Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
15:52 Bocian wstał i odstraszał. Po chwili usiadł, ale rozgląda się do góry i na boki.
Użytkownik
Od 15.53 do teraz (16.14) bocian leżał i obserwował okolicę - trudno dzisiaj znaleźć chwilę spokoju.
16.14 Wstał, czyści pióra.
16.23 Bocian odstraszał, położył się i poprawia wyściółkę - zgarnia ją pod szyję.
16.50 Bociek podniósł się i zabrał za czyszczenie piór. Pogoda pogorszyła się, słońce zaszło i zapowiadany jest drobny deszcz na wieczór.
16.58 Bocian usadowił się w dołku gniazda i obserwuje.
...
18.25 Zastałam puste gniazdo.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-04-10 16:26:08)
Użytkownik
Użytkownik
Użytkownik
18:58 jest drugi bocian!
Użytkownik
Użytkownik
Doczekaliśmy się pary bocianów Samica również ma przebarwiony dziób, a myślałam, że będzie można łatwo je odróżnić Bociany przypodobały się sobie. Ponownie tulą się do siebie. Wcześniej wspólnie klekotały. Piękny widok
19.16 Przygoda i Dziedzic poprawiają wyściółkę.
19.17 Ponowna kopulacja. Chyba szybko doczekamy się jajka
19.19 Bociany wspólnie modernizują gniazdo - Dziedzic z lewej, Przygoda z prawej.
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-04-10 17:21:31)
Użytkownik
kinga2605 napisał:
Doczekaliśmy się pary bocianów Samica również ma przebarwiony dziób, a myślałam, że będzie można łatwo je odróżnić Bociany przypodobały się sobie. Ponownie tulą się do siebie. Wcześniej wspólnie klekotały. Piękny widok
Dzisiaj jeszcze Przygodę można odróżnić bo ma pobielone nogi. Ale później będzie trudniej. Chyba, że uda się dopatrzeć jakiś różnic.
19:26 Dziedzic tyle czekał na Przygodę, że jej nie odpuszcza.
19:33 Ja nie wiem, skąd Przygoda się wzięła, ale odpocząć to szybko nie odpocznie.
Ostatnio edytowany przez An55nA (2018-04-10 17:34:53)
Użytkownik
Oczywiście, że pójdzie je odróżnić - wyżej pisałam w formie żartu Przygoda ma bardziej przebarwiony dziób i jako samica jest mniejsza Kolejne różnice na pewno jeszcze się pojawią
19.33 I kolejna kopulacja
Ostatnio edytowany przez kinga2605 (2018-04-10 17:34:33)
Moderator
Przygoda przyleciała!
Przylot Przygody na filmiku: https://www.youtube.com/watch?v=Za7OqM4p4Qw
Użytkownik
19.57 para bocianów stoi na gnieździe. Jeden bociek niespiesznie poprawia sobie pióra, a drugi spogląda na niego. Cieszę się, że w tak dobrym czasie, szybko gniazdo zajęła para.
Moderator
Użytkownik
Witam w nowym sezonie.
Długo czekałam, ale akurat samego przylotu nie widziałam
Jak widzę z Waszych opisów to przyjęcie Jej było bez walki, miłe i spokojne.
Uśmiechnęłam się teraz w duchu, że On wypoczęty i niemal znudzony po tygodniu bedzie teraz szalał. Pewnie Ona zamiast odpocząć to będzie miała bezsenną noc w skrzydłach ukochanego
Podziwiam też jak pięknie przez ten czas on potrafił przygotować gniazdo. Niemal idealnie okrągłe i symetryczne.
Użytkownik
20.06 Człowiek sterany wraca do domu, a tu TAKA niespodzianka I zaraz zmęczenie się ulotniło i chęć do życia wraca Cudownie
Tak Agatko mam to samo, ale od razu zmęczenie minęło. Mamy parę! Teraz tylko czekamy na jajeczka. Zawsze tak mam , gdy nie mogę obserwowac w gnieździe zmiany. Para na gnieździe.
Iganko dzięki za filmik!
Tekla też się dzisiaj pokazała.
21.00 wspólne klekotanie- odstraszanie?
21.04 kopulacja. Następnie wspólna toaleta.
Ostatnio edytowany przez Magosia (2018-04-10 19:24:54)
Użytkownik
22:42 jeszcze nie śpią, ja już idę. Dobranoc bocianki, dobranoc bocianoluby. To był dobry dzień. Przed nami wiele takich miłych chwil.
Zbanowany
5.25. jeszcze zastałem parę bocianów na gnieździe (f.1.).
5.52. Przygoda i Dziedzic jeszcze na gnieździe (f.2.).Pozdrawiam.
Ostatnio edytowany przez wladek12 (2018-04-11 03:56:15)
Moderator
5.55 Dzień bardzo dobry! Jaki piękny widok od rana Przygoda stoi, Dziedzic zrelaksowany leży. Wreszcie doczekał się towarzyszki w swoim pięknym domu
6.00 Zacieśnianie więzi
Bociany nieśpiesznie dokonują poprawek w idealnym już przecież gnieździe
6.12 Będą bocianiatka
Ostatnio edytowany przez agata66 (2018-04-11 04:28:15)