Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
O 12.57 zastałam gniazdo puste.
13.52 Gniazdo wciąż puste.
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-06-06 11:54:05)
Moderator
Użytkownik
20.45 Wraca pierwszy bocian, klekocze. Słychać też ćwierkanie wróbelków.
21.26 No i jest drugi, klekot na powitanie
21.41 Bociusie leżą obok siebie (na waleta), chyba szykują się do snu. Dobranoc boćki i Bocianoluby
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-06-06 19:43:38)
Użytkownik
21.10 - 21.15: na gnieździe tylko bocianie pióro; słychać wieczorne rozmowy różnych drobnych ptaków.
Użytkownik
21:33 - są oba bocianki , cudny widok, miło widziec tak leżące "na waleta"
Moderator
Użytkownik
Cieszę się, żę dałaś zdjęcie , bo to co napisałam to nie mogło oddac tego na co patrzyłam. Dziękuję i pozdrawiam.
Użytkownik
Od godz. 6.28 do godz. 6.33 - bociania para jest na gnieździe; jeden bocian stojąc czyści sobie upierzenie, ale od czasu do czasu przeczesuje pióra drugiemu bocianowi, który spokojnie odpoczywa siedząc na środku gniazda.
Moderator
08:19 - w gnieździe jest jeden bociek, poprawia dziobem wyściółkę w dołku gniazdowym i siada podparty na piętach
08:30 - przylatuje Dziedzic, bociany witają się klekotem
08:32 - po krótkim powitaniu boćki rozpoczynają czyszczenie upierzenia
08:43 - para bocianów nadal jest w gnieździe
09:00 - bociany stoją na gnieździe, cały czas zajmują się pielęgnacją i wygładzaniem piór
Użytkownik
12.22 Witam! W słoneczku, na jednej nodze, stoi jeden bociuś (chyba Dziedzic).
Po paru minutach gniazdo jest puste.
14.13 O tej porze zastałam puste gniazdo.
16.37 Do gniazda wraca jeden bociek, klekot.
17.50 Klekot i odstraszanie (ale kogo?).
Poklekotał i ... na leżąco wygrzewa się w słoneczku.
O 18.00 wstał, porozglądał się, poklekotał, a po paru minutach odleciał w kierunku UG. Gniazdo puste, tylko wiatr kołysze trawką.
20.41 Powrót pierwszego bociana, klekot. Uporządkował sianko w dołku i po paru minutach położył się z dziobem na g.3.
21.51 Powrót drugiego boćka, oba wspólnie klekoczą. Wieje dość silny wiatr, boćki czeszą swoje piórka.
Zostawiam je do jutra. Dobranoc
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-06-07 19:55:42)
Administrator
Dziękuję za wszystkie wpisy w tym wątku. :-)
Godz. 20.48-50: na gnieździe nadal tylko jeden bocian – już siedzi wygodnie w środku gniazda.
Pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Zapraszam na strony:
Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Od godz. 21.14 do godz. 21.22 - na gnieździe był tylko jeden bocian. Na początku mojej obserwacji ptak zajęty był porządkowaniem upierzenia, a potem już tylko odpoczywał stojąc nieruchomo i mając dziób niemal zupełnie zatopiony w piórach.
Użytkownik
Godz. 6.26 - na gnieździe stoi jeden bocian i czyści sobie pióra.
Moderator
07:42 - aktualnie w gnieździe przebywa para bocianów, jeden siedzi na środku gniazda, drugi stoi obok i zajmuje się pielęgnacją piór
07:55 - obydwa boćki stoją, każdy intensywnie oczyszcza upierzenie
08:06 - bociany nadal są w gnieździe, pielęgnują upierzenie, czasem przeciągają, prostują skrzydła i znów wracają do wygładzania piór
08:16 - Dziedzic opuszcza gniazdo, odlatuje w kierunku budynku UG
08:25 - Przygoda, która została w gnieździe zakończyła zabiegi pielęgnacyjne upierzenia, siada i wygodnie sadowi się na dołku gniazdowym,potrząsa głową chowając dziób w pióra ucina sobie poranną, niedzielną drzemkę
08:28 - niestety, jakby sobie o czymś przypomniała, wstaje i zaczyna czyścić upierzenie
Administrator
Dzień dobry Bocianolubom!
Godz. 8.20: jeden bocian (z obserwacji Iganki w poście powyżej wynika, że to Przygoda) stoi na gnieździe, porządkuje upierzenie
8.25: już siedzi w gnieździe i odpoczywa
Pozdrawiam i życzę miłego dnia z bocianami!
Paweł T. Dolata
Zapraszam na strony:
Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Użytkownik
Witam w niedzielny poranek.
9:29 - Przygoda nadal w gnieździe, zajęta sobą.
Moderator
10:12 - do gniazda wraca Dziedzic, boćki witają się głośnymi klekotami
10:18 - odlatuje z gniazda jeden z bocianów, drugi stoi na skraju gniazda i czyści upierzenie
10:25 - bocian nadal stoi na krawędzi gniazda i z chirurgiczną precyzją skubie pióra
10:28 - bocian koncentruje się wyciągając szyję do góry, rozgląda się z uwagą wybierając kierunek, odfruwa z gniazda w kierunku budynku UG
Użytkownik
Witam! O 10.33 zastałam puste gniazdo.
13.11 Gniazdo wciąż puste, a w Przygodzicach wyją syreny.
14.18 Zastałam dwa boćki w gnieździe, przywołały mnie tu radosnym i dłuuuuugim klekotaniem.
14.49 O tej porze zastałam puste gniazdo.
16.00 Gniazdo ciągle puste.
Ostatnio edytowany przez dawal51 (2014-06-08 14:02:27)