Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#301 2013-05-31 20:10:01

danuta.walczak.18

Użytkownik

Re: Co robi± bociany? [maj 2013]

Prawe skrzyd³o Przygody ró¿ni siê od lewego . Wed³ug mnie brakuje czarnych piór na koñcu skrzyd³a. Dzisiaj ju¿ tego nie zobaczymy ale mo¿e rano uda siê komu¶  dok³adnie zaobserwowaæ.

#302 2013-05-31 23:03:25

Eva Stets

Użytkownik

SkÄ…d: Hellas

Biologia bocianów "nie pozwala" im na zmianê upierzenia latem, przede wszystkim dlatego, ¿e jest to d³ugotrwa³y proces i ptaki migruj±ce pierz± siê na zimowiskach. Poza tym, przyroda stworzy³a to tak, ¿e gdy na gnie¼dzie jest lêg i doros³e musz± zajmowaæ siê m³odymi, to nie zmieniaj± upierzenia (nie mia³yby na to wystarczj±co energii).

Jednak¿e gdy na gnie¼dzie nie ma lêgu bocian mo¿e przej¶æ fazê tzw. "niepe³nego pierzenia" (ca³kowite pierzenie bociany przechodz± na zimowisku). Z przypadkiem takiego "niepe³nego pierzenia" spotkali¶my siê na gnie¼dzie w Przygodzicach w czerwcu 2010 roku, gdy para bocianów straci³a lêg (ale nie opu¶ci³a gniazda). Nie jest wiêc wykluczone, ¿e i w tym przypadku (samotny bocian bez lêgu na gnie¼dzie) bêdzie mo¿na odnotowaæ ma³± wymianê piór.

Nieco (ogólnie) na temat pierzenia pisa³am w 2010 roku, gdy kilku forumowiczów zaniepokoi³a ilo¶æ piór l꿱cych na gnie¼dzie: http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 533#p25533

danuta.walczak.18 napisał:

21:22 W gnie¼dzie jest bocian ale czy to jest Przygoda ? Co siê sta³o z jej czarnymi piórami w skrzyd³ach ? Czy mi siê tylko wydaje, czy jest ich mniej ? Czy bociany zmieniaj± latem upierzenie ? Co¶ mi tu nie gra z tymi piórami. (...)

#303 2013-06-01 08:45:31

danuta.walczak.18

Użytkownik

10:35 Witam serdecznie i bardzo dziêkujê za szybk± odpowied¼. Uspokoi³a mnie trochê pani Eva Stets. Teraz Przygoda jest w gnie¼dzie ale stoi tak, ¿e nie mogê zobaczyæ jej upierzenia z ty³u. Stoi mokra i skurczona. Pogoda nie rozpieszcza ani nas ani naszych milusiñskich.

#304 2013-06-01 22:27:09

Renia

Moderator

Relacje z wydarzeñ w gnie¼dzie w czerwcu 2013 r. w w±tku "Co robi± bociany [czerwiec 2013]"

http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 105#p42105

* * *

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS