Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek przeznaczony na wyniki obserwacji zagranicznych bocianich gniazd, przy których zainstalowano kamery internetowe.
Adresy stron, za pośrednictwem których można obserwować gniazda:
http://storchencam.eu/index.html
http://www.bocianyonline.pl/kamery.html
Życzę udanych obserwacji
Zbanowany
Do południa przeglądałem gniazda do których mogłem zajrzeć.
Wniosek jest jasny mimo że zima jeszcze straszy to coraz więcej jest bocianów na tych gniazdach gdzie w okresie zimowym ich nie spotkałem lub nie czynny był podgląd.
W gniazdach które mogłem obserwować naliczyłem 20 bocianów chyba chwilowo pojedyńczych ale i 22 gniazda gdzie były pary bocianów.
Tylko obserwować jak pojawi się 1 jajko.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-03-16 11:37:12)
Zbanowany
Niemcy.
12.18. Nordlingen-Tu zastałem 1 jajkoi bociana,fotki nie mogę wstawić bo z innego komputera.
15.09. Teraz mogę wstawić (f.1.),ale z tej obecnej godziny.
17.14. Tu widać że wiosna jest bardzo blisko (f.2.). i trzeba nadrobić stracony czas po zimie.
17.29. Holzhausen-no proszę jest i w następnym gnieździe 1 jajko (f.3.).
18.28. Bornheim 3 boisko- bocian wreszcie się podniósł i pokazał 1 jajko.(f.4.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-03-19 17:34:22)
Zbanowany
Nordlingen- wygląda że tu para bocianów ma już 3 jajka.(f.1.).
Hochstadt- na tym gnieździe znajoma para doczekała się 1 jajka.(f.2.).
Schloss Hochstadt- natrafiłem jak jest widoczne 1 jajko.(f.3.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-03-24 15:50:51)
Zbanowany
Niemcy.
09.31.Knittelsheimer- jak widać na (f.1,2.),jest 1 jajko i "produkcja" następnych w trakcie.
10.11.Bornheim 3 boisko- w tym gnieździe para bocianów ma na pewno 4 jajka.(f.3.).
13.22.Dinkelsbuhl- pewny jestem że są 2 jajka (f.4.),ale prawdopodobnie może być 4 ?jajka.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-04-01 12:08:18)
Zbanowany
Zbanowany
Użytkownik
07-04-2013
g.8:25 MANNHEIM kamera w parku miejskim. 2 stopnie C, słońce.
Na gnieździe para boćków: jeden stoi, drugi siedzi - być może na jajkach.
g.8:40 NAGYHALASZ (Węgry). Trochę wieje, śniegu ani śladu.
W gnieździe para: jeden stoi, drugi siedzi.
Ostatnio edytowany przez Natura (2013-04-07 06:40:57)
Zbanowany
Francja.
13.07.Ville du Munster-pierwszo planowe gniazdo a w nim bocian i 1 jajko.(f.1.).
Niemcy.
13.13.Knittelsheim kam.2-w gnieździe są 2 jajka i bocian.(f.2.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-04-07 11:27:24)
Zbanowany
Niemcy.
16.27. Bornheim 3-boisko: wreszcie trafiłem jak para bocianów pozwoliła zobaczyć 5 jajek (f.1.).
16.28. Bornheim 1: według mnie też już powinny być jajka ale jak widać nie ma.(f.2.). Tu przecież para była od dłuższego czasu widywana razem.Chyba nic się tu nie stało z jajkami,może ktoś coś wie?
16.41. Hochstadt-: para bocianów i tu dała mi podejrzeć wreszcie 5 jajek w dołku.(f.3.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-04-17 14:47:10)
Zbanowany
Niemcy.
09.04. Nordlingen-na tym gnieździe na pewno są przynajmniej 2 pisklaki.(f.1.).Z tydzień to już mają?
09.19. Dinkelsbuhl-tu pisklaków 4 na pewno jak nie 5?(f.2.). Też kilka dni mają.
09.38. Knittelsheim1.- tu widoczne 4 jajka ale klucie chyba tuż tuż,(f.3.).
11.17. Aurach- na tym gnieździe tylko 2 pisklaczki są.(f.4.).
14.19. Wasungen- wygląda że 4 pisklaczki tu są.(f.5.).
15.34. Hochstadt- wreszcie bocian odsłonił i pewne 4 pisklaki jak nie 5? (f.6.).
16.41. Bornheim 3 boisko- tyle co mi się udało dowiedzieć to że 1 pisklak wykluł się 20.04.
Na (f.7.), chyba tylko 3 pisklaki i jakieś dziwne,włącznie z dorosłym jakby miał sznurek na szyi?
Może ktoś kto zna niemiecki wyczyta coś więcej na ten temat?
Obawy o sznurek to chyba jednak tak ułożył się patyczek jak widać na (f.8.).
Holandia.
14.40.na tym gnieździe dojrzałem 4 pisklaki ale i chyba jest jajko jeszcze lub skorupka.(f.1.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-05-03 15:18:51)
Użytkownik
9 maja 2013 r.
Oczywiście czeski Makov i bocianie gniazdo (i inne ptaki) z Záchrannéj stanici živočichů:
Od przedpołudnia 7 maja do godz. ok 5 dziś rano wylęgły się tu cztery bocianięta. Piąte właśnie się wykluwa, skorupka jest już pęknięta prawie na pół. Bardzo ładnie to widać na zdjęciu. A poniżej dwa filmiki z dzisiejszego przedpołudnia. Można porównać jaki postęp zrobiło piąte pisklę w ciągu tych godzin, które upłynęły od zarejestrowania filmów.
http://youtu.be/ghM1PebxjEA
http://youtu.be/eGWoA1NAKE0
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2013-05-09 11:45:44)
Zbanowany
Niemcy.
Dinkelsbuhl- wygląda że 5 pisklaków nie żyje (f.1.),jeden leży na g.1,drugi g.8. bliżej środka a pozostała 3 w dołku.
Nordlingen- w tym dołku przynajmniej 4 pisklaki są (f.4.),a może i 5 też.Przytulone to nie widać.
Wassertrudingen- na tym gnieździe 3 jajka i para bocianów.(f.3.).
Knittelsheim k.2.- przynajmniej 2 pisklaki już są i chyba jeszcze dwa jajka lub tylko łupinki.(f.4.).
Hochstadt- na tym gnieździe 5 pisklaków pod troskliwą opieką rodzica.(f.5.)
Francja,
Cernay- przez chwilkę było widać łepek jednego pisklaka.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-05-10 17:57:29)
Zbanowany
Francja-Cernay.
12.55. Jedno z ulubionych gniazd w czasie zimy,chociaż nie dostępność do środka dołka.
Jak przypuszczałem para była dłuższy czas ze sobą wcześniej i są efekty takie że mogłem zobaczyć przynajmniej 3 młode bocianki i to już dość duże (f.1.).
Użytkownik
25 maja
Willstatt w Badenii - Wirtembergii
Gniazdo należy do pary bocianów białych Emmy i Emila. Zostało zbudowane na ramieniu dźwigowym - wygląda przez to dość industrialnie, ale otoczenie bocianiego domostwa - pełen zieleni miejski park z nieodłącznym stawem ( po którym pływają łabędzie ) wynagradza te okoliczności.
Dźwig, ze względu na obecność bocianiej rodziny, nie będzie wykorzystywany przez okres 3 miesięcy.
Z trójki narodzonego potomstwa przeżył tylko jeden. Wczorajszy poranek sugerował, że do dorosłości dojdą dwa pisklęta ( zwłoki trzeciego przebywały w dołku lęgowym ), jednak kondycja mniejszego i wyraźnie słabszego bocianka ( apatia podczas pobierania pożywienia i niemal natychmiastowe wymioty ) pozostawiała wiele do życzenia.
Obecnie kamera ustawiona jest w nieco dalszej odległości od gniazda, przez co zmieniła się perspektywa obserwacji, wyraźnie jednak widać, że martwe pisklę zostało usunięte na krawędź platformy, a sam dołek lęgowy jest gruntownie uprzątnięty i zaopatrzony w świeżą wyściółkę.
http://stoerche.livespotting.tv/
Ostatnio edytowany przez żuczek (2013-05-25 17:29:00)
Użytkownik
3 czerwca
Willstatt w Bedenii - Wirtembergii
Samotne pisklę Emmy i Emila, ( nazywane przeze mnie Jedynakiem ), wraz z rodzicami nadal walczy z przeciwnościami ogólnoeuropejskich zawirowań w pogodzie - podczas ulewnych opadów zarówno dołek lęgowy, jak i całe gniazdo przypominały błotniste grzęzawisko, a z reguły białe pisklę wyglądało jak posypane popiołem. Jednak oboje rodzice z poświęceniem osłaniali własnym ciałem przemoczonego Jedynaka i w miarę możliwości poszukiwawczych znosili do gniazda względnie świeżą wyściółkę. Młody rośnie w bardzo szybkim tempie - nic dziwnego, skoro cała porcja wykładanego pożywienia przeznaczona jest tylko dla niego . W porównaniu z gniazdami, gdzie piskląt jest więcej, Jedynak posila się spokojnie i bez pośpiechu. Domaganie się posiłku jest również bardziej zrównoważone. Po każdym posiłku rodzic sprząta nie dojedzone resztki.
Częstym, bardzo rozczulającym widokiem jest ulokowanie się Jedynaka na grzbiecie odpoczywającego rodzica ( niczym potomstwo perkozów ) - w takiej pozycji potrafi siedzieć dość długo, a nawet zdarza mu się krótka drzemka
Kilka dni po ostatnim wpisie ( post powyżej ) gniazdo przeszło gruntowną renowację - zwłoki obu piskląt zostały przeniesione na krawędź platformy ( mniej więcej na godz. 11 ), wnętrze dołka zyskało nową wyściółkę ze świeżego siana, trawy i ... drugiego liścia palmowego ( ? ). Dodatkowo odsłonięte zostało nie wyklute jajko - Emma i Emil zostaliby rodzicami czworga piskląt.
Fot. 1 - Jedynak coraz bardziej przypomina miniaturkę rodzica ;-)
Fot.2 - dostawa świeżej wyściółki - rodzic bardzo skrupulatnie rozłożył kępkę trawy równomiernie dookoła młodego
Fot.3 - karmienie
Zbanowany
20.12.2013. przed g.8. do południa,zastałem bociany na gnieździe.
Niemcy.
Dinkelsbuhl- para bocianów przebywała dłuższy czas na gnieździe (f.1.).
Markt-Muhlhausen- tu zastałem jednego bociana na gnieździe (f.2.).
Stadt Mannheim- para bocianów przebywająca na gnieździe.
16.51. Hochstadt- para bocianów już na noclegu na gnieździe (f.5.).
16.52. Biberah a.d. R i B- tu też zastałem parkę bocianów szykującą się na nocleg (f.6.).
Po g.12. Francja.
Cernay- bocian czyszczący sobie pióra (f.4.). bocian na gnieździe był też o g.16.50.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-12-21 16:52:19)
Zbanowany
23.12.2013. bociany na gniazdach od g.15.30.do 17.30.
Cernay- zastałem jednego bociana (f.1.), a później para bocianów czyszcząca piórka na święta (f.2.).
Tillmitsch- tu też jeden bocian z obrączką nad prawym kolanem(f.3.),a kilkadziesiąt minut później też był jeden bocian ale według mnie to inny bo chyba miał obrączkę nad kolanem ale lewym (f.4.).
Hochstadt- tu para "starych" znajomych bocianów już przybyła na nocleg (f.5.).
Isny- na tym gnieździe był jeden bocian (f.6.).
Wassertrudingen- przypadkowo trafiłem na parkę bocianów na tym gnieździe (f.7.).
Gemeinde Rottenbach- tu też zastałem jednego bociana na gnieździe (f.8.).
Po parze bocianów jeszcze mogłem dojrzeć w Biberach a.d. RiB, Dinkelsbuhl oraz Mannheim.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-12-23 17:37:49)
Zbanowany
Niemcy, po g.10.
Muhr am See-na gnieździe zastałem parkę bocianów czyszczącą piórka (f.1.),nawet była próba kopulacji,(f.2.) po próbie kopulacji.
Po godzinie już tylko gołębie zajmowały gniazdo.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2013-12-29 10:44:09)