Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
Zbanowany
Je¿eli to nie Prima Aprilis-do "Maria84" to GRATULACJE dla niej bo ja te¿ w tym czasie by³em na obserwacji ale widaæ nie mia³em szczê¶cia tego widzieæ. Pozdrawiam
02.04.2015.
07.00.- gniazdo puste.
08.00.- nadal pusto i nawet "go¶ci"nie by³o.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-04-02 06:58:34)
Użytkownik
To nie by³ ¿art prima aprilisowy, bocian naprawdê by³.
Zbanowany
10.00.- zamiast bocianów to chyba wraca ta "nie by³ zima". Ale czekamy,na pewno bêd±!
11.00.- po godzinie s± na powy¿szy wpis dowody (f.1.).
12.00.- po godzinie wiêkszo¶æ bieli znik³a ale gospodarzy nadal nie ma i go¶ci te¿.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-04-02 10:03:31)
Użytkownik
13.10 gniazdo puste.
Zbanowany
09.11.- nie do¶æ ¿e noc bez bocianów to i teraz pustka na gnie¼dzie-czekamy!
Dobrze ¿e tak nie wieje a ni nie pada to mo¿e kto¶? przyleci?!
12.00.- gniazdo puste (f.1.). i nadal bez g³osu bo dzwonów nie s³ysza³em.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-04-03 10:09:33)
Użytkownik
13:44 gniazdo nadal puste czekamy.....
Użytkownik
Zbanowany
04.04.2015.
08.30.- gniazdo puste,pogoda wizyjnie,jak na kwiecieñ chyba dobra bo nie pada i s³oneczko trochê ¶wieci. czekamy na lokatorów.
Użytkownik
05.04.20`5 godz. 6:20
Gniazdo puste. Jedynie spod gniazda unosi siê dym lub para, ale to pochodzi z placu sprzed Urzêdu Gminy.
Tak zimno, ¿e mo¿e ... dogrzewaj±?
http://www.img.f4a.eu/viewer.php?id=681 … odzice.jpg
Zbanowany
07.00.- gniazdo puste (f.1.),ale s³oneczko siê pokazuje bo w Warszawie pochmurno,szaro i widoczne resztki ¶niegu na samochodach.
14.00.- gniazdo nadal bez bociana/nów,co prawda do po³udnia mia³o nie typowego go¶cia ale to w innym w±tku ³adnie inni pokazali-opisali.
Gratulacje.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-04-05 12:03:16)
Użytkownik
15:50 Gniazdo nadal puste . SMUTNO .... ale stare przys³owie mówi: "za d³ugie czekanie - dobre ¶niadanie" wiêc czekajmy. Pozdrawiam i ¿yczê mi³ego i radosnego ¦wiêtowania oraz cierpliwo¶ci w oczekiwaniu na nasze kochane boæki i bociusie.
Użytkownik
Witam wszystkich bocianolubów do ktorych ja te¿ siê zaliczam. Martwi mnie sytuacja z "naszym" gniazdem, ale gdy popatrzê jaki ruch jest na niedalekiej szosie my¶lê ¿e i bockom to siê nie podoba. Obym siê myli³ !!. Proszê o kontakt na maila igankê.
Administrator
Bocianom bia³ym, które od kilkuset lat gniazduj± w Polsce g³ównie w pobli¿u ludzi, ruch na szosie na pewno nie przeszkadza. A ju¿ na pewno bocianom z gniazda przy Urzêdzie Gminy w Przygodzicach, które ¿yj±ca tym samym gnie¼dzie w pobli¿u szosy krajowej nr 11 od pocz±tku lat 1990. Jedyne inne gniazdo bocianów w obrêbie Przygodzic te¿ znajduje siê przy tej szosie, bardziej na po³udnie.
Sytuacja w gnie¼dzie nie ma co martwiæ, bo razie wiêkszo¶æ gniazd w Po³udniowej Wielkopolsce nie jest obsadzonych przez bociany. Mamy na tym terenie 3 powierzchnie badawcze: powiat ostrowski z Przygodzicami (badana przeze mnie ze wspó³prac.), powiat krotoszyñski (badana przez Rafa³a Markowskiego) i ziemia jarociñska (badana przez Bartosza Skrzypczaka z pomoc± Micha³a Nicke). Na tych 3 terenach nadal wiêkszo¶æ gniazd czeka na przylot bocianów.
Pozdrawiam ¶wi±tecznie
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
wiechuu51 napisał:
Witam wszystkich bocianolubów do ktorych ja te¿ siê zaliczam. Martwi mnie sytuacja z "naszym" gniazdem, ale gdy popatrzê jaki ruch jest na niedalekiej szosie my¶lê ¿e i bockom to siê nie podoba. Obym siê myli³ !!. Proszê o kontakt na maila igankê.
Użytkownik
Pawle, oby tak by³o !!
Zbanowany
18.00.11".- czeka³em na niego (f.1.).
Ten chyba pobêdzie d³u¿ej, przylecia³ z klekotem a teraz czy¶ci piórka i czuje siê swobodnie jak u siebie,oby!
18.12.- jest nadal i intensywnie poprawia ga³±zki na gnie¼dzie,porz±dkuje ,pe³ny luz (stawiam na samice), (f.2,3,4.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-04-05 16:56:11)
Użytkownik
Jest! Mam nadziejê, ¿e zostanie na d³u¿ej.
Użytkownik
tez go widze
Użytkownik
Bociu¶ przylecia³ i od razu zabra³ siê za remontowanie gniazda, wygl±da to rokuj±co, pozdrawiam ¶wi±tecznie