Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
Moderator
Moderator
19.08. 2010
17:00 - w gnieździe nie ma bocianów, młodych nie ma już od wczesnych godzin rannych a dorosły bocian rodzic pokazał się tylko raz , przed południem.
Moderator
Moderator
19. 08. 2010
21:04 - do gniazda przyleciał bocian,zaklekotał, nie ma obrączki, jest to prawdopodobnie jeden z rodziców bocianich, może to ten , który do tej pory zawsze nocował z młodymi ?
21:05 - bocian usiadł na środku gniazda
Młodych bocianów nie było dzisiaj w gnieździe od wczesnych godzin rannych ( obserwacja od 06:06) , nie wróciły do gniazda w ciągu dnia i na noc, wszystkie trzy równocześnie, czy przylecą jeszcze do gniazda, czy noc 18/19 sierpnia to była ich ostatnia noc w gnieździe ? - obserwacja w ciągu kilku najbliższych dni pokaże.
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-08-19 19:23:22)
Użytkownik
Należy się liczyć, że ostatnia noc coraz bliżej, a może rzeczywiście juz? Smutno - cóż, przemijanie.
Moderator
Moderator
20.08. 2010
11:30 - 14:55 - w gnieździe nie było bocianów, ani młodych ani dorosłych
Użytkownik
Dzien Dobry,
Czy ktoś wie gdzie się podziały bociany? Nie ma ich już od wczoraj.
Maja z Kanady
majabocian napisał:
Dzien Dobry,
Czy ktoś wie gdzie się podziały bociany? Nie ma ich już od wczoraj.
Maja z Kanady
Zanim osoba znająca się na bocianach i ich zwyczajach udzieli Pani odpowiedzi, proponuję lekturę wątku "Sejmiki i odloty bocianów" http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … id=312&p=1 Na pewno znajdzie tam Pani wiele ciekawych informacji.
Pozdrawiam
Moderator
Moderator
Moderator
Witam.
Wszystko się zgadza - od kilku dni gniazdo świeci pustkami. Podobno w minionych dniach na polach w okolicach Trzcianki widziano duże stada bocianów szykujących się do odlotu. Być może są wśród tych ptaków "nasze" bociany? A może któryś z nich zajrzy jeszcze do gniazda?
Pozdrawiam,
Marek Maluśkiewicz
Użytkownik
Kochani jest wtorek 24.08.2010r. godz. 5:20 - zauważyłam skrzydło bociana poza gniazdem oraz czerwony dziób ; Myślę że się nie mylę .
Będę zdawać dalsze relacje z życia boćków teraz to tylko raczej gniazda ; Szkoda ich, przyzwycziłam się do nich ,ciekawe czy odleciały ?! Czy nie ?
Pozdrawiam wszystkich członków Trzcianeckiego Forum o Boćkach i boćki oczywiście
Moderator
24.08. 2010
18:39 - dzisiaj w gnieździe bocianim gościły dwie sroki (fot.1)
18:54 - przyleciały trzy kawki ( nie wiem czy dobrze rozpoznałam ?), zachowywały się się dość swobodnie w bocianim lokum, chodziły po gnieździe i przeszukiwały ściółkę (fot.2,3)
21:45 - bocian, to na pewno nie jest to, co "zawiesiło" się przy kamerce (fot.4)
Ostatnio edytowany przez iganka (2010-08-24 19:48:53)
Moderator
Witam!
Od dłuższego czasu w gnieździe nia ma bocianów - ptaki ostatni raz były widziane tu 19 sierpnia. Pora więc na małe podsumowanie sezonu. Cały projekt podglądania bocianów kamerą internetową trzeba uznać za udany. Najważniejsze jest, że trzcianecka para boćków miała dużo szczęścia i mimo że przyleciała dopiero 20 kwietnia i musiała się zmagać z licznymi pogodowymi niespodziankami, udało jej się wychować 3 młode. Tak jak doskonale wiedzą osoby śledzące ten wątek, młode boćki zostały też zaobrączkowane (patrz filmik: http://www.youtube.com/watch?v=dm589M_r56c).
Zawsze staraliśmy się możliwie szybko reagować w przypadku wyłączenia prądu i zaniku obrazu (w tym miejscu wielkie ukłony dla firmy realizującej przekaz i Pana Andrzeja Filipowicza). Przez cały sezon dostałem dziesiątki miłych maili dotyczących tego przedsięwzięcia, za które serdecznie dziękuję, bo to zawsze dopinguje do dalszej pracy i pokazuje, że to co robimy ma sens!
W ostatnim czasie otrzymałem kilka pytań czy będziemy realizować przekaz w przyszłym roku. Oczywiście, zrobimy wszystko, żeby tak się stało. Mamy już na to wstępną zgodę dyrektora przedsiębiorstwa KOMBUD, planujemy pozyskać sponsorów, którzy dofinansują transmisję. Wkrótce kamera zostanie zdemontowana i pojawi się przy gnieździe w końcu lutego przyszłego roku. Pozwoli nam to na odpowiednie ustawienie sprzętu, aby w kolejnym sezonie uniknąć „wpadek” z kolorystyką obrazu.
Serdecznie dziękuję wszystkim Internautom za wpisy na forum! To dzięki Wam mamy w jednym miejscu opisany cały sezon życia trzcianeckich boćków.
Pozdrawiam,
Marek Maluśkiewicz
PTOP „Salamandra”
PS. Na marginesie dodam, że już niedługo w Internecie dostępny będzie film „Nadnoteckie boćki”, w którym również znajdzie się „przebitka” z trzcianeckiego gniazda. Zachęcam do odwiedzania naszych stron: www.salamandra.org.pl i www.przyroda.most.org.pl, a w razie pytań i pomysłów proszę o kontakt: notec@salamandra.org.pl
Witam!
Dziękuję Markowi za post wyżej i podsumowanie sezonu 2010 o bocianach z Trzcianki. Zarazem chciałabym poinformować Forumowiczów, że na prośbę Moderatora tego wątku - Marka Maluśkiewicza, który jest zarazem koordynatorem projektu trzcianeckich bocianów - temat poświęcony na bociany w Trzciance - pozostanie otwarty także po sezonie.
Pozdrawiam
Eva Stets