Ogłoszenie

Drodzy Forumowicze - zdarza siê, ¿e nieraz w dziale forum pt "Pomoc" s± podawane istotne dla Was informacje - zerkajcie do w±tków tego tematu - to mo¿e sporo pomóc :).
Informacje nt. dzia³ania forum

Dziêkujemy za obecno¶æ i udzia³ na naszym forum! Prosimy o stosowanie siê do regulaminu i uwag administratorów! Wynikaj± one zawsze z dobrej woli i dba³o¶ci o czytelno¶æ i przejrzysto¶æ forum dla dobra wszystkich u¿ytkowników

- - - - > sklep o przyrodzie i dla mi³o¶ników przyrody - - - Rytmy Natury w Dolinie Baryczy DVD< - - - -

#181 2015-08-25 22:35:59

Rafa³ Markowski

Administrator

Re: Co siê dzieje w gnie¼dzie [sierpieñ 2015]

00:35 gniazdo puste, niniejszym przyjmujê za fakt oficjalny "bociany odlecia³y" over

Pora na krótkie podsumowanie sezonu:
Do³o¿yli¶my wszelkich starañ, aby obserwacje podnie¶æ na wy¿szy poziom jako¶ci obrazu, my¶lê ¿e siê uda³o,
nie jeste¶my komercyjnym molochem, którego staæ na realizacjê kaprysów. Mimo to uda³o siê uratowaæ projekt...
trochê amatorsko, a jednak profesjonalnie, bo nasz obecny projekt sprawdzi³ siê lepiej ni¿ niejedno profesjonalne rozwi±zanie z tzw dofinansowaniem UE
UWAGA: TEN PROJEKT NIE ZOSTA£ DOFINANSOWANY ZE ¦RODKÓW UE - Jedynym inwestorem jest Gmina Przygodzice z Wójtem na czele! tam kierowaæ podziêkowania
Dopiero pó¼niej my, wolontariusze, którzy swoimi dzia³aniami doprowadzili¶my projekt do realizacji.
Nie poprzestajemy jednak na tym i bêdziemy dzia³aæ dalej.
Pewnie nie bêdzie w tym przesady je¶li bezczelnie sam pochwalê siebie i ekipê z UM Przygodzice;
zupe³nie nieskromnie stwierdzê ¿e stworzyli¶my naprawdê dobry je¶li nie znakomity przekaz - a co tam!, jeste¶my po prostu zajebi¶ci! a bêdziemy jeszcze lepsi

A to wszystko dla Was obserwatorów bo w Was SI£A! WIELKIE DZIÊKUJÊ specjalnie dla Was!

Szczególne podziêkowania dla Paw³a T. Dolaty, szefa naszego PwG, dobrego ducha projektu, (cz³owiekowi który ptakom a w szczególno¶ci bocianom po¶wiêci³ spory kawa³ je¶li nie ca³e swoje ¿ycie)
on gra w projekcie szczególn± rolê, dla niego szczególne podziêkowania za obecno¶æ, doradztwo, wiedzê, i on tam bêdzie wiedzia³ za co jeszcze DZIÊKI!

Mam wielk± satysfakcjê ¿e nasze rozwi±zania nie zawodzi³y, jeste¶my po tym sezonie bogatsi w kolejne do¶wiadczenia które zaowocuj± w przysz³o¶ci...
Nie pora pisaæ co i jak i kiedy. Zd±¿ymy przed przylotem Dziedzica i Przygody! Niech szczê¶liwie powróc± na wiosnê i przysporz± nam kolejnych emocji (wiadomo!).
Ech no i co najwa¿niejsze: poza incydentalnymi, niezale¿nymi od nas brakami w dostawach pr±du byli¶my maksymalnie "bezawaryjni" - to cieszy najbardziej,
w imieniu ekipy ¶miem obiecaæ, ¿e przysz³y rok bêdzie jeszcze lepszy, niech tylko bociany dopisz±, my bêdziemy gotowi

Pozdrawiam wszystkich serdecznie a w imieniu swoim dziêkujê za uczestnictwo w obserwacjach
i czas który po¶wiêcacie na wpisy w tym w±tku, to jest bardzo cenne !
DZIÊKUJÊ i POZDRAWIAM
Rafa³ Markowski
w imieniu PwG OTOP samozwañczy "operator kamery" ;P

Ostatnio edytowany przez Rafa³ Markowski (2015-08-25 23:08:27)

#182 2015-08-26 04:42:19

yoko

Użytkownik

W odniesieniu do postu Rafa³a - i za to wszystko i nie tylko za to, oraz wszystkim, dziêki którym mo¿emy ogl±daæ nasze boæki oraz pog³êbiaæ wiedzê, a w szczególno¶ci Paw³owi, wielkie, wielkie DZIÊKUJÊ !

Ostatnio edytowany przez yoko (2015-08-26 04:46:44)

PTAKI UDOWADNIAJ¡ NAM, ¯E ISTNIEJE LEPSZE, PROSTSZE ¯YCIE, MO¯E NAWET NA WYCI¡GNIÊCIE RÊKI.
                                                                                                                                     Douglas Coupland

#183 2015-08-26 06:11:14

Rafa³ Markowski

Administrator

8:10 gniazdo nadal opuszczone - minê³a pi±ta noc bez pary, trzecia noc bez samotnego bociana. koniec sezonu

#184 2015-08-26 06:32:44

wladek12

Zbanowany

SkÄ…d: Warszawa

08.20. gniazdo puste, i go¶ci chwilowo brak.
Ale cieszmy siê tym ¿e SUPER OBS£UGA i odpowiedzialni-zaanga¿owane osoby "nie odlecia³y" bo by¶my nie mieli tej mo¿liwo¶ci obserwacji gniazda.
WIELKIE DZIÊKI DLA WSZYSTKICH, KTÓRZY PRZYCZYNILI SIÊ DO TEGO I BÊD¡ CHCIELI DALEJ TO CZYNIÆ mo¿e z jeszcze lepszym skutkiem.
POZDRAWIAM WSZYSTKICH OBS£UGUJ¡CYCH I OBSERWUJ¡CYCH oraz TYCH OD CZASU DO CZASU ZAGL¡DAJ¡CYCH NA TE STRONY.

Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-08-26 06:36:38)

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#185 2015-08-26 11:15:49

danuta.walczak.18

Użytkownik

13:05 Gniazdo oczywi¶cie puste 

Drogi Rafale! Bardzo ³adnie zamkn±³e¶ ten sezon  Jak ju¿ wcze¶niej kilkakrotnie pisa³am jestem pe³na uznania dla Twojego i Waszego zaanga¿owania w PROJEKT, doceniam ogrom pracy jak± wk³adacie w to aby¶my my wszyscy mogli spêdzaæ mi³e chwile z bociankami siedz±c przed komputerem. Podziwiam Wasze wielkie serce i umi³owanie przyrody. Wielki szacunek dla Paw³a za jego wiedzê, profesjonalizm, cierpliwo¶æ i takt w "utarczkach" s³ownych  forumowiczów. Doceniam wk³ad Moderatorów i ich zaanga¿owanie w przekaz. Nie ukrywam, ¿e s± mi bliscy tak¿e wszyscy forumowicze, którym zawdziêczam ci±g³o¶æ informacji o bociankach (szczególnie wtedy gdy nie mogê osobi¶cie podgl±daæ). Z Wami czujê siê jak w wielkiej bardzo ró¿norodnej ale bardzo ciep³ej rodzinie. Nie waham siê napisaæ: KOCHANI! WSZYSCY JESTE¦CIE WIELCY I WSZYSTKIM WAM BARDZO DZIÊKUJÊ

Wielkie podziêkowania sk³adam te¿ Wójtowi i Gminie Przygodzice. Zas³ugujecie na wielk± nagrodê (szkoda ¿e nie mam wp³ywu na jej przyznanie ). Jestem pewna ¿e Wasze dobro i Wasz dobry przyk³ad bêd± owocowaæ ukszta³towaniem w³a¶ciwej postawy m³odych mieszkañców Waszej Gminy, ich umi³owaniem przyrody a dziêki PROJEKTOWI to ca³e dobro bêdzie mia³o wiêkszy zasiêg. Je¿eli chcesz siê dowiedzieæ czy spotka³e¶ cz³owieka dobrego czy z³ego, zapytaj go czy kocha przyrodê i zwierzêta i czy ma szacunek dla natury.

Prywatnie i bardzo serdecznie dziêkujê Reni, Paw³owi i oczywi¶cie mojemu Klonikowi Danusi

Yoko! dobrze ¿e jeste¶. Brakowa³o mi Twoich postów.

Pozdrawiam wszystkich, ale jeszcze siê nie ¿egnam, choæ coraz czê¶ciej my¶lê z nadziej± o nowym sezonie (liczê na moj± lepsz± formê).

I jeszcze jedna bardzo wa¿na sprawa: Drogi Pawle! nie wolno Ci my¶leæ o rezygnacji z organizowania ZLOTÓW, bo jak nikt inny masz do tego talent !!! Ogl±dam zdjêcia ze ZLOTU i sprawia mi to wielk± przyjemno¶æ choæ nie znam tych osób i nie wiem kto jest kto. Mam jednak nadziejê ze gdy (z pomoc± Bo¿± i modlitw± dobrych ludzi) wyzdrowiejê a Ty bêdziesz nadal organizowa³ ZLOTY to mo¿e uda mi siê poznaæ Was osobi¶cie.

Pozdrawiam Wszystkich baardzo serdecznie i ¿yczê mi³ego, ciep³ego dnia.

Ostatnio edytowany przez danuta.walczak.18 (2015-08-26 11:21:13)

#186 2015-08-26 20:47:19

danuta.walczak.18

Użytkownik

22:45 W gnie¼dzie nic siê nie zmieni³o : pusto i smutno.

#187 2015-08-27 22:02:30

danuta.walczak.18

Użytkownik

23:55 Gniazdo puste. S±dzi³am ¿e uda mi siê zobaczyæ chocia¿ Teklê ale nic z tego. Jedynie niewielki fragment pajêczyny w lewym górnym rogu ko³ysze siê na wietrze. Pozdrawiam Tych co jeszcze choæ na chwilê tu zagl±daj±   

#188 2015-08-28 07:15:34

Rafa³ Markowski

Administrator

Danuto, zagl±dam tu kilkakrotnie codziennie, wczoraj niestety nie widzia³em ani razu bociana, niestety. Ale ju¿ siê nie spodziewam,  w³±czy³em odliczanie do 15 marca 2016

#189 2015-08-28 08:55:44

danuta.walczak.18

Użytkownik

10:48 Ani bocianów, ani innych ptaków, ani Tekli w gnie¼dzie nie ma  Ale jako¶ trudno mi siê " oderwaæ " od Przygodzickiego gniazda. Pozdrawiam

#190 2015-08-28 09:22:36

bobik

Użytkownik

11:19 Do nastêpnego sezonu czyli do marca. CZE¦Æ.

#191 2015-08-29 08:56:21

Pawe³ T. Dolata

Administrator

Dzieñ dobry Bocianolubom! :-)

10:50 gniazdo puste – bociany ju¿ na trasie wêdrówki. Ale jest ma³a szansa, ¿e usi±dzie na nim inny z wêdrowców. Ma³a – bo wiêkszo¶æ bocianów bia³ych ju¿ odlecia³a z Polski.

Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl

#192 2015-08-29 15:24:19

danuta.walczak.18

Użytkownik

17:19 Pogoda piêkna ale gniazdo puste. Nie mam szczê¶cia zastaæ w gnie¼dzie chocia¿ kawkê lub go³±bka. Ale mo¿e jutro ......

#193 2015-08-29 19:46:00

danuta.walczak.18

Użytkownik

21:43 Nic nowego, gniazdo opustosza³e ale i tak ³adne. Dobrej i spokojnej nocy ¿yczê wytrwa³ym Bocianolubom 

#194 2015-08-30 07:27:58

wladek12

Zbanowany

09.15. gniazdo bez obecno¶ci bocianów oczywi¶cie,ale by³o odwiedzone przez innego gatunku ptaka opisanego w odpowiednim temacie.
Taki obraz bêdzie utrzymywa³ siê do nastêpnego sezonu,oby dla obserwuj±cych z dobrymi rezultatami czyli:
1 doros³y bocian+2(drugi) doros³y bocian (fanie jakby mia³y obr±czki,rozpoznane kto jest kto!-marzenie),i z 5 jajek (6!).
Oczywi¶cie z szczê¶liwym wykluciem i zdrowym wychowaniem a¿ do odlotu-by³o by to nagrod± za te lata nie pomy¶lne-(fajnie jest pomarzyæ).
Podobno jak bardzo siê pragnie to siê spe³nia.
A efektem koñcowym bêdzie ZLOT zorganizowany przez  PAW£A i inne osoby tak zaanga¿owane jak do tych czas oraz pe³na obsada osób obserwuj±cych,pisz±cych,wspieraj±cych i pozosta³ych którym nie jest obojêtne to przedsiêwziêcie obserwacji gniazda na ¿ywo w PRZYGODZICACH i BOCIANÓW w ca³ym naszym kraju i nie tylko.
A dla powrotu do rzeczywisto¶ci (f.1.).
09.30. pusto,g³ucho i smutno.

http://e-fotek.pl/images/81360785313872605606_thumb.jpg

Ostatnio edytowany przez wladek12 (2015-08-30 08:06:47)

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#195 2015-08-30 09:12:00

danuta.walczak.18

Użytkownik

11:03 Widzê W³adku ¿e mamy jednakowe marzenia i powiem Ci ¿e wierzê w ich spe³nienie   

Gniazdo puste.

#196 2015-08-30 09:20:53

wladek12

Zbanowany

11.15. gniazdo puste, ale Danusia marzenie pozostaj±.
Pozdrawiam.

😄👍🌞.  Mi³ych dni ¿yczê.
Pozdrawiam.

#197 2015-08-31 20:22:13

Renia

Moderator

W gnie¼dzie pusto, bociany s± zapewne w drodze do Afryki. Wypada ¿yczyæ im szczê¶liwej podró¿y i oczekiwaæ na ich powrót wiosn± przysz³ego roku.
Przygodzickie gniazdo pó¼no zosta³o w tym roku zasiedlone, tym wiêksza rado¶æ z faktu, ¿e w koñcu to nast±pi³o, ¿e mogli¶my codziennie obserwowaæ Przygodê i Dziedzica. O ile¿ smutniej by³oby, gdyby¶my obserwowali puste gniazdo, a ciê¿ka praca Rafa³a i informatyków z UG Przygodzice posz³aby na marne.

Koñczy siê sierpieñ, pora zakoñczyæ ten watek i rozpocz±æ odliczanie dni, jakie dziel± nas od pocz±tku przysz³orocznego sezonu lêgowego. To tylko ok. 6 - 7 miesiêcy .

Bardzo, bardzo dziêkujê wszystkim, którzy obserwowali przygodzickie gniazdo i wynikami tych obserwacji dzielili siê na forum.
Bociany odlecia³y, ale gniazdo odwiedzaja inne gatunki ptaków: kawki, sierpówki, grzywacze, wiosn± by³y nawet pustu³ki. O ptakach odwiedzaj±cych bocianie gniazdo mo¿na pisaæ w w±tku: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewto … 329#p47329

Mo¿na te¿ obserwowaæ bociany, które spêdzaj± jesieñ i zimê w Europie. Adresy zagranicznych bocianich gniazd s± na stronie http://storchencam.eu/index.html , a w±tek, gdzie warto o nich pisaæ tutaj: http://bocianyzprzygodzic.pun.pl/viewtopic.php?id=685

Pozdrawiam wszystkich Bocianolubów i jeszcze raz zachêcam do aktywno¶ci na forum.

* * *

#198 2015-08-31 20:59:15

celcyk1

Użytkownik

SkÄ…d: Zabrze

Bardzo ma³o w tym roku tu pisa³am, ale zagl±da³am czêsto, czyta³am, ogl±da³am, by³am na bie¿±co. Teraz na koniec te¿ chcia³am sie po¿egnac. Dziêkuje Wam za wszystko i do zobaczenia w przysz³ym roku kochane bocianki i Wy bocianoluby! Do zobaczenia... bo jak sie bardzo pragnie marzenia siê spe³niaj±!!! Widzisz wladek12? Musi sie spe³nic bo jest nas du¿o i te  marzenia i pragnienia siê kumuluj±

Projekt "Blisko bocianów" - najstarsza dzia³aj±ca kamera na gniazdo bocianie w Polsce, od 2006 roku

Stopka forum

RSS