Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Moderator
Zbanowany
23.08.2010 - Ligota
7.08. - na gnieździe siedzi sobie bocian i rozmyśla co też dalej ma robić. (f.1.).
10.08. - wyciagam wniosek, że bocian cały czas przebywa na gnieździe od poprzedniego wpisu. (f.2.). Zaglądałem tu, ale nie robiłem fotki.
10.22. - ujęcie (f.3.).przed samym odlotem. Gniazdo puste. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-08-23 08:30:31)
Zbanowany
23.08.2010 Ustroń
21.03. na gnieździe jest para, która już była o 20.46. (f.1.).
22.05. wygląda na czułości albo czyszczenie partnera/ki. (f.2.).
22.12. bez odzewu to i znudziło trzeba sobie usiąść. (f.3.).
22.31. para wypoczywa przed podróżą.(f.4.).
W tych godzinach co obserowałem nie odnotowałem bytności bocianów na gniazdach. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-08-23 20:32:34)
Zbanowany
24.08.2010
Ustroń - o g.5.36.na gnieździe przebywała para bocianów. (f.1.). O 7.35. gniazdo puste.
Ligota - tu g.7.36. był bocian i odtańczył taniec-pożegnaniec (f.2.) i (f.3.).i zaraz odleciał. ...
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2010-08-24 05:43:42)
Użytkownik
Zbanowany
Moderator
Zbanowany
26.08.2010. Łask
05:57. Na pamiatkę bocian zabiera ze sobą "kawałek gniazda".
http://www.youtube.com/watch?v=FKgC8qOrpzM
19:45. A jednak bocian nie odleciał. Jakiś czas temu wrócił do gniazda i stoi cały przemoczony. W Łasku pada deszcz.
Ostatnio edytowany przez piotrek94b (2010-08-26 17:52:32)
Zbanowany
27.08.2010. Łask
Dzisiejszego ranka, bocian bardzo szybko postanowił zebrać się do odlotu z gniazda.
http://www.youtube.com/watch?v=rewcJaUNKJU
Zbanowany
Trudno mówić coś więcej o gnieździe, którego się stale nie obserwuje. Z zasady bociany nie odlatują i nie wyruszają w podróż z gniazda wieczorem, co mogliśmy zauważyć przez kilka sezonów, obserwując gniazdo w Przygodzicach. Być może coś więcej na temat mogą wiedzieć osoby zajmujące się tym przekazem.
piotrek94b napisał:
Łask
27 sierpnia 2010. po godzinie 21 bocian opuścił gniazdo i do tej pory go nie ma. Czy to normalne aby o tej porze bocian odlatywał czy raczej coś go spłoszyło z gniazda?
21:04. Jeszcze widoczny na gnieździe.
http://img706.imageshack.us/img706/1527/8272104.th.jpg
Witam!
Przjrzałam dziś inne polskie gniazda z przekazami i wydaje mi się, że wszystkie polskie gniazda są już puste (?). Muszę przyznać, że nie jestem zbyt zorientowana (przepraszam). Prawda jest taka, że w okresie naszych bocianów najwięcej czasu poświęcałam na gniazdo w Przygodzicach, które zawsze było priorytetem tego forum.
Jeśli można - prosiłabym o małe info te osoby, które były zainteresowane innymi polskimi gniazdami i przekazywały w tym wątku swoje obserwcje.
Z góry dziękuję za informacje jak wygląda sytuacja na innych bocianich gniazdach (jeżeli ktoś może, prosze o podobną informację w wątku poświęconym na gniazdo w Chybach).
Pozdrawiam
Eva Stets
Zbanowany
Renia napisał:
2 września 2010
Ligota
7:56 W gnieździe są dwa bociany.
09:34. Na gnieździe stał jeden bocian. Po chwili odleciał.
Polskie bocianie gniazda z kamerami w sezonie 2010
Obserwowaliśmy w tym roku kilka polskich bocianich gniazd. Bociany już odleciały, gniazda są puste, pora na małe podsumowanie. O szczegółach można przeczytać w powyższym wątku
1. Czarnków – W maju w gnieździe zamieszkały dwa bociany, potem znikły. Jeden bocian pojawiał się sporadycznie, można go było zobaczyć jeszcze w sierpniu.
2. Łask – Wykluło się pięć piskląt, jedno padło zaraz po wykluciu, pozostałe cztery nie przeżyły majowej deszczowej i zimnej pogody. Dorosłe były widywane w gnieździe jeszcze w sierpniu, ostatni odleciał 27.08.
3. Warszewo – Bociany z tego gniazda, Antek i Antosia, miały trzy pisklęta. Jedno z piskląt zjadło szkło i nie przeżyło tego posiłku. Pod koniec sierpnia gniazdo opuściły dwa młode bocianki.
4. Ustroń – Po burzliwym początku sezonu wszystko wróciło do normy. Beskidek i Czantorka dochowały się trójki piskląt. Niestety, jedno padło, gniazdo opuściły więc dwa młode bociany.
5. Międzyrzecze – Florek i Florentynka zasiedliły gniazdo, samica złożyła jaja, ale fatalna pogoda w maju zmusiła bociany do opuszczenia gniazda. Po powrocie cierpliwie wysiadywały, ale jaja uległy wyziębieniu i pisklęta się nie wykluły.
6. Ligota – To gniazdo jest głębokie, nie wiadomo więc, czy podczas majowych ulew były w nim jaja, czy maleńkie pisklęta. W każdym razie Litka i Gotek w tym roku nie dochowały się potomstwa. Dorosłe bociany były widziane w tym gnieździe ostatni raz 2.09.
7. Wysoka – Bociany nie zasiedliły tego gniazda, ale od czasu do czasu je odwiedzały. Internauci nadali im imiona Józek i Józefinka. Około 21 sierpnia znikły ostatecznie.
Oprócz wyżej wymienionych gniazd obserwowaliśmy też bociany z Trzcianki i Chyb, no i nasze w Przygodzicach, w sumie 10 gniazd. W sierpniu wyleciało z nich 7 piskląt – dwa z Warszewa, dwa z Ustronia i trzy z Trzcianki. To wyjątkowo słaby wynik. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej.
Wszystkie zdjęcia pochodzą z mojego archiwum.
Dziękuję Reni za post wyżej i podsumowanie sezonu obserwacji z innych polskich gniazd, nie łączących się z projektem "Blisko bocianów".
Jak widać po wpisach, inne polskie gniazda znajdą zawsze swoich sympatyków i są (w pewnym sensie) uzupełnieniem podstawowego tematu forum (bocianów z Przygodzic).
Miło mi, że temat, który opracowałam w marcu 2010 (czyt. dwa pierwsze posty w tym wątku), zaistniał w tym roku po raz pierwszy, jako jeden wątek (w całości) na inne polskie gniazda i że "podreptał" wg moich przypuszczeń, dzięki czemu:
a) wiedzieliśmy, co dzieje się w innych polskich gniazdach
b) poświęciliśmy więcej czasu na priorytetowy temat forum (bociany z Przygodzic)
Dziękuję wszystkim, którzy zaakceptowali ten właśnie pomysł: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 794#p21794
Jeżeli będzie zainteresowanie, powrócimy do tematu w tej formie w następnym sezonie lęgowym.
Pozdrawiam
Eva Stets
Renia napisał:
Polskie bocianie gniazda z kamerami w sezonie 2010
Obserwowaliśmy w tym roku kilka polskich bocianich gniazd. Bociany już odleciały, gniazda są puste, pora na małe podsumowanie. O szczegółach można przeczytać w powyższym wątku
1. Czarnków – W maju w gnieździe zamieszkały dwa bociany, potem znikły. Jeden bocian pojawiał się sporadycznie, można go było zobaczyć jeszcze w sierpniu.
2. Łask – Wykluło się pięć piskląt, jedno padło zaraz po wykluciu, pozostałe cztery nie przeżyły majowej deszczowej i zimnej pogody. Dorosłe były widywane w gnieździe jeszcze w sierpniu, ostatni odleciał 27.08.
3. Warszewo – Bociany z tego gniazda, Antek i Antosia, miały trzy pisklęta. Jedno z piskląt zjadło szkło i nie przeżyło tego posiłku. Pod koniec sierpnia gniazdo opuściły dwa młode bocianki.
4. Ustroń – Po burzliwym początku sezonu wszystko wróciło do normy. Beskidek i Czantorka dochowały się trójki piskląt. Niestety, jedno padło, gniazdo opuściły więc dwa młode bociany.
5. Międzyrzecze – Florek i Florentynka zasiedliły gniazdo, samica złożyła jaja, ale fatalna pogoda w maju zmusiła bociany do opuszczenia gniazda. Po powrocie cierpliwie wysiadywały, ale jaja uległy wyziębieniu i pisklęta się nie wykluły.
6. Ligota – To gniazdo jest głębokie, nie wiadomo więc, czy podczas majowych ulew były w nim jaja, czy maleńkie pisklęta. W każdym razie Litka i Gotek w tym roku nie dochowały się potomstwa. Dorosłe bociany były widziane w tym gnieździe ostatni raz 2.09.
7. Wysoka – Bociany nie zasiedliły tego gniazda, ale od czasu do czasu je odwiedzały. Internauci nadali im imiona Józek i Józefinka. Około 21 sierpnia znikły ostatecznie.
Oprócz wyżej wymienionych gniazd obserwowaliśmy też bociany z Trzcianki i Chyb, no i nasze w Przygodzicach, w sumie 10 gniazd. W sierpniu wyleciało z nich 7 piskląt – dwa z Warszewa, dwa z Ustronia i trzy z Trzcianki. To wyjątkowo słaby wynik. Miejmy nadzieję, że w przyszłym roku będzie lepiej.