Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek Zamknięty
Użytkownik
Ogl±daj±c dzisiejszy odcinek „100 tysiêcy bocianów” bardzo podoba³o mnie siê, ¿e pokazane zosta³o, jak grupowe obserwacje ptaków s± bardzo pouczaj±ce. Na pocz±tku relacji z Europejskich Dni Ptaków w Ostrowie Wielkopolskim spiker równie¿ wypowiedzia³ zdanie, ¿e najlepiej obserwuje siê ptaki w grupie. Cieszy mnie, ¿e w¶ród obserwatorów by³o widaæ tylu m³odych ludzi, którzy dziêki do¶wiadczonym obserwatorom uczyli siê podgl±daæ ptaki.
Przy okazji tej relacji najbardziej zainteresowa³y mnie perkozy dwuczube, gdy¿ je równie¿ zauwa¿y³am w trakcie moich obserwacji podczas Europejskich Dni Ptaków.
pozdrawiam
Hania
Administrator
Witam!
Mi najbardziej podoba³ siê g³os zza kadru jednego z uczniów Barbary Dorociak, bêd±cych pierwszy raz na takiej wycieczce, w czasie obserwacji biegusa zmiennego na zbiorniku Piaski: "O tu jest, jaki ³adny!". D¿wiêkowiec i monta¿ysta ekipy Darek Krzywañski wychwyci³ to ¶wietnie - ten jeden emocjonalny okrzyk ¶wiadczy³ wiêcej o idei Dni Ptaków ni¿ nasze wypowiedzi do kamery, choæ i tu by³o fajnie pokazane, ¿e takie wycieczki i obserwacje to zarówno wielka frajda nawet dla do¶wiadczonych obserwatorów (wypowiedzi Jarka Maniasa i Tomkasza Ekierta), jak i szansa na zebranie si³ do zmagañ z po¶piechem i rzeczywisto¶ci± (s³owa Basi Herzog).
No i oczywi¶cie ujêcia ptaków Krzysztofa Skroka by³y bardzo dobre i te¿ wiele mówi³y, sk±d taka rado¶æ z ich obserwowania.
Jedyny b³±d: nasz gospodarz w niedzielê, w³a¶ciciel stawów w Mo¿d¿anowie, na imiê ma ma Karol Girus, nie Krzysztof.
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Użytkownik
No oczywi¶cie ogl±da³am wczoraj kolejny odcinek "100 tysiêcy bocianów" i czu³am siê jakbym sama uczestniczy³a w wyprawie Europejskich Dni Ptaków z P. Paw³em Dolat± Zawsze to powtarzam, ¿e ¿a³ujê ¿e mieszkam w tak du¿ym mie¶cie i nie mogê mieæ takiego kontaktu z przyrod± jak co poniektórzy. Ujêcia filmowe bardzo mi siê podoba³y, mog³am chocia¿ za pomoc± przekazu telewizyjnego popatrzeæ na tyle gatunków ptaków, których wiêkszo¶ci z nich, niestety, na swoje oczy nie widzia³am . A by³o ich sporo min. rózne gatunki kaczek (których to samce zmieniaj± swoje ubarwienie podczas godów i zmiany pory roku), ³abêdzie, czaple i wiele innych. No i oczywi¶cie ptak, który najbardziej wzbudzi³ moj± sympatiê ,niep³ochliwy biegus zmienny, do którego bardzo blisko podchodzono, a¿ trochê strach, ¿e ptak jest taki ufny do ludzi. A na koniec sma¿one, z pewn¶ci± smaczne karpie w towarzystwie ciekawych ludzi i we wspania³ym miejscu na ³onie natury. Szkoda tylko, ¿e materia³ filmowy nie trwa³ przynajmniej dwa razy du¿ej, polecam.
pozdrawiam wszystkich
Belcia.
Administrator
Witam!
To wa¿na informacja!
Odcinek o Dniach Ptaków z cyklu "100 tysiêcy bocianów" jest ju¿ do obejrzenia na stronie www.stotysiecybocianow.itvp.pl. Mo¿na tam te¿ wpisywaæ swoje oceny programu. Pozytywne oceny daj± programowi punkty w rankingu TVP i zwiêkszaj± szanse na jego sta³± obecno¶c na wizji. Zachêcam wiêc do wpisywania!
pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Wątek Zamknięty