Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
Wprawdzie nie wszyscy są fanami piłki nożnej, lecz jest to bardzo znaczące wydarzenie i stąd chęć uczczenia go. Jeśli nie wszystkie 3 bocianki, to chociaż jeden powinien mieć imię związane z Euro, np.: jak proponuje "oleska" - Sławek, Sławka, czy Euro, Koko.
Użytkownik
moje propozycje
zestaw nr 1:
Firletka, Dąbek, Olszynka
zestaw nr 2:
Trzcielin, Drygas, Mania
(wszystkie stanowią nazwy stawów położonych w okolicach Przygodzic, Dębnicy, Antonina)
Użytkownik
Ludwiś ( Ludwików )
Szperek ( staw)
Sobótka (Sobótka)
Użytkownik
Rózia
Filipek
Ignacy
Użytkownik
Macie w Przygodzicach Zespół Pieśni i Tańca, więc może imiona "taneczne".
POLKA
MAZUREK
OBEREK
Moderator
W tradycji ludowej bociany były najczęściej nazywane imionami "ludzkimi." Stąd moje propozycje:
Marcin (ukłon w stronę Poznania!)
Klara
Filip
Użytkownik
Polon, Luna, Laki, Wars, Sawa, :-)
Użytkownik
Moje propozycja to:
ADMIN, MODERA, POSTO.
Użytkownik
Witam! Dziękuję Reni za przypomnienie!!
Pewnie nie będę oryginalna ale ...jest EURO piłkarskie - bardzo mi sie podoba, więc moje propozycje:
EURO /powtarzam to za kimś powyżej/
ARENA
GOL
Administrator
Dużo fajnych pomysłów, będzie trudny wybór.
Mi najbardziej podobają się te imiona, które uwzględniają polską bocianią tradycję, region Przygodzic, jego historię i współczesność. Z wielu ciekawych Waszych propozycji najbardziej podobają mi się z tego powodu trzy, więc się do nich przyłączam z krótkim komentarzem:
- Ordynat (pomysł Sve): dla największego pisklaka, który może za kilka lat obejmie przygodzicką „ordynację“ bocianią z siedzibą na gnieździe przy Urzędzie Gminy (włości przygodzickie Radziwiłłów miały status ordynacji od 1840 roku, oznaczający że całe włości przejmował jeden, męski spadkobierca (aby ich nie rozdrabniać), pozostali otrzymywali inne włości (gł. na wschodzie Polski, wtedy pod rosyjskim zaborem) lub inną rekompensatę (córki dostawały posag, niektórzy synowie zostawali duchownymi,z reguły kościelnymi dostojnikami);
- Busiołek (pomysł mjs): przypomnienie ginącej z naszej świadomości ludowej nazwy bociana „busioł“, powszechnej we wschodniej części ziem polskich;
- Polka (pomysł doris2502): bo i polski bocian, i polski taniec ludowy, i pośrednio przywołany przez doris2502 Zespół Pieśni i Tańca „Przygodzice“, prowadzony od początku, przez kilkanaście lat przez pana Zygmunta Paszkowskiego z Przygodzic, oczywiście miłośnika naszych bocianów Dodam, że zespołowi przygrywa od kilku lat kapela ludowa z Przygodzic „Boćki“, której nazwa pochodzi od naszego projektu, a muzykanci mają piękne „bocianie stroje“: białe koszule, czarne kabaty i wysokie czerwone buty.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Mi najbardziej podobają się propozycje już wyżej podane:
Polka
Busiołek- sama nie znałam tej nazwy, dlatego uważam, że warto ją przypomnieć
Fryderyk- na cześć Chopina, który odwiedzał pobliski Antonin
Użytkownik
Pola - bo nasza Polska
Szwejk - bo jutro gramy z Czechami
Wiktor lub Wiktoria - bo wygramy
Użytkownik
Moje propozycje to:
Kluczyk - ordynacja majątku Radziwiłłów powstała z klucza dużego majątku ziemskiego; poza tym ptaki odlatują kluczem
Łączka - bo w okolicach Przygodzic są łąki
Baszek - od urodzonego w Przygodzicach błogosławionego Aleksego Sobaszka
albo
Klara
Benio
Ziutek
Użytkownik
FANZONE - EURO - KUBA
Administrator
Zgodnie z zapowiedzią we wstępniaku Reni http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … id=629&p=1 zakończyliśmy zbieranie propozycji imion. Wkrótce w głosowaniu moderatorów forum projektu "Blisko bocianów" wybierzemy finałową dziesiątkę, z której będziecie mogli wybierać swoich ostatecznych faworytów.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Paweł T. Dolata napisał:
- Polka (pomysł doris2502): bo i polski bocian, i polski taniec ludowy, Pozdrawiam
]Przykro mi, Panstwo, jednak "polka" jest CZESKIM tancem ludowym! Wiecie, ze Polakow kocham, ale co jest nasze, nasze jest!
Owszem, bocianica, urodzona w Polsce, oczywiscie jest czysta Polka, w tym sie zgadzam.
Moderator
Sve, masz absolutna racje - potwierdzam, ze mnie od dziecka uczono na lekcjach muzyki, ze nazwa tanca "polka" pochodzi od tempa tanca, na "POL (czyli polowe) taktu" , i nie ma nic wspolnego z Polska.
Pozdrawiam
Anka
Została już otwarta sonda, za pośrednictwem której można głosować na imiona naszych bocianków:
http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … php?id=631
Wątek Zamknięty