Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
O godzinie 7.00 rano Przygoda sta³a w gnie¼dzie i chyba spa³a. O 7.10 czesa³a sobie piórka i potem dalej siê czesa³a. O godzinie 7.30 Przygoda chodzi³a na boku gniazda i dzioba³a ga³êzie. O 7.33 ju¿ Przygody nie ma i gniazdo jest puste.
Użytkownik
O godzinie 7.45 Przygoda znów jest w gnie¼dzie ale nie wiem kiedy przylecia³a. Krótko jej nie by³o to pewno nic nie zjad³a.
Użytkownik
9:35 Bocian stoi na gnie¼dzie z dziobem na g. 1. W Przygodzicach wietrzyk wieje do¶æ mocno, ale s³oneczko nie¶mia³o zerka zza chmur.
9:42 Przygoda le¿y na ¶rodku gniazda, dziób na 11
9.45 Do gniazda przylecia³ drugi bocian. Wspólnie klekocz±, Przygoda le¿y, obcy stoi. Znowu klekot obydwu boæków.
9:50 Obcy stan±³ na le¿±cej Przygodzie, przestêpuje z nogi na nogê, wygl±da to jakby robi³ jej masa¿ nogami . Zszed³, Przygoda dalej le¿y. Obcy "obw±chuje" Przygodê, ta ca³y czas spokojnie le¿y. Obcy stoi po jej lewej stronie i czy¶ci piórka.
9.55 Obcy znowu obw±chuje Przygode, grzebie w jej piórkach na grzbiecie ci±gle stoj±c obok.
Chyba mia³by ochotê na mi³o¶æ, ale Przygoda le¿y w do³ku. Znowu wszed³ na le¿±c± Przygodê nogami i rozpostar³ skrzyd³a. Wsta³a, grzebie dziobem w sianku, obcy stoi obok. Teraz on zacz±³ intensywnie poprawiac korone gniazda.
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-05-06 08:06:59)
Użytkownik
Oba krêc± siê po gnie¼dzie, obw±chuj± siê, "ca³uj±". Jest!!!! Kopulacja, chyba udana o 10.04. Przygoda przetrzepa³a piórka i spokojnie po³o¿y³a siê w gnie¼dzie. Obcy stoi obok niej, boæki s± najwyra¼niej w dobrej komitywie, czesz± piórka.
10.13 Ci±g dalszy pieszczot. Obcy znowu przez chwilkê spaceruje po grzbiecie Przygody, ta ci±gle le¿y na ¶rodku gniazda. Obcy solidnie przeczesuje swój ¿abot.
10.15 Piêkny widok! Czy¿by¶my siê doczekali pary w naszym gnie¼dzie? Znowu pieszczoty na stoj±co, jaka szkoda, ¿e nie potrafiê tego sfotografowaæ.
10.18 Spacer po gnie¼dzie, poprawiaj± sianko.
Obydwa ptaki za³atwi³y siê poza gniazdo.
10.20 Przygoda le¿y z dziobem na g.6, obcy (a mo¿e ju¿ partner) stoi obok. Mo¿e jednak doczekamy siê choæ jednego maluszka
10.22 Kolejna kopulacja, ale ... czy udana. Obydwa boæki wydaj± siê byæ zadowolone, stoj± czesz±c piórka
10.26 Wspólny klekot, czy¿by obwieszcza³y nam i mieszkañcom Przygodzic, ¿e s± par±.
Ci±g dalszy toalety piór obydwu boæków
10.30 Znowu pieszczoty, obcy rozpostar³ skrzyd³a, przymiarka do kolejnej kopulacji??? Tak!!! Chyba udana. Ptaki spokojne, stoj± z dziobami skierowanymi do siebie. Po chwili oba mocno klekocz±!!!!
10.35 Przygoda po³o¿y³a siê w do³ku z dziobem na 12. Zalotnik ci±gle stoi obok. Mo¿e pora odpocz±æ.
10.45 Boæki stoj± i czyszcz± piórka. Wieje do¶æ silny wiatr, s³oneczko ¶wieci.
Przygoda po³o¿y³a siê ty³em do UG, partner stoi obok. Wsta³a. Kolejne obw±chiwanie siê i pieszczoty dziobami. Dotykaj± siê i ocieraj± ¿abotami, jak mi³o popatrzeæ.
10.52 Stoj± obok siebie czesz±c piórka.
10.53 Kolejna, tym razem na pewno udana kopulacja. Ale siê dzieje!!!!!
NIESTETY, muszê przerwaæ obserwacjê. Zostawiam ptaki stoj±ce obok siebie i poprawiaj±ce urodê.
Bardzo ¿a³ujê, bo to wielka zmiana w gnie¼dzie, cudowny widok. I jaka¶ nadzieja na lepsze dni, ju¿ we dwoje.
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-05-06 08:56:58)
Użytkownik
10.53 bociany nadal razem w gnie¼dzie, kolejna kopulacja
Moderator
10:53 - na gnie¼dzie nadal przebywaj± dwa bociany, jest to z pewno¶ci± para, obserwujê je ju¿ od godziny 10:16, bociany kopuluj±, ale czy samica, to Przygoda z naszego gniazda z samcem czy zupe³nie nowa para ? - na chwilê obecn± nie wiem
10:55 - bociany nadal s± w gnie¼dzie, czyszcz± upierzenie
Moderator
11:30 - para bocianów nadal jest w gnie¼dzie, samiec jest wyra¼nie wiêkszy od samicy, porz±dkuje gniazdo, najpierw poprawia patyki w koronie gniazda, pó¼niej przechodzi na ¶rodek i spulchnia do³ek gniazdowy
11:33 - jeden bocian siedzi na do³ku gniazdowym, drugi stoi obok, czy¶ci upierzenie
11:43 - boæki stoj± na gnie¼dzie, rozgl±daj± siê, w miêdzyczasie czesz± pióra
Użytkownik
Nareszcie! ¯eby nie zapeszyæ, póki co nic wiêcej nie napiszê tylko patrzê.
Pozdrawiam Bocianolubów Ba¶ka z £odzi.
Użytkownik
11.57 ponownie bociany kopuluj±
Użytkownik
12:53
Czy tylko ja mam problem z wej¶ciem na podgl±d? Normalnie wchodzê z obydwu linków. A tu nic! Sieæ melduje b³±d serwera.
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2014-05-06 10:58:54)
Użytkownik
U mnie te¿ nie dzia³a
Użytkownik
Wróci³am tu maj±c nadziejê ¿e zastanê w gnie¼dzie rozkochan± w sobie parê, a tu nic. Brak przekazu.
Wydaje mi siê, ¿e to chyba jaka¶ nowa para. A mo¿e to druga m³odo¶æ naszej Przygody?
13.43 Jest przekaz, w gnie¼dzie dwa boæki, jeden le¿y, drugi stoi obok. S³oneczko ¶wieci
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-05-06 11:45:26)
Użytkownik
13:38
Patrz±c na wy¿ej zamieszczone zdjêcia jestem - prawie - pewna, ¿e to inna samica ze swoim partnerem. Byæ mo¿e dotychczasowa mia³a do¶æ nêkania i opu¶ci³a gniazdo? My¶lê, ¿e dla nas nie powinno mieæ to wiêkszego znaczenia. Szkoda ¿eby para gotowa do za³o¿enia lêgu nie zdoby³a gniazda, a samotna samica zajmowa³a je. Zobaczymy, jak potoczy siê sprawa dalej.
dawal51 napisał:
Wróci³am tu maj±c nadziejê ¿e zastanê w gnie¼dzie rozkochan± w sobie parê, a tu nic. Brak przekazu.
Wydaje mi siê, ¿e to chyba jaka¶ nowa para. A mo¿e to druga m³odo¶æ naszej Przygody?
Jest przekaz! Dziêkujê Reniu.
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2014-05-06 11:42:58)
Zbanowany
Użytkownik
Znowu samiec "masuje" jej plecy. Co za akrobaci! Samica wsta³a z partnerem stoj±cym na jej plecach! Teraz oboje stoj± obok siebie i czesz± piórka. Piêknie wygl±daj±. Zastanawiam siê tylko czy zd±¿± odchowaæ ewentualne potomstwo.
Samiec delikatnym szczypaniem w kark zaprasza samicê do .... ciekawe czy cd nast±pi. Trwa gra wstêpna, cudne! Obchodz± siê w kó³ko, ca³uj±, i jest! kolejna d³uga kopulacja (13.54)
Ptaki stoj± spokojnie obok siebie i czesz± piórka
14.15 Gniazdo puste. Boæki na obiedzie, regeneruj± si³y.
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-05-06 12:16:59)
Użytkownik
14:35
Zapraszam na filmik:
http://youtu.be/0RWwE6X9jWY
Ostatnio edytowany przez Barbarka (2014-05-06 12:41:18)
Zbanowany
14.30. U mnie brak przekazów, czy tylko u mnie?
14.44. Przekazy ju¿ mam a na gnie¼dzie pusto.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2014-05-06 12:46:55)