Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Wątek przeznaczony na wyniki obserwacji bocianiego gniazda w Przygodzicach w maju 2022 roku.
Adres strony z podglądem: http://www.bociany.przygodzice.pl/
Użytkownik
00:36 Na gnieździe cisza i spokój. Bociany drzemią. Jeden na jajach przodem do kamery, drugi z lewej strony gniazda tyłem do kamery
Użytkownik
2.00 spokój w bocianim gnieździe
2.15 odstraszenie
4.41 Dużo śpiewających ptaków w okolicy i absolutny spokój w gnieździe.
5.01 Światło dzienne. Jeden bocian czyści pióra drugiego bociana.
5.26 Pojedynczy bocian wysiadujący jaja w gnieździe.
6.27 Bocian chowa dziób w pióra.
Ostatnio edytowany przez Beetle (2022-05-01 04:30:27)
Użytkownik
6.41 Dzień dobry! Na gnieździe jest para bocianów. Przygoda wysiaduje, Dziedzic stoi tyłem do kamery.
Moderator
6.43 Dzień dobry! Na gnieździe są obydwa bociany. Jeden wygrzewa jaja, drugi stoi obok dołka. Nie umiem rozeznać, który jest który Obydwa ptaki mają dzioby schowane w żabotach; temperatura jeszcze niska, tylko 4 st., ale to się wkrótce zmieni. Wstaje słońce
6.52 Stojący bocian się przemieścił; wygląda na Przygodę.
Beetle, dzięki za nocne wpisy
Życzę Wam drodzy Bocianolubi miłej, spokojnej, słonecznej majówki
Użytkownik
Moderator
7.23 Wysiadujący bocian poprawił jaja w dołku.
Użytkownik
7.24 Dziedzic stojąc, czyści pióra, a Przygoda wysiaduje i przekłada kępki wyściółki bliżej siebie.
...
7.41 Przygoda wysiaduje, Dziedzic drzemie, stojąc na jednej nodze. Dzioby mają schowane w żabotach. Po chwili obydwa bociany spojrzały się w jednym kierunku, Dziedzic obrócił się wokół własnej osi, po czym zaczął czyścić pióra.
Ostatnio edytowany przez Kinga (2022-05-01 05:43:45)
Moderator
Użytkownik
7.56 Dzień dobry. Pięknie. Dwa bociany leżą obok siebie, drzemią .
https://naforum.zapodaj.net/2442e98c2160.png.html
8.06 Odstraszanie. Jeden bocian (Dziedzic, jak sądzę) , wstał i zmienił pozycję ułożenia się obok drugiego bociana.
Ostatnio edytowany przez IwonaJ (2022-05-01 06:10:09)
Moderator
Użytkownik
8.17 Ptaki się zerwały , odstraszanie. Dziedzic okrył jaja, Przygoda poprawiła pióra i odfrunęła.
8.23 Przygoda wróciła ze zlepioną grudką w dziobie. Pozostawiła to, rozbijając z lewego boku Dziedzica.
8.27 Wylot Przygody.
8.30 Samiec sam wysiaduje i drzemie.
Ostatnio edytowany przez IwonaJ (2022-05-01 06:33:09)
Użytkownik
8.53 Na gnieździe jest jeden bocian, chyba Dziedzic. Bocian leży.
Użytkownik
9:30 oba bociany zastałam na gnieździe
9:31 nim umieściłam wpis, został jeden
Użytkownik
9.27 Przygoda wróciła z klekotem. Dziedzic ustąpił miejsca samicy, która zajęła się przetaczaniem jaj i okryła tyłem do kamery.
9.30 Dziedzic wyfrunął po krótkim poprawianiu piór.
9.33 Dziedzic wrócił z siankiem w dziobie.
Ostatnio edytowany przez IwonaJ (2022-05-01 07:36:28)
Użytkownik
9.36. Samica okrywa jaja, Dziedzic pielęgnuje pióra. Bociany rozglądają się.
Użytkownik
9.37 para na gnieździe. Bociany pozostają tyłem do kamery. Jeden siedzi, a drugi stoi. Obydwa obserwują otoczenie gniazda.
Użytkownik
10.18 Przygoda sama, wysiaduje przodem do kamery.
10.22 Samica rozgląda się intensywnie. W pewnym momencie ustawiła dziób do odstraszania ale zrezygnowała, wydając tylko cichy odgłos.
Ostatnio edytowany przez IwonaJ (2022-05-01 08:24:11)
Użytkownik
10.44 Dziedzic wysiaduje jajka i grzebie dziobem w podłożu gniazda. Przygody nie ma.
Użytkownik
Czy ktoś wie dlaczego bociany były takie rozdrażnione pomiędzy godzina 10:45 a 11:00? Wstały, zaczęły klekotać i się denerwować, aż wkońcu obydwoje opuścili gniazdo.