Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Zbanowany
21.27. nadlecia³ bocian drugi oczywi¶cie z nad g.1. (f.1.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-03 19:31:08)
Moderator
Zbanowany
21.33. nareszcie mo¿na wstaæ (f.1.), i skrzyd³a rozprostowaæ (f.2.), bo zapomnê jak siê lat.
Sam przylot drugiego bociana problemu nie rozwi±zuje, bo przyby³y bocian nie kwapi siê do podmiany,o ile nie przegapi³em tego momentu.
A przebywaj±cy bocian zaj±³ miejsce na jajkach i oznacza³o by to ¿e nie by³ na posi³ku ju¿ 10 g.
Bo ostatni raz razem by³y dwa bociany, jak pisze "iganka"o 12.56.
Czy¿by mu starczy³o to co rano byæ mo¿e upolowa³-przek±si³?
22.13. siedz±cy bocian wsta³ (f.3.), oba siê czyszcz±, na zmianê prostuj± skrzyd³a (f.4.).
22.17. ten co siedzia³ przeszed³ na 9 a drugi w³a¶nie zbli¿y³ siê i poprawia jajka (f.5.), zaj±³ miejsce na nich-nast±pi³a zmiana wysiadywaniu z dziobem na 6.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-03 20:30:47)
Użytkownik
Godz. 22.27 - widok, który cieszy i uspokaja, czyli dwa bociany na gnie¼dzie. Bocian wysiaduj±cy zwrócony jest lew± stron± do kamery, bocian odpoczywaj±cy - stoi ty³em na brzegu gniazda.
Te¿ martwi³am siê, czy aby na pewno wróci bocian, na którego tak d³ugo trzeba by³o czekaæ. Sprawdzi³am podgl±d: sama rado¶æ, bo jest para i inkubacja mo¿e byæ kontynuowana. A tak swoj± drog±: dokonana przez Agatê parafraza genialnego wiersza Tuwima dzia³a koj±co na czytelnika i forumowicza dopiero wtedy, gdy jest pewno¶æ, ¿e pani bocianowa doczeka³a siê powrotu "mê¿a" do domu. Dziêki, Agata! Wierszyk jest znany i wspania³y w swej finezji, ale nie wpad³abym na my¶l, ¿eby go tak przerobiæ "pod bociany".
Zbanowany
23.00. Przygoda i Dziedzic na gnie¼dzie spêdzaj± noc (f.1.).
Ciekawe jak potoczy siê jutrzejszy poranek. Dobranoc.
Użytkownik
Minê³a 1:41. Spokojna noc w gnie¼dzie. Ptak, który wysiaduje jaja wsta³ rozprostowaæ nogi. Partner nawet tego nie zauwa¿y³. Ten sam ptak usiad³ ponownie na jajach.
02:15 - nic siê nie zmieni³o, stoj±cy (na zrzucie) bocian jest w tym samym miejscu i intensywnie zajmuje siê piórami. Drugi siedzi na do³ku g³ow± na godz. 15.
By³am jaki¶ czas bez dostêpu do komputera. Ale ju¿ jestem i cieszê siê, ¿e majowe deszcze nie zaszkodzi³y bocianom. Nie mogê doczekaæ siê lêgów.
Zbanowany
4.43. niestety na gnie¼dzie zasta³em tylko jednego bociana wysiaduj±cego jajka (f.1.), byæ mo¿e polecia³ na ¶niadanko ten "zg³odnia³y" i wróci ¿eby wysiadywaæ przez wiêkszo¶æ dnia.
5.06. zmiana kierunku wysiadywania (f.2.).
5.40. jest para, Przygoda i Dziedzic razem na gnie¼dzie (f.3.).
5.45. przyby³y bocian stoi i razem z siedz±cym czyszcz± siê.
5.47. siedz±cy bocian wsta³ (f.4.), przyby³y podszed³ do jajek chwilkê porusza³ w do³ku dziobem i zaraz zaj±³ miejsce na jajkach do wysiadywania- zmiana nast±pi³a wysiadywania (f.5.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-04 04:18:47)
Moderator
Dzieñ dobry!
6.05 Poranek wsta³ bezwietrzny, pogodny i s³oneczny. Temperatura 14 st. C. Wysiaduj±cy bocian ju¿ oddycha przez otwarty dziób. Mi³o zobaczyæ oba bociany razem
To ju¿ ostatni weekend, kiedy na gnie¼dzie sielanka i spokój Za tydzieñ trzeba bêdzie siê wzi±æ ostro do pracy
6.11 Wysiaduj±cy bocian wsta³ (stawiam na Przygodê) i zabra³ siê za krótkie porz±dki w gnie¼dzie; drugi odlecia³.
6.13 Bocian usiedzia³ na jajkach tylko minutkê. Znów wsta³ i zacz±³ ponownie poprawiaæ do³ek. Dok³adnie i systematycznie, przez 7 minut obchodzi³ do³ek w oko³o, poprawia³ sianko, spulchnia³ pod³o¿e, wyrzuca³ niepotrzebne ¼d¼b³a. Sianko fruwa³o wokó³, bardzo mi siê podoba ta jego zapalczywo¶æ w tym wzglêdzie szkoda, ¿e nie uzna³, ¿e nale¿y wyrzuciæ te¿ sznurek!
6.33 Kolejna poprawa do³ka.
6.36 Przylecia³ drugi bocian z zielon± ga³±zk± (Kwiaty dla ¿ony za przedwczorajszy wieczór?)
6.44 Obydwa bociany poprawiaj± ga³±zki w koronie gniazda. Chodzi³y wokó³ do³ka, zmienia³y pozycjê, ale patrzy³am pilnie, gdy o 6.44 jeden z nich odlecia³, na gnie¼dzie pozosta³ nadal ten, który by³ wcze¶niej. Poprawi³ do³ek, u³o¿y³ ¶wie¿e li¶cie przy jajkach i powróci³ do wygrzewania.
6.55 Znów obydwa bociany razem
7.00 Wylot jednego z rodziców, nie widzia³am, czy by³a zmiana.
7.08 Krótka poprawa sianka w do³ku
7.25 Jak wy¿ej
Ostatnio edytowany przez agata66 (2016-06-04 05:28:29)
Zbanowany
6.11.jeden bocian ,który wcze¶niej przebywa³ na gnie¼dzie stoi na 12 (Dziedzic?), a przyby³y i wysiaduj±cy (Przygoda?), teraz wsta³a (f.1.).
A Dziedzic zaraz postanowi³ odlecieæ (f.2.).
Przygoda nie na jajka a posz³a naprawiaæ gniazdo (f.3.).
6.13. zasiad³a na jajkach z dziobem na 3.
6.21. poprawianie jajek i zajêcie miejsca na jajkach.
6.30. bocian wysiaduj±cy obecnie jajka (f.4.), wed³ug mnie to Przygoda-bardziej dok³adnie dba o stan do³ka,jajek i chyba to ona wiêcej przebywa na gnie¼dzie.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-04 04:34:59)
Moderator
Zbanowany
9.07. na gnie¼dzie para bocianów (f.1.), i to jest najbardziej pocieszaj±cy widok.
9.30. Przygoda i Dziedzic nadal na gnie¼dzie przy swoich obowi±zkach (f.2.), i ja stawiam na stoj±cego -to Dziedzic.
Ma trochê ciemniejsze, brudniejsze upierzenie w dolnej czê¶ci szyi.
9.39. Dziedzic zajêty czyszczeniem piór a Przygoda poprawianiem do³ka, i jajek (f.3.).
9.41. Przygoda wraca do wysiadywania (f.4.), a p. Dziedzic odlecia³.
9.47. trwa nastêpne poprawianie uk³adu jajek w do³ku.
9.50. Przygoda na jajkach z dziobem na 6.
10.50. wietrzenie jajeczek (f.5.), przez Przygodê.
10.54. Przygoda siedzi na jajkach z kierowana dziobem na 6.
13.00. trochê czasu tu nie zagl±da³em, ale z doskoku, to chyba nie by³o zmiany ani przylotu drugiego bociana.
Przygoda siedzi samotnie na jajkach (f.6.), i tylko miêdzy czasie wstaje wykonuje czynno¶ci kosmetyczne przy jajkach
13.06. wietrzenie i pielêgnacja dobytku, i ponowne wysiadywanie przez Przygodê (f.7.).
13.30. wietrzenie i tak opuszczam na kilka godzin,wed³ug mnie Przygodê (f.8.).
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-04 11:41:01)
15:05 Kilka minut temu Przygoda by³a sama na gnie¼dzie, teraz jest z ni± Dziedzic.
15:06 Bociany zamieni³y siê miejscami. Dziedzic uporz±dkowa³a nieco do³ek i usiad³ na jajkach. Po chwili Przygoda odlecia³a.
16:30 Na gnie¼dzie nadal jest jeden wysiaduj±cy bocian. Czêsto wstaje, porz±dkuje, wietrzy do³ek. Pewnie tak trzeba, gdy jest gor±co.
20:30 Dziedzic nadal jest sam na gnie¼dzie. Drzemie z dziobem wtulonym w ¿abot.
Administrator
Dobry wieczór Bocianolubom i bocianom! :-)
20.59-21.00 na gnie¼dzie nadal tylko jeden bocian, wysiaduje jajka z dziobem na godz. 4.
21.00-21.01 wsta³, pogmera³ w do³ku gniazdowym i siad³ z dziobem na godz. 5.
Pozdrawiam
Pawe³ Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach www.bociany.ec.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic/
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl i www.facebook.com/pwgotop
Użytkownik
21:41 na gnie¼dzie jeden bocian, siedz±cy z dziobem na godz.5
21:42 jak tylko skoñczy³am pisaæ powy¿sze zdanie na gnie¼dzie pojawi³ siê drugi bociek. Stoi z dziobem na 12 i siê czy¶ci
Ostatnio edytowany przez An55nA (2016-06-04 19:44:26)
Użytkownik
Kiedy spodziewany pierwszy maluch?
Zbanowany
22.16. na gnie¼dzie zasta³em Przygodê i dziedzica (f.1.), i to dla mnie jest najweselszy widok na te kilka dni przed kluciem.
23.54. tak zachowuje siê Przygoda i Dziedzic na gnie¼dzie przed pólnoc± (f.2.).
Dobranoc.
Do pytania "sensei4" proponuje zajrzeæ do postu "Rafa³a Markowskiego z dnia 02.06.2016.g.19.48:
JU¯ ZA NIESPE£NA SIEDEM DNI POWINNI¦MY OBSERWOWAÆ KLUCIE SIÊ PIERWSZYCH PISKLACZKÓW i otworzyæ link tam przez niego podany.
Ja obstawiam ¿e na 9.06.a jeszcze ciekawiej stawiam ¿e na mecz Polska-Irlandia 12.06. bêd± wyklute 3 pisklaki co da nam wynik 3:1 dla POLSKI.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2016-06-04 22:29:26)
Użytkownik
5:36 - hmmm! Czy to mo¿e tylko u mnie nie ma obrazu?!
Moderator
Barbarka napisał:
5:36 - hmmm! Czy to mo¿e tylko u mnie nie ma obrazu?!
8.40 Nie tylko u Ciebie. Ja mogê napisaæ, ¿e w Przygodzicach nasta³ kolejny upalny dzieñ, temperatura w cieniu 20 st. C., wiêc bocian le¿y na gnie¼dzie z otwartym dziobem. Resztê niech podpowie wyobra¼nia i do¶wiadczenie Mi³ego dnia wszystkim
Ostatnio edytowany przez agata66 (2016-06-05 06:45:55)