Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Administrator
Jeżeli widzisz jakąs sytuację w kamerce nie związaną z boćkami napisz.
Może wróble kręcą się na krawędzi gniazda, może przeleciał jakiś ptak w tle....
Ja kilkakrotnie zauważyłam kawki - siadają na dachu pod gniazdem
Sofokles napisał:
18.15 W gnieździe gołąbek
Nie gołąbek, ale sierpówka (ale ona też należy do gołąbków
)
Sofokles napisał:
Dziś odwiedzili gniazdo dwaj mali goście (po lewej). Później pojawił się trzeci.
Też to obserwowałam i mam kadry. Sofcio był szybczy Gniazdo odwiedzają wróble, które chyba mieszkają "na parterze". Niektóre ptaki, szczególnie wróble (czasami i szpaki, nawet sikory i inne) gnieżdżą wprost w gnieździe bocianów - w tych gałęziach. Bocianom to wcale nie przeszkadza.
To samo nawet niektóre małe ptaki robią w innych dużych gniazdach - sa znane przypadki, kiedy małe ptaki gniazdują w gałęziach gniazd dużych ptaków drapieżnych.
Użytkownik
jaaga napisał:
6 maja
8:55- gołąbek/synogarlica(?) z wizytą
http://images20.fotosik.pl/309/0389f24c191b8d9dm.jpg
Nie, to nie jest sierpówka (synogarlica), tym razem to jest prawdziwy gołąb
Użytkownik
Użytkownik
Dziś kręci się gołąbek.
Pozdrawiam wszystkich
Ewa udarek
Użytkownik
jaaga napisał:
20 sierpnia w gnieździe ponad godzinę przebywał gołąb, a 22 sierpnia o 17.22 gniazdko odwiedził wróbelek
21.8. też byli goście
Około 18.00 gołąb i o 19.02 kopciuszek.
17.50 - w gnieździe wróble - przynajmniej 6 osobników; niestety obraz się zatrzymał (działał tylko strumieniowy), zdjęcia więc nie ma.
18.03 kopciuszek
18.30 wróbel
19 październik 2007 , godz. 08:04 - 08:07 . Bocianie gniazdo w Przgodzicach "okupowane" przez dwie sroki.
Zachęcam również i innych forumowiczów do obserwacji i notownia wizyt innych ptaków w naszym gnieździe - zawsze z z podaniem daty i godziny obserwacji.
(prosimy podawać w tym wątku tylko zaobserwowane ptaki, jeżeli je tylko usłyszymy, to wpisujmy to w drugim wątku tego tematu, który dotyczy głosów ptaków)
Pozdrawiam
Eva Stets