Rozmowy o bocianach z Przygodzic i nie tylko
U¿ytkownik
W tym roku na terenie gminy Odolanów uda³o mi siê odczytaæ ju¿ dwa ptaki:
1. nielêgowy ptak w stadzie 13 innych bocianów, na ³±kach miêdzy Odolanowem a Bonikowem
2. ptak na gnie¼dzie w miejscowo¶ci Huta.
Jak widaæ sporo boæków powraca. Zachêcam wszystkich do obserwowania i sprawdzania tych ptaków pod k±tem obr±czek.
P.S. na ten rok to ju¿ szósty odczyt!
MT
Administrator
Witam!
Dziêki Marcinie za odczyty i informacje o tym dla naszych forumowiczów, gratulujê ju¿ a¿ sze¶ciu odczytów w tym sezonie – w Po³udniowej Wielkopolsce mam na razie trzy, w tym ptaka z Niemiec.
Oba wspomniane wy¿ej bociany oznakowali¶my wraz z Natali± Kanteck±, Wojtkiem Ka¼mierczakiem i Dawidem Niedba³± w trakcie dorocznej akcji bocianiej Po³udniowowielkopolskiej Grupy OTOP tego samego dnia - 29.06.2008 r. W obu wypadkach zarówno miejsca naszego znakowania, jak i odczytów Marcina, le¿± w gminie Odolanów.
1. Ptak widziany teraz w stadzie by³ 29.06.2008 r. jednym z 4 m³odych w gnie¼dzie w Nadstawkach w gminie Odolanów.
2. Ptak widziany na gnie¼dzie we wsi Huta zosta³ oznakowany jako jedno z 3 m³odych w samym Odolanowie, na tzw. Przedmie¶ciu.
W 2008 r. w powiecie ostrowskim oznakowali¶my 227 m³odych bocianów. Odczyty zaledwie dwóch z nich trudno uznaæ za potwierdzenie tezy Marcina, ¿e „sporo boæków powraca”, bo z naszej wcze¶niejszej pracy (Chernetsov N., Chromik W., Dolata P.T., Profus P., Tryjanowski P. 2006. Sex-related natal dispersal of White Storks (Ciconia ciconia) in Poland: how far and where to? Auk 123, 4: 1103-1109) wynika, ze wiele bocianów (szczególnie samic) osiedla siê daleko poza miejscami pochodzenia.
Ma to te¿ pozytywny aspekt dla obserwatorów bocianów – zachêcam wszystkich do wypatrywania boæków z obr±czkami na Waszych terenach obserwacji, nawet je¶li nikt tam wcze¶niej bocianów nie znakowa³. Powodzenia!
Gdyby kto¶ namierzy³ bociana z obr±czk±, ale mia³ problem z jej odczytem, to proszê o sygna³ – postaramy siê skierowaæ tam kogos z pobliskich ‘bocianiarzy’ z odpowiednim sprzêtem optycznym.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa OTOP
www.pwg.otop.org.pl, www.bociany.ec.pl
Administrator
Witam!
Wczoraj zaczêli¶my akcjê obr±czkowania bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim. Popo³udniowa zmiana zaczê³a siê na oczach internautów w samych Przygodzicach, ale potem dzia³ali¶my te¿ w kilku dalszych gniazdach w gminie Przygodzice, a¿ do wieczora. Udzia³ wziê³a udzia³ rekordowa liczba równocze¶nie obecnych pomocników w trakcie 18 lat akcji (1994-2011) – a¿ 6 osób z Po³udniowielkopolskiej Grupy OTOP, poza mn± jako obr±czkarzem i operatorem podno¶nika Jerzym Podemskim z OSP Dêbnica. Dla nikogo nie zabrak³o pracy przy zwo¿eniu i wwo¿eniu boæków, ich znakowaniu obraczkami dwóch typów (ornitologiczn± i do odczytu z daleka), pomiarach, badaniach pokarmu itp. Dziêki tej liczbie osób akcja sz³a bardzo szybko i sprawnie. Wszystkim uczestnikom dziêkujê za pomoc i dobre humory!
Aktualizowane w miarê mo¿liwo¶ci sprawozdanie z akcji, która bêdzie trwa³a praktycznie codziennie przez kilka kolejnych dni, na www.pwg.otop.org.pl.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Moderator
Witam
Tak, jak ju¿ wspomina³ Pawe³, wczoraj zaczê³a siê akcja obr±czkowania bocianów. Cieszê siê, ¿e po roku przerwy mog³em do³±czyæ do ekipy
Wczorajszy dzieñ by³ bardzo pracowity i zaobr±czkowali¶my sporo maluchów. Cieszymy siê, ¿e w tym roku pogoda sprzyja³a bocianom i lêgi s± udane i liczniejsze ni¿ w zesz³ym roku. Bocianów sporo, ale równie¿ pomocników by³o wielu, przez co atmosfera by³a wspania³a, bo ka¿demu dopisywa³ humor, którego nawet czasami kapry¶na pogoda nie potrafi³a popsuæ
W tym roku bociany dostaj± po 2 obr±czki - jedn± metalow± i jedn± plastikow± w kolorze zielonym, dla u³atwienia odczytu. Obr±czkowanie jednak idzie sprawnie.
Wczorajszy dzieñ zakoñczyli¶my spacerem wieczorn± por±, podczas którego mogli¶my obserwowaæ licznie lataj±ce ¶wietliki niesamowity widok!
Dzisiaj nie zaobr±czkowali¶my wielu bocianów, gdy¿ nie korzystali¶my z podno¶nika, a jedynie z drabiny, ale odbyli¶my wycieczkê, podczas której obserwowali¶my wiele ptaków, miêdzy innymi myszo³owy, g±siorki, srokosza, sroki, wronê, pustu³ki, ba¿anta, rybitwê czarn±, g³owienki, czernice. By³a równie¿ okazja zaczerpniêcia lekcji rozpoznawania ptaków po ¶piewie nauczycielem by³..em ja a uczennicami by³y dwie panny Walczak - Ewa i Kamila (brak pokrewieñstwa ). S³uchali¶my ¶piewu trznadla, potrzeszcza, piecuszka, pierwiosnka, wilgi, sosnówki, ziêby, trzciniaka i innych.
Wielk± atrakcj± wy³a obserwacja nietoperzy w budkach - gacków brunatnych i karlika wiêkszego (gatunki oznaczy³ Tomek Ekiert).
Mo¿na by³o równie¿ naje¶æ siê jagód
Dziêki wszystkim za super spêdzony czas Oby wiêcej takich dni
Na koniec kilka zdjêæ z obr±czkowania bocianów z Przygodzic W bliskiej przysz³o¶ci zamieszczê kolejne
Administrator
Witam!
Dziêki Wojtku za relacjê z przedwczorajszej akcji bocianiej i czekamy na kolejne wpisy uczesników. Takie osobiste wpisy i relacje zawsze mnie osobi¶cie ciesz±, uzupe³niaj±c moje do¶æ oficjalne sprawozdania z liczbami, datami, nazwiskami itp.
Aktualizacja tego¿ sprawozdania z akcji bocianiej w powiecie ostrowskim w³a¶nie naniesiona na www.pwg.otop.org.pl. Objechali¶my kolejne wsie, spotkali¶my kolejnych ciekawych i sympatycznych ludzi, u których bociany gniazduj±, oznakowali¶my kolejne boæki, do³±czyli do akcji kolejni wspó³pracownicy – zapraszam do lektury!
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
U¿ytkownik
Tytu³em akcji obr±czkowania bocianów w dniu 24 czerwca br. na terenie gminy Przygodzice podzielê siê swoimi wra¿eniami.
Akcja ta z uwagi na rozrzucenie gniazd po kilku wsiach da³a mi okazjê do podziwiania piêknych krajobrazów tej gminy, za co (tak¿e za mo¿liwo¶æ udzia³u w obr±czkowaniu bocianów) dziêkujê Panu Paw³owi. Najbardziej zapad³o mi w pamiêæ obr±czkowanie w Tarcha³ach Wielkich, gdzie m³ode bociany by³y ju¿ stosunkowo du¿e i niesforne , ale dziêki zgraniu ekipy praca przebieg³a sprawnie. Widok z kosza podno¶nika na ³±ki nadbaryckie piêknie o¶wietlone powoli obni¿aj±cym sw± pozycjê na niebie s³oñcem dostarczy³ dodatkowych wra¿eñ estetycznych.
Kolejnym ciekawym punktem by³o obr±czkowanie w Dêbnicy gdzie jeden z m³odych pod wra¿eniem zachwytu obr±czk± zwróci³ posi³ek. Dziêki temu poznali¶my czê¶æ preferencji pokarmowej bocianów czyli grzebiuszki ziemne i chrz±szcze.
Spacer z Dêbnicy do Przygodzic przez las o zmroku dostarczy³ dodatkowej atrakcji w postaci ¶wietlików. Tak¿e dzieñ zakoñczy³ siê dobrym dotlenieniem i spacerkiem przed snem.
Sebastian Przybylski
PwG OTOP
Administrator
Witam!
Dziêki Sebastian za relacjê z akcji bocianiej 24 czerwca i czekamy na kolejne wpisy uczestników.
Aktualizacja sprawozdania z akcji bocianiej w powiecie ostrowskim na www.pwg.otop.org.pl. Pracuj±c codziennie w terenie od 24 czerwca do 1 lipca osi±gnêli¶my liczbê 200 oznakowanych m³odych. Powstrzyma³ nas dopiero brak obr±czek, …ale kolejne 50 ju¿ dosz³o i na za³o¿enie mniej wiêcej tylu liczymy w poniedzia³ek i wtorek.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
U¿ytkownik
Witam!
Przez trzy dni (29.06-1.07) mia³em okazjê uczestniczyæ w akcji obr±czkowania bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim. By³o to moje pierwsze uczestnictwo w akcji obr±czkowania boæków odk±d jestem cz³onkiem PwG OTOP. Najbardziej cieszy³y mnie piêcioraczki, a w szczególno¶ci te w gminie Odolanów .
Mimo pi±tkowej pogody, a tak¿e popo³udniowych opadów deszczu w czwartek, akcja przesz³a sprawnie.
Pierwszego dnia by³em trochê nieobeznany w temacie, ale z godziny na godzinê sz³o mi coraz lepiej.
Dziêkuje ca³ej ekipie obr±czkarskiej, gospodarzom za informacje i go¶cinê, a w szczególno¶ci Panu Paw³owi Dolacie za lekcje nauki obr±czkowania i za wiele ciekawostek ze ¶wiata przyrody.
Pozdrawiam
Dawid Zaczyk
PwG OTOP
Administrator
Witam!
Aktualizacja sprawozdania z zakoñczonej wczoraj akcji bocianiej w powiecie ostrowskim na www.pwg.otop.org.pl. Zapraszam do lektury. Pracuj±c codziennie w terenie od 24 czerwca do 1 lipca oraz 4 i 5 lipca osi±gnêli¶my liczbê 237 oznakowanych m³odych. Wielu bocianom uda³o siê pomóc, czy to przez oczyszczenie gniazd ze sznurków plastikowych, zdjêcie ich wprost z nóg piskl±t, usuniêcie martwych piskl±t piskl±t gniazd, czy wreszcie usuniêcie ga³êzi utrudniaj±cych dolot do gniazd.
W akcji wziê³o udzia³ ponad 20 osób, wymienionych w sprawozdaniu, w tym kilkoro forumowiczów. Bez ¿adnego z nich akcja by siê tak nie uda³a, wiêc i t± drog± dziêkujê uczestnikom za pomoc!
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
U¿ytkownik
Wczoraj zakoñczyli¶my obr±czkowanie bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim- nie licz±c jednego gniazda, w którym pisklêta s± jeszcze na to za ma³e. Sukces lêgowy w tym roku by³ o wiele lepszy, ni¿ w zesz³ym, czego dowodem s± np. bociany z Przygodzic. £±cznie zaobr±czkowali¶my 237 m³odych boæków Byæ mo¿e w przysz³o¶ci dziêki nim dowiemy siê nowych rzeczy o ¿yciu i wêdrówkach tych niesamowitych ptaków.
Bra³am udzia³ w mniej wiêcej po³owie przeprowadzonych akcji, na wiêcej nie pozwoli³ brak czasu. Jak zwykle by³o to dla mnie wspania³e prze¿ycie- obr±czkowanie bocianów to zdecydowanie mój ulubiony element dzia³añ Po³udniowowielkopolskiej Grupy OTOP
Choæ nie wszystkie akcje by³y ³atwe do przeprowadzenia (niektóre by³y wrêcz logistycznym wyzwaniem), to trud zosta³ wynagrodzony, np. w postaci piskl±t wypl±tanych ze sznurka. Niektórym bocianom u³atwili¶my dolot do gniazda, poprzez usuniêcie przeszkadzaj±cych w tym ga³êzi.
Jedno wiem na pewno- nigdy nie zapomnê widoku ma³ych bocianów przytulonych do siebie w gnie¼dzie, jak i tych trochê wiêkszych, spaceruj±cych nieporadnie, ale z zaciekawieniem w¶ród ekipy obr±czkarskiej
Pozdrawiam
Kamila Walczak
PwG OTOP
U¿ytkownik
Witam
W poniedzia³ek tj. 04-07-2011 mia³em okazjê pierwszy raz uczestniczyæ w akcji obr±czkowania bocianów bia³ych . Do³±czy³em do wszystkich w jednym z ostatnich dni obr±czkowania, na wiêcej akcji nie by³o po prostu czasu, nad czym bardzo ubolewam.
"Zrobili¶my" dwa gniazda, jedno w Przygodzicach na ³±kach ( trzy m³ode), drugie w Jankowie za ko¶cio³em (cztery m³ode).
W pierwszym gnie¼dzie ¿adnych niespodzianek no mo¿e poza tym zdjêcie nr 1 ( Pawe³ T. Dolata - ANIO£....?) , w Jankowie dwa m³ode spl±tane jednym sznurkiem - na szczê¶cie sznurek nie zd±¿y³ zdeformowaæ nóg ¿adnemu z nich.
Na nastêpnym zdjêciu ekipa w trakcie pomiarów ma³ych boæków.
W przysz³ym roku mam nadziejê bêdê mia³ wiêcej czasu na akcjê obr±czkowania tych piêknych, dostojnych ptaków. Naprawdê polecam, warto.
Pozdrawiam
Piotr Majewski
PwG OTOP
Moderator
Fajnie, ¿e z roku na rok jest wiêcej ludzi, którzy chêtnie pomagaj± ale z drugiej strony ciê¿ej jest siê za³apaæ, bo liczba osób jest ograniczona, zw³aszcza na podno¶niku. Chocia¿ w sumie mo¿na je¼dziæ autem
¦wietne zdjêcie Pawe³ - anio³? hmmm...
Mam nadziejê, ¿e wszyscy, którzy brali udzia³ w akcjach pojawi± siê na zlocie
Pozdrawiam wszystkich
Wojtek Szakal Szukalski
PwG OTOP
U¿ytkownik
Och jak dawno mnie Tu nie by³o. Powracam wiêc w wielkim stylu =)
¦ci¶lej mówi±c, z informacjami na temat tegorocznych obr±czkowañ bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim.
Bra³am udzia³ w akcjach 24 czerwca ( tak, tak, Przygodzickia wielka pi±tka – wa¿y³am nasze niezwyk³e pociechy, a lekkie nie by³y <4,30; 4,12; 3,62; 3,76 i 3,54 kg.> ) , ale niestety tylko od popo³udnia. Ow± drug± turê rozgrywali¶my na niezawodnym podno¶niku Ochotniczej Stra¿y Po¿arnej w Przygodzicach z operatorem Jerzym Podemskim za kó³kiem (dr±¿kami;)) I ten dzieñ zakoñczyli¶my do¶æ nietypow± obserwacj±. Pewien m³ody bociek podzieli³ siê z nami obiadem… niezwyk³ym obiadem… czyli 10 grzebiuszkami ziemnymi oraz ró¿nymi chrz±szczami. Szokuj±ce czy¿ nie? My zdziwili¶my siê nie bardziej ni¿ wy w tym momencie^^
Kolejny dzieñ, czyli 28 VI (tym razem uda³o mi siê byæ ca³y dzieñ) spêdzili¶my w podno¶nikach ENERGA-OPERATOR SA za kó³kiem którego siedzia³ Pan Henryk Kosmala. Akcje sz³y bardzo sprawnie ze wzglêdu na zgran± ekipê i profesjonalne podej¶cie, spokojne boæki, a tak¿e niezwykle mi³ych gospodarzy których w tej linijce serdecznie pozdrawiam. Z „pere³ek” mogê wymieniæ b³otniaka ³±kowego, którego dojrza³a Asia Dziedziak (Asiu, pomachaj ). Przepiêkny ptak, mia³ taki delikatny lot, przelecia³ tuz przed nami jak gdyby chcia³ podkre¶liæ jak niezwyk³y jest. Na akcjach dominowa³y dziewczyny, co by³o do¶æ niezwyk³e, poniewa¿ zazwyczaj by³am damskim rodzynkiem, a tu popatrz, jednak karty siê odwróci³y. Mam nadzieje, ¿e nasi towarzysze nie byli tak± sytuacja zbyt skrêpowani;)
¦roda sta³± pod znakiem s³oñca i mê¿czyzn (czy to dziwnie zabrzmia³o?). Od godzin rannych by³am jedyn± dziewczyn±, co nawet mi nie przeszkadza³o. Po po³udniu do³±czy³a Kamila Walczak która dotrzyma³a mi damskiego towarzystwa. Czy oprócz naszych najcudowniejszych bia³o-czarno-czerwonych ptaków by³o jeszcze co¶ godnego uwagi? Oczywi¶cie! A mianowicie 3 ³abêdzie, spo¶ród 85 które znajdowa³y siê na Stawach Przygodzickich. Co w nich takiego szczególnego? Hehehe-obro¿e. Ale nie takie psie, z numerkami, o nie, nie. Ta bi¿uteria by³a o wiele bardziej wyszukana. Obro¿e szyjne, dziêki którym mo¿na by³o ³atwo zidentyfikowaæ ptaki z pomoc± lunety.
Ostatni dzieñ niestety nie zachwyci³ nas pod wzglêdem pogody… By³o zimno i mokro, co da³o siê nam mocno we znaki. Jednak nie tylko my na tym ucierpieli¶my, lecz tak¿e boæki. Gniazda by³y mokre , pisklêta tak¿e, wiêc dziêki jednemu z gospodarzy, który udostêpni³ nam belê siana oraz kilka worków, mogli¶my wymo¶ciæ suchym sianem gniazda, co da³o boækom dodatkow± izolacjê. By³o trochê wiêcej pracy jednak nie to by³o najwiêkszym utrapieniem. Ogromnym problemem by³ deszcz, który moczy³ sprzêt i plastikowe obr±czki, które trzeba by³o wycieraæ by klej dobrze zwi±za³. Niestety ten dzieñ nie by³ tak weso³y… przy ostatnim gnie¼dzie znale¼li¶my niedawno pad³e pisklê… To by³o strasznie smutne, choæ mo¿e to jedno piskl±tko to jest to dla nas A¯ jedno, poniewa¿ po zesz³orocznej stracie Przgodzickich maluchów i zesz³orocznych ma³ych lêgów uderzy³o to nas do¶æ znacz±co.
Ale nie chcê koñczyæ tak smutnym akcentem… Podsumujmy, wiêc. Ogólnie oznakowali¶my 237 ptaków z 7 gmin. Tegoroczne lêgi by³y naprawdê spore. Mieli¶my 4 gniazda z piêcioma m³odymi, bardzo du¿o by³o gniazd z czterema i trzema m³odymi, wiêc w tym roku mamy spory sukces. Wed³ug mnie boæki chc± sobie odpracowaæ zesz³y sezon lêgowy, który nie by³ dla nich zbyt przychylny a wiêc owocnie im idzie;). Oczy¶cili¶my gniazda ze sznurków i folii, które ju¿ nie bêd± zagra¿aæ m³odym, dodali¶my s³omê by maluchom by³o cieplej a tak¿e mieli¶my kilka „pere³ek”, które wzbogaci³y nasze akcje. Nic, wiêc innego napisaæ nie mo¿na jak tylko to, ¿e my i boæki jeste¶my super. Oby przysz³y rok przyniós³ nam tak du¿o powodów do rado¶ci.
Na koñcu chcia³am podziêkowaæ wszystkim, którzy brali udzia³ w akcjach. Bez Was nie by³o by a¿ takiego sukcesu! Równie¿ dziêkujê gospodarzom, którzy po¶wiêcali swój czas na dogl±danie boæków i szczegó³owe notatki dotycz±ce naszych pierzastych przyjació³. OGROMNE podziêkowania dla operatorów podno¶ników, bez których nie by³o by mo¿liwo¶ci przeprowadzenia akcji. Oraz dla Was, internautów, pasjonatów i wszystkich, którzy trzymali kciuki za powodzenie akcji.
Tak¿e ze swojej skromnej strony mogê tylko napisaæ wielkie DZIÊ-KU-JE!!! ^^
Pozdrawiam, luka0208 tj. Karolina Zmy¶lona
Administrator
Witam!
Na www.pwg.otop.org.pl jest ju¿, jak pisa³em, pe³ne sprawozdanie z akcji znakowania bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim, w tym czterech pi±tek poza t± z Przygodzic.
Obr±czki dosta³o ju¿ 237 m³odych bocianów, ale to jeszcze nie koniec. Na pocz±tek przysz³ego tygodnia planujemy z pomoc± podno¶nika koszowego ostrowskiej jednostki firmy ENERGA Operator S.A. oznakowanie 3 m³odych z 2 ostatnich lêgów w samym Ostrowie Wielkopolskim, co jest wielk± niespodziank± i rado¶ci± dla cz³onków PwG OTOP. Dla bezpieczeñstwa i sprawno¶ci akcji m³ode boæki bêd± zwiezione jak zawsze na kilka-kilkana¶cie minut na ziemiê, gdzie otrzymaj± po dwie obr±czki (ornitologiczn± i zielon± do odczytu z daleka) oraz bêd± zmierzone.
Udzia³ w tej akcji, tak samo jak by³o ze znakowaniem pi±tki z Przygodzic 24 czerwca, bêdzie mo¿liwy dla wszelkich chêtnych mi³o¶ników bocianów. Dok³adn± informacjê o czasie podam na www.pwg.otop.org.pl, jak tylko poznamy datê i godzinê przydzia³u nam podno¶nika. Trafiæ bêdzie ³atwo, to ul. Poznañska, wlot trasy nr 11 do Ostrowa od strony Poznania w³a¶nie. Zapraszam do udzia³u!
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Moderator
Dzi¶ odby³o siê obr±czkowanie bocianów bia³ych w Ostrowie Wlkp., zamieszkuj±cych gniazdo przy ulicy Poznañskiej, o którym pisa³ Pawe³ na stronie http://pwg.otop.org.pl/index.php?functi … all&no=465
Ja napiszê co¶ od siebie
Oko³o 10 lat temu po raz pierwszy spotka³em bociany bia³e w Ostrowie. ¯erowa³y one na ³±ce nieopodal gniazda, które w tym roku zajê³y (prawdopodobnie s± to inne ptaki). Od tamtego czasu kilkukrotnie ¶ni³o mi siê, ¿e bociany te zagnie¼dzi³y siê w tym miejscu i jak dzisiaj mia³em okazjê siê przekonaæ, mój sen by³ proroczy Uczestnictwo w obr±czkowaniu bocianów to rewelacyjne prze¿ycie, a dzi¶ by³o to dla mnie wyj±tkowe wydarzenie, gdy¿ te bociany wyklu³y siê w moim mie¶cie rodzinnym (chocia¿ ja mia³em pecha i urodzi³em siê w Ostrzeszowie - remont szpitala ). Cieszê siê, ¿e mog³em uczestniczyæ w tej akcji i jestem niesamowicie szczê¶liwy, ¿e bociany zdecydowa³y siê zasiedliæ nasze piêkne miasto. Widaæ, ¿e ten rok dla boæków jest bardzo sprzyjaj±cy. Byæ mo¿e postanowi³y odrobiæ straty zesz³oroczne, ale mam nadziejê, ¿e te 3 pary, które postanowi³y zostaæ ostrowiakami nie opuszcz± nas i w przysz³ym roku powróc± na swoje nowo powsta³e gniazda...
Zbanowany
Mia³em przyjemno¶æ byæ przy obr±czkowaniu bocianów o których wcze¶niej pisa³ Wojtek i Pawe³. Mogê tylko powiedzieæ, ¿e szkoda, ¿e to ju¿ by³y dwa ostatnie bociany do zaobr±czkowania. Chcia³oby siê wiêcej, bo wra¿enia s± fantastyczne. Doros³y bocian ca³ej akcji przygl±da³ siê z pobliskiego drzewa.
Oto kilka zdjêæ z tej akcji.
U¿ytkownik
Witam, ostatnio przysz³a do mnie ciekawa wiadomo¶æ z Wielkopolskiego boæka. A rzecz siê mia³a tak:
W trzeciej dekadzie lipca br przysz³a kolej na nastêpne liczenie OSO, któr± w tym roku monitorujemy- Bagiennej Doliny Narwi. Ko³o wsi Stara £upianka zastali¶my ¶wie¿o wykoszon± ³±kê a na niej t³um bocianów. Mam zwyczaj patrzeæ na wszystkie ptaki a czêsto przygl±dam siê nogom (to takie obr±czkarskie skrzywienie ). Po obejrzeniu stada okaza³o siê, ¿e jeden z bocianów ma ELSê. Nie do koñca dowierza³em w³asnym oczom, bo mimo, ¿e czytam ka¿dego roku wiele ptaków, to bociana z obr±czk± dot±d nie przeczyta³em. Poza tym, ma³o ich tu, na Pó³nocnym Podlasiu, z obr±czkami ktokolwiek dot±d widzia³. Nie zastanawiaj±c siê d³ugo zacz±³em podchodziæ to stado i tym sposobem, w ci±gu pó³ godziny uda³o mi siê wywalczyæ odczyt. Okaza³o siê, ¿e to pisklê z 2010 r. z Topoli Wielkiej ko³o Przygodzic, które znakowa³ Kolega Pawe³. Ciekawe przemieszczenie drugorocznego bociana dopinguj±ce do uwa¿nego przegl±dania ptaków. Zachêcam do czytania bocianów (i nie tylko!). Czasem mo¿na odczytaæ co¶ na prawdê fajnego.
Pozdrawiam, Micha³
Zbanowany
Micha³ Polakowski napisa³:
Witam, ostatnio przysz³a do mnie ciekawa wiadomo¶æ z Wielkopolskiego boæka. A rzecz siê mia³a tak:
W trzeciej dekadzie lipca br przysz³a kolej na nastêpne liczenie OSO, któr± w tym roku monitorujemy- Bagiennej Doliny Narwi. Ko³o wsi Stara £upianka zastali¶my ¶wie¿o wykoszon± ³±kê a na niej t³um bocianów. Mam zwyczaj patrzeæ na wszystkie ptaki a czêsto przygl±dam siê nogom (to takie obr±czkarskie skrzywienie ). Po obejrzeniu stada okaza³o siê, ¿e jeden z bocianów ma ELSê. Nie do koñca dowierza³em w³asnym oczom, bo mimo, ¿e czytam ka¿dego roku wiele ptaków, to bociana z obr±czk± dot±d nie przeczyta³em. Poza tym, ma³o ich tu, na Pó³nocnym Podlasiu, z obr±czkami ktokolwiek dot±d widzia³. Nie zastanawiaj±c siê d³ugo zacz±³em podchodziæ to stado i tym sposobem, w ci±gu pó³ godziny uda³o mi siê wywalczyæ odczyt. Okaza³o siê, ¿e to pisklê z 2010 r. z Topoli Wielkiej ko³o Przygodzic, które znakowa³ Kolega Pawe³. Ciekawe przemieszczenie drugorocznego bociana dopinguj±ce do uwa¿nego przegl±dania ptaków. Zachêcam do czytania bocianów (i nie tylko!). Czasem mo¿na odczytaæ co¶ na prawdê fajnego.
Pozdrawiam, Micha³
Bardzo fajna i mi³a informacja o boæku z okolic Przygodzic.
Mnie trapi takie jedno pytanie. Co ten bocian robi³ przez ostatni rok? Czy pó¼nym latem 2010 odlecia³ wraz z innym bocianami na po³udnie czy tez gdzie¶ zimowa³ w Polsce. Na pewno tego siê nie dowiemy, bo nie by³o odczytów obr±czki od momentu obr±czkowania do lipca 2011. Ale je¶li pó¼nym latem 2010 odby³ lot do ciep³ych krajów, a wiosn± tego roku wróci³ do Polski, to mo¿na powiedzieæ, ¿e dzielny i wytrzyma³y to bocian; ¿e zniós³ trudy takich wêdrówek mimo m³odego wieku. A je¶li zimowa³ w Polsce, to powstaje drugie pytanie, dlaczego nie odlecia³ z innymi bocianami?
Mo¿e za jaki¶ czas ponownie o nim us³yszymy, mo¿e kto¶ gdzie¶ odczyta tego bociana.
Gratulacje dla Micha³a za dobre oko.
Administrator
Witam!
W niedzielê 24 czerwca, po sobotnim zakoñczeniu akcji kontroli gniazd bocianów czarnych w Po³udniowej Wielkopolsce (patrz relacja na www.pwg.otop.org.pl), zaczêli¶my tradycyjn± (ju¿ dziewiêtnasty rok!) akcjê obr±czkowania bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim. Na pocz±tku sz³o powoli i dos³ownie ciê¿ko, bo z u¿yciem d³ugich (wiêc i ciê¿kich…) drabin. Oznakowali¶my 6 m³odych z 3 gniazd w gminach Ostrów Wielkopolski i Sieroszewice. W akcji uczestniczy³o m.in. dwoje naszych forumowiczów: Dominika „szarotka” i Wojtek Szukalski, a tak¿e gospodarz gniazda Marcin Rojek z Sadowia – dziêki za pomoc!
Od jutra akcja podno¶nikiem, który udostêpnia nam ostrowska jednostka firmy ENERGA Operator – dziêkujemy!
A jak ju¿ dzi¶ pisa³em na http://www.bocianyzprzygodzic.pun.pl/vi … 644#p38644 w pi±tek 29 czerwca po godz. 16 akcja znakowania boæków z monitorowanego na www.bociany.ec.pl gniazda w Przygodzicach (przy okazji obejrzymy nogi najmniejszego pisklaka, czy wszystko z nim dobrze).
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl
Administrator
Witam!
Zapraszam do relacji na www.pwg.otop.org.pl z wynikami pierwszych trzech dni akcji kontroli gniazd i obr±czkowania bocianów bia³ych w powiecie ostrowskim, w której bierze udzia³ m.in. kilkoro forumowiczów.
Pozdrawiam
Pawe³ T. Dolata
Po³udniowowielkopolska Grupa Ogólnopolskiego Towarzystwa Ochrony Ptaków www.pwg.otop.org.pl
Projekt „Blisko bocianów” z Przygodzic www.bociany.ec.pl