Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Bocian bia³y na dawnych grawurach c.d.
Poni¿sza grawura, pokazuj±ca bociany gniazduj±ce na antycznej greckiej ¶wi±tyni, zawiera w sobie historiê, jakich ma³o... Gniazda bocianie widzimy tu na znajduj±cych siê w Koryncie, ruinach ¶wi±tyni Apolla z kolumnami w porz±dku doryckim (530 p.n.e). Postaæ siedz±ca (i dwie stoj±ce) nosz± ubiory muzu³mañskie, tak wiêc sam (pierwszy) szkic obrazka musia³ powstaæ jeszcze przed wojn± o niepodleg³o¶æ Grecji (1821-1832)...czyli przed rokiem 1821, gdy Grecja by³a jeszcze pod (trwaj±cym ponad 350 lat) zaborem tureckim.
Tutu³ tej dawnej grawury to: Ruins of an Ancient Temple at Corinth (Ruiny staro¿ytnej ¶wi±tyni w Koryncie). Rysunek wykona³ angielski artysta William Purser (1790-1834) a wygrawerowa³ go technik± stalorytu w 1839 roku rytownik W. Floyd.
Orygina³ grawury tego stalorytu jest rêcznie barwiony (w b. dobrym stanie!) i mi³o mi poinformowaæ, ¿e od kilku dniu jest w moim posiadaniu.
Uda³o mi siê to zdobyæ poprzez Antykwariat w Hamburgu, Le voyage en papier: http://www.antique-prints.de/shop/catal … c2caeebfd8
W uzupe³eniu dodam, ¿e obecnie ruiny ¶wi±tyni Apolla w Koryncie wygl±daj± tak, jak pod linkiem ni¿ej, ale wspó³cze¶nie nie gniazduj± na nich bociany: http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit … 0428011116
Ostatnio edytowany przez Eva Stets (2012-06-05 00:21:04)
Bocian bia³y na dawnych grawurach
W ramach poszukiwañ bocianów bia³ych na dawnych grawurach (czyt. post wy¿ej i posty na str. poprzedniej) - kolejne dwa wizerunki, wi±¿±ce siê zarazem z histori± Grecji. Ryc.1 pokazuje to samo miejsce, o którym mowa w po¶cie wy¿ej (ruiny ¶wi±tyni Apolla 530 p.n.e). Autorem obrazu jest Hugh William 'Grecian' Williams a wygrawerowa³ go w 1829 roku William Miller.
Drugi wizerunek pokazuje historyczn± (w pó¼niejszych latach rozbudowan±) cerkiew Dwunastu Aposto³ów w Salonikach. Autorem wizerunku, pochodz±cego z 1864 roku jest Mary Adelaide Walker. Warto dodaæ, ¿e pokazana na grawurze cerkiew w okresie zaboru tureckiego by³a zmieniona na meczet i nazywano j± wówczas Cezeri Kasim Pasa Cami (o tej samej nazwie od 1515 by³ budowany meczet w Istambule).
¼ród³o wizerunków Theodoros Metallinos
Bocian bia³y na dawnych grawurach
Kolejna grawura z dawnych lat, pokazuj±ca bociany bia³e na wizerunkach w Grecji. Tym razem (czyt. tak¿e posty wy¿ej) nie s± to antyczne budowle, ale dach jednego z domów w (wówczas b. ma³ym) mie¶cie w Centralnej Grecji o nazwie Larisa. Wizerunek pochodzi z historycznego 1821 roku (wojna o niepodleg³o¶æ Grecji od Imperium Osmañskiego). Autorem obrazka jest irlandzki artysta Edward Dodwell (1767 – 1832).
¼ród³o wizerunku Theodoros Metallinos
Użytkownik
Moje pytanie jest trochê mo¿e dziwne dla znawców tematu. Czy kto¶ mo¿e mi poleciæ publikacjê dotycz±c± wizerunku tego ptaku w god³ach krajów / plemion?