Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
Użytkownik
16.29 Na gnieździe pusto.
Użytkownik
16.54 Pusto.
Moderator
17.23 Bez zmian.
Użytkownik
17:45 Pusto.
Użytkownik
18.38 Pusto.
Użytkownik
18:49 Kamera w trybie nocnym. Pustki na gnieździe.
Użytkownik
19.05 Pusto. Czekamy dalej. Jeszcze lecą.
Administrator
Dobry wieczór!
Przyloty bocianów w kwietniu i ich udane lęgi dotyczą dużej części (jeszcze kilka lat temu większości) polskiej populacji. Obserwowałem udane wyprowadzenie młodych przy lęgu rozpoczętym (zniesienie pierwszego jaja) 5 maja.
W kwietniu przylatywały nieraz również bociany pod kamerę w Przygodzicach. Np. 8 (?) i 8.04.2006, 6 i 8.04.2008. Proszę zobaczyć artykuł, którym polecam szczególnie nowym forumowiczom.
Dolata P.T. 2009. „Blisko bocianów” – projekt edukacyjno-badawczy bociana białego Ciconia ciconia. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej 11, 1 (20): 128–141.
www.researchgate.net/publication/313903 … ia_ciconia
Dziś objechałem 11 gniazd bocianów białych w gminach Przygodzice i Odolanów, z tego 5 było pustych, w tym też gniazda czynne w ostatnich sezonach.
Nasza Przygódka, dojrzała bocianica w 7. kalendarzowym roku życia, wciąż wędruje, zatrzymała się w okolicy Bukaresztu. Patrz http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 849#p95849
Wiem, że wpisywanie info o pustym gnieździe może niektórych frustrować, ale proszę się nie martwić na zapas!
Pozdrawiam
Paweł Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Projekt „Kaliskie bociany”: www.facebook.com/Kaliskie-bociany-132466465642766/
Wielkopolskie Towarzystwo Przyrodniczo-Krajoznawcze
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawcze
Katarzyna R napisał:
Pytanie do „ starszych stażem” forumowiczów- nie pamiętam jak to było w poprzednich latach ? uważacie że przylot w kwietniu daje szansę jeszcze na potomstwo?
Użytkownik
19:49 Pusto.
20:13 j.w
Ostatnio edytowany przez Karmelka (2024-03-29 19:14:52)
Użytkownik
21.28 Pusto
Użytkownik
23:18 Bez zmian.
Użytkownik
Paweł T. Dolata napisał:
Dobry wieczór!
Przyloty bocianów w kwietniu i ich udane lęgi dotyczą dużej części (jeszcze kilka lat temu większości) polskiej populacji. Obserwowałem udane wyprowadzenie młodych przy lęgu rozpoczętym (zniesienie pierwszego jaja) 5 maja.
W kwietniu przylatywały nieraz również bociany pod kamerę w Przygodzicach. Np. 8 (?) i 8.04.2006, 6 i 8.04.2008. Proszę zobaczyć artykuł, którym polecam szczególnie nowym forumowiczom.
Dolata P.T. 2009. „Blisko bocianów” – projekt edukacyjno-badawczy bociana białego Ciconia ciconia. Studia i Materiały Centrum Edukacji Przyrodniczo-Leśnej 11, 1 (20): 128–141.
www.researchgate.net/publication/313903 … ia_ciconia
Dziś objechałem 11 gniazd bocianów białych w gminach Przygodzice i Odolanów, z tego 5 było pustych, w tym też gniazda czynne w ostatnich sezonach.
Nasza Przygódka, dojrzała bocianica w 7. kalendarzowym roku życia, wciąż wędruje, zatrzymała się w okolicy Bukaresztu. Patrz http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 849#p95849
Wiem, że wpisywanie info o pustym gnieździe może niektórych frustrować, ale proszę się nie martwić na zapas!
Pozdrawiam
Paweł Dolata
Projekt „Blisko bocianów”: kamera na gniazdo w Przygodzicach i nie tylko
www.bociany.przygodzice.pl, http://bocianyzprzygodzic.pun.pl i www.facebook.com/bocianyzprzygodzic
Projekt „Kaliskie bociany”: www.facebook.com/Kaliskie-bociany-132466465642766/
Wielkopolskie Towarzystwo Przyrodniczo-Krajoznawcze
www.facebook.com/WielkopolskieTowarzyst … ajoznawczeKatarzyna R napisał:
Pytanie do „ starszych stażem” forumowiczów- nie pamiętam jak to było w poprzednich latach ? uważacie że przylot w kwietniu daje szansę jeszcze na potomstwo?
Bardzo Panu dziękuję za wyjasnienie. Owszem forumowiczką jestem świeżąc-lecz projekt obserwuję od kilku lat. Żywię ogromną nadzieję , że na dniach zawita parka bockow i przeżyjemy niesamowite chwile z tymi cudownym ptakami.
00:24- czekamy
Moderator
5.07, Dzień dobry! Gniazdo jeszcze puste. Oczekując na przylot naszych bocianów życzę Wam kochani radosnych Świąt Zmartwychwstania Pańskiego.
5.43 Bez zmian.
Użytkownik
6 02 Dzień dobry! Bocianów brak. Wszelkiej Pomyślności dla Wszystkich, spokojnych Świąt
6.17 Gniazdo odwiedziły kawki, słychać było śpiew innego ptaszka, który nie pokazał się, jest cicho, bezwietrznie... czekamy
6.36, 6.49, 7.01, 7.23 Bez zmian.
Ostatnio edytowany przez IwonaJ (2024-03-30 06:24:21)
Użytkownik
7.38 Dzień dobry. Widziałam kawkę na gnieździe. Życzę spokojnych i rodzinnych świąt oraz jajecznych obserwacji w bocianim gnieździe.
Moderator
8.09 Nikogo nie ma.
Użytkownik
08:29 Pusto.
Użytkownik
Zdrowych pięknych Świąt Wielkanocnych 🐣
8:38 gniazdo puste
Użytkownik
Użytkownik
8.54 Jest bocian.