Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Europejskie Dni Ptaków 6-7 października 2007
Witam!
Dni 6-7 października, a więc Europejskie Dni Ptaków, to jedno z najważniejszych wydarzeń, mające związek z ptakami.
Więcej informacji na ten temat można przeczytać na stronie głównej PwG OTOP w dziale "Aktualności" (www.pwg.otop.org.pl)
Jeżeli chcecie podzielić się tutaj swoimi obserwacjami, napisać coś więcej o akcjach Europejskich Dni Ptaków , jeżeli chcecie przekazać swoje wrażenia - również z terenów całej Polski (i innych państw) - serdecznie zapraszam.
Zdjęcia z tych spotkań będą także mile widziane
Z życzeniami wszystkiego dobrego
Eva Stets
PwG OTOP
Witam.
Nie mogłam wziąć udziału w zorganizowanej w piątek wycieczce, jaka była nad Deltą Evros (północna Grecja)...a szkoda. Spotkanie 5 października obejmowało kilka prelekcji, wycieczki z młodzieżą i oczywiście obserwacje ptaków.
Postanowiłam chociaż w pewien sposób sobie to zrekompensować i wybrałam się nad Evros sama, dziś po południu. Moim zamierzeniem była obserwacja flamingów...ale...
Tryecie zdjęcie niżej dokumentuje moje "ale".
7 październik 2007 - Europejskie Dni Ptaków - Delta Evros...rzeczywistość, bez komentarza...
Myślę, że inne wpisy będą bardziej optymistyczne.
Pozdrawiam serdecznie
Eva Stets
PwG OTOP
Użytkownik
Piękne zdjęcia (dwa pierwsze) - trzecie pozostawiam bez komentarza....
Europejskie Dni Ptaków koło Wysocka Małego i Wielkiego
6 X 2007 - w ramach Europejskich Dni Ptaków Szkolne Koło OTOP przy Zespole Szkół w Wysocku Małym zorganizowało wycieczkę i obserwacje ptaków koło Wysocka Małego i Wielkiego pod Ostrowem Wielkopolskim.
Więcej na ten temat, który jest przykładem, jak ważna jest szkolna edukacja ornitologiczna, można przeczytać w "Aktualnościach", na stronie głównej PwG OTOP pod linkiem: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=21
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Europejskie Dni Ptaków wokół zbiornika Roszków koło Jarocina
6 X 2007 - Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków zaprosiła do udziału w pieszej wycieczce wokół zbiornika Roszków koło Jarocina - zorganizowanej w ramach Europejskich Dni Ptaków.
Wycieczkę poprowadził Bartosz Skrzypczak z PwG OTOP.
Więcej na ten temat można przeczytać na stronie PwG OTOP pod linkiem:
http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=14
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Użytkownik
6 października 2007r. byłam z uczniami na wycieczce w Ośrodku Edukacji Leśnej w Durowie (pod Wągrowcem). Główną częścią ośrodka jest ścieżka edukacyjna o długości 600m, przy której rozmieszczone jest 35 tablic dydaktycznych i eksponatów. Przy tablicy o skrzydlatych mieszkańcach lasu dzieci pytały, czy spotkamy jakieś ptaki (ptaki były słyszalne, ale i ja i one się dopiero uczą, więc za jakiś czas łatwiej będzie nam zobaczyć to, co słyszalne). Przy tej tablicy wspomniałam, że w dniach 6-7 października 2007 są obchodzone Europejskie Dni Ptaków, że w te dni w Europie ochotnicy obserwują i liczą napotkane ptaki, a dane przesyłają w Polsce do OTOP, a stamtąd do Szwajcarii.
Niewiele miałam czasu w miniony weekend, aby sama obserwować ptaki, ale bardzo krótko pobyłam w Kaliskach koło Wągrowca nad Jeziorem Rgielskim oraz nad Jeziorem Durowskim w Wągrowcu. Zaobserwowałam tylko łyski, perkozy dwuczube, krzyżówki oraz łabędzie nieme.
Pozdrawiam
Hania
Administrator
Dziękuję Haniu za przyłączenie się do akcji wraz z uczniami. Pozostaje tylko przesłanie wyników do OTOP, piszę o tym jak to zrobić na stronie głównej http://www.pwg.otop.org.pl/: to prośba to wszystkich! Nawet kilka wróbli przy domu się liczy, o ile wiemy czy to były wróble zwyczajne czy mazurki. Na wspomnianej stronie też sukcesywanie wrzucamy wyniki Dni Ptaków z Południowej Wielkopolski, a mieliśmy i bociana białego
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Europejskie Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim
6 X 2007 - 39 osób wzięło udział w wycieczce przyrodniczej wokół zbiornika Piaski-Szczygliczka w Ostrowie Wielkopolskim, którą zorganizowała Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków w ramach największej w Europie imprezy miłośników ptaków...
Taki jest początek sprawozdania Pawła Dolaty z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim.
Całość można przeczytać na stronie głównej PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl)
Pod koniec tekstu miła niespodzianka.
Link bezpośredni pod: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=13
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Na zdjęciach niżej: zaobserwowany podczas wycieczki biegus zmienny i grupa uczestników Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim (fot. Paweł T. Dolata)
Polskie Europejskie Dni Ptaków w Irlandii
6-7 X 2007 – Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków zorganizowała Europejskie Dni Ptaków (EuroBirdwatch 2007) w ... Irlandii.
Więcej informacji na temat tej imprezy zorganizowanej w Irlandii znajduje się na stronie PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl) pod linkiem: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=18
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Własne Europejskie Dni Ptaków
Jeśli w dniach 6-7 października zrobiłeś/zrobiłaś własną wycieczkę lub obserwacje z okazji Europejskich Dni Ptaków – prześlij dane do centrali akcji!
Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie głównej PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl) pod linkiem: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=19
O tym, jak przebiegały Europejskie Dni Ptaków, zorganizowane przez PwG OTOP można przeczytać w postach wyżej, a więcej - klikając na podane tam linki.
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Użytkownik
Eva Stets napisał:
Własne Europejskie Dni Ptaków
Jeśli w dniach 6-7 października zrobiłeś/zrobiłaś własną wycieczkę lub obserwacje z okazji Europejskich Dni Ptaków – prześlij dane do centrali akcji!
Więcej informacji na ten temat znajduje się na stronie głównej PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl) pod linkiem: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=19
Tak jak pisałam wyżej w ramach obchodów Europejskich Dni Ptaków zrobiłam krótką wycieczkę, aby obserwować ptaki. W niedzielę po południu przesłałam dane do OTOP. Instrukcje jak to zrobić są podane na stronach PwG OTOP (linki do tych stron podali w postach powyżej Eva i Paweł). Polecam je wszystkim tym, którzy obserwowali ptaki w tych dniach i pragną przyłączyć się do Europejskiego Dnia Ptaków, przesyłając swoje obserwacje do centrali OTOP.
Pozdrawiam
Hania
Użytkownik
Z powodu zawirowań zdrowotnych nie mogłyśmy uczestniczyć w Europejskich Dniach Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim, ale 7 października wybrałyśmy się z warszawską grupą OTOP do Powsina a udaną wycieczkę poprowadził lider grupy, bardzo miły i sympatyczny Antek Marczewski.
Jako, że krajobraz w Powsinie jest inny niż Stawy Przygodzickie, spotkałyśmy inne ptaki. Były to liczne stada kosów, wróbli, żerująca pustułka (samiec), troszkę kowalików, sójek, czarny dzięcioł oraz 2 trznadle. (które bardzo miło mi było poznać.)
Dokładne sprawozdanie znajduje się na warszawskiej stronie OTOP: http://www.erkao.prv.pl/.
Widzialność była utrudniona, ponieważ ptaki chowały się po krzakach i w gęstwinie drzew, przed 50 osobową grupą ludzi, ale za to zdobyłyśmy olbrzymią wiedzę teoretyczną, poparta odgłosami i ptasim śpiewem. Dowiedziałyśmy się jak odróżnić kosa od szpaka oraz wróbla od mazurka, jakie dźwięki ostrzegawcze wydaje sójka, dlaczego pustułka nazywa się pustułka i poznałyśmy śmiech psychopaty, ale zapomniałam z wrażenia jaki ptak go wydaje...
W sumie bardzo ciekawie i interesująco spędziłyśmy czas. Niestety nie było u nas degustacji karpia, czego bardzo Wam zazdrościmy....
Pozdrawiamy gorąco
Joasia i Magda Bednarczyk
Ostatnio edytowany przez bocianka94 (2007-10-16 16:54:46)
Europejskie Dni Ptaków w Przygodzicach
Witam!
7 października, w Przygodzicach w ramach Europejskich Dni Ptaków, zorganizowano wycieczkę, której główną atrakcją była obserwacja ptaków na terenach tamtejszych stawów. Organizatorem była Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków (PwG OTOP).
Więcej o tym, jak obchodzono Europejskie Dni Ptaków w Przygodzicach można przeczytać na stronie poświęconej Dolinie Baryczy pod linkiem http://www.barycz.pl/main/?articles=2&k … rticle=242
Pozdrawiam
Eva Stets
PwG OTOP
Administrator
"Edukacyjne uzupełnienie" postu Joanny :"poznałyśmy śmiech psychopaty, ale zapomniałam z wrażenia jaki ptak go wydaje..."
Nie dzięcioł zielony?
pozdrawiam
Paweł
7 X 2007 Europejskie Dni Ptaków w Parku Miejskim w Kaliszu
O tym, jak przebiegły Europejskie Dni Ptaków w Kaliszu można przeczytać na stronie PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl)
Sprawozdanie pt Europejskie Dni Ptaków w Parku Miejskim w Kaliszu.
Link bezpośredni: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=20
Eva Stets
PwG OTOP
Administrator
21 X 2007 - zapraszamy znów w niedzielny poranek (godz. 8.10) przed telewizory, gdy w programie „Sto tysięcy bocianów” Telewizji Polskiej Program 2 będzie można obejrzeć relacje filmowe z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim i na stawach Możdżanów w Dolinie Baryczy.
Nagrań do programu dokonała ekipa red. Marcina Krzyżańskiego w dniach 6-7 X br., w trakcie wycieczek Południowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z okazji Europejskich Dni Ptaków: w sobotę 6 X wokół zbiornika Piaski-Szczygliczka w Ostrowie Wielkopolskim i w niedzielę 7 X na stawach Możdżanów w gminie Sośnie w wielkopolskiej części Doliny Baryczy, połączonych z Dniami Karpia (więcej: www.barycz.pl). Relacje z obu wycieczek można przeczytać na www.pwg.otop.org.pl (strona głowna, pod datami 6 i 7 X), a uzupełnią je właśnie świetne jak zawsze ujęcia filmowe Krzysztofa Skroka, np. niezwykle niepłochliwego biegusa zmiennego w czasie ostrowskiej wycieczki czy krajobrazów i ptaków słynnej Doliny Baryczy. Będzie więc można poznać prawie komplet naszych doznań (prawie – bo za wyjątkiem zapachu i smaku smażonych oraz gotowanych w winie karpi pani Girus.
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Europejskie Dni Ptaków w dolinie Prosny w gminie Chocz oraz w Gołuchowie
Witam!
O tym, jak można przyjemnie spędzić Europejskie Dni ptakow - samemu lub w gronie rodziny i mieć przy tym ciekawe wyniki obserwacji ptaków, można przeczytać w sprawozdaniu na stronie głównej PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl).
7 października 2007 - w ramach Europejskich Dni Ptaków Eugeniusz Markiewicz z Południowowielkopolskiej Grupy OTOP liczył ptaki w powiecie pleszewskim...
Więcej na ten temat znajduje się pod linkiem: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=22
Eva Stets
PwG OTOP
Europejskie Dni Ptaków w Żerkowsko-Czeszewskim Parku Krajobrazowym
7 października 2007 - Południowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków zorganizowała pieszą wycieczkę przyrodniczą do Żerkowsko-Czeszewskiego Parku Krajobrazowego - wokół stawów rybnych w Podlesiu koło Żerkowa (powiat jarociński) - zorganizowanej w ramach Europejskich Dni Ptaków.
Na stronie PwG OTOP można przeczytać więcej informacji na ten temat.
Link bezpośredni: http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=15
Eva Stets
PwG OTOP
Europejskie Dni Ptaków i Dnia Karpia na stawach Możdżanów
Witam !
7 X 2007 Europejskie Dni Ptaków zorganizowane przez Południowowielkopolską Grupę OTOP obchodzono między innymi nad stawami w Możdżanowie.
W ramach obchodów Europejskich Dni Ptaków i zarazem Dni Karpia, PwG OTOP zorganizowała 7 października wycieczkę przyrodniczo-krajoznawczą na stawy Możdżanów w gminie Sośnie.
Więcej na ten temat można przeczytać na stronie PwG OTOP (www.pwg.otop.org.pl).
Tytuł sprawozdania: Europejskie Dni Ptaków i Dnia Karpia na stawach Możdżanów, link do tekstu:
http://www.pwg.otop.org.pl/index.php?fu … _all&no=17
Eva Stets
PwG OTOP
Niżej na zdjęciach: Momenty z obserwacji ptaków podczas wycieczki w Możdżanowie, przy udziale TVP2, z cyklicznej audycji "Sto tysięcy bocianów" (fot. 1 - Paweł T. Dolata, fot. 2, 3 - Artur Homan)
Witam wszystkich miłośników ptaków!
Chciałabym abyście zerknęli na post wyżej, gdzie pokazane są zdjęcia z Możdżanowa, robione podczas Europejskich Dni Ptaków, podejdźcie, prosze kilka postów do góry a zobaczycie również zdjęcia robione dzień wcześniej, w Ostrowie Wielkopolskim.
Zachęcam także do poczytania wpisów na temat Europejskich Dni Ptaków i przeczytania szerszych z tego relacji na stronie PwG OTOP, pod linkami, które podałam przy każdym poście.
A potem, w niedzielę 21 października o godzinie 08:10 rano - usiądźcie wygodnie przed telewizorami i będziecie mieli okazję zobaczyć, jak wyglądały Europejskie Dni Ptaków tak w Ostrowie Wielkopolskim, jak i w Dolinie Baryczy.
Niżej cytuję post Pawła , dla przypomnienia o tej ciekawej audycji.
21 X 2007 TVP 2, godz. 08:10, program pt " Sto tysięcy bocianów".
Zyczę miłej emisji programu
Eva Stets
PwG OTOP
Paweł T. Dolata napisał:
21 X 2007 - zapraszamy znów w niedzielny poranek (godz. 8.10) przed telewizory, gdy w programie „Sto tysięcy bocianów” Telewizji Polskiej Program 2 będzie można obejrzeć relacje filmowe z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim i na stawach Możdżanów w Dolinie Baryczy.
Nagrań do programu dokonała ekipa red. Marcina Krzyżańskiego w dniach 6-7 X br., w trakcie wycieczek Południowowielkopolskiej Grupy Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków z okazji Europejskich Dni Ptaków: w sobotę 6 X wokół zbiornika Piaski-Szczygliczka w Ostrowie Wielkopolskim i w niedzielę 7 X na stawach Możdżanów w gminie Sośnie w wielkopolskiej części Doliny Baryczy, połączonych z Dniami Karpia (więcej: www.barycz.pl). Relacje z obu wycieczek można przeczytać na www.pwg.otop.org.pl (strona głowna, pod datami 6 i 7 X), a uzupełnią je właśnie świetne jak zawsze ujęcia filmowe Krzysztofa Skroka, np. niezwykle niepłochliwego biegusa zmiennego w czasie ostrowskiej wycieczki czy krajobrazów i ptaków słynnej Doliny Baryczy. Będzie więc można poznać prawie komplet naszych doznań (prawie – bo za wyjątkiem zapachu i smaku smażonych oraz gotowanych w winie karpi pani Girus.
pozdrawiam
Paweł T. Dolata
Wątek Zamknięty