": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 728#p22728). Miało to miejsce o godz. 20:39-20:40 i jest także na zdjęciach i w postach Damki_Pik i Justyny (czyt. posty na str. 2).
Pierwszą odsłonę trzeciego jaja odnotował piotrek94b (patrz także dział "Filmiki z gniazda") - jest to godzina 20:50:51.
Ułamki sekund dzielą Forumowiczów w obserwacjach, w tym 14 osób udokumentowało zdjęciami pierwszą odsłonę trzeciego jaja o tej samej godzinie i minucie. Aż 8 osób uchwyciło po raz pierwszy trzecie jajo o tej samej godzinie, minucie i sekundzie (!).
I tak:
20:50:52 dokumentują: cel-cia, slawa07, Damka_Pik, Eva Stets, Lolek, Justyna, ekar i waniczek
20:50:53 (tylko sekundę później) podają Renia i iganka
20:50:55 - Angelika_72
20:50:57 - Magdalena Zamielska
20:50:59 - mamajka
Sumując: trzecie jajo zobaczyliśmy po raz pierwszy 5 kwietnia 2010 o godz. 20:50 a zauważono je po 47 godzinach i 24 minutach od drugiego.
Chciałabym podziękować wszystkim, którzy wyczekują jaj naszych bocianów i dzielą się swoimi obserwacjami w każdym kolejnym wątku. Nie jest to "konkurs z nagrodami", jak słusznie zauważyła Renia w odpowiedzi do slawa70. Myślę jednak, że sprawia nam radość zobaczenie po raz pierwszy każdego jaja, czego dowodem jest udział w obserwacjach wielu Forumowiczów i dzięki Wam za to!
Dodam, że jest istotne móc odnotować godzinę zniesienia i mieć przy tym możliwość porównania np. z poprzednim sezonem (czyt. wątki w tym temacie z poprzednich lat: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewforum.php?id=3)
Równie gorące podziękowania kieruję do tych, którzy nie zdążyli podać czy uchwycić na zdjęciach pierwszej odsłony, a także do wszystkich, którzy notowali, że trzecie jajko się jeszcze nie pojawiło. Tym samym zapraszam Was do wyptarywania czwartego jaja .
Wątek na czwarte jajo jest już gotowy, a pojawi się ono najprawdopodobniej w środę: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 911#p21911
Obserwacje z codziennych wydarzeń na gnieździe prosimy kontynuować w temacie pt "Co się dzieje w gnieździe": http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewforum.php?id=7
Zapraszam do obserwacji
Eva Stets
Administrator forum